Cu cât cumpără și cu cât vând

Dimensiunea lăcomiei furnizorilor de gaze

Este 5 euro (24 lei)/MWh gazul la Baumgarten, Viena, referința pentru piețele regionale, iar tendința este , în continuare de ieftinire, având în vedere prăbușirea cotațiilor petrolului, de care gazul este legat. Pe piața locală, gazul costă, în tranzacțiile spot, nu mai mult de 55 de lei/MWh. Din 31 iunie, când piața de gaze se liberalizează, cel mai mic preț pe care-l cere un furnizor, în alimentarea casnicilor, este 120 de lei/MWh. Cum, prin ordin ANRE, prețul de achiziție trebuie aliniat, parțial, și cu Viena, adică cu nivelul cel mai mic, este lesne de intuit profitul pe care îl vizează furnizorii.

Dar, să detaliem. În prezent, prețul de achiziție al gazului, plafonat de stat, este de 68 de lei/MWh, iar achiziția contează în proporție de aproximativ 50% în prețul final , din factură. Distribuția este cam 30%, restul fiind transport și diferite alte taxe. Distribuția, transportul și taxele rămân pe loc, după 30 iunie, dar achizițiile se pot face la prețuri și la jumătate ca până în prezent. Dar prețurile pe care le cer clienților, în piața liberă, sunt practic ca și cele din prezent, deci diferența rezultată din prețul mult mai scăzut al achiziției se duce direct în buzunarul furnizorului.

Cei mai mari furnizori din țară, de fapt cei care își împart țara în două, nord și sud, sunt E.ON și ENGIE. Ei bine, nemții și francezii și-au trimis deja oferta lor pentru casnici, valabilă pentru iulie și încă un an după aceea: 135 lei/MWh, respective 124 lei/MWh, adică exact aceleași prețuri ca în prezent. Ei vor încasa aceleași facturi, deși achiziția gazului va fi făcută la prețuri de, la cum arată piața futures, la sub 50 de lei/MWh, de peste două ori mai puțin decât prețul final. Sunt puține de făcut pentru proprietarul unei gospodării de a obține prețuri mai bune, pentru că, un singur furnizor, din aproximativ 50 autorizați, a îndrăznit să vină cu prețuri mai mici decât ale celor doi “mari”: este vorva de Gaz Vest, cu 120 de lei/MWh. Este însă doar o firmă mică, care a activat, până acum, doar regional, în vestul țării, așa încât rămâne de văzut câtă încredere va căpăta din partea oamenilor.

Adevărul este că, cel mai probabil, ENGIE și E.ON vor aconta marea majoritate a clienților din piața liberă, casșio până acuum, la reglementat, fie din pricina comodității românilor, care nu se vor obosi să caute un nou furnizor, fie, la fel de bine, pentru că, oricum, ofertele lor sunt cele mai mici, toți ceilalți furnizori, cu excepția Gaz Vest, venind cu prețuri mai mari, iar unii, chiar mult mai mari.

Alegerea noului furnizor

Mai aveți la dispoziție circa o lună pentru a vă alege noul funrizor de gaze. La 31 iunie, piața casnicilor va fi liberalizată în totalitate iar cei care nu și-au ales un furnizor vor rămâne captivi la cel actual, în condițiile lui. Prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Prețurile urmează astfel să se formeze liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

 * acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;

 * solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;

 * selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul. Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale„, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

ANRE mai amintește că procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu şi gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client. Toţi clienţii casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale vor primi de la furnizorul lor actual, pe parcursul lunilor mai și iunie, o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, dată de la care nu se vor mai aplica preţurile reglementate de ANRE.

În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv până la data de 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, prin oricare dintre modalităţile precizate mai sus, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată.

Începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, furnizarea gazelor naturale pentru clienţii casnici inactivi se va face în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual. În consecinţă, ANRE recomandă clienţilor casnici să analizeze cu mare atenție ofertele disponibile pe piaţă înainte de a lua o decizie finală, atât din punctul de vedere al preţului de furnizare, cât şi al altor condiţii comerciale, iar după identificarea celei mai avantajoase oferte, să încheie cu furnizorul ales un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1065 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. In sfarsit ne ia mama dracului. Statul roman nu ne apara in fata monopolului. Eu sincer nu o sa am o problema dar ma bucur pentru toti cei care vor suferi. #rezit… ma bucur ca pe langa ratele mari veti plati si gazul scump

  2. Năstase & Dan Ioan Popescu au vândut către OMV la pret de jaf PETROLUL SI GAZELE ROMANIEI,act de TRĂDARE NAȚIONALĂ. Asemenea resurse strategice nu se vând!Intr-o țara cu regim
    dictatorial ambii ar fi fost executați. Dar de unde ,ei se cinsteau cu sampania trădării.
    ANRE face jocurile străinilor si pentru asta Statul Român ii plătește regeste.
    Soartă de jaf o au si pădurile!
    Totul e de vandut si de furat.
    Românii cei multi ( nu banditii si profitorii) stau cu pensii si salarii de mizerie!
    ASTA E ȚARA PE CARE AU CONSTRUIT-O (adica au demolat-o) CEI DIN LINIILE DOI SI TREI DIN FOSTUL PCR SI O PARTE DIN OAMENII DIN SERVICII!
    Vin guvernări ,pleacă guvernări, de „stânga „,de „dreapta”, dar parcă e un blestem, țara e lăsate pradă banditilor, CARE O FI EXPLICATIA?
    Suntem condusi mereu de prosti,lași si corupți? E foarte posibil.

  3. @oana, acu 16 ani. De atunci am avut 10 ani basescu si 6 ani iohanis.

    • Eu dacă vând cuiva un apartament, după 10 ani ma duc sa l iau înapoi? Rău cu ăștia cu mintea ngusta

  4. – eurocaricaturile trimise de genialul popor roman la Bruxelles au curajul sa intrebe de ce aceste diferente de tarife in Romania fata de cele din … Austria si sa protesteze , amenintand cu retragerea din Parlamentul european ?
    – lichelele alese de genialul popor roman in Parlamentul de la Bucuresti au curajul sa intrebe guwernerul de ce aceste diferente de tarife ?
    – acest genial popor roman, sub nenumaratele lui forme de viata (multime muta / turme migratoare prin „ieuropa” / postaci in internet, e drept, ca mine / manifestaci de turma prin piete / opozanti la masuri de carantinare prin .. iesiri la iarba verde si gratare de mici etc etc) are curajul sa-l someze pe genialul presedinte Johanus sa explice de ce aceste diferente ?

  5. Tovarasu` Oana, da` flota cine a vandut-o?! Tocmai tu, care-i faci ” frantuzeste ” chiorului, nu stii?

  6. @oana : pentru intelegerea vremurilor moderne :
    – lui Năstase & Dan Ioan Popescu etc LI S-A ORDONAT sa vanda „la pret de jaf petrolul si gazele Romaniei”;
    – ANRE I SE ORDONA „sa faca jocul strainilor”
    – padurile se taie pentru ca NI SE ORDONA SA ACCEPTAM SA FIE TAIATE

  7. @Măta
    Iohannis e un antitalent in politică ,dar din cei 6 ani câți ani a fost PSD la putere? Calculează!
    Economia o conduce guvernul ! Nu președintele.
    LĂSAȚI FANATISMUL acesta de PARTID!
    PSD a făcut mult bine țării si răul l-au făcut liberalii? AIUREA!
    FĂRĂ JUDECATĂ LIMPEDE,IMPARȚIALĂ, unii vor tine in continuare partea diavolului și ceilalti pe a tatălui diavolului .
    Prostia,ignoranța si lașitatea sunt omniprezente!

  8. Daca un lider politic a incercat sa puna stavila multinationalelor care spoliaza aceste resurse de circa 30 de ani, spre binele romanilor, a fost imediat trimis la inchisoare de justita noastra obedienta; suntem un stat de „drept” ca altfel il executam!

  9. Romania…o biata colonie jalnica la marginea UE, asta am ajuns in doar 15 ani. Sper sa se aleaga praful de noi, sa ajungem si mai rau, sa ne tavalim in chinuri, poate asa se va trezi poporul asta adormit

  10. nu ai ce sa analizezi. toti furnizorii au inghetat preturile la cota actuala. daca statul nu va interveni si nu-si va crea un furnizor cu pretul corect va fi hotie la drumul mare! utilitatile trebuie sa fie declarate de interes strategic si scoase din sfera profitului imputit practicat de frunzorii, in special straini.

  11. @oama”economia o conduce guvernul nu presedintele” Teoretic. Practic tot ce „misca” in Romania este condus de „partenerii strategici” prin intermediul securitatilor, ONG-urilor, finantate copios tot de la bugetul public, justitiei independente profitand de sprijinul/nepasarea unor parti semnificative a populatiei tarii.

  12. @oana avem si pareri similare, iohanis e incompetent. Dragnea cand a vrut sa mareasca taxele pe petrol si gaze, pe telecom , pe tot ce e profitabil a fost bagat in temnita. Ambasada suediei # Editat ue stia cu trei zile inainte verdictul. Ambasadele olandei si a suediei finantau protestele anti psd in piata, vezi raportul anaf. Baiu e, vorba unui distins ziarist de aici , lingaii rusilor s-au aliat cu lingaii americanilor si ne # suedez.
    Mai avem un defect noi, daca cei pe care ii sustinem gresesc ne asumam greselile de parca ar fi a noastre si nu recunostem ca sunt prosti si incompetenti.

  13. Am intrat pe pagina ANRE indicata si nu stiu sa completez datele de acolo. Sunt facute special sa descurajeze. Deci o escrocherie.

  14. Ati observat vreo aplecareca preai din romania, in afara de cotidianul , in care sa vorbeasca despre asta? Si si aici , se scrie un articol si gata. Nu tu presiune pe guvern, intrebari, pe parlament, nimic. Toti ne-ati vandut. Aproape toti.

  15. @telecomanda
    Dacă prin absurd^10 s-ar fi dat vreo comandă de la mai marii din Occident
    atunci nu piticul OMV ar fi cumparat ci giganții Royal Dutch Shell,Total SA,Chevron,Exxon Mobil,etc
    LĂSAȚI telecomanda! Citiți si gândiți!
    A fost vorba de comisioane de sute de milioane de dolari,asa cred eu.

  16. În locul opoziției nu m-aș obosi cu moțiunea de cenzură E. ON și Engie vor stabili guvernul prin prețul la gaz.

  17. Noi ,minunatii romani … care ne credem inteligenti , care debordam de patriotism , care nu am reusit in 30 de ani sa creem structuri politice sanatoase ci am acceptat formarea de gasti conjucturale intereselor unor indivizi , fara principii , fara putere creatoare data de inteligenta si bun simt , noi care in buna mostenire fanariota , in loc sa fim observatori obiectivi , ne ploconim si admiram progeniturile ieftine ale falsurilor creuzete politice…
    Sistemul economic al Romaniei de acum ,cu mici exceptii, nu este bazat pe creativitate si pe traditionalitate -care naste domenii de excelenta ca de exemplu productia de utilaj petrolier unde am fost pionerii lumii- singurele surse de valoare adaugata reala , ci este un sistem ad-hoc , creeat de interese de moment ale capitalului… practic suntem o frunza in vant …la marginea intereselor nici macar a natiunilor puternice, ci a capitalurilor acestora … Aceasta criza poate veni si in ajutorul nostru , mioriticul popor roman, care ,folosit in „salubrizarea” economiei europene , va avea puterea si curajul prin „reprezentantii” lui de a spune , ajunge ..de azi ne vindem scump…

  18. ca de obicei, romanii in loc sa fie uniti intr-un front de interes comun, impotriva abuzurilor si incalcarilor Constitutiei si drepturilor fundamentale, ei se catelesc unii pe altii pe politica. BHHAAAIIII ASERVITILOR ! NU MAI EXISTA CIOLAN ! GATA ! S-A DUS ! MAI SUNT CEVA FIRIMITURI DE IMPARTIT… DE ASTA AM AJUNS UNDE AM AJUNS ! CLASA DE ASERVITI NUMITI CICA POLITICIENI AR TREBUI RESETATA IN ROMANIA ! ROMANIA TREZESTE-TE!

  19. Romanasii se vor trezi la iarna cand vor veni facturile astronomice din toate partile,pana atunci sunt ocupati cu gratare si manele.Blocarea preturilor gazelor la nivel mare,chiar daca pretul lor de productie este acum la nivel redus prin scaderea cererii,este regizata de undeva cumva,in mod politic monopolist,contrar sistemului concurential,ca astfel,noi cetatenii,sa nu ne invatam cu „luxul” preturilor mai mici,pana vine „relansarea” cand creste cererea si astfel cresc iar preturile la producator,asta ca sa nu observam ca,de e criza sau nu e,tot un drac e pentru romani.Si apoi este evident faptul ca simpli cetateni au cam pus bani deoparte datorita mult injuratului ala de Dragnea,care s-a tinut de ce a promis si a ridicat ,cat a putut,nivelul veniturilor reale ale populatiei.Asa ca,fiind vorba de multe miliarde de euroi,smecherasii nu stiu ce sa mai faca ca sa traga banetul populatiei catre ei si…zi de zi…vin cu masuri si greutati…refac ei Romania aia normala cu vremuri basiste „minunate”,cu tva de 24% si impozite de 16% ,plus relansarea de alte nenumarate taxe si impozite (desfiintate de acelasi Dragnea cel urat ca are casa cu curte la doua strazi) ,plus intoarcerea la „placerea” traiului din perioada aceea cand veniturile reale pe cap de fraier erau pana in suta de euroi.

  20. @Telecomanda
    Iar pt cine se opune ordinelor , „statul de drept ” il trimite la brutarie …

  21. Articol menit sa bage in ceata consumatorul. Prea multe detalii si chichite de urmarit. Luati dracu’ o factura de azi, transpuneti noile propuneri si comparati rezultatul final. Pe nimeni nu intereseaza ce este deasupra liniei ci ce este sub linie, adica TOTALUL de platit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.