
Profesorul de economie Cristian Păun consideră populistă investigația Consiliului Concurenței la zece bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR. Păun argumentează creșterea ROBOR-ului în ultima perioadă și spune că acesta va mai crește, astfel încât cei care au credite în lei cu dobândă variabilă vor mai suferi creșteri de rate. Fiind o nemulțumire evidentă în piață, Consiliul Concurenței, condus de Bogdan Chirițoiu, a purces la investigație iar ieri a anunțat că s-au încheiat inspecțiile inponate la cele zece bănci. ”Inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID). Astfel, investigația vizează activitatea băncilor pe piața monetară interbancară desfășurată în cadrul procedurii de fixing, precum și cea desfășurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea și plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referință ROBOR/ROBID la nivel național”, au spus oficialii Concurenței.
Păun susține că prin acest demers, Chirițoiu face orice ca să mai prindă un nou mandat din ”sinecura pe care o stăpânește de ani buni”. Și își argumentează declarația prin următoarele:
-> Dobânda de la economisirile în lei a devenit real negativă mult de tot cu inflația de două cifre din ultimele luni, la final de an 2021 ea ajunsese deja la 8%.
-> Oamenii s-au prins că pierd bani și au început să își retragă depozitele. Să le plaseze în altceva. Eu personal am făcut asta prin vară.
-> Băncile au încercat să acopere problema lor de lichiditate încercând să atragă noi depozite, având banii blocați în credite, multe mai degrabă pentru consum sau pentru guvern. Slabe șanse, cu dobândă tot mai negativă, oamenii nu sunt chiar proști să piardă bani. Și la ei profitul e motorul acțiunii.
-> Băncile s-au confruntat toate cu această problemă de lichiditate în creștere, mai ales în ultimele luni. Au început să gâfâie după lichiditate în piața interbancară. Unde, din motive de lipsă de lichiditate, prețul la licitațiile interbancare a început natural să crească. ROBOR-ul adică. Curând și IRCC. Garantat!
Lichiditatea de la Banca Centrală la dobânda de referință este ultima care intervine în schemă și, de regulă, pentru reglaj fin și volume mici. Mai ales acum când tiparnița e cea mai proastă decizie. La volume mari, Banca Centrală pune ochii pe tine și te încorsetează rapid.
Fenomenul continuă, nu s-a oprit!
ROBOR, prin natura sa, este ceva care e greu de înțeles de un Consiliu al Concurenței și de oameni care nu cunosc cum funcționează sistemele bancare moderne. Este mereu rezultatul ÎNȚELEGERII din piață între concurenți care încearcă să rezolve o problemă delicată care, dacă escaladează, poate duce la insolvență și faliment bancar.
Ce face CC azi e de neînțeles. Și ca moment și ca mod de abordare și de comunicare. Eu cred că nu s-au consultat cu cel mai avizat în problemă – Banca Națională a României. Și nici cu Asociația Română a Băncilor, Ceea ce este foarte grav pentru economisirile noastre.
Mai bine ar investiga Chirițoiu monopolul statului asupra banilor!”, a spus Păun.
Cand tu banca stabilesti robor-ul – impreuna cu suratele – la 3 luni, 6 luni sau 12 luni la valori incredibile, iar apoi, ca sa-ti satisfaci necesitatile de lichiditati te imprumuti la 2 luni, 4 luni sau 5 luni – care vezi Doamne nu sunt reglementate de robor – dar la valori mult mai mici, nu inseamna asta ca este un jaf organizat al populatiei si o fratie suspecta a sistemului bancar. Traiasca Manole cel Bun si Sfant!
Ăsta e profesor făcut la apelul bocancilor! În ce lege a concurentei din lume este permisă o înțelegere între concurenți pentru creșterea prețului creditelor favorizată de ROBOR ? Se vede că a fost consilierul economic al lui Ludovic Orban, cu rezultate economice „remarcabile”.
În loc de imobile, cad prețuri ?
Paunul,e coafeza camatarilor.cum le deranjeaza cineva parul,cum apare paunul-coafeza.am si o intrebare pentru coafeza: de unde stie el ca aceste 10 banci nu sunt intelese intre ele ca sa manipuleze roborul?din punctul meu de vedere e foarte usor de manipulat.
Întrebare si pentru bnr: de ce nu schimba modalitatea de calcul sau nu renunta la acest indice,care nu tine cont de tranzactiile efective???de ani de zile exista suspiciuni ca acest indice e manipulat de cele 10 banci si bnr nu face absolut nimic.doar atentioneaza prieteneste bancile ca au sarit calul.atat!!!
Dacă BNR doarme, ar trebui înființată politia băncilor de parlamentari, supravegheați la milimetru. Profituri istorice într-o Românie nenorocită de hoți. Mama lor ce ar merita.
Ihi. A mers degeaba la școală dl Păun. E artimetica simpla sa vezi ca în rata unui credit sumele în plus depășesc orice nivel de inflație. La un Robor de 8% ar fi ca și cum am avea o inflație de 100%, ratele se dublează. Dar INS zice ca e 15%. Pai ce am făcut frate? Cum furam asa ca în codru de pe oamenii și asa săraci.
In concluzie domnul profesor ne spune ca bancile daca nu mai pot jefui pe cei care au avut depozite , din cauza ca acestia isi retrag banii, ii jefuiesc mai aspru pe cei cu credite, si cica asta este moral si cinstit. Slava Domnului ca nu am nici credite si nici depozite.
Raspicat si ….sincer ! Este fatis de partea bancilor. Consiliul Concurentei, un alt ,,dolofan”, nu a publicat concluziile investigatiilor. Pe ce anume se pronunta d-nul profesor ?!
Pt. profu de economie cu explicatiile lui aberante ii spun ca daobanda real negativa a bancilor la economisirile in lei este o cauza nu un efect! Daca aceasta dobanda ar fi raportata corect la dobanda imprumuturilor acordate de banci ar fi altceva dar cand poti sa jefuiesti legal si ai la indemina roborul in care bancile se imprumuta in cerc la dobanzi mari si nu pierd nimic dar aceleasi dobanzi la aplica celor care se imprumuta atunci e jaf. Deci dom profesor, din cauza copacilor vedeti padurea!
De ce a crescut? pentru ca majoritatea populatiei e formata din oi proaste care cred orice le zice televizoru.
parazitii pot sa faca ce vor ca oile nu vor pricepe ce se intampla. le baga o explicatie si oile is fericite. am salvat planeta. nu conteaza ca am pietdut toate economiile si copilu a facut infarct. unde e masca?