Document: Statul se așteaptă la venituri mai mici în 2018

Veniturile bugetului de stat pe anul 2018, se diminuează, pe sold, cu suma de 1.778,9 milioane lei, se arată în proiectul de Ordonanță cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018. În același timp, cheltuielile se majorează, pe sold, cu suma de 589,1 milioane lei.

Conform documentului, vor fi venituri mai mici din Impozite și taxe pe proprietate: -100,7 milioane lei; Taxa pe valoarea adăugată: -3.250,1 milioane lei; Accize: -895,1 milioane lei; Taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități: -1.271,6 milioane lei influență generată de eliminarea estimărilor inițiale privind veniturile obținute din vânzarea licențelor 5G de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații în anul 2018; Venituri din capital: -1.037,4 milioane lei, influență generată de eliminarea estimărilor inițiale privind procedura de vânzare a unei anumite cantități de apă grea aflată în rezerva de stat în anul 2018. Vom avea creșteri din Alte impozite pe profit, venit și câștiguri din capital de la persoane juridice: +541,4 milioane lei; Impozit pe venit și salarii: +314,9 milioane lei; Alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii: +77,1 milioane lei; Contribuții de asigurări sociale: +1.263,9 milioane lei; Venituri nefiscale: +2.534,7 milioane lei, influență generată în principal de reestimarea veniturilor din dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat în urma centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital/patrimoniu deținut de stat pe baza situațiilor financiare aferente anului 2017; Sume primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020: +147,9 milioane lei.

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2018, se majorează, pe sold, cu suma de 589,1 milioane lei, inclusiv prin diminuarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat cu suma de 2.636,2 milioane lei și către bugetul Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate cu suma de 139,7 milioane lei, prevăzute în bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale şi Ministerului Sănătății, ca urmare a majorării veniturilor din contribuții de asigurări sociale încasate pentru aceste bugete. Se majorează cheltuielile de personal (salariile): 203,7 milioane lei; Cheltuielile cu bunuri şi servicii: 3,5 milioane lei; Alte transferuri: 986,5 milioane lei; Cheltuielile cu asistența socială: 856,4 milioane lei în principal pentru pensiile militare de stat, indemnizații creștere copil și alocații de stat pentru copii; Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020: 178,0 milioane lei; Alte cheltuieli: 596,1 milioane lei; Fondurile de rezerv: 200,6 milioane lei; Cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă: 222,7 milioane lei; Cheltuielile de capital: 212,7 milioane lei. Singurele cheltuieli care vor scădea vor fi cele cu subvențiile: – 291,2 milioane lei; Transferurile între unități ale administrației publice: – 2.669,7 milioane lei.

Execuția bugetară pe primele șase luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 14,97 miliarde lei, respectiv 1,61% din PIB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4532 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Genialul economist francez Jean-Baptiste Colbert ii spunea regelui Ludovic al XIV-lea,acum cca 350 de ani ca secretul Bunei Guvernari este sa te intinzi exact cat iti este plapuma fiscala,adica cheltuielile bugetare sa nu fie niciodata mai mari decat veniturile !M..e PSD si Dragnea nu pricep nici azi,dupa secole, acest lucru si iata statul lui dragnea pe deficit permanent,Statul Palma Barba Cot !Colbert i-a mai invatat pe francezi sa exporte mai mult decat imnporta,daca vor sa fie bogati!Romania pesedista (M..e PSD) are un deficit cronic de 30 de ani in comertul exterior!Imprumuturile fara numar facute de M..e PSD vor fi platite de generatiile viitoare…

    • Explica astea si japonezilor (250% PIB datorie), SUA (105% PIB datorie), Germania (70% PIB datorie). Invata-i si pe aia cum e cu plapuma fiscala. Pana una alta Romania are 35% PIB datorie.

  2. in test apare ca va fi minus la TVA, asta inseamna evaziune fiscala, pana acum va plangeati ca avem crestere economica prin consum, consumul inseamna TVA si in general firme straine detin super si hipermarketurile, in concluzie strainii sunt mari evazionisti…

  3. Haos, incompetenta, RISC urias de FALIMENT!
    Greci si Venezuela sunt modelele PSDragena!
    Iar dupa Dublarea pensiilor urmeaza Sfarsitul, scapa cine poate!
    Si ce „bine” urma sa ne fie, cate v-a promis dl Dragnea in 2016, laptele si mierea urmau sa curaga pe strazile patriei, daca bineinteles votati PSD!
    PSD ati votat, uite ce va Ofera PSD: Haos si barmbureala ai RISC sa ajungem ca Grecia si Venezuela!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.