Florian Coldea a fost suspendat şi în 2007 pentru implicarea SRI în viaţa politică

Această suspendare a lui Florian Coldea din funcţia de director adjunct (şef operativ) al SRI este a doua. Prima oară a fost suspendat în 2007, tocmai cînd şi Traian Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al României. Atunci, Mircea Geoană a prezentat public două bileţele cu scrisul lui Florian Coldea, menite să compromită doi judecători de la CCR!

În 2007 eram editorialist la ziarul „Ziua” şi îmi amintesc foarte bine acel caz, aşa încît îmi este uşor acum să reconstitui evenimentele, aşa cum s-au derulat, prezentîndu-vă chiar cele „două bileţele” semnate de Florian Coldea, care a şi recunoscut ulterior că-i aparţin.

Primul bilet îi vizează pe judecătorii Ion Predescu şi Nicolae Cochinescu şi face trimitere la dosarele de la CNSAS. Iată-l:

Iată şi transliterarea bileţelului:

Ion Predescu

Dosar Fond „X” (urmarire informativa)

Dolj (predat CNSAS – P.V. 50975/02.10.2002)

Nicolae Cochinescu – Dosar Fond „Y” Penal /Timis

predat Procuraturii Militare Timis

(P.V. nr. 79/1991)”.

Al doilea bileţel scris de mîna lui Florian Coldea o vizează pe judecătoarea Aspazia Cojocaru, tot de la CCR:

Iată şi transcrierea acestuia:

„Cojocaru Aspazia

(2 file/note legate de

Rodica Stănoiu, id în dosare

terţe)

– a fost la CNSAS (se pare Pol. Politică)”.

Mircea Geoană a prezentat public aceste două bileţele scrise de Florian Coldea în ziua de 18 aprilie 2007, acuzînd SRI că face poliţie politică. Iată ce scria „Ziua” din 19 aprilie 2007 despre această dezvăluire: „Liderul social-democrat a fluturat în faţa presei două bileţele fotocopiate pe o hîrtie A4 despre care a spus că ar fi fost scrise de adjunctul directorului SRI, Florin Coldea. Geoană a susţinut că aceasta este dovada prin care Coldea ar fi solicitat căutarea în baza de date a serviciului a unor informaţii compromiţătoare despre Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Aspazia Cojocaru, judecători ai CC. Geoană s-a declarat convins însă că printr-o expertiză grafologică se va dovedi că scrisul îi aparţine lui „Coldrea” (aşa cum l-a numit în mod obsesiv liderul PSD pe şeful de la SRI). După ce l-a acuzat de preşedintele Băsescu de intimidare a judecătorilor Curţii, şantaj şi poliţie politică, Geoană a părăsit val-vartej conferinţa de presă, fără a răspunde întrebărilor presei”.

Scandalul a fost imens, iar Florian Coldea, în faţa Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, a fost nevoit să recunoască faptul că, într-adevăr, acele bileţele au fost scrise de mîna lui. Cităm din acelaşi articol semnat de Roxana Andronic: Prim-adjunctul SRI Florian Coldea a recunoscut în faţa parlamentarilor Comisiei de control a SRI că scrisul de pe notele prezentate de Mircea Geoana îi aparţine. În consecinţă, Comisia a anunţat demararea unei anchete care să analizeze dacă Cotroceniul este beneficiarul informaţiilor despre judecătorii Curţii Constituţionale”.

Comisia din SRI nu l-a anchetat pe Coldea, ci modul cum au ieşit bileţelele în spaţiul public!

În mod surprinzător, Comisia parlamentară de anchetă nu a solicitat nici un fel de date de la SRI, aşa cum rezultă chiar din Comunicatul instituţiei: „SRI nu i s-au solicitat şi acesta nu a furnizat nici un fel de date cu privire la membrii Curţii Constituţionale, către nici o instituţie, cu excepţia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Materialul olograf prezentat în conferinţa de presă şi atribuit primului-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, reprezintă o notiţă de birou, rezultat al verificărilor interne realizate la nivelul Serviciului Român de Informaţii, în contextul unor acuzaţii vehiculate în media, de implicare a instituţiei noastre în acţiuni de şantaj la adresa unor membri ai Curţii Constituţionale”.

Nimeni nu a întrebat atunci: Ce treabă avea SRI cu verificarea documentelor de la CNSAS?

Şi, ca o bomboană pe colivă, SRI spune în acelaşi Comunicat: „Pentru a stabili cu exactitate modalitatea în care respectivele însemnări au ajuns în posesia unor persoane neautorizate, conducerea Serviciului Român de Informaţii a dispus crearea unei Comisii de investigare! Aşadar, nu faptul că Florian Coldea îşi depăşise atribuţiile prin Notele sale din bileţele era anchetat, ci cum au ajuns ele „în posesia unor persoane neautorizate”!

La fel de ciudată a fost şi reacţia Curţii Constituţionale, care, tot printr-un Comunicat de presă, spunea: „Curtea Constituţională nu poate fi influenţată sub nici o formă în soluţionarea cauzelor cu care este investită în virtutea rolului său de «garant al supremaţiei Constituţiei»”! Cu toate acestea, CCR a dat un aviz negativ pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, lucru care avea să fie extrem de important în campania pentru Referendum, fiind speculat de către susţinătorii acestuia, influenţînd, în mod evident, şi votul popular!

În acest fel, văzîndu-se scăpat de acuzaţiile de poliţie politică, Florian Coldea a prins curaj şi, într-o declaraţie către jurnalişti, avea să spună că tocmai el va declanşa o anchetă internă în SRI pentru a descoperi cum au ieşit bileţele în public: „Prim-adjunctul [Florian Coldea, n.n.] a promis o anchetă serioasă în interiorul SRI pentru identificarea persoanelor care au facilitat această scurgere de informaţii. În faţa camerelor de luat vederi, Coldea a susţinut că, după ce presa ar fi publicat articole conform cărora Serviciul ar şantaja judecători ai Curţii Constituţionale, SRI a dispus «verificări interne» şi au fost făcute «notiţe de birou», care, la rîndul lor, au apărut în presă. În contextul alegaţiilor de presă cu privire la implicarea Serviciului legată de verificările judecătorilor Curţii Constituţionale, SRI are obligaţia şi dreptul să îşi facă verificările interne, pentru a verifica cu privire la veridicitatea acestor chestiuni. Alegatiile de presă s-au făcut începînd cu luna a patra (aprilie n.r.), în diferite publicaţii. Verificările interne dispuse de SRI se fac pentru a constata dacă alegaţiile la adresa Serviciului sunt reale sau nu”!

Cu alte cuvinte, din tot scandalul Florian Coldea a ieşit basma curată şi, după cum vedem acum, şi-a continuat abuzurile, implicîndu-se direct în alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte PSD (cum spune Sebastian Ghiţă), înfiinţarea postului TV al lui Sebastian Ghiţă cu 500.000 euro din puşculiţa „Cocoş” sau finanţarea unui Institut de sondaj (cum spune Elena Udrea)!

În acest context, trebuie să amintim că preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă a SRI a fost acel personaj malefic numit Radu Stroe! Iată ce scria ziarul „Ziua” în acelaşi articol despre declaraţiile lui Stroe: „Preşedintele Comisiei de control al SRI, Radu Stroe, a apreciat ieri că «este regretabil că, de la un serviciu de informaţii, pot transpare documente cu caracter secret», considerînd că acest lucru arată că «ceva nu este în regulă». Potrivit lui Stroe, comisia a luat act că «un om politic a ieşit cu două documente pe care le-a expus opiniei publice, că documentele sunt reale, există, au fost scrise de dl. Coldea şi că au apărut în public din cadrul unui serviciu de informaţii». El a adăugat că s-a decis demararea unei anchete de către Comisie, pe de-o parte, şi de SRI, pe de altă parte. «Referirile la cele două dosare sunt reale», a arătat Stroe”.

Singurul care a cerut demisia lui Florian Coldea a fost senatorul de atunci Corneliu Vadim Tudor, care a declarat: „PRM îl acuză pe Traian Băsescu de încălcarea gravă a Jurămîntului depus, de înaltă trădare de ţara şi de atentat la Siguranţa Naţională. Totodată, PRM cere destituirea, degradarea militară şi arestarea numitului Florian Coldea!

În rest, o complicitate trans-partinică a unor pesedişti şi liberali l-a lăsat Mircea Geoană singur, cu două bileţele-bombă în braţe, care erau gata-gata să-i aducă acuzaţia de folosirea unor documente secrete emise de SRI! Norocul lui a fost atunci că s-a pus batista pe ţambal pe tot scandalul.

Însă Florian Coldea nu l-a iertat şi avea să-şi ia revanşa în 2009, cînd, cu o zi înainte de confruntarea finală cu Traian Băsescu, au apărut fotografiile cu vizita nocturnă a lui Mircea Geoană la Sorin Ovidiu Vântu, element decisiv pentru a pierde alegerile prezidenţiale din acel an!

Doar presa a mai insistat apoi o vreme asupra subiectului, însă, încet-încet, subiectul s-a stins şi Florian Coldea a revenit pe funcţie! Iată cum comenta acest scandal ziarul „Ziua” în ediţia din 20 aprilie 2007 şi ce informaţii aveau apoi să fie uitate de către politicieni şi de către opinia publică: „Evenimentele din ultimele trei zile au demonstrat că SRI a executat exact ce i s-a dictat şi a strîns informaţii pentru o structură secretă, numită «Fondul X», structură menţionata în biletelele lui Coldea, prezentate presei de liderul PSD Mircea Geoana. Un departament secret care, urmînd modelul KGB, foloseşte şantajul pentru «modelarea» anumitor personaje cu funcţii de decizie din fruntea statului. Şi ce-i mai grav e că preşedintele Băsescu a fost nevoit să recunoască, cu o zi înaintea suspendării, că a cerut SRI-ului să verifice dacă mai există dosare în fondurile secrete despre judecătorii Curţii. Tot Băsescu a recunoscut că l-a sunat pe Claudiu Secaşiu, preşedintele CNSAS, pentru a se interesa despre anumiţi judecători ai Curţii. Exact aceiaşi judecători de pe lista lui Coldea. Care Coldea se făcea că verifică anumite informaţii apărute în presă. Totuşi, o întrebare rămîne: de ce se interesau Băsescu şi Coldea (omul preşedintelui din Comunitatea de Informaţii), simultan, despre „bubele” unor judecători ce fuseseră deja verificaţi de CNSAS? Solicitarea lui Băsescu către SRI, către Coldea, este dovada existenţei fondului „X”, aşa cum a fost el definit de istoricul Marius Oprea”!

Marius Oprea confirmase existenţa acelui „Fond X”, fiind înfiinţat de SRI după 1990, în care erau adunate informaţii despre politicieni şi alte personalităţi în vederea unor eventuale operaţiuni de şantaj. Oprea declarase atunci: „prin ceea ce a făcut colonelul Florian Coldea, SRI poate fi acuzat de poliţie politică”.

Peste ani de zile, prin dezvăluirile senzaţionale ale lui Sebastian Ghiţă, Florian Coldea este acuzat de aceleaşi practici şi este din nou suspendat din funcţie! Mulţi au uitat însă de episodul din 2007 pe care, ca să fim serioşi, se pare că nu l-au înţeles nici acum, din moment ce spun că Florian Coldea ar fi fost anchetat pentru bileţele lui Geoană!

Adevărul este că nu s-a făcut nici o anchetă, ci toată lumea (SRI, Comisia parlamentară) s-a interesat să afle cum au ieşit bileţele din sediul SRI!

După cum vedem, istoria se repetă şi acum, cînd, în locul unei anchete serioase faţă de acuzaţiile şi probele lui Sebastian Ghiţă, acuzatorul este dat în urmărire internaţională în loc să fie martor protejat în vederea aflării adevărului!

Văzînd că Victor Ponta tace, la fel ca şi majoritatea politicienilor din Parlament, că acea Comisie parlamentară specială nu se instituie, sub pretextul că este o anchetă în curs a Parchetului, ne dăm seama că sînt toate şansele ca finalitatea „Cazului Florian Coldea” să fie aceeaşi ca în 2007!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.