Dispar tarifele de roaming, dar nu și suprataxarea

Începând cu 15 iunie 2017, toți cei care vor călători în statele membre ale UE se vor bucura de aceleași tarife de telefonie mobilă precum cele de acasă, fără niciun cost suplimentar, dacă nu se depășesc limitele unei utilizări rezonabile. Conform Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), furnizorul de servicii de comunicații are obligația să precizeze, în mod detaliat, în contract, orice măsură de politică de utilizare rezonabilă pe care o aplică.

Apelurile sau SMS-urile trimise/primite către orice destinație din UE/SEE către numere de telefon din România, inclusiv din propria rețea, către numere locale din statul vizitat sau către numere din orice alt stat UE/SEE se scad din minutele/SMS-urile în afara propriei rețele incluse în planul tarifar, fără a se mai percepe și alte costuri. Și datele consumate în roaming în UE/SEE se vor scădea din datele disponibile la nivel național incluse în planul tarifar, fără a se mai percepe și alte costuri.

Un vis european: piață unică în telecomunicaţii

Dacă se epuizează beneficiile naționale incluse, se aplică tarifele din România, mai precis, tarifele în afara propriei rețele pentru minute/SMS-uri, respectiv tarifele pentru consumul de date la nivel național. La mijlocul anului trecut, Parlamentul European, Consiliul Europei şi Comisia Europeană au ajuns la o înţelegere privind introducerea unei pieţe unice în telecomunicaţii, care presupune eliminarea tarifelor de roaming şi accesul egal la Internet pentru toţi utilizatorii din spaţiul comunitar. Țările din interiorul
UE sunt România și celelalte 27, inclusiv Marea Britanie, până cel puțin când va ieși din Uniune.
În SEE se mai află Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Măsura nu se aplică în cazul Elveției sau al țărilor din Balcani – Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia și Herțegovina și Albania.

Politică de „utilizare rezonabilă“

În cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limită de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri, urmând să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maximum 7,7 euro/GB (0,0077 euro/MB), fără TVA. ANCOM precizează că furnizorii care nu sunt în măsură să susţină comercial furnizarea „Roam like at home“ pot solicita şi pot fi autorizaţi de autoritatea naţională de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor o suprataxă faţă de tarifele naţionale, încă de la primul minut/SMS/MB consumat în roaming în UE. „Pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a roamingului în UE/SEE, adică folosirea în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu, utilizarea permanentă în UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politică de utilizare rezonabilă a acestui serviciu. Clienţilor care depăşesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, faţă de tarifele naţionale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depăşi un anumit plafon“, arată ANCOM.

10-15% din români, în avantaj

Conform autorității, condiţiile de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE trebuie descrise, în mod detaliat, în contractele dintre furnizori şi clienţi. „Se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal, în următoarele situaţii: dacă un utilizator nu prezintă, la cererea furnizorilor, o dovadă privind reşedinţa obişnuită sau existenţa unor legături stabile cu România; dacă, într-o perioadă de monitorizare de cel puţin 4 luni, se înregistrează, pe o anumită cartelă SIM, în mod cumulativ, atât consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cât şi prezenţă (conectare la reţea) mai mare în roaming în UE/SEE faţă de nivelul naţional; dacă o cartelă SIM înregistrează o lungă perioadă de inactivitate şi poate fi asociată unei utilizări preponderente sau chiar exclusiv în roaming în UE/SEE; dacă un utilizator a cumpărat şi utilizat succesiv în roaming în UE/SEE mai multe cartele SIM de la acelaşi furnizor“, susțin reprezentanții ANCOM. Dispariția roamingului va avantaja în jur de 10-15% din români pentru că aceștia pleacă în vacanțe în străinătate, în special în țările UE.

Suprataxele

Se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal în următoarele situaţii: dacă un utilizator nu prezintă, la cererea furnizorilor, o dovadă privind reşedinţa obişnuită sau existenţa unor legături stabile cu România; dacă, într-o perioadă de monitorizare de cel puţin 4 luni, se înregistrează, pe o anumită cartelă SIM, în mod cumulativ, atât consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cât şi prezenţa (conectare la reţea) mai mare în roaming în UE/SEE faţă de nivelul naţional; dacă o cartelă SIM înregistrează o lungă perioadă de inactivitate şi poate fi asociată unei utilizări preponderente sau chiar exclusiv în roaming în UE/SEE; dacă un utilizator a cumpărat şi utilizat succesiv în roaming în UE/SEE mai multe cartele SIM de la acelaşi furnizor. Dacă s-a depășit utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE, furnizorul poate să aplice anumite suprataxe, față de tarifele naționale, pentru consumul ulterior în roaming în UE/SEE, iar aceste taxe nu pot depăși:

a) pentru apelurile (minutele) efectuate – 0,032 euro/minut efectuat, fără TVA;
b) apeluri (minutele) primite – 0,0108 euro/minut primit,
fără TVA;
c) SMS-uri trimise – 0,01 euro/SMS trimis;
d) consumul de date efectuat (inclusiv mesaje
MMS trimise sau primite):
– 0,0077 euro/MB – în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017;
– 0,006 euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;
– 0,0045 euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019;
– 0,0035 euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020;
– 0,003 euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021;
– 0,0025 euro/MB – începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Mai mult decât atât, suma dintre tarifele naționale și suprataxe nu poate depăși:
a) pentru apelurile (minutele) efectuate – 0,19 euro/minut efectuat, fără TVA;
b) apeluri (minutele) primite – 0,0108 euro/minut primit, fără TVA;
c) SMS-uri trimise – 0,06 euro/SMS trimis;
d) consumul de date efectuat (inclusiv mesaje MMS trimise sau primite) – 0,20 euro/MB.

Solicitarea RCS&RDS

Compania care practică cele mai mici prețuri în telefonia mobilă autohtonă, RCS&RDS, a cerut ANCOM autorizarea aplicării unei suprataxe pe o perioadă de 12 luni pentru serviciile de comunicaţii utilizate de clienţii proprii în roaming în UE/SEE, invocând regulamentul european care spune că furnizorii care nu pot susţine comercial furnizarea „Roam like at home“ pot solicita autorităţii naţionale de reglementare o autorizare pentru a percepe utilizatorilor o suprataxă faţă de tarifele naţionale, încă de la primul minut/SMS/MB consumat în roaming în UE/SEE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.