Cui se va adresa legea anti-leneși

pensii, pilonul II

Camera Deputaților a votat modificarea legii privind venitul minim garantat (VMG) astfel încât refuzul unui loc de muncă conduce automat la tăierea ajutorului pe o perioadă de șase luni. Decizia a fost luată cu 274 de voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă” şi 2 abţineri. „Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, prevede iniţiativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. În expunerea de motive se spune că în România sunt în acest moment 7 milioane de „asistați sociale”. În realitate, sunt 216.000 de beneficiari de VMG (număr aflat într-o scădere aproape continuă în ultimii ani), iar ponderea VMG în bugetul de ajutoare sociale este de 5,8%. Conform Ministerului Muncii, în 2017, 0,76% au refuzat un loc de muncă sau un curs de recalificare, adică în jur de 2.500 de persoane. Și doar 350 de persoane au refuzat de trei ori și li s-a sistat beneficiul, adică 0,11%. „Să spui că din cauza acestor oameni este disfuncțională piața muncii este halucinant. VMG pentru două persoane este de 255 lei, nu din cauza acestei sume modice se refuză locuri de muncă. Problema e de sistem, nu cu „lenea” lor: doar 5% dintre beneficiarii de VMG au fost încadrați în muncă, conform procedurilor existente. Nu înțelegem că oamenii sunt bolnavi, nu înțelegem că sunt comunități întregi rupte de piața muncii, la zeci de kilometri de un loc de muncă și fără infrastructura publică necesară pentru a putea ajunge acolo, nu înțelegem că școala este un motor de marginalizare mai degrabă, care împinge persoanele vulnerabile în sărăcie, în loc să reprezinte calea de a ieși din situația dificilă. Nu înțelegem și nici nu vrem, pentru că este ușor să blamăm, este convenabil să avem țapi ispășitori pe care să-i demonizăm și care nu se pot apăra”, susține deputatul independent Adrian Dohotaru.

Actul normativ adoptat stipulează că pentru sumele acordate ca ajutor social una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii. „În situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local (…) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului”, se mai arată în proiect. În cazul în care, după o verificare, se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Acum s-au trezit ? Foarte tarziu ! In occident cei care primesc ajutoare sociale , sunt monitorizati la sange ! daca sunt prinsi ca-si cumpara tigari , sau trascau , isi pierd automat ajutorul de la stat ! Intrb si eu , ca Bula : asa este si-n Romania ? Cucu ! La noi se bea si se fumeaza si alocatiile copiilor ! Ma contrazice cineva ?

    • @Didos. Se vede de la o posta ca legea e mai mult cu dedicatie catre o anumita categorie sociala, aia care ii cuprinde pe cei cu mertane obtinute din cersitul unor brate exploatate si din care mertane membrele familiei urca si coboara, vara-iarna, in papuci. Aceleasi persoane „cu handicap/dizabilitati”se inghesuie de doua ori pe an la ajutoarele din strainatate si ajutoarele sociale alimentare uitand de handicap…

  2. Abia asteptau asistatii sa le fie scoasa harnicia la suprafata !

  3. Disperare mare, nu mai au sclavi care să trudească pe salarii mizere, așa că sau pus în ai forța pe „marginali”(Lumpenproletariat ) să devină proletari…
    Când refugiați Afgani sau Sirieni ajung din greșeală prin România îi bufnește plânsul și refuză a se refugia în România, unde spun iei se trăiește mai prost materialicește vorbind decât în țările lor de origine devastate de război. Din salariul de 1100lei nu poți supraviețui în România , căci din acești bani nu poți acoperi nici măcar o chirie la o garsonieră mizeră în urbile mioritice…

  4. Baa, e groasa daca prostalaii care guverneaza atenteaza la banutii pe care-i dadeau pana acum pomanagiilor care-i votau!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.