Despre sancțiunile Occidentului pentru ruși

Când comuniștii și Vladimir Lenin au preluat Rusia în 1917, au repudiat vechile datorii țariste iar noua structură politică nu și-am mai îndeplint obligațiile externe. A fost cea mai mare neîndeplinire a obligațiilor suverane din istorie. Azi, Rusia lui Putin se află pe punctul de a nu îndeplini obligațiile externe după ce o mare parte din economia mondială a repudiat Moscova după ce rușii au invadat Ucraina. În timp ce Occidentul a scpus clar că nu va face nimic care ar putea fi interpretat ca participarea la lupte împotriva Rusiei cu arme nucleare, blocada sa economică și sancțiunile de o amploare fără precedent au în mod clar un efect, se arată într-o analiză CNN.

Rusia are nevoie de ajutor

Rusia a căutat ajutor economic și militar din partea Chinei , care a rămas deosebit discretă în timpul invaziei Ucrainei, potrivit conversațiilor avute de CNN cu doi oficiali americani. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică pentru Dana Bash de la CNN că acordarea sprijinului Rusiei este o „îngrijorare”. Nu este clar dacă China intenționează să ofere Rusiei această asistență, iar ambele țări au negat că Rusia a făcut cererea. Sullivan a zburat luni la Roma pentru a se întâlni cu oficialii chinezi și a descuraja ajutorul pentru Rusia.

Aici, ia ruble

Rusia amenință că va face rambursări creditorilor din „țări neprietenoase” în ruble devalorizate, potrivit unui raport al lui Charles Riley de la CNN. Fie neplata, fie plata în ruble a peste 117 milioane de dolari în plăți de dobânzi pentru obligațiunile guvernamentale în dolari scadente miercuri ar însemna că Rusia nu și-a îndeplinit datoria. Rusia are bani de plătit, dar jumătate din rezervele sale valutare sunt înghețate de sancțiunile occidentale. Astfel, Rusia are sume relativ mici pentru datoria externă. Fapt care ar putea cauza probleme majore oricăror companii care sunt expuse la pierderi și, cu siguranță, ar izola și mai mult Rusia de societățile occidentale.

Se confiscă ceea ce rămâne

Separat, Moscova amenință companii care suspendă activitățile din Rusia că le va confisca activele. Cel mai bogat oligarh al Rusiei, Vladimir Potanin, președintele gigantului metalurgic Norilsk Nickel, care, în ciuda faptului că societatea sa pierde cea mai mare parte din valoare, a implorat Rusia să nu preia activele companiilor occidentale. „În primul rând, ne-ar duce cu o sută de ani înapoi, până în 1917, iar consecințele unui astfel de pas – neîncrederea globală în Rusia din partea investitorilor – le-am experimenta timp de multe decenii”, a spus el într-un mesaj postat contul de Telegram al Norilsk Nickel..

Singura soluție strategică

Întrebarea va fi în cele din urmă dacă rușii sunt dispuși să accepte noul lor statut de paria global și să renunțe la confortul occidental cu care unii s-au obișnuit. Putin este evident dispus să accepte aceste lucruri. „Nimic nu îl va opri pe Vladimir Putin”, a spus Vladimir Kara-Murza, politicianul disident rus care a supraviețuit la două tentative de otrăvire. El a apărut luni la CNN de la Washington și a spus că Putin a șters deja 30 de ani de câștiguri politice de la încheierea Războiului Rece. „Singurul final strategic al acestui lucru este ca Vladimir Putin să nu mai fie la putere în Rusia. Aceasta este singura soluție strategică… Inutil să spun că numai rușii pot face asta”, a spus acesta. El a susținut că SUA și alte țări ar trebui să își dubleze eforturile pentru a deveni creative cu tehnologia și pentru a transmite informații rușilor în același mod în care au făcut-o cu rețelele de radio în timpul Războiului Rece.

Ce cred rușii? Nu știm în totalitate

Ce efect au sancțiunile asupra rușilor obișnuiți și dacă mintea lor se schimbă, sunt două întrăbări la care cu greu putem să răspundem acum. Noile legi draconice au pus capăt, în esență, presei independente din Rusia, iar organizațiile de știri occidentale au îndepărtat reporterii din țară. Valerie Hopkins, corespondent la New York Times din Moscova, care a părăsit țara, a declarat luni pentru CNN cât de dificil este să evaluezi opinia publică, deși faptul că oamenii sunt dispuși să riște arestați pentru a protesta este notabil.
O jurnalistă de la Pervîi Kanal a apărut în direct cu o pancartă pe care scria ”Nu războiului”. A fost arestată. ”Mă raportez la rușii care nu își cred rude din Ucraina că există război”, a spus Hopkins. „Dar pe măsură ce se întâmplă astfel de gensturi (precum cel al jurnalistei de la Pervîi Kanal, n.r.), cred că oamenii ar putea afla mai multe informații. Problema este că este ilegal chiar și să faci un sondaj sau să pui o întrebare: „Susții războiul?” ”

Occidentul rămâne fără sancțiuni

Occidentul rămâne fără sancțiuni pentru că răspunsul său față de Rusia a fost atât de rapid și sever, se arată în analiza CNN. „SUA au făcut practic tot ce le-a putut pentru a sancționa toate părțile economiei ruse, ceea ce va avea un efect devastator pe măsură ce trece timpul”, a declarat Angela Stent, fost ofițer național de informații pentru Rusia la Consiliul Național de Informații, care a apărut luni pe CNN. „Europenii ar trebui să renunțe să cumpere hidrocarburi rusești și nu sunt încă pregătiți să facă asta”, a spus ea. „Pot face asta doar dacă li se asigură că au alte provizii de petrol și gaze. Nu mai sunt atât de multe de sancționat”.

Prețurile petrolului scad

În SUA, există noi indicatori care sugerează o recesiune internă ca rezultat direct al prețurilor mai mari ale mărfurilor, așteptate ca urmare a invaziei Rusiei chiar dacă prețul petrolului a scăzut pentru scurt timp sub 100 de dolari pe baril. Asta înseamnă că cea mai mare parte a creșterii prețurilor atribuite invaziei Rusiei a fost ștearsă, potrivit lui Matt Egan de la CNN.

Ce anume pot realiza sancțiunile?

Sancțiunile impuse Rusiei sunt unice prin faptul că lovesc o țară care a fost atât de implicată în economia globală. Dar există o anumită teamă că sancțiunile nu conduc în cele din urmă la o capitulare — iar aceste sancțiuni, atât de severe, nu sunt legate de un obiectiv specific, potrivit lui Nicholas Mulder , profesor la Universitatea Cornell. Acesta susține că sancțiunile au nevoie de un scop mai specific. „Dacă există o percepție în lume, sau din partea Rusiei, că acestea vor fi permanente și vor fi acolo, indiferent de ceea ce ar face Rusia, vor fi doar o armă pentru a distruge societatea rusă și economia. Nu cred că asta va duce la genul de situație internațională pe termen lung pe care vrem să o urmăm”. Sancțiunile totale care dăunează oamenilor, precum și guvernelor sunt „încărcate din punct de vedere moral”, a spus el. „Dacă ne lansăm în politici bazate pe ideea că guvernele rele și oamenii lor sunt una, atunci am cumpărat un mod de a gândi care se apropie periculos de felul în care ultranaționaliștii și fasciștii văd lumea”, a spus Mulder.

Război cu economiei Rusiei

Generalul american în retragere David Petraeus a apărut luni la „New Day” al CNN și a spus că va veni un moment în care rușii se vor sătura. „La un moment dat, oamenii vor realiza, că piața de valori nu se va redeschide niciodată. Nu mai primim prea mult pentru rubla noastră. Diverse produse pe care obișnuiau să le dea de la sine înțelese pur și simplu nu mai apar pe rafturile magazinelor. Din nou, acest lucru începe să se întâmple și va escalada în săptămânile care urmează”, a spus el.

Între timp, în Ucraina războiul se înrăutățește

Pe măsură ce acele frustrări economice cresc pentru ruși, ororile militare ale invaziei Rusiei continuă să iasă din Ucraina:
Imagini șocante cu o femeie însărcinată lovită și ulterior ucisă în bombardarea unei maternități din orașul Mariupol.
Rușii sunt pregătiți să asedieze Kievul și să vizeze civilii dintr-un bloc rezidențial. Criza refugiaților este în creștere. Peste 2,8 milioane de oameni au fugit din Ucraina , inclusiv peste 1,7 milioane doar în Polonia. Și loviturile cu rachete la doar kilometri de granița poloneză au adus războiul mai aproape de granițele NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4552 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Doar in capul gol ca balerinele este sanctionata Rusia cu veniturile companiilor americane. Nu va mai iese prostia asta din cap ?

  2. Felicitari pentru folosirea google translate, e mai ieftin, chiar daca iese ceva ilizibil. Important e ca ati economisit bani, viata e scumpa zilele astea.

  3. Asta cu confiscarea afacerilor care vor sa paraseasca Rusia e Belea mare! 🙂 Vreau s-o vad pusa in aplicare urgent!

  4. Cum stim ca romanii sufera de pe urma sanctiunilor Occidentului?
    Nu numai rusii sufera, bre, ci toata lumea!

  5. Sufera vestul pierd pietele din valoare. Papusarii vestului nu vor mai fura ca in vestul salbatic. Laboratoarele bio au fost confiscate. Armele biologice trebuiau sa omoare citeva miliarde de oameni da rusii au spus niet. Democratii americani si toata uniunea europeana sint angajatii unor personaje dubioase ascunse care se vor stapinii planetei. Uite ca nu sint stapinii deloc ci muritori ca toti ceilalti. Uite ca lumea nu crede in povestile cu zine spuse de media compromisa. Realitatea e cruda supravietuirea e telul nu sa faci averi. Sanatate

  6. „Sanctiuni” economice unipolare nu exista ! Firmele transnationale care pina mai ieri faceau afaceri in Rusia ori cu parteneri rusi nu lucrau din dragoste pt patrie si popor ci pt ca scoteau un profit, si ce profituri…nici n-are omul de rind ideie ce bani se invirt in comertul imternational. Deci, si-au taiat singuri marja de cistig ciugulit de pe poprul rus. Sa vedem cine rezista mai mult pina la urma …dar eu zic ca glasul banului v-a invinge primul ?? pt ca asta-i zeul lor. Efectele se simt bine prin tot u€ cu noi cu tot.

  7. Dupa Revolutia rusa de la 1917 si razboiul civil 1918…1921..economia Rusiei se prabusise cu 70 la suta. URSS eta izolata in Europa, supusa la sanctiuni…Cu toate astea intre 1924…1934 rusii cu Stalin, Partidul comunist au facut din URSS a doua economie a lumii. Si apoi a reusit sa invinga Coalitia europeana condusa de Hitler dupa 4 ani de razboi, punand steagul URSS pe cladirea Reichstagului. Desigur, in epoca aceea, sovieticii au trait rau, dar si romanii au trait la fel de rau in plus n – au construit nimic. Necazul Rusiei vine tot de la rusi. Rar gasesc rusii un Presedinte ca lumea. Gorbaciov si Eltzan erau laudati in Lume dar ei au distrus Rusia ca si dusmanii rusilor. Putin e bun, desi nu e bun orator, nu stie sa mobilizeze multimile ca gargaragiul Zelensky. Putin e rau in Europa pentru ca a facut Rusia ceva mai puternica decat era in 2000. Se poate trai si chiar trai bine si cu opozitia anglo- americanilor. Lumea mult mai mare…Cafeaua si bananele NU provin de la anglo – americani. Cereale, carne, lapte, oua, vin si votca sunt si rusesti. Rusia trebuie sa blocheze TOT ce vinde azi catre Occident, inclusiv ce vinde Ucraina. Adica petrol, gaz, otel, uraniu, metale rare, diamante industriale, cereale, ulei, zahar…

  8. Toata lumea sufera, nu doar Rusia. Cel mai mult vor suferi tarile europene, care vor cumpara materii sau gaze mult mai scumpe din alte parti, mai ales de la companii americane, ce vor castiga piata europeana. Si de data aceasta, papusarii corporatisto-politici majori s-au gandit la profit pentru ei, doar pentru ei. (Ca si la „pandemie”.)

  9. Rusii au devenit dependenti de big mac ? Razbunare mai mare este sa le dati si gatiz ! Ce dracu au invatat generalii aia plagiatori ?

  10. Cu certitudine deja stim ca mare parte din sanctiunile impuse Rusiei, se intorc si impotriva celor care le dispun. Or fi necesare unele din ele, dar cand te afecteaza profund chiar pe tine, inseamna ca esti batut in cap. Daca se vrea pace in Ucraina, de ce mai marii lumii, ONU nu insista pentru o intalnire la nivel inalt, adica o ….,,alta”, pentru transarea disputelor prin concesii si compromisuri ?! Razboiul economic, globalismul au atins cote alarmante iar vocea diplomatiei a apus.

  11. Pe un sait national si amerloc am citit ca un Rus s- a legat cu lantzuri de usa magazin McDonald din Rusia. S- a pus si un video. Rusul spune ca s – a invatat sa manance de la Mac de 30 de ani si nu vrea sa i incalce acest drept. Avea dreptate, din video se vedea ca are o greutate de 250 kilograme.

  12. Sigur profesorul Nicholas Mulder e „spion rus”, daca a ajuns sa declare ca „Dacă ne lansăm în politici bazate pe ideea că guvernele rele și oamenii lor sunt una, atunci am cumpărat un mod de a gândi care se apropie periculos de felul în care ultranaționaliștii și fasciștii văd lumea”.
    Trebuie dat afara de pe planeta ! In lumea #progresista de azi, „noi muncim, nu gandim” !

  13. Mai bine #progresist insemna „IMGB face ordine !”, am fi stiut cand am scapat de ei.

  14. China face ceea ce ar trebui sa faca orice tara condusa de oameni cu capul pe umeri in conditiile unui razboi: este discreta.
    Nu cum fac idiotii din conducerea SUA, NATO si Romania, cand bat toba despre toate masurile si intentiile pe care le au de luat, legate de razboiul pornit de psihopatul moscovit.
    Ca rusii n-o duc bine, se vede clar dupa scaderea rublei si dupa hemoragia de rusi la granita cu Finlanda, care fug din raiul putinist.

  15. Eu unu’ cred ca Zelenski si Putin au o intelegere secreta, un blat, ca sa zic asa, in limbaj fotbalistic : rusii sa faca varza Ucraina, de n-o mai ramine piatra pe piatra, dupa care sa vina firmele rusesti de constructii, infrastructura, etc, cu contracte exlusiviste ! (Bechtel, Vinci si altii, ca si in cazul Crimeii, sint putin „in intirziere” …). Pentru ca, cum altfel se poate explica frenezia si obstinatia cu care dementul de la Kiev isi duce tara (oare, a lui ? …) spre prapastie ?

  16. Asta nu-i nimic ! Aseara am vazut un militian legat cu lanturi si lacat de usa unei shaormarii, nemultumit ca nu i se pusesera destui cartofi prajiti ! De foame si nemultumire inghitise pina si cheia !

  17. Daca Putin confisca activele companiilor care isi suspenda activitatea in Rusia este foarte posibil ca acestea sa fie despagubite din rezervele valutare inghetate ale Rusiei, cam 300 miliarde de dolari, iar parte din acestea sa le fie inapoiate in ruble nu euro sau dolari. Efectul sanctiunilor asupra mujicilor se va vedea in curand. Deocamdata mai au cate ceva prin depozite. Rusia, ca si noi din pacate, nu exporta decat materii prime, singurele produse finite cautate la export fiind vodca si caviarul. Deci depinde in totalitate de produse de import atat electrocasnice cat si industriale (calculatoare, procesoare, etc.) Vestul isi va gasi noi surse pentru petrolul si gazele necesare, Rusia insa nu va gasi alternative. Nici China nu va putea sa le dea componentele de care au nevoie pentru ca nici nu produc prea multe si fiind produse cu tehnologie americana nu vor avea dreptul sa le exporte. Asa ca rusii trebuie sa scape cat mai repede de RasPutin daca vor sa mai conteze ceva pe harta lumii.

  18. Orice om normal care nu este putinist distrus la cap si nici fatalau mioritic speriat din nasterea lui,intelege acum,dupa ce au vazut crimele si distrugerile facute de Criminalul Putina si calaii lui in Ucraina ca tot ce cumpara el de la tzarile dictatorilor se preface in bani cu care dictatorii isi fac arme si armate cu care pun la cale sa vina sa-i distruga casa si sa-i ucida familia ca niste scelerati cu singura lor preocupare fiind sa isi mareasca imperiile si inchisorile lor de popoare si sa aibe mai multi sclavi dintre alte popoare pasnice care vor numai sa traiasca in pace si libertate.Si atunci ce sa faca cei care trebuie sa isi apere casa si familia altceva decat ce au facut oamenii in toate timpurile contra ucigasilor invadatori? Doar doua lucruri:
    1.Sa-si consolideze cetatea cu arme de aparare,dar si de atac si
    2.Sa numai lase nici macar un fir de iarba la folosintza dusmanului. Astfel au actionat de-a lungul istoriei,romanii inteligenti incat, oricat de greu le-a fost,tzara asta nu a ajuns niciodata nici pasalac otoman si nici gubernie a satanelor ruse.De aceea lumea libera,oricat i-ar fi de greu,trebuie sa se inarmeze pentru orice situatie posibila si,in paralel, sa-si reduca definitiv prostia aia de globalizare haotica pe care au facut-o cu tzarile dictatorilor turbati pe care i-a ingrasat pe banii din munca Occidentului.

  19. Occidentul nu le mai da rusilor mavdonalds, louis vuitton si alte de astea, rusii nu mai dau occidentului gaz, petrol, titan si alte de astea…

  20. Primul comentator al articolului, @genocid, are dreptate: nota 4 (cu indulgenta). @Adrian: si statia spatiala, ca SUA nu-s în stare sa fabrice una? si grâul, Finlanda cumparând numai grâu rusesc? nu te mai aventura, daca nu stii despre ce vorbesti. Plus ca Rusia-i o tara dezvoltata. Nici vorba de „puterea regionala” pe care-o visau Obama (socialist cu nostalgii national-socialiste), Biden (la fel), Nuland (asemenea), Verzii (fascisti) din Germania. @Rumburak: asemenea. Scaderea rublei = viata IEFTINA-n Rusia, nu altceva! Si aia care-u luat-o spre vest sunt UCRAINIENI, POLONEZI ORI LITUANIENI UCRAINIENI (Polonia + Lituania = Republica celor Doua natiuni, din care-a facut parte nordul Ucrainei) @axon: de acord.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.