Festivalul ordonanțelor în Guvernul meu: „Este un record mondial”

Cu sabia moțiunii de cenzură deasupra capului, Guvernul Orban a deschis larg, marți, robinetul ordonanțelor de urgență. Executivul a adoptat nu mai puţin de 25 de ordonanţe de urgenţă, în condiţiile în care, dacă guvernul este demis, nu mai poate adopta astfel de acte normative. Este un număr record de ordonanţe adoptate într-o şedinţă de guvern. Dintre acestea, de impact sunt ordonanţa prin care spitalele private pot accesa programe publice de sănătate şi cea privind alegerile parlamentare anticipate.

Ce conţine ordonanţa pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate

Guvernul a adoptat, marți seara, o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu, dar și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora.

”Ordonanța de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen a fost adoptată. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice și s-au dovedit a fi în avantajul cetățenilor care au dorit să voteze la aleerile prezidențiale, respectiv trei zile de vot în Diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetățenilor români, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptării e legată de faptul că în eventualitatea unei situații de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen există un vid legislativ care trebuia reglementat”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

El a precizat că în Constituție era prevăzut un ternem de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare de la dizolvarea Parlamentului, în timp ce legislația electorală prevede minim 90 de zile.

”Termenul stabilit prin OUG e de 50 de zile pentru anunțarea datei alegerilor parlamentare dupa dizolvarea Parlamentului, iar anunțul poate fi făcut în cinci zile de la dizolvarea Palramentului. De asemenea, introduce reglementări pentru formarea birourilor electorale”, a mai spus Dancă.

El a catalogat drept ”bazaconii” criticile potrivit cărora posibilitatea de a vota la orice secție, indiferent de domiciu, suspiciunile neavând temei datorită sistemului electronic de control al votului electronic.

Critici dure de la PSD

„Este o premieră în România ca în aceeaşi zi (marți – nr.) să intri în şedinţă de guvern cu 24 de ordonanţe de urgenţă. Este un record mondial, cred că absolut, în orice stat democratic şi am amânat BPR astăzi la prânz să vedem şi noi cu ce va veni Guvernul, cât am apucat pe timpul zilei, nu am aşteptat, cred că o să termine Guvernul noaptea. Am vrut să vedem cu ce ordonanţe va veni Guvernul. (…) Cel mai teamă mi-a fost de ordonanţa cu sănătatea. Domnul prim-ministru, în momentul acesta, a privatizat sănătatea românilor fără nicio explicaţie. Noi nu avem nicio problemă să fie încurajate spitalele private, singura problemă pe care o avem este că ministrul Sănătăţii, cel care a promovat ordonanţa, lucrează şi la spital privat şi este şi ministru. Şi nu numai atât, ne aşteptam ca premierul să iasă să spună că românii nu vor plăti bani în plus dacă se tratează în spitale private sau se tratează în continuare la stat”, a spus Marcel Ciolacu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că „logica Guvernului este clară – cine are bani va trăi, cine nu are, va muri”.

„Este cea mai macabră ordonanţă, cel mai netransparent mod de a face o aşa-zisă reformă în sănătate în acest moment. Dacă românii acceptă acest lucru, asta este. Este inuman ceea ce a făcut Guvernul Orban în acest moment. Mai mult, am văzut că au venit şi cu o ordonanţă, după ce ne-am chinuit 30 de ani să scăpăm de turismul electoral, au venit cu o ordonanţă prin care au legiferat turismul electoral. Dacă românii acest lucru îşi doresc, îi invit să voteze în continuare cu Partidul Naţional Liberal”, a menţionat el.

Ciolacu a mai spus că în momentul acesta „turismul electoral este în floare”, referindu-se la ordonanța privind alegerile parlamentare.

„Vom putea să mergem din judeţ în judeţ, vom putea vota oriunde. Eu vă spun că acest sistem nu a funcţionat ultima oară. Dacă dorim să ne întoarcem cu 20 de ani în democraţie, cu această ocazie o facem”, a adăugat liderul PSD.

Potrivit acestuia, „acest sistem avantajează de obicei pe cei care sunt la putere şi organizează alegerile”.

„Aţi văzut că au vrut să forţeze şi consiliile judeţene astăzi. Mă bucur că în cadrul Guvernului mai există şi oameni cu minte şi care vor să respecte totuşi legea şi îl felicit pe ministrul Justiţiei că nu a avizat aşa ceva. Nu am avut discuţii nici cu domnul Orban, nici cu domnul Predoiu, nici înainte şi nici după”, a arătat Ciolacu.

La rândul său, fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu afirmă că Guvernul a aprobat marți și şi „scutirea băncilor de 1,3 mld lei”.

„Circul de stat s-a mutat la Palatul Victoria! Se dă o ordonanţă pe sfertul de oră, fără să fie avizele necesare, lucrată pe genunchi de angajaţii ministerelor aduşi de acasă ca sa lucreze noaptea ca hoţii! Au aprobat şi scutirea băncilor de 1,3 mld lei, bani datoraţi statului ca urmare a unor hotărâri judecatoreşti. Nu mergeţi după fentă! Nu clienţii trebuiau să plătească, aceea e altă poveste, ci băncile!

Printre cele scutite e si una al cărei director sărea în piaţă ca mingea, alături de angajaţii săi, la protestele contra guvernelor PSD. Acum îşi primeşte plata, că doar nu îngheţa ca fraierul pentru principii! Vedeţi? Dacă nu au venit şi copiii să ţipe să plece PSD, nu merită alocaţii! Cică nu au bani pentru alocaţii şi pensii şi autostrăzi! Bine că au pentru bănci!”, a scris marți Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioana Radu 8499 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Exista vreun spital de stat in care esti tratat omeneste daca n-ai pile sau/si bani?

  2. Ipocrizie, dacă și privații primesc bani de la buget ce-i oprește să se comporte altfel decât cei de la stat?

  3. @Ipocrizie, nu cunosti sau te faci cati pacienti au murit la privat din incompetenta medicilor habarnisti si plini de ei ? tineri frumosi si incompetenti, cam asa cum este actualul ministru? acuzat de ucidere din neglijenta si malpraxis cu dosar la Alba? oi fi vreun salariat sri sau pensionat special care te lafai in bani si vorbesti sa nu adormi.

  4. Sigur se vor purta frumos…depinde cat de „profitabil”va fi cazul dvs-nu pe acest principiu se lucreaza la privat(al profitabilitatii) ? Imi amintesc de un episod dintr-un roman american celebru prozator american,Arthur Hailey-un personaj moare ,plimbat de la un cabinet la altul,fiindca nici un „privat”nu vrea sa-l trateze sesizand ca este intr-o stare grava si nu vor sa-si asume riscul de a se intampla asa ceva in spitalul sau

  5. Este o măsură de bun simţ. Serviciile de sănătate nu sînt gratuite nicăieri. Cei care le oferă trebuie să aibă profit, alfel faliment. iar cei care se plîng că nu au bani sînt cei care refuză să muncească, dar în schimb cer tot felul de pomeni. Ei sînt indivizi inutili de care societatea noastră modernă, civilizată, progresistă nu are nevoie. Dimpotrivă indivizii aceştia trebuiesc eliminaţi ccît mai repede, prin orice mijloc.

  6. Bai nene ,dar dacă dau ăstia o ordonanță printre alea 24 in care sa ne eutanasieze și ne trezim morti îngropați de vii cu micii pa piept si anunta c-am decedat prin moarte de râs ,ca văz ca totul întâi se face și după aia s-anunță? Asta e adevărată democrație bolșevica ,adică paregzamplu, se da ordonanță prin care toți bărbații cu trei ouțe sa fie castrați în doi pași. Deși cineva ar putea spune ca nimeni nu-i în pericol, totuși partea secreta din ordonanță ar putea fi:pasul (1) întâi le taie;pasul (2)abia apoi le numără.

  7. Vad ca sunt si cativa naivi care posteaza in legatura cu „reforma sanatatii”.

    Eu cred ca toate merg in directia in care s-a mers cu farmaciile.
    Farmacii de stat nu mai exista si astea private, multe, cata frunza cate iarba, ca si casele de pariuri si magazinele de haine SH ruleaza bani de prin asigurari cu retete minunate.Vad ca-s stiri cum ca decontau retete pentru morti, ca la alegeri.Listele or fi aceleasi.Te poti intreba.
    Revenind.Am avut ocazia sa vad cardiologi(in orice familie se intampla lucruri) la treaba, si la stat, si la privat, si in cabinetul particular.In afara de incasat banii pe consultatie, luat tensiunea, trimis facut analiza – care nu par sa foloseasca nimic ( or fi relatii de reciprocitate cu analistii) si niste aspirina rebotezata nu-ti fgace nimeni nimic.
    Poate ca opereaza bine cand esti in pragul mortii, dar pana la interventia de finalizare iti cam halesc banii oriunde lucreaza sau stau pe scaun.
    Daca cineva isi inchipuie ca reformezi ceva creand 2 sisteme paralele cu aceiasi oameni, fara profesionalizare si altele se inseala.Aici e vorba de o simpla morisca de mutat banii din fondurile de pe la stat la altii, nimic mai mult.
    Cine dracu’ verifica daca in clinicile alea private chiar sunt tratati oameni ? Exact, nimeni.
    Suntem in Romania nu in SUA.
    Cat priveste muritul, in mod normal la urgente trebuie sa intervina si privatii ca daia zic sa-s doctori sau or fi unii ca italianu’ ala cu implanturile.
    Mergeti si face analize des, consultatia nu e gratis.
    24 de ore sunt in zi, 24 de ordonanate dadura si ei.Una per ora.
    Noapte buna si somn usor, guvernul pnl lucreaza pentru noi toti!
    Mai usor cu „ciuma rosie” OUG -urile ies din pixuri de liberal, nu le da pesedeu.E socant, dar asta e.

  8. Dacă psd ar fi dat 24 de ordonanțe într-o singura ședință de guv ar fi fost prăpăd de #tineri cu copii in cărucioare invalizi in scaune cu rotile si caini scoși in piata victoriei.bineinteles alături de kuie mlaus și bancheri de vaza din bucale…Toti la unison și cu androizii fluturand in noapte…Si cu toti ambasadorii ieșiți să susțină democrația și drepturile capitalului străin în românia….împărțind biscuiți lui dide și ceaușescu…si ce-ar mai fi fost la cluj sibiu și timișoara . Cel mai jalnic guvern este panicat dar nu se lasă,hoția electorala este mult prea râvnita.
    Politica liberală nu performeaza, în sfârșit orban si-a dat arama pe fata.

  9. EXCELENT, ASA AU VOTAT, ASA SA FIE SERVITI !

    ÎMI DORESC CA PNL SA CÂSTIGE ALEGERILE LOCALE SI PARLAMENTARE CU 80%.

  10. @Un cetăţean progresist. Spitalele private s-au cuplat la buget pentru că au bani, sau pentru că nu au bani? Tu ce zici? Superiorul tău ce zice? Și mai întreabă-l pe Superioru și dacă cei care cer ajutoare pot fi eliminați prin gazare.

  11. Cantecul de lebada a „progresistilor” (profitorilor zgomotosi) cu sanatatea privata, ramane doar un interes meschin si de un egoism feroce: daca e asa de cul sanatatea in privat, de ce, in urma procedurilor de tratament / interventie la privat, cand se ajunge la faza de urgenta pacientul este dus in spitalele de stat? Bolnavilor de lacomie nici nu stiti ce va asteapta. Cat despre ordonantele lui Sica – creditori „victoriosilor” liberali (la masa verde), i-au pus sula in coasta, motiune i-a lasat fara timp de recuperare a „investitiilor”, asa ca ce mai conteanteaza legea, viitor, ori noaptea ca hoti, acum mai sunt inca la butoane hacuiesc ce pot, pentru cei adormiti pe ei de propaganda alogenilor platita de „afaceristi” mistificatori ai oricarei activitati umane – votati PNL si „sfintii” cu bani (praduiti de la fiecare noi/voi)!

  12. ‘ Noaptea hoți)i)lor ‘ sau bătaie de joc, la miez de noapte Dancă declara că ‘guwernerul’a trimis CES-ului actele normative cu pricina, dar, nu este treaba sa dacă cel din urmă nu a formulat (cănd (?!)) un punct de vedere. Off-topic : unde trimit ‘privații’ cazurile grave, răspunsul este unic, la spitatele de stat !

  13. Abia aștept să văd un miting în Piața Universității în care să se strige de către cei cu #rezist: ca hoții noaptea!

  14. Ca sa va dati seama ce guvern de escroci: dau intr-o singura zi 25 de OUG-ui, exact ceea ce acuzau si reclamau peste tot, inainte de a fi alesi de masa stupizilor pe care i-au fraierit cu promisiunile lor…..[Markus Roman]

  15. Festivalul ordonanțelor în Guvernul meu: „Cine are bani va trăi, cine nu are va muri!” Bravos natiune! Asta ati votat, asta, capete seci, ati capatat! Asa va trebuie!!!! Mai mult, chiar acum, acesti nemernici tradatori de tara sunt tot in fruntea sondajelor! Asa ca….. capatati ce meritati!

  16. O cunostiinta de a mea, este asigurata la o casa de sanatate, ca asa e legea, unde plateste regulat, ca asa obliga legea. Si mai este asigurata la o asigurare privata de sanatate. A avutvnevoie, din pacate, de o operatie, acel gen de interventie fara de care durata de viata e foarte scurta, si a trebuit sa meraga la spital sa se opereze. Casa de sanatate, de stat, nu a platit mai nimic, ca avea salariu prea mare, iar cea privata a preluat aproape jumatate din costul operatiei. Iar diferenta, peste 10000€, i-a platit din economii si un credit la banca, norocul ei fiind ca avea si are un serviciu bun, de mult timp, si e mai bine platita fata de medie. Fara sa mai vorbim de spagi si de atentii. Daca nu avea norocul sa aibe de unde plati acei bani, astazi nu mai era printre cei vii. Ca asa au faurit alesii Romania de astazi, in care traim, purtind continuu grija fata de popor si patria lor, care o fi aia. Si casele de sanatate, de stat, ibcaseaza sume imense de bani si cind ai nevoie de ele te lasa sa te cureti, din ce motive o inventa!

  17. Dupa fapta (asa s-a votat) si rasplata! Sa traiti bine cu acesti banditi pe care i-ati vrut!

  18. Banditii astia dau noaptea ca hotii 25 de Ordonante de Urgenta si voi, care i-ati votat, in loc sa-i goniti cu parul, dormiti linistit! Asa va trebuie!

  19. NOAPTEA CA HOTII, NU MAI E???? 24 ORDONANTE DE URGENTA INTR-O NOAPTE ??? presa uita sau tradeaza? s-a inecat cu un os de peste, platesc bine???

  20. @ progresistul fără minte ,

    Ce ziseși, bre? Că dacă nu faci profit intri în faliment? În faliment nu intri decât atunci când consumi mai mult decât produci și , adică dacă consumi pe împrumut, căci numai în acest caz poți consuma mai mult decât produci.
    Exact în acest punct e diferența dintre sectorul public de sănătate și cel privat. Sectorul public de sănătate nu urmărește profitul financiar, ci biele public, adică sănătatea tuturor cetățenilor, pe când sectorul privat de sănătate urmărește mai întâi profitul financiar, adică la costul serviciilor medicale se mai adaugă o sumă de bani, numită profit sau câștig de bani.În sistemul privat ne există principiul solidarității, ci al cel al egoismului:ai bani, te tratăm, dacă nu ai bani poți să mori.
    De aceia suma de bani necesară în sectorul public,pentru aceleași servicii medicale este mai
    mică, deoarece nu se mai adaugă suma de bani care reprezintă profitul în cazul sistemului privat.În plus de acesta, în sistemul public funcționează și principiul solidarității: adică toți contribuie cu același procent din salariu, deci sume diferite, pentru aceleași servicii medicale.În plus în sistemul public trebuie incluse și acei oameni care din motive temeinice nu au sunt angajate în câmpul muncii: minori ,elevi, studenți, persoane cu dizabilități,persoane cu ajutor social;aici ar trebui incluse persanele în căutarea uni loc de muncă , aceia cărora oficiile forțelor de muncă nu le pot oferi un loc de muncă corespunzător pregătirii profesionale și stării lor de sănătate, de condiție fiziologică.
    Din cauza celor arătate mai sus nici un ban din sistemul public nu trebuie să treacă în sistemul privat.Cine vrea la privat nu are decât să plătească suplimentar. Căci altfel ajungem mai răi ca animalele.

  21. Corect ar fi: banii sunt ai lor si tu mori cu zile la poarta sau in salonul spitalului! O zicere geniala:”iti pute gura de ura si dara e inconfundabila de lacomie=pnl”! Sa presupunem ca intro casa este un om cu preinfarct sau aproape de coma, sau bolnav psihic grav se pune cel putin o intrebare:
    – Cine decide unde sa fie internat acel bolnav singur fara ajutor?
    – Cine ii va plati costurile daca nu are pe nimeni si cine ii garanteaza revenurea la viata?
    Lacomia ingroapa cetateanul cu zile!

  22. …e trist sa vezi ALESII
    Cum transforma sanatatea care se finanteaza din banii nostri
    In srl uri care urmaresc in primul rand profitul
    Cand o febra o tratai cu 2 aspirini de 1 leu ,o va trata in privat cu aceiasi aspirina produsa de concernul bayer cu 100 de lei
    Si bineinteles ,starile febrile vor trebui internate,….inca 300 de euro pe 24 de ore cazare si masa……dar dietetica si de regim…

    Ma intreb
    De ce sunt goale strazile?
    Care forta politica se opune si va scoatw romania in strada?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.