
Motto: „Alo, alo, n-aţi văzut un cal maro?”
Gabriel Liiceanu a comis-o din nou. Pe „contributors.ro”, acesta povesteşte cu lux de amănunte visul pe care l-a avut chiar în noaptea de Anul Nou, în care era gata-gata să fie violat de un cal murg, adică maro! Într-o antologie a literaturii penibile, textul acesta, intitulat „Vis din noaptea de Anul Nou”, va ocupa un loc de cinste, avînd toate atributele care să-l califice.
Despre ce este vorba? E o poveste încîlcită, în care Liiceanu se visează mergînd liniştit pe stradă, cînd, deodată, i se alătură un cal care, pur şi simplu, se suie cu picioarele pe el, exact aşa cum fac animalele în călduri cu femelele! În zadar încearcă filosoful să apeleze la trei poliţişti aflaţi în apropiere, căci ei nu pot să intervină în lipsa unei plîngeri prealabile. Într-un final, Liiceanu, imprudent, totuşi, se apleacă şi scapă de călărire. Apoi, se trezeşte cu o durere de coloană (sau colon?), frecîndu-şi umărul pe care calul îşi aşezase picioarele din faţă.
Întrebarea care se naşte este următoarea: de ce a simţit nevoia Gabriel Liiceanu să ştim noi, cititorii, ce a visat el în noaptea de Anul Nou?
Un răspuns ar putea fi că, de fapt, Liiceanu a transmis un mesaj pentru cineva, iar acest text înlocuieşte banala scrisoare sau prea distantul e-mail. O analiză psiho-critică a textului ne duce cu gîndul la concluzia că în acea noapte cineva trebuia să-i fie alături, dar nu a mai venit, astfel că autorul a adormit cu gîndul la misteriosul personaj. De aici visul şi mesajul transmis celui care l-a generat.
Un alt posibil răspuns la întrebarea de mai sus ar fi că autorul ar vrea să afle de la noi semnificaţia acestui vis! De aceea, mă grăbesc să-i dau o mînă de ajutor.
Sigmund Freud, părintele psihanalizei, asociază calul din vis cu DORINŢA SEXUALĂ, purtînd simbolul unei conexiuni romantice sau sexuale cu o anumită persoană la care te-ai gîndit în cursul zilei şi care nu ţi-a fost alături pînă cînd ai adormit! Această interpretare a visului vine în continuarea teoriei lui Aristotel, care considera că visul nu este altceva decît prelungirea gîndurilor omului, pe care acesta le-a avut în timpul zilei.
Carl Jung, continuatorul lui Freud, a lărgit oarecum orizontul acestui gen de vise, considerînd visul cu calul ca pe un îndemn de a te concentra pe puterea interioară, acest vis fiind un semn bun.
Există însă şi dicţionare de vise, în care sînt date semnificaţiile visului cu calul în funcţie de culoarea acestuia, de ipostaza în care el apare în vis etc. Astfel, de pe site-ul „bzi.ro”, aflăm ce înseamnă să visezi un cal murg (maro):
„Calul murg (maro) reprezintă schimbarea. Poate că ai o problemă din care te zbaţi să ieşi şi numai o schimbare totală poate fi soluţia. Calul murg poate fi simbolul puterii interioare pe care o ai şi pe care trebuie să o scoţi la lumină. Sau poate fi simbolul libertăţii la care tînjeşti. Numai dîndu-ţi libertatea de care ai nevoie poţi reuşi să faci ceea ce-ţi propui. Dacă eşti călare pe murg, poate însemna importanţa conectării cu anumiţi oameni sau poate dezvălui dorinţa sexuală faţă de o anumită persoană”.
Din păcate, interpreţii nu ne spun decît semnificaţia visului în care omul călăreşte calul, or, în textul lui Liiceanu, este vorba despre un vis în care el este călărit de cal. Ne amintim că, nu cu mult timp în urmă, într-un interviu, Liiceanu declarase fără echivoc: „M-am îndrăgostit de Vlad Voiculescu!” (v. https://www.cotidianul.ro/gabriel-liiceanu-m-am-indragostit-de-vlad-voiculescu-mi-se-parea-angelic/). Nu ştim dacă liderul USR este personajul care a generat visul acesta al lui Liiceanu, dar ne mai amintim că, în campania electorală prezidenţială din această toamnă, filosoful l-a mustrat dur pe Theodor Paleologu pe care îl acuza că strică procentele candidatului USR, Dan Barna, deci ceva-ceva pasiune pentru partidul lui Vlad Voiculescu ar avea Liiceanu.
Dacă, însă, textul este pur şi simplu o încercare literară, atunci lucrurile se complică, întucît Gabriel Liiceanu nu este la prima izbîndă pe teritoriul ridicolului. Cititorii „elitistului” cunosc precedentele lui Gabriel Liiceanu, căci textul acesta încoronează o serie lungă de pasaje ridicole, precum vestitul articol despre dialogul „filosofului” cu cele două maşini ale sale, botezate Siegfried şi Marcello, sau incredibila descriere a ritualului său de dimineaţă, cînd îşi geluia hoitul cu diverse mirodenii şi afrodisiace, asortate cu întînirile din acea zi, potrivite cu vremea de afară şi perfect armonizate cu romanul (sic!) din care a plagiat („American Psycho” al scriitorului american Bret Easton Ellis)!
Să revedem acele pasaje care prefaţează acest ultim eseu al lui Liiceanu. Mai întîi, iată un fragment din dialogul autorului cu cele două maşini ale sale, publicat – culmea! – în „Cotidianul”, pe vremea cînd ziarul îi aparţinea lui Sorin Ovidiu Vântu:
„Cind s-au exprimat atit de frumos („cele doua masini pe care le are in posesie“), autoarele articolului nu si-au dat, iarasi, seama (de-asta nu e bine sa intram cu picioarele in viata oamenilor si a masinilor!) ce loc sensibil au atins. Siegfried nu e al meu! Ca si Marcello, el nu e nici macar al Editurii Humanitas care a angajat leasingul, ci e al firmei care l-a dat in leasing. Or, Siegfried sufera teribil din cauza asta. Este pur si simplu terorizat ca firma de leasing o sa-mi propuna, dupa doi-trei ani, o alta masina si ca am sa renunt la el. (Tentative au existat deja si, dupa ce am condus o sora a lui din Seria M – a aflat, bineinteles -, am crezut ca o sa moara pur si simplu. Argumentul ca orice amanta de o noapte te face sa-ti iubesti mai tare sotia l-a lasat complet rece.) Sint momente cind se opreste pe marginea soselei si cind ma pune sa jur ca, atunci cind se va putea, am sa-l cumpar si ca va fi cu adevarat al meu. Sper si eu din tot sufletul ca viata ne va uni cindva definitiv.
Cind Marcello a aparut in garaj, in boxa de linga Siegfried, am crezut ca o sa se surpe cerul. Trei zile nu m-a mai lasat sa ma urc in el. „Siegfried!“, i-am spus, „intelege baiatule, tu nu esti masina de Bucuresti. E pacat de amortizoarele tale! Pe urma, dupa trei-patru parcari la Casa Scinteii, ramii fara oglinzi. Adu-ti aminte ce ne-a spus domnul de la firma, ca se fura pe capete oglinzile de BMW. Ne-a sfatuit chiar, ca sa putem parca linistiti, sa-ti crap oglinzile cu o lovitura usoara de ciocan si ne-a aratat, iti mai amintesti?, si locul in care trebuie lovit. M-am infiorat, tii minte. I-am raspuns ca mai bine mi-as fi dat cu ciocanul peste degete decit sa comit barbaria pe care mi-o propunea. Ti-am vazut atunci ochii splendizi, arcuiti fin spre aripa, cum au inflorit intr-un zimbet recunoscator. Cred ca din clipa aceea ai inceput sa tii la mine. Dar sa revenim. Marcello, Siegfried draga, o sa ne ajute, lasindu-se frecat toata ziua in acest oras care, vorba lui Cioran, arata din ce in ce mai mult ca un sancru, sa raminem in forma pentru drumurile mai lungi“. N-a raspuns. Am schimbat tonul. L-am rugat, cu o severitate abia mascata in glas, sa termine o data cu nationalismele timpite nemtesti, i-am explicat ca am intrat cu totii in Europa si ca, oricum, traim intr-o lume a globalizarii: motoarele sint nemtesti, designul e italian, soferii sint romani. Si ca trebuie sa invete odata si odata sa respecte pe „altul“ si „diferitul“.
Siegfried este insa trufas. (S-ar putea ca superbia lui sa-l piarda intr-o buna zi.) Seria 3 a BMW-ului este singura care a produs un bolid, lasind recognoscibila linia clasica a prototipului. (Din cauza asta seamana cu un campion pe suta, care se prezinta la start imbracat intr-un costum Balmin.) Daca francezii au dat lumii brinza perfecta (Brie de Meaux), iar italienii lauta perfecta (Stradivarius), nemtii au dat lumii motorul perfect. El s-a numit BMW, iar intruparea acestui geniu intr-un individ poarta numele de Siegfried. Trebuie sa luati, cu mine si cu Siegfried, o curba pe Valea Oltului, domnule Teodorescu, in care sa intrati cu 110 pe ora si sa iesiti cu 130, bind in timpul asta, fara ca un strop sa va alunece pe pantalonii de culoarea oului de rata, o ceasca de cafea, pentru ca sa puteti intelege ceva din minunea numita Siegfried. Trebuie sa mai stiti ca mugetul motorului, un muget tandru si salbatic totodata, e cel care ii innebuneste pe fericitii soferi ai unui Siegfried. Mugetul acesta inconfundabil, obtinut prin combinatii sofisticate de filtre executate in laboratoarele de testare ale BMW-ului, este rezultatul muncii unei echipe din care fac parte deopotriva ingineri, sunetisti si constructori de orga. La auzul lui, soferul simte ceva ce nu poate fi comparat decit cu efectul afrodiziac al mirosului de frezie asupra unui indragostit sau cu gustul unui simbure de maslina asupra unei pisici. El se lasa auzit la cea mai mica apasare a piciorului pe pedala de acceleratie. Si atunci se mai petrece ceva. Motorul pe diesel al lui Siegfried are o latenta de o zecime de secunda; el nu raspunde in prima zecime de secunda comenzii. Si exact in clipa in care incepi sa te nelinistesti, Siegfried, cu aspectul lui de inalt functionar de banca imbracat in haina la doua rinduri, face un formidabil salt inainte care-ti taie respiratia si te infunda in scaun. Viteza manevrei de depasire este fulgeratoare. Si, din aceasta cauza, Siegfried e o masina pentru Romania, nu pentru Germania. Cine nu a lasat in urma, inghitind instantaneu, una cite una, masinile care se tirasc in cirduri in spatele unui convoi de TIR-uri pe soselele Romaniei a trait, intr-un anume sens, degeaba.
O ultima precizare. Data fiind stilistica lui Siegfried, pe care nu stiu in ce masura am reusit sa o redau in aceste citeva cuvinte, as propune ca la volanul unui BMW 330 xd sa le fie interzis sa se urce celor care nu au citit capitolul „Antinomiile ratiunii“ din Critica ratiunii pure si cele 25 de versuri din Henric al IV-lea (Partea I), care alcatuiesc faimosul schimb de replici dintre Hotspur murind si printul invingator”.
Aţi înţeles, desigur, că Siegfried este BMW-ul, iar Marcello este Alfa Romeo, cele două maşini aflate în posesia lui Gabriel Liiceanu. Iată, acum, şi fragmentul din „Scrisori către fiul meu”, apărut la Ed. Humanitas, 2008, mai precis la pag. 193:
„Îţi mărturisesc că, la rându-mi, petrec în fiecare dimineaţă, în baia mea, minute de adevărată voluptate şi toate în preajma răsfăţurilor pe care mi le procură mai întâi duşul matinal – cu alegerea, după felul în care voi începe ziua, a gelului de duş cel mai potrivit (şovăi zilnic între mirosurile de ghimbir, ceai verde şi lavandă de la Roger&Gallet) -, apoi, odată duşul terminat, utilizarea cremelor de faţă de la Clinique, a cremelor de corp de la Molton Brown sau a gamei de thé vert de la Bvlgari, în sfârşit, alegerea parfumului din prima parte a zilei: Carolina Herrera sau Bois d’Argent de la Dior”.
N-am putea spune, cu mîna pe inimă, că aceste texte sînt „literatură”. Iar dacă, totuşi, Liiceanu insistă, ele ar trebui să poarte un nume, de pildă „literatură onirică de sorginte erotico-elgibitistă, cu accente zoofilice”. Fenomenologică, desigur. Cu o precizare împrumutată de la scriitorul german Lion Feuchtwanger „De la sublim la ridicol e doar un pas, dar de la ridicol la sublim nu se poate ajunge în niciun fel”! Sau, cum spunea scriitorul israelian de origine română Dorel Schor: „Cine e ridicol nu-şi dă seama cît e de ridicol”.
Domnule Liiceanu, sa stiti ca, daca ne spuneti ca ati fost „calarit” (la propriu) de animalul din imagine, eu cred ca va inselati, se vede clar ca-i lipsseste „frina de mina” dintre picioarele din spate, adica, pe scurt, ca e vorba de o iapa ! Pe de alta parte, daca tot aveti preferinte si vise erotice zoofile, din auzite va recomand magarul sau, daca vreti ceva mai exotic, elefantul, se aude ca sint chiar mai „performanti” ! Sa nu uitati totusi alifia cu care ne povesteati ca va ungeti, s-ar putea sa va trebuie ! …
Sa restabilim adevarul.In primul rind nu a fost vis iar calul de care vorbeste a fost Basescu beat crita.
Eu nu stiu ce fel de Jung a citit autorul dar Jung nu ar zice ca asta este un vis cu semne prea bune.
Calul este simbolul instinctului dar si al inconstientului.
Daca e sa ne luam dupa teoria jungiana a compensatiei as spune ca rationamemtele si intelectualitatea lui Liiceanu au devin mult prea uni-laterale si in detrimentul vietii instinctuale, printre care si cea sexuala.
Mesajul inconstientului prin acest vis este irmatorul: daca nu te uiti si la viata instinctuala, dandu-i voce, am sa te calaresc ca pe o iapa pana cand te voi cocosa de tot.
Sa ma explic…
Nu-l agreez pe domnul Liiceanu..nu stam pe aceeasi banchiza…o repet, intr-o tara in care aproape un sfert traieste la limita saraciei, o asemenea declaratie, ca sa nu mai spun de aceea legata de oamenii fără dinti, arata un dispret suveran pentru omul amarat…
intr-un interviu dat lui Plinio Apuleyo Mendoza, Marquez, scriitorul, laureatul premiului Nobel pentru literatura a fost intrebat ce fel de guvern si-ar dori pentru tara sa . Raspunsul a fost *orice guvern care i-ar face fericiti pe cei săraci*.
Scurt. Esential. Niciodata domnul Liiceanu nu va lua premiul Nobel. In afara de traducerea din Heidegger nimic nu va ramane din *opera*domniei sale, pentru ca nu are fibra morala, ci doar moralizatoare. A preferat, in locul examenului de constiinta, pozitia de director de constiinta.
Daca esti tanar ar fi bine sa stii cat de minunat este Marele tau filozof. In primul rand pt a urma facultatea a trebuit sa aiba o recomandare de la partid ca-i un om dedicat comunismului, ca are origini sanatoase, era eliminatorie faza, acea selectie in care tinerii fara activitate ideologica si cu origini „nesanatoase” nu aveau sansa sa participe la examen si sa urmeze: Istorie, Filozofie sau Sociologie, domenii numai pt copiii clasei muncitoare. Azi cei saraci nu mai au sansa de a spera pt ca prapastia intre cei de dreapta/imbogatitii de peste noapte si restul se tot adanciste. Apoi in presa s-a scris ca si-a abandonat sotia insarcinata cand a fost indepartata ideologic din Univ. Acum viseaza despre ceea ce n-a avut niciodata barbatia. A fi barbat inseamna sa ai caracter, curaj si putere de a-ti proteja familia nu sa ti-o renegi de teama ca-ti vei pierde niste privilegii. Daca vrei sa fii barbat alege-ti alt model…
Macar daca ar fi fost un cal breaz…..[Markus Roman]
Ce tare, dl #Liiceanu are in spate o carte cu dna #Oana Pelea 😀 Astia isi dau autografe/poze, gandesc impreuna. Noi suntem muritori fraieri. Nu mai gasesc ei fraier ca Basescu sa ii finanteze si e sa fie tzucari. Acum dracu mi-am adus aminte si de fraierul de Becali care i-a dat dlui general Turcescu sa ii faca nu stiu ce caseta 😛 Noaptea mintii!!!
… Prost nu a fost/la vremea lui, dar acu’ chiar ii dus cu capu’ !
Cand eram eu mica, era un ciudat prin Bucuresti, prin centru, in pantaloni scurti si cu ciorapi de dama. Multa lume-l stia de frigator in bulan. Nu stiu de ce, nea filozooful, mi-a adus aminte de el.
@Darius
dincolo de idiosincraziile domnului Spanu, daca exista asa ceva, ramane penibilul afisat in public al domnului Liiceanu ca orice vedeta locala care moare daca nu apare in ziare!
traducator da, scriitor sa zicem, filosof in nici intr-un caz!
ati fi fost mult mai in castig daca ati fi primit cadou de Craciun *De ce sa filosofam* ( Lyotard) si * Ce este filosofia* ( Deleuze-Guattari)…ca sa stiti despre ce vorbiti..
in plus, un filosof nu este un poupincourist…
CALUL DIN VIS ERA ALT MARE ‘FJLOZOOOF’ POTAPIEVICI IN MOD SIGUR! MARE DILIMAN ACEST CETATEAN!!!! MARE!!
Iapa Gabriela si revista 2 +2
Cand ziua gandesti si te comporti precum o iapa e normal ca noaptea sa visezi ca esti violat de un cal. In urma acestui vis tragem urmatoarele concluzii:
1. Grabriel este vegetarian.
2. Mancarea preferata: fan de stapan, boabe de ovaz castrate si mamaliga handicapata cu praj de Rio de Ji.
3. Fiind in varsta nu mai poate fi folosit ca si animal de tractiune, ci numai de propaganda.
4. Dupa cum scrie avem, clar, de a face cu un cal caruia ii lipseste o doagă de la potcoava.
5. E iubitor de jochei gen: Ceasescu, Iliescu, Basescu, Kovesi, Voiculescu.
6. Avand in vedere numele jokeilor tragem concluzia ca e bisexual, biAnal si biodegradabil.
Ps. Un proprietar de cai, de cea mai proasta rasa, o duce pe iapa Gabriela la targ. Ajuns la targ, o priponește de un tarus, dupa care incepe sa aștepte linistit musteriii. Un cetatean se apropie de el și intreaba:
C- E de vanzare calul?
P- De vanzare.
C. Dinti are?
P. Nu are, bata-l puterea sa-l bata.
C- De tras la caruta , trage?
P- Nu trage, bata-l puterea sa-l bata.
C- De mușcat , mușcă?
P- Mușcă, mâncalar boala.
C- Daca nu e bun de nimic de ce l-ai adus la targ?
P- L-am adus sa-l fac de rușine.
ps1. Unii cai se duc singuri la targ ca sa se faca de rusine. Ciudat e insa faptul ca se duc avand constiinta ca sunt cai de cea mai pura rasa, fara a realiza ridicolul situatie in care se pun.
Ps. Cai filosofi am vazut, dar iepe, niciodata.
Ai uitat sa precizezi ca este scriitorul si filosoful apreciat mult de Petrov cel incult. Si el si restul intelectualilor basesti.
„Usa Interzisa” ? Buna carte ! (hirtia putin cam aspra, cam ca la toate „operele” lui Liiceanu, mi-a produs ceva iritatii la fese) … Nu e aia despre cei 200 de cetateni sovietici, care locuiau pe acelasi palier intr-o suburbie a Moscovei si aveau un singur WC, a carui usa era blocata ? …
Mai potrivit ar fi :perverserare diabolicum!
… si, ca sa nu ramina mai prejos, cel mai tirziu miine sau poimiine hop ! si Plesu, ca sa ne spuna cum s-a plimbat el prin parc si apoi a invitat la cofetarie un ecler !
Sarmanul domn ION SPANU … se chinuie sa gaseasca cuvinte cit mai rele pt. a-l injura pe scriitorul si filozoful Gabriel Liiceanu ! P. S.- De Craciun , de la fiica mea Nora , am primit o carte scrisa de G. Liiceanu , ” Usa Interzisa ” ! Pt. care ii multumesc frumos ! Si lui !
Da, domne, asa e cu visele astea ! Pai azi noapte, sa vedeti ce mi s-a intimplat : am visat ca eram alergat pe strada, pe bulevardul Energeticienilor, de sute, ce spun sute, mii de fotomodele si „Miss Universe” ! M-am refugiat intr-o statie de tramvai dar, ghinion ! m-am impiedicat, prins din urma si violat cu salbaticie si patos de cine credeti ? De Naomi Campbell, domne ! (ps : domnu’ Liiceanu, ati incercat sa vedeti un specialist ? Sa stiti ca nu e complicat, va pune sa luati loc pe o canapea, va intreaba despre copilarie, despre relatiile cu mama, despre tacerea mieilor si va intreaba cind v-a vorbit ultima oara ciinele personal …)
D-l Licheliceanu n-a reusit niciodata sa iasa din domeniul penibilului: nici ca scriitor, nici ca filosof, nici ca lingau politic.
El urmareste cu obstinatie sa fie penibil pana la sfarsutul zilelor. Perseverare diabolicum!
Daca nu postezi inseamna ca nu existi! Asa facea si qerida lui Pepe, o injura pe ma-sa, ii fura lucrurile personale ale lui Pepe etc! Daca si marii „ganditori” ai neamului au ajuns sa fie violati in timp ce sforaie inseamna ca e de de rau! Dupa cate sarmale si sorici a ingurgitat in burdihan de sarbatori, „filozoful neamului” se mai lasa si violat in somn! Mananci prost, gandesti prost! Mananci bine, dormi bine! Succesuri!
zoofil de-a binelea şi pasiv pe deasupra, de parcă nu-i ajungeau destulele păcate…
Eu cred ca pur si simplu Liiceanu a dorit sa nu ramina in urma si sa isi manifeste prezenta in „clubul” select al obsedatilor sexuali din Romania, care-i gazduieste printre altii si pe tovarasii sai, Cartarescu si Patapievici ! Probabil ca viitorul vis va fi despre cum si-a petrecut vacanta in Italia impreuna cu prietena, poneiul roz cu zvastica pe cur, cel care reprezenta „cultura romaneasca” prin America acum citiva ani !
O fi si Gabitza victima omuletilor verzi. Aia care rapesc cetatenii si le mesteresc ceva la computerul personal.
Penibil si dezamagitor!
acest domn se doreste a fi un director de constiinta intr-o tara in care aproape un sfert dintre locuitori traiesc in saracie?
sa scrii asa ceva, sa publici asa ceva? absolut penibil, absolut dezamagitor!
Mare e gradina ta, Doamne! Probabil ca incidentul s-a produs dupa ce individul isi daduse cu crema pe organism…