Daea și banii UE puțini pentru fermieri – Ce-i de făcut

România a transmis Comisiei Europene, la timp şi cu rapiditate, datele cerute în vederea despăgubirii fermierilor români afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina, şi nu a avut loc nicio negociere privind stabilirea sumelor ce se cuvin din fondul de rezervă, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizând că formula de calcul a fost dată de Comisie, fără să discute cu reprezentantul vreunei ţări.

„Am comunicat tot timpul Comisiei datele care au fost cerute şi pe care le-am transmis cu rapiditate. Aveam şi de unde, aveam şi de către cine şi aveam şi de ce, pentru că ne interesa să fim foarte rapizi în comunicare, în aşa fel încât să putem ajunge la un rezultat convenabil pentru fermieri. În data de 14 martie (….), la orele 13:41, am primit un telefon de la şeful reprezentanţei noastre la Bruxelles, domnul Achim Irimescu, care îmi spune că a aflat prin surse că există deja o împărţire a sumei din rezerva de criză, care este foarte mică. (…) Având informaţia conform căreia România avea o sumă mult, mult, foarte mult sub solicitările noastre, am luat legătura cu directorul Direcţiei Generale Afaceri Europene de aici şi am rugat-o să-mi pregătească un material rapid pentru a susţine, a veni din nou cu o solicitare la delegaţia permanentă a Comisiei din Bucureşti şi să transmit imediat prin mail observaţiile noastre, urmând ca apoi să transmit oficial, cu semnătură aceste observaţii.(…). În data de 14 martie, la orele 16:37 am transmis documentul scris la reprezentanţa Comisiei din Bucureşti”, a explicat Petre Daea.

 

De asemenea, el a menţionat că în data de 16 martie a solicitat o întâlnire comisarului european pentru Agricultură şi că formula de calcul pentru repartizarea sumelor a aflat-o luni, când a constatat o serie de elemente ce l-au determinat să spună că această formulă „ascunde adevărul şi deformează realitatea”.

„În data de 16 (martie n.r) am solicitat întâlnire cu domnul comisar. Am vrut să o am vineri, dar domnia sa era la Strasbourg şi a spus că o vom avea o luni, în marja Consiliului de miniştri. Din data de 14 martie până în 20 martie 2023 nu a avut loc nicio negociere între experţii români şi cei ai Comisiei Europene privind stabilirea sumelor ce se cuvin din fondul de rezervă.(…) Negocierea, sau întâlnirea cu situaţia concretă şi cu formula de calcul, a fost la orele 11:45 pe data de 20 martie, adică ieri, când timp de o oră, în dialogul cu domnul comisar, talonat de toată echipa tehnică care a pus pe masa noastră formulele de calcul, am putut să constat o serie întreagă de elemente care m-au determinat să spun foarte clar, direct şi apăsat, uitându-mă în ochii domniei sale, apreciind colaborarea cu domnia sa, că formula pe care a ales-o ascunde adevărul şi că deformează realitatea. Această formulă (…) pe care a dat-o Comisia, fără să discute cu cineva, fără să discute cu reprezentantul vreunei ţări, e pur şi simplu opera pe care au realizat-o, sigur, pe documentele pe care le aveau la dispoziţie”, a punctat Petre Daea.

Acesta a reiterat că România a dat toate datele „la timp şi fără echivoc” şi le-a prezentat cu acurateţe, date care sunt verificate şi verificabile, dar o parte dintre ele au fost prelucrate, altele nu.

Totodată, ministrul Agriculturii a explicat că au fost stabilite două criterii pentru calcul. Primul criteriu a fost cel al stocurilor, Comisia stabilind că se face o comparaţie a stocurilor de la sfârşitul anului cu media stocurilor din ultimii 5 ani şi, dacă există un stoc mai mare, se justifică că există o presiune a stocurilor şi că acestea creează o problemă în fiecare ţară în parte. Au fost luate în considerare trei culturi, respectiv grâu, porumb şi floarea-soarelui.

Conform datelor transmise, Polonia avea un stoc de grâu la sfârşitul anului de 11 milioane tone, mai mare cu 15% decât media celor 5 ani, la porumb un stoc de opt milioane de tone, mai mare cu 90% faţă de media celor 5 ani şi la floarea-soarelui de 78 tone, mai mare cu 67%.

În ceea ce priveşte România, stocul de la sfârşitul lui 2022 era de 5,837 milioane tone la grâu, faţă de media celor 5 ani rezultă o scădere de 9%, la porumb, stocul a fost de 4,878 milioane de tone, mai mic decât media ultimilor 5 ani cu 59%, iar la floarea-soarelui stocul era mai mic doar cu 2%.

„În filosofia Comisiei şi în analiza pe care ne-au prezentat-o socotesc că se ia în calcul presiunea stocurilor numai atunci când acestea înregistrează o diferenţă de peste 20%. În cazul României, iată că nu există această diferenţă (…) Din calcule, a rezultat că în România la cele trei produse situaţia se prezintă după cum v-am explicat şi v-am prezentat, respectiv cu 9% mai mică la grâu, cu 59% la porumb, 2% la floarea soarelui, deci stocuri sub nivelul stocurilor medii”, a subliniat Petre Daea.

Al 2-lea element de analiză al Comisiei a avut în vedere, potrivit ministrului, valoarea pierderii aferente producţiei afectate, calculată pe seama producţiei realizate şi a diferenţelor de preţ între preţul mediu naţional şi preţul local în zonele afectate ale ţării, respectiv nord-est, nord-vest şi sud-est.

„Comisia a calculat că pentru cele trei produse valoarea producţiei afectate, deci practic pierderea ca urmare a preţurilor, este de 45,84 milioane euro, din care însă a recunoscut în final doar pierderea la porumb, în sumă de 20,1 milioane euro, fără a cunoaşte elementele de calcul care au determinat acest nivel. Faţă de acestea şi prin proiectul de regulament, făcând calculele respective, României îi este acordată suma de 10,05 milioane euro”, a explicat ministrul.

El a adăugat că, făcând calculul valorii pierderilor la toate ţările, în Polonia pierderea ca urmare a diferenţei de preţ este de 204 milioane euro, în Ungaria de 110 milioane, în România de 45,84 milioane, în Slovacia de 22,8 milioane euro, în Bulgaria de 33,54 milioane, deci în total 417 milioane euro. Însă, din fondul de criză, sau din rezerva de criză, care are o valoare de 450 de milioane, s-au luat doar 56,3 milioane.

„Comisia a repartizat fără vreo consultare cu vreo ţară, fără vreo discuţie preliminară, fără o interpretare în prealabil a metodologiei de calcul, a repartizat sumele respective în felul următor: Poloniei 29,5 (milioane euro n.r), Ungariei, deşi are o pierdere de 110 milioane, nu i-a acordat nimic, României (…) din 45,84 milioane i-a repartizat 10,05 milioane, Slovaciei nimic, Bulgariei 16,75 milioane euro. În total 56,3 (milioane euro n.r). Ce se poate constata aici? Că suma repartizată este o sumă mică, dincolo de nevoile şi de efectele negative pe care le-au înregistrat toate ţările. Deci din 450 de milioane s-au repartizat 56 milioane, faţă de 417 milioane cât au înregistrat la pierdere totală ţările luate în calcul”, a semnalat Petre Daea.

El a subliniat că a transmis că formula aleasă este una care ne dezavantajează şi i-a solicitat comisarului pentru Agricultură, ca, împreună cu specialiştii din România, să reanalizeze situaţia.

Totodată, a precizat că sumele nu sunt stabilite şi că vor fi validate în comitetul din data de 30 martie.

„Am susţinut la Consiliu, în discuţia cu comisarul european pe agricultură, că suma este mică pentru România. Este o sumă derizorie. Acesta ne-a explicat constrângerile pe care le are, justificând că decizia Comisiei a fost să acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totală de criză de 450 de milioane de euro. O sumă foarte mică pentru nevoile celor şase ţări, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia şi Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdată acestea sunt sumele. Însă eu am solicitat să revizuiască formula de calcul şi s-a convenit că se va analiza împreună cu experţii români stabiliţi încă din data de 26 septembrie 2022, în frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană”, a mai precizat Petre Daea, citat de Agerpres.

Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

Astfel, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Săptămâna trecută, mai multe organizaţii ale fermierilor au solicitat un mecanism real de sprijin al fermierilor, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, în condiţiile în care suma de 10 milioane de euro, compensaţia de la Comisie, nu acoperă prejudiciul cauzat. „Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest”, au susţinut reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

35 de Comentarii

  1. se dau bani pentru a accepta distrugerea agriculturii si mucles. infometarea artificiala a romanilor, pentru a manca otrava lor si a ucranilor…o Tara frumoasa si bogata in curs de distrugere…toti parazitii satanei s-au pus pe supt aici. cum dormiti noaptea?

    • Cand ti-ai bagat tara in Colhozul UE deciziile vin de la tovarasul Stalin de la Bruxelles. El spune ce semeni, cat si unde. Daca mai cresti animale daca mai faci hidrocentrale sau sosele. Tovarasul Stalin ala pe rit vechi din 1950 te incuraja sa construiesti dar asta din 2023 e in isteria cu „global warming” si te pune sa stai linistit in pestera ca strici carbonul si vine apocalipsa!

  2. Cu ce conditii aproba? Nu e pomana, conditii destule vor fi impuse.

  3. Praf în ochi!…câteva meleoane e ca un floc în fața luli!…pagubele estimate de fermieri sunt de ordinul a câtorva miliarde de euro!…

  4. E de noaptea mintii!UE pregateste un ajutor ptr Romania de 10,5 mil de euro si autorizeaza statul sa dublexe aceasta suma ptr acoperirea pierderilor cauzate tot de UE urmare suspendarii taxelor aplicate produselor agricole din Ucraina.Ce porcarie marca UE!Dar ptr continuarea razboiului in Ucraina vad ca aveti 2 miliarde de euro.

  5. adica ukranienii primesc bani
    ASA SE SOCOTESTE!

    (vita oricum nu pricepe
    d-aia e „euthanasiata” la Abator cu curent electric:
    nu stie ce e aia!)

  6. Parcă grânele ucrainene(americane) erau pentru Africa nu pentru România. Romanul tot hot rămâne până la moarte. De ce sa cumpere la preț dublu de la „fermierii” români când pot cumpăra la juma de preț de la ucraineni?

  7. am vazut in magazine ulei din Ucraina!unde e floarea soarelui din Romania,unde e uleiul produs de noi?il consuma europenii din vest si noi suntem hraniti cu ulei din floarea soarelui stropita cu substante interzise in UE?!rusine guvernantilor care-si hranesc ”supusii” cu otrava!dar nu-i nimic…vin ele alegerile…!

  8. Romania-,,granarul Europei”, chiar si cu taxele suspendate ca la ucraineni, tot n-ar fi capabila sa vanda granele la preturile Ucrainei. Speculanti mai mari ca la noi nu mai gasesti nicaieri.
    Incepand cu producatorii care cer preturi de specula, pe parcurs apar alti speculanti, pana la cumparatorul final.
    Ponta a demonstrat aceasta cand a eliminat acciza la carburanti, iar preturile au crescut in loc sa scada……[Rumburak]

  9. Primim cam cum se spune în agricultură, căzăturile. Pagubele induse agriculturii românești de invazia de cereale ieftine ucrainene, tratate cu DDT și cu alte substanțe cancerigene se ridică la peste două miliarde de dolari, iar infrastructura nodală care este România este pusă cu prioritate la dispoziția Ucrainei, în timp ce cerealele românești putrezesc în silozuri. Alea 10 milioane de euro să și le bage Comisia Europeană pentru Agricultură acolo unde nu bate soarele niciodată!

  10. Omul simplu de pe strada va spune sa va duceți la tatăl vostru dracul,pe pustii cu programele voastre,cu războiul vostru și cu mafiile voastre!

  11. Rezilienta de la Bruxelles incepe sa-si arate adevarata imagine despre cat de solidari sunt dumnealor cu cetatenii romani, realitatea este crunta si revelatoare, ministrul Petre Daea fiindu-i servit exact ce stia sau era informat oficial dumnealui ca decident in statul numit Romania, ca principiile sunt ceva ipotetic pentru useful idiost consumator de media- televizate si ca in realitate statele nationale duc o lupta cumplita, feroce in plan economic.
    Poate ca domnul ministru Petre Daea nu a citit un mic pasaj dintr- carte de pentestting in materie de hacking recent publicata in S.U.A la San Francisco, editura No Starch Press, al carui autor OCCUPYTHEWEBB citeaza in introducere : statele se spioneaza reciproc pentru a obtine secrete, pentru a obtine informatii prin care sa-l puna la pamant pe adversar, pentru a-l influenta sau pacali si nu au nici un fel de scrupule in obtinerea de avantaje pentru sustinerea propriilor politici intene, inchei citatul.
    Dar cine mai citeste in Romania este fie un intelectual si trebuie marginalizat si i se imputa de presa demagogica ca este fie putinist fie rusofil sau determinat sa emigreze, asa ca ramane sa-i urmam lui Petre Daea sa aiba noroc cu spionajul altora , poate data viitoare !!

  12. Daca nea Petrica Daea este un necorespunzator comunicator , un clawun politic , in Lb Romana .

    In Lb Engleza o fi cumva altfel … ?

  13. Care este problema noastră ca vin produse din import?? De ce nu consumăm produse românești?!?! Aha ca nu prea găsești și acolo unde găsești au preturi exorbitante. De ce nu se asociază sa își deschidă magazine proprii sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite de calitate ai noștri fermieri ?? Dacă lăcomia este imensa asa le trebuie la ai noștri fermieri nu au vândut asta vara fermierii grâul cu 1.7 pe kg l au ținut sa îl vândă mai scump și acum na dr aici . Sa se facă 0.40 de bani pe kg și sa îl dea în balta la pești. Noi nu suntem în stare sa procesam .

  14. Oare cand inteleg dacii liberi ca populismul este pagubos? Cand vor intelege ca limbajul de lemn cu tenta patriotica,nationalista si „traditional,dauneaza grav tarii? Canalii precum Daea face parte din trecutul sumbru .Sunt rupti de realitate.La fel si votantii lor.Pe vorbe nimeni nu plateste.Vii cu proiecte realiste si viabile.Nu gargara.Nu tine gargara cu UE.

  15. @1 Dvoastra chiar nu v-ati saturat sa faceti propaganda pura si cam atat ? Daca nu va place Romania nimeni nu va opreste:
    – sa parasiti Romania ( daca nu ati facut-o deja )
    – sa nu mai vorbiti romaneste
    – sa nu va mai preocupe problemele Romaniei

    Chair daca aveti o viziune 100% userist-progresista sunteti suficient de inteligent sa intelegeti ca nu puteti impune aceasta viziune tuturor nici cu ocara si nici cu bata.

  16. Bai zoo, doar declaratii sa te bagi in seama cand ceapa e aproape 10 lei si nu numai? Marsh in padurea neagra mincinos batran si hot ce esti.

  17. @tetea Imi place sa cred ( ba chiar sunt convins ) ca sunteti un om inteligent si cultivat dar in replica Dvoastra la postarea dlui Libiu M. nu aduceti un SINGUR contra-argument, nimic… Doar nu va inchipuiti ca glumita cu Frosa ar avea vreun impact…

  18. Bine ca UE are resurse finaciare fara limite, pentru a finanta conflictul din Ucraina, tara care nu este nici in UE, nici in NATO ?!
    Usor de inteles !

  19. Daea ar putea sa faca cel mai simplu lucru daca Romania nu primeste destui bani pentru despagubirea fermierilor romani:
    STOP importuri de marfuri ucrainene si tranzitare de marfuri ucrainene pe teritoriul Romaniei.
    Daca face asta, Romania va primi de 10 ori mai multe despagubiri pentru fermieri.

  20. @beta alfa, domnule argumentele se subinteleg.
    Nu poti sa vii cu cifre din astea ametitoare la pierderi, 2 mld, de parca ar fi dauna totala. Fermierii vorbeau de 200mil paguba,si aia din calculele lor. Ei daca au vandut cu un pret exorbitant in toamna 1700-1800 lei/tona (355-360€) nu concep ca pretul poate sa scada. Astazi pe bursa pretul era de 248€/tona. Si pretul petrolului era acum 10 ani 130$/baril si pe urma scazuse la 46$. Trebuia sa platim despagubiri?

  21. asta are 150 de ani, este senil, iertere toti imbatranim dar sa il tii ministru, inseama ca si guvernul este ca ministrul sau.

  22. mecla lui Daia, scuzati magaria, asta este fata PSD de 32 de ani, mereu!
    Un partid invechit, comunistoid, neromanesc si neomenesc…
    Baa, toti sunteti DAIA!

  23. Și Soros-ist raspânditor de Slavă…. ar înțelege că banii alocați sunt în legătură sprijinirea Ucrainei. Îl doare undeva pe Bruxelles-ul plin de diversitate de agricultorii din fostele țări socialiste. Formula așa a fost facutâ sâ avantajeze Polonia. România nu mai are cuvânt, nu mai conteazăca țară în UE, la ONU sau NATO prin prestația președinților Băsescu și Iohannis. În prezent suntem un teritoriu Poligon, flancul estic al NATO de baze și trupe străine.
    “Vai de biet român săracul!
    Îndărăt tot dă ca racul,
    Nici îi merge, nici se-ndeamnă,
    Nici îi este toamna toamnă,
    Nici e vară vara lui,
    Şi-i străin în ţara lui. (….)
    Zboară păsările toate
    De neagra străinătate;
    Numai umbra spinului
    La uşa creştinului.” (Mihai Eminescu)

  24. Stimati feermieri.Daca aveti sange in instalatie blocati vamile cu utilajele voastre.Si totul reintra in normal.

  25. Eu nu-l mai cred pe Daea ! Arunca vina in „gradina” UE, pentru suma prea mica alocata pentru despagubirea fermierilor romani ! Mai sa fie ! Adica nu greseste UE, coantumul sumei alocata despagubirilor, pentru Polonia si Bulgaria, dar o greseste pe cea alocata Romaniei ! Adica cum sa fie posibil asa ceva ? Cred ca prostia este facuta in datele eronate furnizate de Romania catre UE. Acum , „maestrul” , Daea vrea renegocierea sumei , adica corectarea greselilor! Pai cine sa-l mai creada ? L-ati vazut prin piata , pe la tarabe declarand ritos , ca preturile alimentelor vor scadea! S-a vazut asa ceva ? Cucu! Si stati ca urmeaza Pastele ; cam asa vede lucrurile dl Daea, expert in arta dezinformarii!

  26. Daea e marioneta interlopilor din agrucultura care au furat vechile ferme de srat si ceapeuri. Prin Daea se sifoneaza bani de la stat si popor in buzunarul mafiei. Asta e rolul lui Daeea Nu sa dezvolte micul agricultor. Sa dezvolte mafia. Nu o sa-l dea jos nimeni. S-au dat doar de gol.

  27. singurul repros pe care il fac actualului ministru al agriculturii (fie el si dinozaur!) este ca a incercat o justificare kilometrica pe un subiect care era hotarat de sistem (UE+U$ , si toti tradatorii de (sau in) serviciu)…de tembelism oricum este inutil sa discuti ca este hrana propagandei antinationalistilor si anormalilor (hrana, trai, etc toate artificiale sau deviante)…sorosistii n-au facut decat sa gaseasca niste „fermieri adevarati si revoltati” de acest ministru „incapabil” sa inteleaga si sa accepte „progresul” propus de ei…cat despre bani: daca n-ar fi de plans ar fi de ras; nici macar mizilic la masa propagandistilor „progresisti”…mai mare ipocrizie ca a celor de la (m)UE greu de gasit!!!

  28. @tetea. Nefiind in domeniu nu pot confirma sau infirma cifrele pe care le aduceti in discutie dar apreciez comentariul Dvoastra concret. Multumesc.

  29. Daea trebuie sa plece la pensie ,un boșorog senil comunist care nici de CAP nu este bun.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.