Finanțele cer bani de la populație

bani-moneda-romania-inflatie

Ministerul Finanțelor Publice lansează prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur – ediția CENTENAR, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% și scadență la cinci ani, destinate exclusiv populației.

Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute sunt neimpozabile. Finanțele se împrumută de la populație pentru a-și acoperi cheltuielile lunare cu pensiile, salariile și investițiile. Persoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuție: în perioada 15 iunie – 06 iulie 2018 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal; în perioada 15 iunie – 05 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 15 iunie – 04 iulie 2018 din mediul rural.

Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși plafonul valoric de 100.000 lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și respectiv de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale ”Poșta Română” S.A.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitori. ”Emisiunea de titluri de stat CENTENAR pune în prim plan investitorul român și îi asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente și este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populației la fel cum plătește și pentru cele destinate pieței financiare”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor publice.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități care urmează a fi stabilite în funcție de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

12 Comentarii

  1. NU stiu cati Romani pot fi pacaliti sa isi Blocheze Sume Mari de Bani la Trezoreria PSDista a MF, pe 5 ANI cu o Dobanda de 5%, cand INFLATIA anuntata zilele trecute de INS pe Luna Mai a ajuns la 5,41% si isi CONTINUA Trendul Ascendent, spune INS!

    „La câteva zile după ce liderii PSD își anunțau fanii strânși în Piața Victoriei că economia merge foarte bine, Institutul Național de Statistică a dezvăluit că inflația și-a continuat Trendul ASCENDENT în Luna Mai, rata anuală ajungând la 5,41%, comparativ cu 5,2% cât a fost în luna aprilie.(imi place ca INS nu mai spune ca Inflatia a CRESCUT, folosesc cuvinte sofisticate – „trend ascendent”-, poate-poate nu le vor pricepe Votantii PSD?!) Avem astfel un maxim al ultimilor cinci ani. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,6%. Cele mai mari salturi de preț s-au consemnat la produsele nealimentare, cu 7,75%, la cele alimentare, cu 3,93%, și de servicii, cu 2,72%. Din punct de vedere al produselor, cel mai mult a urcat prețul cartofilor, în mai, comparativ cu luna aprilie, respectiv cu 11,36%. Creșteri semnificative au mai fost consemnate la alte legume și conserve de legume, de 7,13%, fructe proaspete, de 3,92%.”
    https://www.cotidianul.ro/inflatie-record-in-ultimii-cinci-ani/
    Desi BNR anuntase ca in Aprilie va fi varful, apoi va Scadea!

    Oricum, Emiterea acestor Titluri de stat pe 5 ani(NU pot fi rascumparate inainte de 5 ani!) arata Disperarea, Foamea de Bani de la Finantele Publice, daca au ajuns sa se imprumute de la populatie cu 5% adaugand Costurile de administrare a acestor titluri de stat cu distrubuirea, vinzarea, etc, inseamna ca de la banci MF estimeaza ca se va imprumuta cu dobanzi de peste 5%…

    Ma indoiesc eu ca vom vedea romanii inghesuindu-se sa cumpere Titlurile astea blocindu-si 5 ani banii in pusculita PSDista!

    • „Trezoreria PSDista a MF”, de parca acum ceva timp se numea „Trezoreria PD-ista a MF”?
      Chiar ne iei de mediocrii, somero!

    • @meleaca: AZI: „Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, NU pot fi răscumpărate înainte de Scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează.”

      Ce scria Presa in 11 Iunie 2018 despre asta:

      „Guvernul spune una, adevărul este altul. Cine cumpără titlurile de stat Tezaur dedicate populației va rămâne cu banii blocați 5 ani.
      Guvernul a dezinformat vineri populația prin vocea purtătorului de cuvânt, Nelu Barbu, în ceea ce privește titlurile de stat pentru populație.
      Acesta a afirmat că certificatele vor putea fi răscumpărate prin bursă, la ORICE MOMENT, ceea ce este FALS, conform unor surse din Ministerul Finanțelor Publice.

      Surse din Ministerul de Finanțe au declarat, pentru HotNews.ro, că este posibil ca cei de la Guvern să fi CONFUNDAT Programul Tezaur cu Fidelis.

      Iată declarația lui Nelu Barbu:
      „Răscumpărarea titlurilor se va putea face în ORICE MOMENT pe bursă și instrumentul are o serie de beneficii.”

      AZI citim ca „Rascumpararea se va face DOAR la SCADENTA, adica DUPA 5 ani”!

      Niste ordinari, care MINT zi de zi!
      Niciodata NU mi-as duce Banii la Trezoreria acestor mincinosi, sa ma trezesc ca-i nationalizeaza Dragnea peste 5 ani, asa cum face cu Pilonul 2!

    • Si ce alternative de economisie sunt, penibilo?
      Sa stai cu depozite la banca la o dobanda de 1,5% pe an???
      Pentru ca apoi banca sa cumpere, cu banii din depozite (pe care ofera populatiei 1,5%) titluri de stat cu 5%, iar diferenta sa fie profitul bancii.

  2. Si ce alternative de economisie sunt, penibilo?
    Sa stai cu depozite la banca la o dobanda de 1,5% pe an???
    Pentru ca apoi banca sa cumpere, cu banii din depozite (pe care ofera populatiei 1,5%) titluri de stat cu 5%, iar diferenta sa fie profitul bancii.

    • sunt multe alte posibilitati de economisire, inafara sistemului hotz , si-a monedei create din nimic, care n-are nici o valoare intrinseca

  3. Asa a rezolvat guvernul Nastase catastrofa financiara in care bagase Romania cedereul -adica cei de dreapta in anii 2000 Si fara sa mai apeleze la FMI -ca sigur aveam soarta Greciei! Acesta a fost unul si din motivele ASCUNSE pt care a fost si bagat la bulau, de agenti intereselor straine E cea mai buna alternativa a STATULUI la imprumuturi de pe piata bancara internationala si aparare contra inflatiei ( =dezechilibrului de lichiditati de pe piata-!)Desi adresate populatiei , aceste titluri de stat SUNT CONVINS ca vor fi cumparate- ca si ultima data cand au fost scoase la tranzactionare – de exact aceia care prin vuvuzelele lor propagandistice,care ii sperie pe romani sa nu participe ca actionari in economia tarii si sa ii lase pe straini pt asta

  4. Sa ma imprumute pe mine finantele si le dau 15% pe an dobanda, fara comisioane ascunse!

  5. Este o practica curenta in orice tara,nu va mai ambalati atat(mai ales basista lilly)!

    • deci oricine stie sa citeasca si intelege ceea ce citeste e basist? ati citit articolul, v-ati gandit ce inseamna? si basitzi am fost toti, ca l-am tolerat la conducere 10 ani, timp in care a distrus tot ce-a mai ramas, inclusiv creierul Dvs.

  6. INFLATIA OFICIALA PUBLICATE LA 6 iunie E 5.4% .NUMA’ CRETINII AR CUMPARA IN ACESTE CONDITII, DECI SUNT CONVINSA CA EMISIUNEA VA AVEA UN IMENS SUCCES. Cat despre faptul ca ne-mprumutam sa platim salariile si pensie, ceea ce inseamna FALIMENT, nici nu mai are rost sa vorbim, ca incepe telenovela, si ne explodeaza capul de prea multa informatie…https://www.cotidianul.ro/finantele-cer-bani-de-la-populat…/ https://tradingeconomics.com/romania/inflation-cpi

  7. tuturor celor care nu stapanesc mate de clasa a 5-a: presupunand ca inflatia ramane la nivelul oficial al luni aprilie curent. 5.4%, la o investitie de 100,000 RON in titluri de stat cu 5% dobanda, dupa 5 ani primiti inapoi 98,116.81. Intreaga dobanda de 27,628.16 va fi inghitita de inflatie, and the some… Buna afacere!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.