Gazele se vor scumpi mai mult decât a anticipat BNR

Engie, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România, a început să trimită clienţilor înştiinţări cu noile oferte, în condiţiile în care vechile contracte expiră la jumătatea acestui an.

Pentru cine nu schimbă contractul sau furnizorul, preţul gazelor creşte cu 25%, de la 1 iulie, scrie Economica.net.

Schimbarea furnizorului este o operație de care consumatorii casnici de gaze naturale pot beneficia de aproape un an de zile pentru a beneficia de tarife mai scăzute însă doar 28% dintre aceștia au semnat contract concurenţial cu furnizorul de gaze, fie cel actual, fie unul nou, potrivit unor date comunicate de ANRE în luna martie. Acest lucru înseamnă că marea majoritate a clienţilor sunt încă în ultima situaţie: primesc gaze de la vechiul furnizor pe care l-au avut înaintea liberalizării. Contractul, ca şi preţul, are însă o valabitate de un an, deci termenul expiră la 30 iunie 2020, iar oamenii trebuie să semneze un nou contract.

BNR a anticipat o creștere cu 10% a prețurilor.  „Traiectoria preţurilor la gazele naturale – previzionate în Raportul asupra inflaţiei din luna martie a se plasa la nivelul înregistrat la finele anului 2020 şi pe parcursul anului 2021 – este marcată în runda curentă de o majorare semnificativă în luna iulie, în cuantum de 10 la sută, în contextul previzionării unor ajustări ascendente cu ocazia reînnoirii anuale a contractelor între furnizori şi clienţii finali, pe fondul creşterilor semnificative ale cotaţiilor pe Bursa Română de Mărfuri. Ulterior, în lipsa unor informaţii relevante, nu sunt anticipate alte modificări importante ale preţurilor până la orizontul prognozei”, estima BNR în raportul său asupra inflaţiei.

Prețurile gazelor din România se află pe un trend de creștere de câteva luni. De exemplu, la Bursa Română de Mărfuri acestea au crescut de patru ori din septembrie și până ieri. Pe piața SPOT, cea pe care se tranzacționează contracte pe termen scurt, s-a consemnat pe 11 iunie un preț mediu de 120,24 lei/MWh. Acest nivel este de două ori peste cele raportate în timpul iernii, când au fost variații între 60-70 lei/MWh. Or, iarna prețurile sunt tot timpul mai mari decât în restul anului din pricina vremii. În septembrie 2021, gazele naturale s-au tranzacționat chiar și cu 37 lei/MWh. Voci din piața de gaze naturale susțin că saltul acesta nu se va opri iar la finele acestui an prețul cu toate tarifele (transport, distribuție) va ajunge la 200 de lei/MWh, plus TVA pe MWh. Cetățeanul acest preț îl va plăti, față de 123 lei/MWh plus TVA iarna trecută.

Această creștere din ultimele luni pare inexplicabilă însă are o cauză. Este vorba de creșterea importurilor din Rusia.

Potrivit rapoartelor zilnice transmise de Transgaz, operatorul național de transport gaze naturale, azi avem un nivel al importurilor asemănător celui din iarnă, atunci când se recurge la achiziții suplimentare din cauza vremii reci. Pe 10 mai, de exemplu, pe la Negru Vodă au intrat 94.764 MW. Au fost zile în ianuarie când s-a importat cantități similare. În decembrie, importurile au fost sub nivelul celui de azi, 80.000 MW. După trecerea sezonului rece, importurile au scăzut, în aprilie consemnându-se chiar 61.000 MW.  Practic, gazul din import provine doar din Rusia, chiar dacă acesta intră în țară prin conducta Szeged-Arad, cea care leagă România de Ungaria. La finele anului trecut, importurile s-au făcut prin trei conducte: Szeged-Arad, Isaccea și Negru Vodă. Azi, gazul vine la noi doar prin Negru Vodă pentru că rușii au pus în funcțiune, la jumătatea anului trecut, Turkish Stream, conducta care traversează Marea Neagră, ajunge în Turcia, și de acolo în Bulgaria. Această conductă a scos pe bară gazoductul care traversa Ucraina și intra la noi la Isaccea.

România importă tot mai mult din Rusia dar și plătește cel mai ridicat preț din UE, cu aproximativ 60% peste media statelor europene din regiune. Principala explicație ar putea fi aceea că țara noastră, spre deosebire de celelalte state europene, nu are semnat un contract de furnizare pe termen lung cu Gazprom și importă gaze doar când producția internă nu acoperă consumul, în principal iarna.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Zilele trecute se vorbea sa se anuleze centralele de apartament pe gaze sica vor baga energia electrica peste tot! De ce? Se vrea morti si raniti pe banda rulanta in urma penelor de curent, a exploziilor de la cabluri electrice din cauza calitatii proaste a materialelor, sau, se vrea introducerea energiei „lumanare aprinsa” ca in antichitate? Totul se vinde pe nimic si saracia cuprinde total Romania!

  2. BNR trebuie sa ridice dobanzile. Trebuie sa facem presiune pe BNR sa ridice dobanzile, sa inceteze sa mai fure din economiile romanilor.

  3. Aha, Mda,. Și cum rămâne ci promisiunile făcute ?? Cum rămâne cu inghețarea prețurilor, taxelor impozitelor, nu doar a salariilor și pensiilor ? Cum crezi că vei avea investitor străin, devreme ce ai cele ma mari prețuri la energie, Devreme ce demonstrezi salarii bugetare de care in europa nu există ?? De ce sperii chiar pe investitorul autohton cu prețuri de energie, care evident il dezumflă și renunță.. Politica e proastă, foamea de bani nu justifică prostia..

  4. Singura justificare a scumpirii e hotia si prostia. Hotia, ca la noi e liber, băietii destepti au invenrtat o piata SPOT si bursa unde iei un produs de 30-40 de lei si il duci pana la 200 de lei ca se poate si ca asta e, e cerere, gargara ieftina. Prostia pentru ca guvernantii nostri intodeauna zic ca Rusia e nasoala si ca mai bine mai punem o baza ici si una colo. Prostii de romani platesc decizii prostilor guvernanti. Asa ca avem pret de 60% mai mare ca ceilalti din UE. Apoi vrajeala asta cu liberalizare si alegere a dat isonul la hotie ca in codru. Orice tiriplic se face furnizor de gaze si poate pacalii consumatorii finali senin. O factura la gaz sau la energie este mai greu de inteles decat Biblia, matematica abstracta sau mecanica cuantica 😀
    Nu era bun Dragnea 😛 cred si eu, ca limita castigul baietilor destepti la 60-70 de lei Mw si ramanea cetatenilor ceva banuti in buzunar. Lasa ca va da Catzu si plavanul din Deal 200-220 si de ce nu la mai mare.

  5. Păi nu-i romanul „dă drieapta”, de la asfințit până la apus repeta ca o mantră „ăsta-i prețul pieței”, și trage și nici măcar nu mai rage. Ia spunei patronului ca nu-ți ajung banii din leafă de la o lună la alta, să vezi cum îți dă replica , „nu mă interesează, descărcate , ăsta-i prețul muncii tale pe piață, nu îmi permit să te plătesc mai mult, nu am bani”. Păi de unde să mai aibă „bossul” bani și pentru „sclavii” că tocmai și-a tras o limuzină nouă ultimul răcnet și o nevastă nouă cu 40 de ani mai tinerica decât el, că doar ceasul și poșeta fufei fac cât datoria ta la bancă pe 30 de ani la apartamentul mizer cu două camere pe care lai achiziționat cu programul prima casă.

  6. Oricum cetățeanul de rând o să plătească. Și oricum același cetățean. Nu mai crede de mult în , bnr, guvern și alte instituții. Pe bună dreptate. Dacă întrebi câți trăim în România primești numere diferite în funcție de instituția la care pui întrebarea, da nu-i bai. Nici morții nu știm să-i numărăm. Am ajuns țara „aproximativ atât”. La orice.

  7. După Eurostat, doar maghiarii, lituanienii şi letonii plăteau mai puțin decît noi pe gaz în a 2-a jumătate a lui 2020. Din preț taxele sînt printre cele mai mici, doar în Luxemburg şi Grecia sînt mai mici.
    Desigur cu liberalizarea se urmăreşte scumpirea gazelor ce, pt nevoile noastre, ale oamenilor, cît şi pt cele ale firmelor, sînt de ajuns cele scoase din țară.
    .
    Nu uitați, hidrocarburile, aşadar şi gazele, sînt anorganice, nu biologice, vin din adîncul pămîntului, sînt fără sfîrşit, puțurile crezute secats se reumplu după cîțiva ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.