
După cearta de pomină din Biroul Oval, europenii au ales. Zelenski este prietenul lor, este protejatul lor, este pariul lor. L-au felicitat, l-au încurajat, l-au asigurat că vor fi pururi de partea lui. Pe cale de consecință, se poate spune că europenii i-au cam întors spatele lui Trump. Au găsit momentul să-și ia revanșa după umilința pe care JD Vance le-a produs-o prin faimosul discurs de la Munchen.
Atunci, vicepreședintele SUA i-a atacat pe europeni în ceea ce aceștia considerau că sunt imbatabili – și anume valorile democratice. „Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult în ceea ce privește Europa este retragerea de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale”, spunea JD Vance în fața elitei politice a Europei, înmărmurită de ce le auzea urechile…A fost o lovitură dură în plex, pe care autocrații de la Bruxelles a resimțit-o din plin. Le-a trecut, dar n-au uitat. Iar acum le-a venit rândul să jubileze. Cum s-ar spune pe la peluză, s-au bucurat că Zelenski „le-a tras-o yankeilor”.
Doar impolitețe versus obrăznicie ?
Lumea a asistat în direct la episodul petrecut „chiar în preţuitul Birou Oval”, cum s-a exprimat Donald Trump. O premieră mondială absolută pentru mass media modernă. Doi lideri care s-au întâlnit să se împace s-au despărțit certați în văzul lumii.
Ca la un divorț, opiniile sunt împărțite. Unii acuză impolitețea grosolană a gazdelor. Alții subliniază obrăznicia neavenită a oaspetelui. Pot fi argumente și de o parte, și de alta.
Totuși, e ceva nefiresc în cele întâmplate. Zelenski venise la Casa Albă să semneze un acord economic pe tema pământurilor rare. Secretarul Trezoreriei americane negociase intens textul cu partea ucrainiană, acceptând destule concesii. Parlamentul de la Kiev aprobase textul acordului și mandatul președintelui pentru a-l semna.
Cu două zile înainte ca el să plece spre SUA, americanii l-au informat pe Zelenski să nu mai vină la Washington. Aflând că apăruseră unele modificări față de textul convenit, oficialii Casei Albe au cerut ca acordul să fie semnat deocamdată online. Zelenski dorea însă să semneze documentul neapărat în Statele Unite. Și-atunci a cerut ajutorul lui Macron, sponsorul său politic, care l-a sunat pe Trump, rugându-l să se întâlnească, totuși, cu liderul ucrainean. În cele din urmă, Trump a fost de acord.
După atâtea insistențe și având un mandat primit de la Parlament era de așteptat ca pentru președintele Zelenski semnătura acordului să fie o simplă formalitate. Acordul privind minereurile era considerat de Statele Unite drept o compensație pentru asistența militară și financiară acordată Kievului în ultimii trei ani.
Nota bene: Mykhailo Podolyak, principalul consilier politic al lui Zelenski declarase cu o lună în urmă că propunerea unui astfel de acord a a aparținut Ucrainei.
Zelenski a venit cu agendă nouă
Odată ajuns în Biroul Oval și răspunzând diverselor întrebări ale ziariștilor, Zelenski a introdus în discuție trei subiecte noi: Trump să intervină pentru „scoaterea rușilor” din teritoriul Ucrainei, despăgubirile cuvenite SUA „să fie plătite de ruși”, pentru că ei au declanșat războiul, și, în sfârșit, „este esenţial să existe o garanţie de securitate din partea SUA”. „Cine a început războiul trebuie să plătească”, spune Zelenski, adăugând că, „dacă nu obţinem garanţii de securitate, nu vom avea o încetare a focului, nimic nu va funcţiona”.
Marota „garanțiilor de securitate” îndelung vehiculată de Zelenski are la bază ipoteza lansată cu insistență de acesta potrivit căruia Ucraina este „un scut în calea ofensivei Rusiei asupra întregii Europe” și că lupta ucrainienilor este de fapt pentru apărarea Europei și de aceea SUA și europenii trebuie să-l ajute. Trump, dimpotrivă, crede că Putin n-are de gând să încalce acordul de pace care va fi încheiat, n-are intenții expansioniste, europenii pot să ofere garanțiile pe care le doresc, dar garanțiile de securitate oferite de SUA vor fi doar cele realizate de la sine prin însuși faptul că americanii vor duce în Ucraina utilaje și muncitori care să lucreze la exploatarea acelor minereuri rare.
Recapitulând, cred, totuși, că președintele Ucrainei a comis o eroare de orientare la teren. Cu un acord propus de țara lui, insistând să-l semneze neapărat la Washington, declarând că are mare nevoie de SUA întrucât susținerea europenilor nu este suficientă – și totuși Zelenski n-a știut să-și vadă interesul.
N-a părut să-l intereseze prea mult ducerea la bun sfârșit a scopului declarat pentru care dorise neapărat să ajungă la Casa Albă, adică semnarea acelui acord. Sau poate că a făcut această vizită având cu totul alt scop – și anume să-i ceară lui Trump cele trei lucruri amintite mai sus. Această schimbare de direcție a provocat coliziunea.
Chiar dacă primul care a deschis ostilitățile a fost JD Vance, totuși Zelenski n-a știut să evite clinciul și a pus gaz peste foc taman într-un loc sacrosant al Americii, „prețuitul Birou Oval”. Acest lucru l-a determinat pe Trump să spună cuvinte grele, „ceea ce faci este lipsă de respect față de această țară”, avertizându-l că, „fără ajutorul SUA, n-ai să mai fii un tip așa dur cum pari acum”.
O cocoașă mai mare pentru Europa
Ce urmează? Dacă Trump închide robinetele de ajutoare spre Ucraina, soarta acestei țări va depinde de europeni. L-au luat cu grăbire pe Zelenski sub aripa lor și probabil îi vor ghida toți pașii de acum încolo.
Întrebarea este dacă europenii vor putea să-i asigure lui Zelenski ceea ce până acum primea de la americani.
Majoritatea comentariilor de specialitate apreciază că europenii nu au resursele necesare de a completa golul lăsat de evantuala retragere a ajutorului SUA pentru Ucraina. Constituirea unei armate proprii durează câțiva ani și presupune investiții costisitoare. Efectul va fi o slăbire și mai accentuată a economiei statelor europene.
Nu mai punem la socoteală relațiile reci dintre stabilimentul de la Bruxelles și Casa Albă. Europa, care este în situația în care ea însăși are nevoie de ajutorul SUA, nu poate asigura nici calitativ, nici cantitativ ajutorul militar, industrial, logistic etc pe care americanii l-au oferit Ucrainei. De exemplu, e suficient ca Elon Musk să închidă lumina în sateliții săi care asigură toate comunicațiile militare ale Ucrainei și ne putem da seama ce efecte dramatice ar avea pentru această țară dispariția ajutorului american
Trump i-a transmis pe twiter lui Zelenski că „se poate întoarce la Casa Albă când este pregătit pentru pace”. Dar nu cred că președintele Ucrainei are forța morală să revină la masa discuțiilor. Mai ales dacă acasă va fi privit ca un erou pentru cum a rezistat afrontului primit din partea aliaților americani.
În astfel de blocaje complicate, istoria arată că există o soluție care niciodată nu dă greș: reîntoarcerea la popor. Zelenski ar putea intra în istoria democratică a lumii dacă, în actuala situație a țării sale, ar chema poporul la urne pentru a-și reînnoi legitimitatea. Aceasta ar fi adevărata „palmă” dată americanilor.
Până atunci, premierul italian Georgia Meloni a lansat în miez de noapte o propunere ce pare simplă ca bună ziua: să se organizeze un summit SUA – UE în care fiecare parte să spună ce are de spus, căutând cel mai mare numitor comun pe care se pot reuni. Ușor de zis, greu de făcut.Dar drumul cel mai lung începe cu primul pas. Ideea dnei Meloni poate reprezenta acest prim pas.
Trumph vrea să facă mare America pe spinarea Europei, Ucrainei, Canadei și Mexicului.
A băgat în Ucraina 100 miliarde din care mai bine de jumătate au rămas în SUA la furnizori și a obținut contracte de trilioane de dolari pe Himars,Patriot, F35..
Nu el, ci Bifen, dar el și Great America vor beneficia și vin cu pretenții la Ucraina de 500 mld.
Europa ar trebui să renunțe la toate contractele cu SUA și sa cumpere decât de la producătorii europeni de armament
Dunrmt și motoare,cip-uri sau alte piese care se fac doar de SUA, dar și alții au ce nu are SUA..
Trumph trebuie să rămână la imobiliare și show.
Cât despre Zelenski.., hm.., a fost foarte tare! 😉 Faptul că nu s-a lăsat intimidat îi va ridica ratingul. Mai mult, această confruntare istorică din biroul oval a arătat lumii cine ce reprezintă.
Da, o să fie probleme multe, dar de când Trump, a devenit președinte era evident că SUA vor abandona Ucraina. Prin fiecare frază rostită, fiecare mișcare. Dar SUA nu este doar Trump, Mask și JD Vance! SUA a fost și va fi putere globală care stă la straja democrației!
La moment securitatea Europei depinde însuși de europeni. La fapte.
Trump, a înțeles greșit mila lui Dumnezeu, când i-a trecut glontele pe la ureche. A putut să intre în istorie ca președinte care a ajutat poporul ucrainean în lupta contra agresorului. Dar va intra în istorie ca o pată neagră, care a umbrit reputația SUA pe plan mondial.
Bullying și intimidare.., asta am văzut în comportamentul administrației SUA. Și de când vicepreședintele SUA se informează „din știri” despre situația din Ucraina?!
Conducerea Rusiei a facut un razboi inutil in care a omorat mii de oameni pentru niste resurse naturale, iar acum SUA si Rusia vor sa opreasca acest razboi invocand pierderi de vieti omenesti. Gandire schizofrenica, bipolara in care daca nu te-ai gandit de la inceput la vietilor omenesti si nu le-ai pus in prim-plan ci ai fost manat de lacomie, acum virezi brusc catre gandirea empatica.
N-as fi crezut ca ieri seara aveam sa vad cum Casa Alba a devenit un tentacul al Kremlinului. Ne asteapta mari incercari.
Zelenski tupeist si ….pana la urma chiar nerusinat. Dupa ore de discutie sa modifici textul.
Daca asa stau lucrurile, Zelenski a meritat acest tratament, iar Trump a dorit externalizarea acestor discutii pt tot mapamondul.
Sa ne amintim: mai pe la inceputul razboiului, cand Zelenski era un rasfatat al tuturor, despre noi, care ii omeneam cetatenii fugiti de razboi, nici un cuvant. E plina presa vremii de critici pe acest subiect. Inclusiv acum, oferim si celalalt obraz.
Trump l-a incoltit pe Zele cu acordul ala de cedare a resurselor si cu solicitarea sa-l semneze cat mai repede. Ceea ce probabil nici nu putea face, trebuia sa-l treaca mai intai prin parlament. Apoi tot Trump se mira ca i-a sarit tandara lui Zele. O jena imensa, sa te iei tu biznisman trait in huzur de unul care de 3 ani tine piept Rusiei, tu care incepi negocierile cu rusii cu cedari directe… Probabil trumpilicii asta au vrut de la inceput, sa-i scoata pe ucraineni din ecuatie si sa faca afaceri direct cu rusii. Altfel, e incredibil ce panselute sensibile sunt marii politicieni de la Cosmelia Alba, Trumperlain si periatorii lui de serviciu… „Vai, boss, era sa se ia de tine ucraineanul ala! Dar las’ ca i-am zis-o eu!”
Acordul a fost aprobat de parlamentul ucran. Problema a fost ca ucranii au modificat in mai multe puncte textul convenit. In mod normal asa ceva nu faci. Poate romaniei si altor pulifrici de acelasi calibru care ar fi acceptat asa ceva.
Totul a fost regie de imagine! Zelenski a câștigat în fața propriului popor ca unul care s-a opus americanilor iar Trump și ai lui își facimagine în fața lui Putin și totodată își rezolvă problemele economice pe seama ucrainei ( se vede că nu democrația și dreptatea îi interesează pe americani ci acapararea de pământuri și resurse )
Totul este de ochii lumii – se vor împăca!!!
Te bagi în cocină, te mănâncă porcii.
Proba de microfon
Până la urmă ne-am lămurit dacă a spus Trump despre Zelenschi că este un dictator, că parcă a zis că nu!? Strategia de comunicare a „echipei câștigatoare” pare a fi în mare suferință și să sperăm că doar aceasta.
Cu voia cititorului ,, shush ,, , căruia îi mulțumesc și îl rog să nu sesupere , redau comentariul acestuia la un alt articol . ,, ucraina? nu exista poporul ucrainean in spatele lui jelensk. Sunt imprestiati cu bolizii lor de lux in toata europa. In spatele drogggalaului se afla mercenarii si media soros-rothschild.,,
Multumesc. SEcuriciul Cotidianul impotriva LIBERTATII si a opiniei personale – recunosc, FARA A-MI FACE MEA CULPA, PENTRU CA NU ACCEPT IDEOLOGIA IPOCRITA POLITICA – este foarte „activat” astazi. Memento Ion Ratiu. Si acest comentariu il vor cenzura, sigur. Multumesc. Dezamagirea este mare, cand vezi atata „descurcareala” tipic romaneasca.
Nu vreau sa judec ce s-a intamplat. Dar nu pot sa nu remarc cele scrise in alt articol unde scrie ca Zelenski nu mai suporta sa fie contrazis.
Ori sa te duci la americanii care te-au sprijint militar si finaciar si sa dai cu pumnul in masa, sa incerci sa-ti impui vointa agresiv cum face prin UE, nu merge.
Nu este in situatia de-a dicta oricat sprijin ar propune UE.
Da, reintoarcerea la popor e o varianta. Si daca nu iese din prima cine trebuie, urmeaza turul 2, turul 3, samd, pana iese cine trebuie.
Vai si-amar de poporul ucrainean.
Apropo de prieteni, Zelensky nu e prietenul nimănui, e aliatul care băgat în război prin capcana falsa cu nato, dorește securitatea propriei țări și a cetățenilor ukrainei. Spun că e prietenul Europei, minciuni, nu exista prietenie, exista doar afaceri pe spinarea altora!
Cu cine ramane copilul romania? Pare destul de bulversat. Mami sau tati? Sau cu ambii ‘parinti’, cum e cel mai indicat?
„… e suficient ca Elon Musk să închidă lumina în sateliții săi care asigură toate comunicațiile militare ale Ucrainei și ne putem da seama ce efecte dramatice ar avea pentru această țară dispariția ajutorului american”. Dar dacă SUA închide robinetul de gaz pentru UE unde se va ajunge? Liderii UE, care au adus statele membre în prag de faliment, se cocoșesc la SUA? Parcă văd că în câteva luni pupă poala sultanului american sau mâna lui Putin.
Astazi SUA au devenit o gluma la nuvel mondial. Si-au pierdut credibilitatea fata de Europa, NATO, aliatii din Pacific si Orientul Mijlociu.
Ceea ce reprezinta America a fost sters in cateva zeci de minute de trumpul, vance si teslaboy.
Pana la reîntoarcerea Americii, daca se va mai produce, goodbye, farewell and amen.
@C. Ovidiu Draule, NATO e SUA iar Europa e la pamant.
Un comediant răsfățat și un om de stat care are treburi de rezolvat in propria tara și nu are timp de pierdut și de făcut la nesfârșit cadouri. Zelenski ar fi trebuit să învețe de la ai noștri pentru a-și masca neputință: cedezi pe ascuns Brațul Sulina și rămâi la guvernare.
Pentru gunoaiele soroşisto-schwabisto-securiste care cenzurează comentariile negative despre piticul porno retardat, dacă îl iubiți atât de mult, VĂ INVIT SĂ MERGEȚI ÎN LINIA 1 VOI ŞI CU FAMILIILE VOASTRE ŞI SĂ STRIGAȚI ” SKKLAVA UKKRAURKAKA!!”
UrCracii, MAXIMII PRIETENI ai României !
Vreau doar ca Țara mea să nu fie băgată în război !
Se aude, BoloVane ?
Se aude, Ciokkalake? măR🤮g…
Pentru Rum mega Tory de shtir nimic nu e mai important decat crap pel Nizza care-i ofera prilejul cunoscutelor ghro ha, ha ieli de SAT tis factzie…
Divorț? Nu! S-au ciocnit doua pietre tari și a iesit ce am văzut toți. Doua caractere puternice care își apără interesele și nimic mai mult.
Da, reîntoarcerea la popor prin alegeri libere și democratice, avându-l ca garant al corectitudinii lor pe domnul Thierry Breton. Asta pentru a nu da greș istoria.
Eu cred ca zdrelinski poate sa-si faca harachiri…nu mai apuca sa vada de la Europa ce a vazut de la Bidon.Adio zdrelinski …si nu am cuvinte.Intoarcete la teatru si joaca in fata nevestei.By By !