FUGA de Sebastian… Ghiță

Sebastian Ghiță a dispărut. Când? Cum? Unde? Nimeni nu știe și nicio instituție a statului nu face vreo declarație oficială. Doar că fostul deputat este de negăsit. Cum au reușit să-l piardă serviciile secrete, poliția și procurorii pe unul dintre cei mai penali politicieni români, implicat în patru dosare penale și acuzat de aproximativ 20 de infracțiuni, nu se știe.

Cert este că Ghiță a profitat la maximum de imunitatea parlamentară. De două ori, colegii parlamentari au refuzat să i-o ridice, iar de dispărut, a dispărut în ultima zi în care se mai bucura de această imunitate. Oricum, pentru volatilizarea lui Ghiță, instituțiile de forță ale statului vor trebui să răspundă. Cine trebuia să știe tot ce face Ghiță? Poliția, SRI, Poliția de Frontieră, dar și procurorii de la DNA și chiar și magistrații de la Înalta Curte. Asta, dacă nu cumva vreunii sau toți nu l-au ajutat să fugă, pentru ca astfel să fie toată lumea mulțumită. Dispariția lui Ghiță este mai degrabă un prilej de sărbători fericite pentru mulți din serviciile secrete, poliție, parchete, lumea afacerilor sau cea politică.

Mihai Boeru

Ultima apariție publică a lui Ghiță a fost la televiziunea pe care o deține. În jurul prânzului, pe 19 decembrie, fostul parlamentar a apărut la România TV, unde a făcut publică o înregistrare audio cu procurorul DNA Ploieşti Mircea Negulescu. În înregistrare, magistratul își exprima, în particular, într-un limbaj extrem de colorat, părerea despre Sebastian Ghiță și îi aducea acestuia mai multe acuzații. „Jegos, zdreanță și vagabond“ sunt cele mai decente epitete prin care procurorul l-a caracterizat pe fostul deputat.

RTV și SRI

Tot luni, pe 19 decembrie, dar seara, în ultima sa zi de parlamentar, Sebastian Ghiță a mai ieșit public o dată… la o recepție organizată de SRI. Ghiță a fost patru ani membru al Comisiei de control al SRI. Recepția a fost organizată la una dintre vilele sale de protocol, cu ocazia încheierii mandatelor parlamentarilor care au făcut parte din comisiile de control ale SRI și cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Apărută întâi pe surse, informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al SRI pentru agenția Mediafax. La recepție au participat și directorul SRI, Eduard Helvig, dar și Florian Coldea, adjunctul serviciului.

La rândul său, fostul deputat Daniel Savu, și el membru al comisiei parlamentare de control, a confirmat prezenţa lui Sebastian Ghiţă la întâlnire. „Da, sigur. A fost toată comisia SRI, cu toată conducerea SRI, la o întâlnire protocolară, instituţională, la final de mandat, luni seară, la iniţiativa conducerii SRI. Nu ştiu cât a stat (Ghiţă – n.r.), eu am plecat mai devreme. A fost prezent la această întâlnire. Eu am anunţat că atunci l-am văzut ultima oară. Era directorul SRI, cu toată conducerea SRI, cu toţi adjuncţii şi toată comisia care şi-a încheiat mandatul, parlamentarii“, a declarat Savu, pentru news.ro.

Ultima localizare

Ultima dată, Ghiță a fost văzut în jurul orei 23.00, luni seară, 19 decembrie, pe A3, în drum spre Ploieşti. Apoi, Ghiţă a dispărut. Cei care l-au văzut atunci sunt polițiștii de la Direcția de Operațiuni Speciale (DOS) care îl filau pe fostul deputat. Pe numele lui Ghiță fusese emisă, în urmă cu o săptămână, o autorizație de filaj, la cererea procurorilor. Filajul a fost solicitat după ce magistrații de la Instanța Supremă avizaseră ridicarea interdicției de a ieși din țară pentru Sebastian Ghiță. Decizia, care nu era definitivă, a fost luată după ce Ghiță a cerut să îi fie permis să se deplaseze în Germania, unde susținea că fusese invitat de „omologul meu din Bundestag“. Cine este acesta nu se știe. Ghiță nu a precizat, iar judecătorii nu l-au întrebat.

Filajul de la DOS l-a scăpat pe Sebastian Ghiţă pe A3, unde mașina lui alerga cu 200 km/h. Conform unor surse judiciare, nu viteza i-a făcut pe polițiști să-l piardă, ci un TIR care i-ar fi blocat în trafic. Când au reușit să ajungă la Ploiești, în jurul orei 1.00 noaptea, polițiștii au găsit mașina fostului deputat la domiciliul acestuia și au presupus că este acasă.

Întrebări

Ce s-a întâmplat în acest interval de două ore nu știe nimeni. TIR-ul care i-a blocat era doar unul dintre adormiții de pe șoselele patriei care merg în zigzag de pe o bandă pe alta, sau voit i-a înlesnit fuga lui Ghiță? Sunt întrebări la care Poliția va trebui să răspundă.

Un prim pas pentru lămurirea acestei enigme este verificarea camerelor de pe A3, dar și de pe DN1, operațiune începută de polițiști abia joi dimineată. Cine l-a ajutat pe Ghiță să plece, cine i-a dus mașina acasă? Și cine l-a extras de sub urmărirea poliției? Poliție care a comunicat DNA abia după 16 ore că l-a pierdut pe Ghiță. Și abia la trei zile a decis să-l dea în urmărire națională și în consemn la frontieră. Aceste întârzieri au dus, de altfel, la deschiderea unei anchete interne la IGPR, care are mai șanse să ducă la descoperirea acarului Păun. Tot joi, Poliţia Prahova a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că fostul parlamentar a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune. Mandatul de arestare în lipsă mai așteaptă încă să fie emis de judecători.

Sebastian Ghiță, deputatul cu zero activitate parlamentară

Fostul deputat PSD, în prezent membru PRU, Sebastian Ghiță, a avut doar trei intervenții de la tribuna Camerei Deputaților, în mandatul dintre 2012 și 2016. Cumulat, cele trei cuvântări au durat 18 minute și 5 secunde. În prima sa intervenție, de 31 de secunde, Ghiță a depus jurământul de credință poporului român, pe care-l depun toți parlamentarii. A doua intervenție a durat 28 de secunde, a avut loc la două zile după prima și a conținut jurământul de a respecta secretul datelor clasificate, precum și că nu a făcut parte din structurile Securității și nu este membru al SRI sau al altor servicii de informații. A treia cuvântare este și singura care poate fi numită „discurs“, durând 17 minute și 6 secunde și fiind prilejuită de prima cerere a DNA de arestare a deputatului Ghiță. Domnul în cauză a înfierat, de la tribuna înaltului for legislativ, „sistemul stalinist“ de anchetare a suspecților de corupție. (D.N.)

Simfoniile penale ale dirijorului PSD de Prahova

Eduard Pascu

Sebastian Ghiță, poreclit „Copilul“, este cercetat de procurorii DNA în patru dosare penale. Surse judiciare au afirmat însă că se fac investigații și cu privire la alte sesizări depuse pe numele fostului deputat. „Unele dintre acestea vor fi probabil conexate la dosarele aflate în lucru sau poate se vor întocmi alte dosare. Cert este că acest modus operandi al lui Sebastian Ghiță a fost deja dovedit“, spun surse judiciare.

Fostul deputat este acuzat de procurori că ar fi primit informaţii confidenţiale din dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani de peste 35 de milioane de euro, în care erau anchetaţi Marcel Păvăleanu, consilier la Secretariatul General al Guvernului, şi interlopul Răzvan Alexe. Acesta din urmă este considerat în urbea prahoveană ca braţul armat al grupării Cosma din Prahova, condusă de Mircea Cosma, fost preşedinte al CJ Prahova, fiul său Vlad Cosma, fost deputat PSD, iar mai nou, proaspăt deputat PSD Andreea Cosma.

Ghiță și jucăriile sale: Parchetul și Poliția prahoveană

Anchetatorii spun că deputatul a obţinut informaţiile din dosar de la procurorul general adjunct al PCA Ploieşti, Liviu Tudose, şi de la Viorel Dosaru, fost șef al IPJ Prahova. DNA îl acuză că le-ar fi dat mită celor doi sub forma sprijinului pentru menţinerea sau avansarea în funcţie. De altfel, Eduard Mirițescu, actualul comandant al IPJ Prahova, a îndeplinit funcția de șef de cabinet al lui Dosaru, pe perioada cât acesta a fost șef al instituției.
În martie 2011, Ghiţă l-ar fi şantajat, prin intermediul Realitatea TV, pe Theodor Berna de la compania Tehnologica Radion. „Pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian l-a constrâns să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii“, arată DNA. Compania a încheiat cu Asesoft Internaţional un contract de peste 600.000 de lei.
În iulie 2012, Ghiţă a fost prins la volan pe raza localităţii Bărcăneşti, judeţul Prahova, cu toate că avea permisul suspendat. El a fost oprit pentru depășirea vitezei regulamentare și s-a constatat că acesta circula cu permisul suspendat. „I-a solicitat unei persoane cu funcţie de conducere din IPJ Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceştia să nu dispună măsurile legale, intervenţie care s-a şi realizat“, spun procurorii DNA. În schimb, Ghiță a oferit sprijin pentru ca persoana respectivă să îşi menţină funcţia de conducere la IPJ Prahova, mai spun procurorii DNA.

O vilă de trei puncte

Sebastian Ghiţă este judecat și alături de fostul primar PSD din Ploieşti, Iulian Bădescu, căruia i-ar fi dat mită o vilă ca să acorde o finanţare nerambursabilă către echipa de baschet Asesoft Ploieşti, controlată de fostul deputat. Finanțarea a venit ca răsplată pentru faptul că Sebastian Ghiță l-a susținut în campania electorală pe Iulian Bădescu. Acesta din urmă a primit de la Sebastian Ghiță și o vilă în cartierul Albert din Ploiești.
În total, în exercițiul financiar verificat de Curtea de Conturi, pentru perioada 2013, 2014 și primul semestru din 2015, Primăria Ploiești a finanțat ilegal clubul de baschet al lui Sebastian Ghiță cu suma de 3.903.834 lei, adică peste 850.000 euro.

Cumnatul lui Ponta, complicele lui Ghiță

Fostul deputat este anchetat în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, pentru fraudarea fondurilor europene. Ghiță și-ar fi folosit funcţia şi influenţă şi ar fi făcut presiuni ca să îl determine pe şeful Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova să facă plăţi către firma cumnatului lui Victor Ponta, SC Grossman Engineering Group SRL. Pentru că funcţionarul nu era cooperant, prin intermediul lui Adrian Semcu, directorul Hidro Prahova, Ghiţă l-a schimbat din funcţie pe șeful UIP, Ionuț Cristian Ionescu.

Mașina de spălat bani și alegerile

Un alt megadosar cercetat de procurorii DNA Ploieşti se referă la cele 54 de firme fondate sau controlate de Sebastian Ghiţă. El este acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Potrivit DNA, între 2000 și 2015, Sebastian Ghiţă Aurelian ar fi făcut bani din trafic de influenţă şi ar fi spălat aproape 130.000.000 de lei „printr-o multitudine de operaţiuni financiar – bancare fără justificare economică“. Ghiţă nu ar fi plătit impozit pe profit şi TVA de aproape 38.000.000 lei. O parte din aceşti bani, 279.000 de lei, ar fi fost folosiţi pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012. Ghiţă ar fi dat alegătorilor tigăi, ca să fie votat. Ghiţă ar fi pus la bătaie 350.000 de euro şi pentru coruperea votanţilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din 2014, atunci când amicul lui, Victor Ponta, a candidat şi a pierdut în faţa actualului preşedinte, Klaus Iohannis.

Ghiță, MAE și mulți bani…

Procurorii DNA verifică documentele care au stat la baza atribuirii contractului IT pentru „Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni“ (SIMISC). Contractul în valoare de aproape 7 milioane de euro – fonduri europene – a fost atribuit de MAE pe 12 ianuarie 2015 asocierii dintre Siveco şi Expert One Research.

Compania Expert One Research este fosta XOR IT Systems, cea care în 2012 a câştigat din partea Autorității Electorale Permanente contractul pentru softul privind depistarea eventualelor voturi multiple la referendumul de demitere a fostului preşedinte al României Traian Băsescu. Societatea era coordonată de firme off-shore din Cipru şi Belize, controlate de Bogdan Padiu, unul dintre apropiaţii lui Sebastian Ghiţă, fost coleg de liceu cu fostul deputat şi fondator al companiei Teamnet International.

Potrivit anunţului de atribuire publicat în SEAP, „persoanele cu funcţii de decizie legate de procedura de atribuire sunt: Daniel Eusebiu Goşea, director; Alexandru Enache, şef serviciu… “.

Eusebiu Goşea este directorul Direcţiei Schengen din MAE şi apropiat de Robert Cazanciuc, fostul secretar general al MAE şi fost ministru de Justiţie în Guvernul Ponta. Cazanciuc este căsătorit cu Rodica, verişoară a fostului premier Victor Ponta.

Ghiță + SRI= LOVE

Faptul că ultima apariție publică a lui Sebastian Ghiță a fost la o întâlnire „protocolară“ cu foştii membri ai Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra SRI readuce în atenție strânsele lui legături, de afaceri și nu numai, pe care le-a avut, de-a lungul vremii, cu Serviciul Român de Infomații. Mai mult decât atât, la un moment dat a circulat insistent un zvon privitor la faptul că Ghiță ar fi fost unul dintre ofițerii acoperiți ai celui mai important dintre serviciile noastre secrete.

Zvonul se baza pe niște documente (o cerere și o autobiografie detaliată) despre care s-a afirmat că ar reprezenta solicitarea angajării lui în cadrul SRI. De fapt, era vorba doar despre documentele prin care acesta solicita primirea unui certificat ORNIS.
Pentru funcțiile parlamentare pe care le-a deținut, Sebastian Ghiţă trebuie să deţină ori să primească acest certificat ORNISS care-i permitea accesul la documente secretizate până la un anumit nivel. În schimb, relațiile de afaceri ale lui Sebastian Ghiță cu SRI sunt certe, iar de pe urma lor fostul deputat PSD a câștigat o mulțime de bani. Dar și foarte multă influență în lumea politică.

Combinații secrete, pe muchia siguranței naționale

Semne de întrebare asupra lui Ghiță au apărut încă de pe 15 octombrie 2011, când Wikileaks România a lansat o întrebare plină de tâlc: Cine este Sebastian Ghiţă? „Copilul“ a făcut câteva „afaceri spectaculoase cu SRI şi cu alte instituţii publice, într-un domeniu sensibil cum este IT-ul, în care regula de fier este că asemenea roluri le joacă doar ofiţeri acoperiţi care, de preferinţă, deţin firme acoperite ale SRI“, afirmă sursa citată.

Contractele lui Sebastian Ghță cu SRI s-au derulat cu sprijinul gen. Dumitru Zamfir, care a fost director adjunct al SRI din 1997 până în 2009. Site-ul România Curată a prezentat, cu vreo câțiva ani în urmă, relațiile de afaceri dintre grupul Teamnet, care îi aparținea lui Sebastian Ghiță, și firmele generalului Dumitru Zamfir și ale familiei acestuia. Iar prin intermediul acestora, chiar cu SRI. Astfel se face că, pe 22 iunie 2007, Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI a atribuit un contract de 96.887 lei firmei Asesoft Smart SRL, a lui Sebastian Ghiță. Pe 8 ianuarie 2008, Asesoft International SA primește un contract de 4.939.758 lei, care a constat în furnizare de materiale și echipamente de rețea, software și tehnică de calcul, atribuit de UM 0296 București, adică Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației din cadrul SRI, structură subordonată direct, la acel moment, generalului Dumitru Zamfir, directorul adjunct al SRI. Tandemul Ghiță-Zamfir s-a încheiat în decembrie 2008, când generalul a fost trimis în judecată de DNA pentru o serie de infracțiuni legate de un apartament al RAAPPS, cumpărat pe baza unei declarații false. O lună mai târziu, generalul Zamfir părăsea fotoliul de director adjunct al SRI.

Afacerile au mers mai departe

Dar afacerile lui Ghiță cu SRI au continuat. În anul 2010, hackerul Guccifer a spart mai multe căsuțe de e-mail, printre care și pe cea a lui George Maior, fostul director al SRI. Din corespondența electronică publicată atunci, s-a aflat că Maior ar fi fost informat, încă din 2010, de către un expatriat stabilit la Bruxelles, că Sebastian Ghiță pusese pe roate un sistem, bazat pe mită, prin care a câștigat tot soiul de contracte. În iulie 2010, Asesoft International SA a încheiat un alt contract cu UM 0296 a SRI, în valoare de 412.128 lei.

În septembrie 2011, firma Security Global Consulting SRL, cu sediul în apartamentul fiicei generalului Zamfir și având ca asociați doi ofițeri SRI retrași din activitate, s-a asociat cu două firme ale lui Sebastian Ghiță, 2K Telecom SRL și Teamnet International SA, și astfel au înființat, împreună, societatea Penta Group TSM. În decembrie 2011, firma lui Ghiță, Teamnet, și Security Global Consulting SRK au înființat o altă firmă, Logical Integrated Systems SRL, societate care, în conformitate cu datele de bilanț de pe site-ul Ministerului Finanțelor în 2014, nu avea niciun angajat. Însă, cu toate astea, a reușit să creeze softuri în valoare de 6.448.545 lei.

Toate aceste legături de afaceri pe care Ghiță le-a avut de-a lungul vremii cu SRI pot face credibilă ipoteza că, de fapt, fostul deputat PSD nu a dispărut pur și simplu, ci, mai curând, a fost „extras din câmpul operativ“, operațiune prin care toate serviciile secrete își protejează oamenii de încredere. (V.S.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.