Situația pastilelor de iod s-a rezolvat pe jumătate

Antibiotice Iași a produs deja peste 15 milioane de pastile de Iodură de potasiu, din cele 30 de milioane contractate, a declarat marți Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Conform acestuia, autoritățile caută cea mai bună soluție pentru ca aceastea să ajungă la populație.

„Antibiotice Iași a produs deja cred că peste 15 milioane de comprimate din cele peste 30 de milioane care sunt contractate. Știți bine că este o Hotărâre de Guvern care stabilește modul în care se achiziționează aceste pastile de Iodură de Potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă, bineînțeles și înainte se pregătește logistic acest aspect, producătorul le va transporta la sediul fiecărui DSP”, a declarat marți Alexandru Rafila.

Acesta a spus că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la Iodura de potasiu”.

„Ne gândim să vedem care e cea mai bună cale, prin intermediul Prefecturilor și Inspectoratelor pentru Situații de Urgență aceste pastile să ajungă la primării și de acolo, eventual, la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuție ca ele să ajungă la beneficiar”, a adăugat ministrul Sănătății.

Acesta a reamintit că aceste pastile nu trebuie luate fără recomandarea specialiștilor.

„Nu e vorba de o medicație care se ia fără recomandare și e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide, și să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăsește și la nivelul INSP cantități limitate, nu nelimitate pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecțiuni ale tiroidei, care pot să depășească beneficiile”, a precizat Alexandru Rafila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Întrebare la Radio Erevan: se poate folosi o pastilă de aspirină ca anticoncepțional? Întreabă o femeie.
    Răspuns: da, dacă o țineți între genunchi.

    Cam așa și treaba cu iodul.
    Cei speriați de radiații, alt bau-bau, să caute Galen Winsor, Nuclear Scare Scam!

  2. Vracii Medievali din Perimetrul Mioritic posesori de Dimploma de Doctor „Gabriel Oprea” s-au specializat in Pandemie la Incasatul Banetului pentru a Declara toti Iobagii morti cu zile, in Spitalele Crematoriu ale Regimului Fanariot Iohannis, Decedati de COVID.
    Urmeaza Pastila…minune si OUG – Iodura de Potasiu – faradecare nu poti intra nici macar in Gara de Nord.
    Rafila nu Stie Carte !

  3. Și la ce servea rezolvarea crizei? Au dat rusii sau americanii cu atomica și noi nu știm? Doamne, vin-o Doamne sa vezi ce a mai rămas din oameni. Dar cu buncarele antiatomice, cum stați?
    In comerț a apărut pateul din carne de prepeliță și de elefant, în proporție de 50/50, adică jumătate elefant, jumătate prepeliță. Au apărut și costumele de baie din plumb. Sunt făcute ca să protejeze perpetuarea specie.

  4. dom’le:
    legea romaneasca face refferire la „iodatul de potasiu”,
    aia este altceva
    („potasiu” aia inseamna:
    „cenusha din oala”,
    de preferat cenusha din coarda-de-vita……)

    (este „caz”(!) de „idiotul din oală”,
    vezi bine)

  5. (cu atatea masti,pastile si injectii
    au disparut suppozitoarele,
    la asta nu va ganditzi?????
    -trebuie sa te protezezi ABSOLUT)

  6. Buna ziua,
    Uite ca incet si sigur ai nostri decidenti politici, incep sa inteleaga ca organizarea si planificarea alaturi de pregatirea populatiei pentru situatii de criza, sau cutremure si de ce nu chiar de razboi presupune ca statul roman sa se asigure ca nu este santajabil si ca dispune de parghii prin care sa reglementeze legal apliacarea masurilor necesare apararatii statului de drept conform prevederilor Constitutionale.
    Daca tot este pedepsita de lege dreptul la opinie, poate ca pe langa producerea pastilelor de iod in Romania, ai nostri parlamentari vor impune o lege – copy paste cu cea existenta in perioada comunismului, in care angajatorii, unitatile administrativ teritoriale erau obligate sa asigure masti de gaze, substante chimice, toxice si radiologice pentru angajati – din productie nationala, poate ca autoritatile publice locale vor fi obligate sa asigure spatii de depozitare cu minime rezerve strategice de apa, alimente si medicamente, combustibil si mijloace de transport, de stingere a incendiilor si de ce nu chiar unitati de voluntari – platiti dupa modelul Garzii Nationale din USA.
    Sau poate ca ai nostri specilisti in comunicare publica vor intelege ca trebuie sa fie onesti si sa comunice direct cu populatia pentru a comunica onest ca fiecare familie trebuie sa aiba o rezerva de apa de cinci litri zilnic pe zie de membru de familie, ca este neceasar sa aiba chibrite, bricheta, lanterna cu un set de baterii de rezerva, un aparat de radio portabi, medicamente si dezinfectant dupa modelul truselor auto, etc..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.