De ce cresc prețurile la gaze? O explicație ciudată

Barometrul Securității Energetice, realizat de INSCOP RESEARCH in iunie 2021 arată că 57,8% refuză categoric schimbarea actualului furnizor de gaze naturale (din totalul gospodăriilor conectate la rețeaua de gaze naturale) și 53,7% nu iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică. Aceste date sunt răspunsul pentru comportamentul furnizorilor și este unul din multele răspunsurile la întrebarea de ce crește prețul gazelor și energiei electrice, susțin reprezentanții Asociației Energia Inteligentă.

Important este și faptul că 66,8% dintre români au o părere bună despre Pactul Verde European propus de Comisia Europeană prin care statele membre ale UE se angajează să reducă poluarea. Chiar în situația în care unul dintre obiectivele ”Pactului Verde European” este renunțarea la autovehiculele propulsate de motoare termice (benzină, motorină) pentru autovehicule propulsate de motoare electrice sau pe hidrogen, 63,6% dintre români declară că au o părere bună față de aceste standarde.

Interesant este că 61,5% dintre respondenți consideră că statul ar trebui să subvenționeze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici (un procent similar celui din iunie 2020, 62,3%), aspect care este neglijat de mediul politic care refuză de ani de zile această abordare care nu doar că este natural, ci chiar dorită de români.

Un alt aspect important al barometrului îl reprezintă proporția mare de români (65,9%) care consideră că România ar trebui să își dezvolte capacitatea de a produce energie nucleară.

În lipsa resurselor financiare și a tehnologiei necesare, 58,5% dintre cei chestionați (față de 48.7% în iunie 2020) consideră că statul român ar trebui să adopte un nivel al taxelor similar cu media europeană pentru a încuraja companiile private să investească în exploatarea gazelor de la Marea Neagră.

De altfel ”Exploatarea gazului natural de la Marea Neagră pentru extinderea alimentării cu gaz a populației și dezvoltarea economiei” este considerat cel mai important proiect energetic primind nota 1 din partea a 34,6% dintre respondenți (obținând o medie a notelor acordate de 1,81). Dar este important de punctat ca se gaseste pe o pozitie similara cu dorinta romanilor de a ”dezvolta sectorul energiei regenerabile (panouri solare, energie eoliană/mori de vânt) apreciata ca fiind prioritara de 34,2%.

Importanța acestui barometru este determinată de faptul că acesta măsoară voința/dorința românilor și de multe ori acestea nu sunt în concordanță cu cea a decidenților, fiind un prim și important semnal de alarmă pe care ar trebui să-l vedem.

E.On, a început să trimită clienților care nu au trecut în piața concurențială ofertele cu prețurile pe care le vor plăti începând cu 1 iulie 2021, dacă nu aleg o altă ofertă, de la E.On sau de la alt furnizor. E.On a ales o altă politică, de creștere a prețurilor în două etape, la 1 iulie și apoi la 1 ianuarie 2022. La 1 iulie, prețul crește cu 13%. Celălalt mare furnizor, Engie, a trimis clienților o ofertă cu 25% mai scumpă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Iar sondaje care nu sunt credibile pentru mare parte din cetatenii romani din Romania?! Cica:”de ce bat clopotele, Mitica? ……” asa si cu preturile, sondajele si manipularile vizibil mincinoase!

  2. Cei chestionati spun ca statul roman ar trebui sa adopte un nivel al taxelor similar cu media europeana pentru a dezvolta exploatarea de gaze de catre companiile private. Evident nimeni nu stie care este media europeana care este nivelul de taxe bagat de Dragnea si cat vor privatii sa plateasca mai bine spus sa nu plateasca. Si care sunt taxele bagate de Norvegia de exemplu. Oricum daca e ceva cu europa noi repetam ca niste papagali : europa, europa, europa….nimic altceva nu mai conteaza!

  3. Tov. Cosmin,
    Totusi, de ce cresc preturile la gaze ?
    Daca asta e explicatia ta (ca romanii refuza sa-si schimbe actualii furnizori de gaze si energie electrica), inseamna ca ai gresit platforma de expunere a imbecilitatilor tale. „Analistii” zombie si-au facut platforma media pe ‘stiri pe surse”, iar #progresistii statului paralel si mafiot au nenumarate alte posibilitati de exprimare…
    Iar explicatia ca statul roman ar trebui sa adopte un nivel similar european al taxelor pentru exploatarea gazelor in Marea Neagra este chiar imbecila, stiind faptul ca Romania este tara cu cele mai mici taxe de exploatare ale resurselor naturale.
    Tarile europene au taxe mult mai mari pe exploatarea resurselor naturale si pretul european stabilit la Viena al gazelor naturale era de 5 €/Nm3, in timp ce in Romania sclavii platesc 25 €/Nm3

  4. Fără-ndoială viața asta e o încercare (examen pt culți, adică înstrăinați şi străini). Cei ce scot asemenea minciuni vor plăti.

  5. Vreau sa stiu si eu sursa acestor studii si cine a platit pentru ele. Puteti sa mi le oferiti domnule autor?

  6. Preturile cresc din cauza ca hotia s-a instaurat in toate sferele statului ,,de drept” post `1989. Se poate observa simplu cum cetateanul este furat si spoliat prin metode demne clanurilor mafiote.
    La curent ti se regleaza contorul ca sa inregistreze mai mult decat consumi in mod real. Nu mai zic de preturile in continua crestere.
    La gaze baga aer ca sa-ti inregistreze mai multi metri cubi, apa de ploaie am ajuns sa o platim de parca am fi in Evul Mediu. Impozitele cresc de la an la an.
    Acesta este statul actual ,,de drept”.
    DREPTUL DE A TE FURA LA FIECARE PAS.

  7. Chiar daca am fi cea mai mare producatoare de energie electrica si gaze preturile vor creste in continuare.Tot timpul exista o explicatie.Explicatia adevarata este pentru ca se poate,pentru, ca au vazut ca le merge orice ,pentru ca suntem prosti,si ca orice explicatie este inghitita si luata e buna de presa si de oamenii.In Norvegia ,petrolul apartine poporului si profitul se imparte la toata populatia,la noi se imparte la cativa smecheri.Sa se desfiinteze ANRE-ul ,ca nu ne apara interesele,nu isi mai au rostul,sa se desfiinteze Ministerul industriei,pentruca nu mai avem industrie.ACum realizez ca daca nu era Ceausescu ,si eram pe mana acestor indivizi care ne conduc de 30 de ani,eram vai si amar de noi,eram ca in Kenya,lucram desculti sa facem tabacarie pentru occident.Suntem o tara vanduta,exploatata si considerata lumea a treia.Cine si-a vandut bogatiile,cine si-a vandut pamanturile,cine si-a vandut apa.?Politicieni tradatori ,obedienti,slugarnici ca ai nostrii de-a lungul istoriei, putine tari au avut.Toate afacerile cu contoare inteligente montate pe repede inainte la gaze,curent,apa ,pe care spuneau ca nu le platesc consumatorii,sunt incluse acum in preturi.Parandaratul se imparte cu fel si fel de firme lipite de diversi furnizoride servicii.Cine a aprobat aceste preturi,fara sa semnezi un contract?Nu va este rusine guvernanti,nu va este rusine deputati,senatori ,sa faceti asa ceva poporului roman?.In Germania cu cat cresc preturile cu atat Impozitul pe profit este mai mare

  8. In piata energiei e la fel că în piața bancară. Sunt lăsați liberi și își pun procente de profit mai mari decât în toată Europa. De ce? Pentru că se poate. E trist că românii plătesc taxe pt certificate verzi, pt energie ieftină eco, care ce sa vezi nu ajunge la el ci e trecuta prin 2-3 piețe intermediare și îi ajunge apoi la de 4 ori prețul de producție. La gaz la 67 de lei aveau profit și omul plătea decent. Cum nu mâine nimeni sa limiteze aceste cifre acum e 140-150 și nimeni nu garantează că nu vor fi 200-250 lei.

  9. ca Bombonel a donat petrolul, gazele, conductele, rafinariile, benzinariile catre austriecii-rusi.
    Poate in 100 de ani, vom afla si cat a fost halvita.
    Pana atunci, stam cu sonda in curte, ne platim cheltuielile de inchidere-mediu si cotizam la baietii destepti.

  10. Voi astia toti,guvernanti,parlamentari,senatori,oameni politici smecheri din energie,care sunt implicati in aceste scumpiri ,toti si voi si copiii vostri respirati si veti respia, aerul poluat,de la arderile de cauciuc,plastic,deseuri din arzatoarele firmelor,termocentralelor,centralelor de la viloaie,pe ulei uzat de masina si alti combustibili ieftini din uleiuri reziduale.Va duceti la munte,la munte viloaiele si pensiunile tot acelasi lucru folosesc,gazul si energia electrica ,lemnele sunt exagerat de scumpe.Centrale pe uleiuri reziduale, aduse din occidentul caruia noi ii dam gazele ,se vand ca painea calda in tara.Asa chiar daca va procopsiti pe spinarea poporului,cand o sa va imbolnaviti ,banii prea putin o sa va ajute.Prostie,lacomie,amestecata cu inconstienta.Toti si-au construit viloaie,dar cu ce se incalzesc,iarna si vara cu ce incalzesc apa?.Din 2016 pana in anul 2020,nimeni nu a fost deranjat de smogul din orase,unde PM2,5 ajungea si la 500 micrograme/m3 in loc de 30 maxim.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.