Râcă în paradisul USL-isto-PNL-ist: „Au dat-o în bară!”

Europarlamentarul USR Cristian Ghinea susține că deși cinci ordonanțe de urgență ale ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au fost retrase, „metehnele PSD-iste rezistă”, el precizând în loc să recunoască faptul că a greșit, Executivul Orban „o dă pe partea de frecat buricul naționalist”.

„E oficial deci, PM Ludovic Orban i-a omorât OUG-urile lui Boloș și l-a muștruluit. A inclus și ceva declarație despre pârâcioșii care fac rău României. Așa zicea și PSD.

În loc să recunoască cinstit că au dat-o în bară și că am avut dreptate, o dau pe partea de frecat buricul naționalist. Nu știu la ce se referă PM cu pâra, am scris în România, și le-am zis direct în față ce am avut de spus, nu a fost vuiet la Bruxelles pe OUG-urile astea.
Pe fond, o OUG voia să reglementeze o bucățică din viitoare structură instituțională a fondurilor europene 2021 – 2027. Era prost gândită. Sunt de acord cu regionalizarea, nu sunt convins că actualele ADR-uri sunt pregătite să facă programare. Am tot cerut o dezbatere pe bune despre cum facem cu cele peste 30 de miliarde de euro care vor veni. Săptămâna viitoare voi publica o analiză completă, cu ce credem noi că ar trebui să însemne schimbarea de paradigmă, nu cârpeli.
Un al doilea OUG îl știm doar după nume, textul nu există în spațiul public (apropo, acum că sunt moarte, poate MFE să le publice?) se referă la obiectivul PNL privind conectarea localităților la rețelele de gaze.
Vreau să fiu foarte clar: susțin această idee. Românii din mediul rural merită să se bucure de acest semn al dezvoltării. Nu se rezolvă prin OUG și nici prin lege. Orban are dreptate să îl certe pe Boloș și să îl pună să caute cum se pot găsi soluții la nivel de legiferare mai mic.
Întrebarea cheie acolo este: vom putea folosi bani europeni pentru aceste rețele de gaze?
Pentru asta, starea de spirit, cu Green Deal, e potrivnică. Tocmai azi dimineață am discutat cu colegii RENEW despre negocierile PE – Consiliu privind regulamentul fondului de dezvoltare regională. Împreună cu Vlad Botoș, i-am convins să susținem poziția Consiliului (fostul Parlament European a votat să nu se poată finanța rețele de gaze). Ne coordonăm cu reprezentanța României aici pe subiect. Sper ca din negocieri să reiasă că se pot finanța activități pe domeniul gazelor ca soluție de tranziție energetică.
Deci, dacă vrem să băgăm gaze la țară, pașii sunt: să ne luptăm aici să fie eligibilă activitatea (și e foarte dificil dat fiind contextul european), apoi să venim cu date care să permită introducerea activității în viitorul Acord de Parteneriat cu UE, apoi să facă MFE ghiduri cu cap. Niciuna dintre astea nu cere OUG.
Și dacă tot suntem la finanțări europene pentru gaze, ieri, Parlamentul European a respins în plen o obiecție a Comisiei de Mediu privind lista de Proiecte de Interes Comun. Pentru România lista asta cuprinde conducte de gaze de interconectare. Toate grupurile politice sunt împărțite pe subiect – inclusiv PPE. Ieri grupul RENEW, pentru că delegația USR – PLUS este importantă în grup, a votat pentru respingerea obiecției. Nu a fost ușor să ajungem la asta, dar conductele vor putea fi finanțate în continuare.
Când caută inamici și pârâcioși, Ludovic Orban poate întreabă înainte. Programul PNL cu gazele la sate are nevoie de eforturi diplomatice și de conlucrare pentru a putea să ajungă să fie eligibil din bugetul european viitor. A da OUG nu ajută la nimic, e doar modul lui Boloș de a părea că se face util la șefii politici.

Până una alta, am oprit niște OUG-uri proaste.

Dacă nu știți, MFE are obligația prin regulament să organizeze consultări publice privind modul în care vom cheltui cele 30 de miliarde de la UE. Aceste consultări cică se întâmplă acum. E normal să nu știți, pentru că sunt făcute pe sub masă, ca să bifeze o cerință. Între timp, Boloș dă OUG-uri cu bucățele din viitoarea arhitectură instituțională. Ideile sunt tot alea din sistem, iar Boloș nu schimbă nimic.
Dacă vi se pare că România a reușit să facă pasul spre dezvoltare cu bani europeni, atunci eu tac din gură.
Mie nu mi se pare. Și de aceea vreau să avem o discuție pe bune despre cum schimbăm radical monstruosul sistem birocratic de frecat hârtii, care consumă banii cu efect minimal.
Ministerul Fondurilor Europene a devenit un Minister al cheltuirii banilor fără cap și coadă. Asta trebuie să se schimbe. Luni voi publica primul episod din ceea ce sper să fie începutul unei dezbateri reale: Cum schimbăm paradigma”, susține europarlamentarul, pe Facebook.

Prim-ministrul Ludovic Orban a spus, în şedinţa de Guvern de joi, că a retras de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţelor de urgenţă ce vizează fondurile europene aprobate în şedinţa din data de 4 februarie. El i-a solicitate ministrului Marcel Boloş să vină cu alte soluţii legislative.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Ghinea asta e atat de idiot,incat nu isi gaseste perechea!Dar noi suntem prea mici sa ne bagam..

  2. Retraieste perioada cand urlau din ficat la psd ca dau ordonante fara consultarea parlamentului. Nu mai ies in strada pentru ragete?! Mai trebuiesc alte dovezi ca parlamentul este o institutie ineficienta si inutila in Romania? Mai e putin si urmeaza institutia cetateanul roman la rand.

  3. Paradoxal, fostul ministru „0 absorbtie” fonduri europene , are dreptate cu privire la finantarea retelelor de gaze.In schimb, nu are dreptate cu privire la OUG care prevedea acordarea statutului de AM (Autoritati de management) catre ADR-uri (agentiile de dezvoltare regionale).Ca se se inteleaga, printru astfel de masura , fondurile UE ar fi fost mai aproape de beneficiar si s-ar fi diminuat birocratia prin eliminarea institutiilor parazit de la Bucuresti.Evident, securistii din structurile centrale care se ocupa de fondurile europene s-au opus descentralizarii, fiindca si-ar fi pierdut posturile si „malaiul”!

  4. Viitorul agriculturii sunt fermele care detin terenuri mari, tot mai putini oameni vor locui la sate. Cu sau fara facilitati(gaze, apa, canalizare, scoli etc) tinerii vor vinde pamantul si vor pleca sa lucreze in afara. Utilajele agricole sunt scumpe si cei care fac agricultura pe terenuri mici nu pot sa lucreze si sa vanda produsele in acelasi timp, una din probleme fiind distanta mare fata de orase, unde ar fi oarecare piete pt produse.Inca din regimul comunist, visul omului de la tara era sa-si dea baiatul la o scoala militara (acum: armata, politie, jandarmerie) si fata la una sanitara, si sa locuiasca la oras, la bloc. Altii, mai in varsta sau fara scoala indeajuns plecau la oras sa se faca paznici sau portari.” Energia verde” va pune probleme si agriculturii, tractoarele, combinele si camioanele functioneaza pe motorina.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.