Depunerea Declarației 600, amânată

Depunerea controversatei Declarații 600 în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) va fi amânată până la 1 martie.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că i-a cerut ministrului Finanțelor să se adopte ordonanţă pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru declaraţia 600 „pentru a le da posibilitatea să meargă până la eliminarea” acesteia.

„Am avut o întâlnire, doamna prim-ministru cu mine, colegii de la ALDE, cu ministrul Mişa, am discutat despre declaraţia 600, am solicitat pe 31 ianuarie, în prima şedinţă de guvern, să adopte ordonanţă pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru a le da posibilitatea ca în perioada următoare să meargă până la eliminarea declaraţiei 600 cu condiţia să gasească soluţia pentru ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuţii să ramână asiguraţi în sistemul de asigurări. Şi să găsească o soluţie civilizată pentru a evita disconfortul celor care au fost sau cei care ar trebui să meargă să depună această declaraţie „, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a mai precizat că, în cazul celor care au depus deja declaraţia, vor fi prevăzute în ordonanţă măsuri tranzitorii.

„S-a promovat şi s-a comunicat foarte prost. Din acest motiv, le-am cerut colegilor mei să nu se mai exprime pe acest subiect pentru că majoritatea nu l-au înţeles, nici nu a fost explicat bine. După ce se instalează Guvernul, să explice în detaliu despre ce e vorba”, a completat liderul PSD.

La rândul său, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că Formularul 600 trebuie modificat substanțial.

”(…) Am avut o discuție legată de celebrul Formular 600 pe care va trebui să îl modificăm substanțial în așa fel încât cetățenii care se confruntă cu dificultățile legate de completarea formularului și de procedurile aferente să nu fie puși în această situație dificilă”, a spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că în maxim o săptămână vor fi anunțate măsurile menite să remedieze situația generată de introducerea Formularului 600.

”Urmează ca împreună cu Ministerul de Finanțe să anunțăm care sunt măsurile necesare pentru a remedia această situație care a creat nemulțumire pe bună dreptate. În termen de maxim o săptămână vom anunța care sunt măsurile aferente”, a spus Tăriceanu.

Un ordin de la finalul anului trecut arăta că declarația 600 trebuie depusă de toți cei care au obținut venituri din activități independente, chirii, drepturi de autor, din agricultură, echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an, adică 22.800 de lei. Aceștia trebuie să plătească în 2018 o sumă minimă de 8.000 de lei, împărțită în patru tranșe aferentă CAS de 25% şi CASS de 10%. Până în 25 martie trebuia plătită prima tranșă, chiar dacă în martie se încasează venituri pentru munca prestată în februarie. Astfel, urma să se facă o plată în avans. Contribuabilii care au venituri cu puțin peste salariul minim pe lună, de 1.900 de lei, erau nevoiți să muncească patru luni pe an să plătească respectivele contribuții.

Lideri importanți din coaliția de guvernare au cerut intervenție de urgență în acest caz și în acest moment ANAF se lucrează la modificări care să fie implementate prin acte guvernamentale. Totodată, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, și șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, au fost convocați la Parlament marți, 23 ianuarie, pentru a da explicații despre Declarația 600 și despre premierea angajaților ANAF din amenzi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4561 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Din deget Dragnea dispune AMANAREA si NU raspunde nimeni ca oamenii au fost pusi pe drumuri si UMILITI sa stea la cozile PSDiste?!
    Rusine, incompetentilor!

  2. zabauci, incompetenti, idioti…cum sa le mai zic? in afara de furtisag nu sunteti in stare sa organizati nimic.s

  3. Comisiile de specialitate ale Parlamentului ca de alfel si majoritatea structurilor Guvernamentale NU au in componenta experti din vreun domeniu (ba din contra), dar nici nu consulta oameni de stiinta sau cu experienta (consilierii fiind recrutati pe alte criterii neortodoxe decat cele de competenta si integritate morala) din aceasta cauza legislatia romaneasca elaborata in ultimii 28 de ani este dezlanata, in unele situatii fiind aberanta si inaplicabila. S – a dovedit in cele mai multe situatii ca legiuitorii au ca tinta sau obiect de reglementare interese de grup MAFIOT sau individuale nelegitime ori imorale. Romania va pasi pe calea progresului general cind relatia actuala POLITICA = MAFIOTISM + IMORALITATE + INCOMPETENTA + GOLANEALA va fi inlocuita cu POLITICA = MORALITATE + COMPETENTA + DARUIRE PENTRU SEMENI + NOBLETE si cind sfera politica ori sistemul politic va contine mai putina demagogie decat exista in prezent si va ave mult mai multa credibilitate, oameni cu cu spirit dezvoltat de voluntariat, cu demnitate si de caracter.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.