Criza rachetelor cubaneze și conflictul ruso – ucrainean

Puțini au sesizat asemănarea izbitoare între actualul conflict de la granița ruso-ucraineană și criza rachetelor cubaneze din anii ’60, diferența fiind mai mult de natură geografică.

Conform site-ului Wikipedia, “Criza rachetelor cubaneze a fost o confruntare între Uniunea Sovietică și Statele Unite în legătură cu rachetele nucleare sovietice din Cuba. Criza a început la 14 octombrie 1962 și a durat 38 de zile, până la 20 noiembrie 1962. Această criză a fost privită ca fiind momentul în care Războiul Rece a fost foarte aproape să devină război nuclear și să se transforme în Al Treilea Război Mondial.

Estimarea făcută chiar de președintele John F. Kennedy a fost că probabilitatea unui război nuclear a fost aproape 50%. (…) La 28 octombrie 1962, Hrușciov a anunțat intenția guvernului său de a demonta și îndepărta toate armele ofensive sovietice din Cuba. (…) Pe 8 noiembrie, Pentagonul a anunțat că toate bazele cunoscute pentru rachete ale rușilor fuseseră demontate. Criza rachetelor cubaneze era încheiată. (…) Criza Rachetelor Cubaneze a părut în acele timpuri o victorie clară a SUA, dar Cuba a ieșit din această criză cu un sentiment mult mai pronunțat de siguranță. O succesiune de administrații americane au onorat promisiunea lui Kennedy de a nu invada Cuba și națiunea comunistă insulară, situată doar la 80 de mile de Florida, a rămas ca un spin în coasta politicii externe americane.

Jocul dus de Hrușciov în această criză a fost unul de intimidare, dar foarte riscant, pe muchie de cuțit, deoarece URSS se afla într-un dezavantaj strategic enorm, fiind înconjurată de baze cu arme nucleare americane. (…) Ceea ce a urmărit Hrușciov prin plasarea acestor rachete a fost obținerea unui instrument de presiune pentru a obține concesii din partea SUA (de exemplu, în cazul problemei încinse a Berlinului). Niciodată, însă, nu a intenționat cu adevărat să înceapă un război nuclear cu SUA.”

Un an mai târziu, la 22 noiembrie 1963, președintele american John F. Kennedy a fost asasinat la Dallas, Texas, în condiții încă neelucidate, deși există scenarii conform cărora “JFK” ar fi fost victima unui atentat pus la cale de Mafia americană, care l-ar fi pedepsit pentru poziția sa ezitantă față de Rusia în cazul crizei cubaneze. A urmat bolșevizarea Americii de Sud, de la Cuba lui Fidel Castro, la Argentina lui Juan Peron și Chile, unde comuniștii lui Salvador Allende au ajuns la putere, fiind înlăturați de lovitura de stat a generalului Augustino Pinochet, pusă la cale de CIA. Efectele crizei cubaneze se resimt și azi în SUA, mișcările neomarxiste, sprijinite de globaliști, luând o amploare fără precedent și amenințând cea mai solidă democrație din lume!

Au trecut aproape 60 de ani de la criza cubaneză și iată că istoria se repetă, de data aceasta dincolo de Atlantic, la granița ruso-ucraineană, unde 100.000 de soldați din armata “țarului” Putin se pregătesc de o invazie asemănătoare celei din Cehoslovacia anului 1968. Dacă în 1962 americanii se temeau de rachetele sovietice amplasate de Hrușciov în Cuba, rușii sunt acum îngrijorați de o eventuală extindere a NATO spre Est, incluzând Ucraina, unde ar putea apărea baze militare americane și lansatoare de rachete după modelul celei de la Deveselu din România. Un fel de “Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”!

Biden și Putin au vorbit marți, 7 decembrie a.c., timp de două ore și un minut, despre ce se întâmplă la granița cu Ucraina, stârnind temeri în ceea ce privește o eventuală invazie a Moscovei.

“Președintele SUA l-a avertizat pe Vladimir Putin că Rusia se va confrunta cu sancțiuni severe în cazul unei incursiuni armate în Ucraina, în timp ce președintele Rusiei i-a cerut lui Biden garanții că NATO nu se va extinde spre Est. Întâlnirea video între președinții Rusiei și SUA a favorizat o nouă înțelegere diplomatică între cei doi lideri sau amenințarea militară a Moscovei la adresa Ucrainei rămâne încă foarte vie?

O singură conversație nu va pune capăt acestei crize. Totul depinde acum de ceea ce va face Vladimir Putin în zilele și, poate, în săptămânile care urmează, dar și dacă ia în calcul discuția pe care a avut-o cu Joe Biden.  Gravitatea situației de la frontiera Ucrainei cu Federația Rusă nu poate fi exagerată. Amploarea și natura desfășurării de trupe militare ruse în jurul Ucrainei sunt extraordinare. Sursele de informații americane avertizează că regimul de la Kremlin se pregătește pentru o ofensivă pe mai multe fronturi, la începutul anului viitor, care implică aproximativ 175.000 de militari.

În termeni largi, există în esență trei rezultate potențiale ale summitului de dintre Joe Biden și Vladimir Putin.  Rusia ar putea pur și simplu să dea înapoi în fața amenințării cu sancțiuni economice occidentale concertate și punitive; s-ar putea stabili un fel de proces diplomatic reînnoit care să prevină conflictul; zarurile au fost aruncate și poate că Putin a stabilit deja că numai acțiunea militară directă poate atinge obiectivele pe care le are Moscova în ceea ce privește Ucraina. Având în vedere problemele energetice din timpul iernii ale Europei de Vest, slăbiciunea resimțită de președintele american Joe Biden la nivel mondial și distragerea atenției din cauza pandemiei de COVID-19, experții susțin că următoarea perioadă este cel mai bun moment pentru a lovi. Va face Putin un pas înapoi? Acesta este probabil cel mai puțin probabil dintre rezultate. Președintele Putin și-a urcat trupele pe deal, iar soldații nu se vor da jos fără ca liderul de la Moscova să înregistreze un fel de victorie”, comentează BBC.

E greu de crezut că Putin va accepta prezența NATO în coasta Rusiei, mai ales că negociază cu Joe Biden, un președinte slab, submediocru în materie de politică externă (dovadă stă recordul actualului locatar de la Casa Albă care s-a situat de regulă de partea perdanților în aproape 50 de ani petrecuți în Congresul SUA – ca șef al Comisiei de politică externă din Senat sau vicepreședinte în cele două mandate ale lui Obama). Analiștii știu deja că Rusia lui Putin (tot mai agresivă din punct de vedere militar, politic, economic) nu poate pierde această dispută în fața unui președinte american de paie!

 

Corespondență din New York de la Grigore L. Culian

 

Recomanda 16
Grigore L. Culian 202 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Bey @ GG,la Radio Erevan s-au spus o gramada de bancuri.Adica curent electric direct din substanta plina de carbon care este gazul petrolier si toate cele asemenea si nu rezulta bioxid de carbon ci,dupa tine si colectiva de rusi,te pomenesti ca rezulta numai diamante,ca alea nu au miros,si ele fiind cat oul de gasca.

  2. Sanctiunile americane impotriva Rusiei au atins ridicolul.Institutul National de Fizica si Tehnologie din Moscova este vizat de sanctiuni americane.Retoric vorbind petrolul rusesc Nord Stream 2 are miros politic,invatamantul rusesc are miros prea putin rafinat,credinta ruseasca are miros invechit fata de LGBT-ismul reprezentativ american.Si hipersonicele rusesti le put americanilor dar nu le pot sanctiona.Recent un colectiv de cercetare rusesc a pus la punct o metoda chimica de obtinere a energiei electrice din gaz petrolier fara combustie deci fara noxe,fara mirosul care i-ar supara pe cei din Europa si America.Poate Ucraina ar avea nevoie de o linie electrica ruseasca in viitor dar cum invatamantul superior rusesc miroase urat pentru americani incat trebuie sanctionat, Ucraina va accepta gustul acru al gazului lichefiat american care nici nu are miros politic doar un iz terorist democratic.

  3. Culianu esti prea dur;președinte de paie! Hai sa zicem…presedinte de carton. Vezi ca e altceva !
    AMERICANII AU ales greșit !

  4. Ca de obicei Culianu este pe dinafară, ce sa ii pretindem ,e si departe!
    1.In criza rachetelor, Hrusciov i-a invins pe americani, care si-au retras rachetele din Turcia,conform intelegerii privind retragerea rachetelor rusesti!
    2.Kennedy a fost asasinat din alte considerente (Biden azi refuza declasificarea documentelor privind asasinatul,conform ordinului dat de Trump)
    -dupa Oliver Stone, Kennedy au fost asasinat pentru ca a sustinut decolonizarea Africii,asa cum a fost asasinat si Dag Hammarskjöld secretarul general ONU doi ani mai inainte
    -dupa altii, Kennedy a fost asasinat de ‘ala micu’ ,pentru ca a refuzat sa-i dea planurile bombei atomice,era impotriva proliferarii armelor atomice
    -in nici un caz de mafie cu care avea legaturi foarte bune

    In criza de astazi suspectez SUA-Biden ca vrea sa isi recastige credibilitatea in lume zdranganind armele,probabil la o intelegere cu Rusia
    Plus ca SUA are o situatie tip dezastru legata de COVID, cu 50 de milioane de infectari,cu 815.000 morti, cu sistemul sanitar „cel mai performant”la pamant ,cu economia la pamant, dar din gura raman cocosi si balacaresc China si Rusia
    Rzboi nu poate fi, Rusia ar distruge SUA si invers ,fara probleme
    Ucraina este azi in mainile si jefuita la blana de adeptii regelui Bulan, exact ca Moldova de peste Prut acum cativa ani..

  5. @ „Victor Socolovici”, 10 decembrie 2021 la 10:14
    Întrebați-l pe domnul Culianu CUM, DE CE, și CU CE DREPT, S.U.A. au impus și mențin DE 60 DE ANI un embargo economic total INTERNAȚIONAL împotriva Cubei (stat suveran de cînd Fidel Castro Ruz a expropriat omniprezentele bordeluri și cazinouri ale Mafiei amerloce de pe insulă, provocîndu-i Frăției cu uălstritu’ cea mai mare supărare din istoria ei de 150 de ani și obligînd-o să se mute definitiv cu „activitățile lucrative” în deșertu’ din Vestu’ Sălbatec fără-de-lege, la Las Vegas, unde anterior prin genocid arrmiya amerlocă alba-neagra a „curățat” terenu’ de amerindieni, nativii cicălitori…), și CUM, DE CE, și CU CE DREPT, S.U.A. au impus și mențin DE 16 ANI un embargo economic total INTERNAȚIONAL împotriva Venezuelei, stat suveran pentru care S.U.A. au inventat și „recunoscut” un „președinte” (ales pe Wall Street și în studiourile CNN), în persoana impotentului guraliv aghient C.I.A. Guaido… Și că am dori să vedem dosarili di aghienți C.I.A. ale criminalilor Pinochet și ghinărarii bolivieni, plus sumele în $$$ primite de aceștia de la Departamentu’ de Stat de la Washington.

  6. Da,dar in jurul lui Biden nu sunt deloc oameni de paie,asa cum le place sa creada filorusilor si filochinezilor,care cred ei ca vin altii dictatori sa ii salveze de imperialisti occidentali.Numai ca ei nu au aflat ca rusii viseaza dintotdauna sa rusifice toata planeta,sau macar pe toti fraierii dintre Baltica si Mediterana dupa modelul tzarist cu implantari de mujici rusi si exterminarii ale popoarelor ocupate,model reusit in parte chiar prin Ukraina si prin alte locuri si popore pana la Pacific,dar si prin Basarabia,Bucovina de nord si alte cateva locuri europene,dar model care nu le-a reusit nici in Finlanda si nici in Polonia pe care bolsvicii sovietici au atacat-o miseleste dupa sfrsitul primului razboi in timpul caruia ei rusnacii si-au tradat aliatii si au fugit de pe front,ca apoi,dupa ce altii au dus razboiul in carca cu sute de mii de victime,sa atace mujicii rusi tanarul stat polonez reinfiintat dupa ce a fost hacuit si impartit timp de 132 de ani tot de jegosii rusi in colaborare cu jegosii din imperiile austro-ungar si cel prusac.Numai ca bolsevicii cand tocmai erau pe punctul de a invada Varsovia prin anul 1920 si-au luat-o de la polonezi de le-a sunat vodka in cap si i-au alergat aia de abia au ajuns acasa tocmai la Moscova.Rusii poate nu or mai fi aia de atunci,dar nici altii nu mai sunt,iar ukrainienii nu au o armata prin care sa treaca rusii ca prin branza de oaie sovietica.NATO nu poate sa intervina in Ukraina,ca este doar pentru apararea membrilor sai,dar americanii si altii pot sa intervina la chemarea conducerii legitime a Ukrainei,dar asteapta sa calce Putina dincolo de granita si pot atunci sa actioneze cel putin asa cum Putina si Ayatolahul Iranului si-au bagat cozile in Siria.

  7. Păcat, mare păcat că, aici, pe un site unde găsești (și) articole serioase, documentate și argumentate referitoare la situația politică internațională, se publică încropeli șchioape de acest gen. „Ziaristul” din Queens, NYC, livrează, din nou, banalități (și acelea prost asimilate), aflate pe toate drumurile, cu aerul că știe despre ceea ce scrie. Aiurea, „comentariul” lui e din categoria a se slăbi… Sau – în același registru – a se sări, de evitat, pagubă-n ciuperci etc , etc.

  8. de ? "la Kiliya-'n port" ? a' Luluței, la ? "în Pădure la Băneasa" ? ... spune:

    @ „Esuatu”, 10 decembrie 2021 la 8:15
    …”Livache”?
    Beeeey, kombatant livaș, ‘coperitule, voi acolo în Pădure unde ați intrat în campanie – ca să fabulați intensiv pă tema unei inexistente aventuri a fătucăi lu’ Dragnea, ca să-l distrugeți și moral, acum, după ce l-ați distrus civil și politic cu închisoarea dupe procese pă teme inventate – ca ukrainenii slugi la perciunați, n-ați primit p’în Ordinu’ dă Zi pă Unitate adresele articolelor la care să postăciți? …v-a ordonat Șăfu’ dă Stat Majeur Dijital Flo.-Cî. Rroman să postaț’ p’în plajiere dupe modelu’ lui la TOATE articolele, fără deosebire dă gen, conform progresismului șoroșizd? …’tu-vă muicile-‘n c00r, dă avortoni propagandiști! Dispăreți, bă! Io v-aș tăia banii pă zîua dă „muncă” dă az’…

  9. Acum domnule Culianu sa va improspatez memoria si apoi sa va pun una,doua intrebari!
    In 1 septembrie 1961, adica acum fix 60 de ani,3 luni si 9 zile ,a avut loc la Belgrad o conferinta a tarilor nealiniate la invitatia lui Iosif Broz Tito. Cele 25 de tari nealiniate(tari independente de cele doua superi puteri) erau:Afganistan, guvernul provizoriu din Algeria,Arabia Saudita,Birmania(Myanmar de azi),Cambodgia, Ceylon(Sri Lanka de azi),Cipru, Cuba,Etiopia, Egipt,Ghana, Guineea,India, Indonezia,Irak, Liban,Mali,Maroc,Nepal, Somalia, Sudan,Tunisia, Yemenul de Sud si Yugoslavia.La vremea aia, Jawaharlal Nehru(India),Gamal Abdel Nasser(Egipt) si Sukarno(Indonezia) au sesizat contextul exploziv din Europa (prin constructia zidului din Berlin-13 august 1961,daca nu ma insel-, reluarea incercarilor nucleare de catre URSS-31 august,1961) si au dorit reluarea discutiilor dintre cele doua superputeri. S-au facut demersuri diplomatice pe langa Kennedy si Hrusciov pentru trecerea la un dezarmament total. Intrebare, domnule Culianu: cate dintre cele 25 de state au fost scuturate, unele chiar desfiintate de catre democratia americana si cea sovietica?
    Azi,credeti domnule Culianu,ca am ajuns in aceiasi pozitie ca acum 60 de ani ori suntem mai amenintati decat atunci?

  10. Domnule Culianu,i-a fii atent nitel ce zicea Gérard Pelletier, jurnalist pentru ,,Le Monde” ,fix pe pagina intaia si fix pe 24 octombrie 1962:,,daca masuram incidentul dupa etalonul dreptului international,nu pot fi discutii posibile. Domnii Hrusciov si Castro au dreptate. Domnul Kennedy se inseala.Este indiscutabil, in teorie, ca o tara suverana cum e Cuba sa nu aibe dreptul sa-si aleaga ea insasi aliantele si sa ia masurile cele mai bune pe care le crede pentru apararea teritoriului. Este, de asemenea ,indiscutabil ca o blocada sau o carantina decisa in mod unilateral de catre o putere,constituie un act de razboi si ca , in mod teoretic,singurul recurs drept ar fi fost ca americanii sa faca o plangere la ONU!In acest timp este suficient sa enuntam un asemenea adevar pentru a sesiza irealismul, pentru a intelege ca nici URSS si nici SUA nu-si determina conduita lor dupa dreptul international…Adevarul e ca, la nivel practic,relatiile dintre state e bazat pe inca pe raportul de forte.Domnul Hrusciov paraseste Cuba pentru ca acolo e slab si departe de zona sa.Domnul Kennedy nu castiga partida pentru ca are dreptate ci pentru ca e mai puternic. Mi se pare ca rationam fals daca nu admitem asta de la inceput si ne incredem orbeste in victoria americana”. Asta da, analiza lucida! O tempora, o mores, sic transit gloria mundi!

  11. De ce ești prost și laș ciumete ?? De care ”conflict” ai tu cunoștință ?? Cine și unde are ”conflicte” ?? Există un conflict intern al regimului nazist mafiot ukran cu minoritățile sale naționale de pe teritoriul său,.. Evident rușii sunt cei mai numeroși și iși vor drepturile democratice, la limba, cultura, instituțiile și mai tot ce aparține de nația lor,.De ukranul ar fi democrat, cooperant și nu ar mai fura și gaz, evident americanul nu ar avea ocazia să-și vâre coada,.Deci spală-te bre slugă culian, poate te deștepți,. la niuiorc..

  12. Nea Ciliene, am citit ce am citit și când să înțelegem și noi ceva ..pac.ai închis articolul…ne lăsași in beznă…nu am înțeles mare lucru.

    Pai tocmai matale, bre!?.

  13. Slab, slab articol … poate chiar mai slab decit actuala marioneta de la Casa Alba … daca mai avea si antetul „CNN” era difuzabil imediat de Digi24 si cred ca ar mai fi luat si „premiul Radu Tudor” al Antenei 3 !

  14. Prin anii 90,un ofiter rus pensionar Igorov si nu mai stiu cum,care participase la transportul si instalarea rachetelor in Cuba spunea ;
    ,,Erau doua probleme care m-au nedumerit,rachetele erau prea usore la transport si instalare fata de cele din tara si apoi le-am instalat prea la vedere, desi aveam mijloace suficiente de camuflaj . Inclin sa cred ca erau machete si totul a fost un bluff.,,
    Dar SUA ,dupa documentele desecretizate in acesti ani,planuia sa inspaimante URSS-ul,bombardand nuclear 36 de orase din Romania !!!

  15. il doare fix in pix pe Putin!!!…iar pentru aurolaci sa citeasca istoria rusiei !!!…sa vada ca ukraina n-a existat ca stat….!!!..Rusia Kieviana va spune ceva??

  16. B.R.E.A.K.I.N.G/ B.R.E.A.K.I.N.G/ B.R.E.A.K.I.N.G/ B.R.E.A.K.I.N.G/News spune:

    Some even believe we (the Rockefeller family) are part of a secret cabal working against the best interests of the United States, characterizing my family and me as ‘internationalists’ and of conspiring with others around the world to build a more integrated global political and economic structure – one world, if you will. If that’s the charge, I stand guilty, and I am proud of it.
    Unii chiar cred ca noi (familia Rockefeller) suntem parte dintr-o secreta cabala ,lucrind impotriva intereselor U.S.A ,caracterizindu-ne pe mine si famila mea ca fiind internationalisti si conspiratori cu altii din jurul lumii pt a construii O LUME mai integrata politic si social. Daca aceasta este acuzatia , Ma declar vinovat , si sunt mindru de asta .
    Brought to you, by Dark Winter

  17. Livache, capul sus și pieptul in fata! După ce te-a trădat trăgătorul la rame, nu trebuia să pui prea mult suflet intro-o fufa cu picioarele în x hrănită cu filme porno și mădular tare! I-ai cumpărat casa in Bucale, i-ai oferit onoare, ai prezentat-o lumii ca pe o prințesă și ea te-a trădat! Singurul pansament pentru suflet este credința în Dumnezeu! Într-o societate bolnava, dragostea nu trece doar prin stomac ci și prin vagin! Nu poți cere prea mult de la un suflet mic! Greșeala e a ta fiindcă crezi in oameni care te înjunghie pe la spate!

  18. Da nai Culiane, USA au dreptul sa aiba 170 de baze militare intinse pe tot globul pamantesc dar altii nu. Prosti sunt rusii ca nu contruiesc si ei un mare port si un aeroport militar in Venezuela sau Cuba. Sa vedem cum ar reactiona Imperiu Satanic atunci???

  19. USA este un Imperiu Satanic care a dus razboaie cam 230 de ani din cei 247 de la declararea Independentei fata de Anglia. Si ca orice imperiu s-a imbogatit in urma spolierii economice a tarilor subjugate. Astazi toate tarile in care USA are baze militare sunt in fapt colonii care intr-un fel sau altul platesc tribut gras imperiului Satanic USA. Si ca orice imperiu va veni timpul in care isi va da duhul. Aceasta faza a inceput deja.

  20. O analiza partizana nu e analiza. Acest text face parte din categoria textelor din Scanteia sau Pravda sau New York Times sau L’Humanite, etc. O analiza corecta ar concluziona ca cele doua momente istorice nu seamana deloc. Dar deloc.

  21. Domnule Culianu pe timpul crizei rachetelor din Cuba eram un copil, dar si asa inca de atunci stiam ca instalarea lor a fost necesara si legitima ca urmare a instalarii rachetelor americane in Turcia. Vad ca nu spui nimic de acest lucru, dar si ca dupa retragerea celor sovietice din Cuba au fost retrase si cele americane din Turcia. Si mai lasama cu „cea mai mare democratie din lume” ca-mi vine sa vomit…?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.