O șansă în plus pentru cei care au nevoie de transplant?

Doctorul Radu Zamfir, care a făcut parte din echipa medicală implicată în urmă cu cinci ani în accidentul aviatic din Apuseni, a fost numit director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, începând din 5 martie, dr. Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală şi cercetător ştiintific, a fost numit prin ordin al ministruluiSorina Pintea în funcţia de director executiv la Agenţia Naţională de Transplant (ANT).

Începând cu aceeaşi dată, a fost semnat ordinul de ministru prin care încetează detaşarea dr. Anca Mureşan de la Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie “Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj în functia de director executiv la ANT.

Radu Zamfir este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi chirurgie oncologică şi deţine o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan.

Dr. Radu Zamfir a fost formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, precum „Educaţia medicilor în domeniul transplantului” şi „Dezvoltarea competenţelor în transplant”.

Conform MS, de-a lungul carierei sale dedicate activităţii de transplant, dr. Radu Zamfir a primit mai multe distincţii, printre care şi o diplomă de excelenţă pentru contribuţia deosebită şi implicarea în dezvoltarea activităţii de transplant hepatic în România.

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrative, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării.

În 20 ianuarie 2014, un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat într-o zonă împădurită din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Atunci, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa. La bord se mai aflau copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.

Medicul Radu Zamfir a declarat, marți, că principala sa grijă în noua funcție este să mărească numărul de donatori și astfel să scadă mortalitatea în rândul celor care au nevoie de un transplant.

„În noua mea calitate pe care o dețin, prima mea grijă este să găsim și să elaborăm o strategie prin care să mărim numărul de donatori, fiindcă, așa cum știm cu toții, creșterea numărului de donatori este echivalentă cu scăderea mortalități pe lista de așteptări pentru pacienții care au nevoie de un organ pentru transplant”, a declarat, marți, medicul Radu Zamfir, într-o conferință de presă organizată la Institutul Clinic Fundeni.

Potrivit noului director al Agenției Naționale de Transplant (ANT), în România este una dintre cele mai scăzute rate de donare din Europa.

„În prezent, discutăm de o rată scăzută de donare și este mai diminuată față de altă țări, iar această situație poate fi rezolvată printr-o bună comunicare și o relație cu spitalele care sunt acreditate pentru donarea de organe, cu coordonatorii din teritoriu și cu centrele de donare”, susține Zamfir.

Acesta mai susține că pentru o familie este destul de greu să accepte moartea cerebrală a unei rude, dar că prin donare, familia trebuie conștientizeze că poate salva simultan mai mulți pacienți.

„Este greu să fii în fața unei probeleme noi, în contextul în care ai suferit deja o traumă, moartea cerebrală fiind echivalentul morții pacientului respectiv, care are un impact deosebit asupra familiei. Familia trebuie să depășească trauma și să realizeze că poate să ajute simultan mai mulți oameni prin donarea de organe”, a mai declarat medicul Radu Zamfir.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. O decizie de nota 10!! Felicitari dna Ministru, succes dle Doctor Zamfir.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.