Ghiță – între statul corupt și statul serviciilor

Nepotrivită suprapunere de evenimente și calendar!? Arestarea lui Sebastian Ghiță și Sărbătoarea Sfintelor Paști s-au suprapus, tulburînd liniștea meditațiilor pascale. Nu sunt bolnav de scenarită, dar nici nu pot să trec pe lîngă o asemenea ipoteză diabolică. Cine ar fi putut să o strunească? Aceiași care l-au încurajat pe Sebastian Ghiță în operațiunea de demascare a lui Florian Coldea și a Laurei Codruța Kovesi. Aceiași care au beneficiat de profiturile contractuale ale lui Ghiță și ale grupului ASESOFT, tot parteneri ai ploieșteanului sau adversari ai acestuia după ce și-au dat seama că nu le-o mai fi de folos.

De ce totul rămîne într-un spațiu al ipotezelor? De ce nimic nu este și nu va fi clar în următorii ani? Pentru că ne aflăm în fața unei complicate operațiuni de servicii secrete românești și străine, combinată cu interese economice de mari proporții, chiar și cu jocuri de natură geostrategică.

Să ne înțelegem, prinderea lui Sebastian Ghiță nu este o întîmplare stupidă. Un polițai a ridicat bastonul, a cerut actele și a făcut ochii mari cît cepele, zicînd: „Ia te uită pe cine avem noi în plasă!“.

Arestarea lui Sebastian Ghiță este o operațiune complexă a instituțiilor statului român și o cooperare inter-servicii române și străine. Să nu uităm că, pe 15 februarie, o sursă de înalt nivel i-a șoptit unui reporter Pro TV că ofițerul de afaceri IT al SRI se află în Serbia. Dacă un înalt oficial știa un asemenea lucru, sigur informația este mai veche. Poate chiar din perioada imediat următoare fugii sau chiar din timpul dezvăluirilor transmise la RTV. Nu știm dacă se aștepta un moment prielnic sau încheierea unei negocieri convenabile ambelor părți.

Să recapitulăm cîteva lucruri deja banale:

– Prin Sebastian Ghiță, SRI-ul a importat tehnologie (soft și echipamente) din țările NATO și din Israel, mai ales din SUA.

– S. Ghiță a lichidat un adversar al lui Traian Băsescu și al SRI și a fost vîrful de lance în arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu și preluarea Realității TV.

– S. Ghiță a influențat, dacă nu chiar a controlat activitatea guvernului Victor Ponta. Este cunoscut faptul că premierul era nedezlipit de acesta și nici o decizie importantă nu a fost luată fără ca S. Ghiță să aibă o părere.

– Ghiță a fost un acoperit al SRI în Comisa parlamentară de supraveghere și control al SRI.

– Sebastian Ghiță a declanșat ofensiva anti Florian Coldea și anti Laura Codruța Kovesi într-un moment în care în SRI, în partide și în instituțiile statului existau suficiente forțe împotriva acestora și scenarii de debarcare a lor.

– Sebastian Ghiță a contat în atribuirea majorității contractelor importante din timpul guvernului Ponta, mai ales în cele din domeniul IT. Circulă informații că Sebastian Ghiță percepea taxe de protecție pentru diverse contracte încheiate de diferite companii cu autoritățile române.

– Sebastian Ghiță a fost implicat și în afacerile cu petrol din Prahova.

– Sebastian Ghiță a fost sprijinit de SRI la înființarea România TV. Elena Udrea pomenește de sumele cărate de Dorin Cocoș la ordinul lui Florian Coldea.

– „Tezaurul informativ“ al lui Sebastian Ghiță a fost pus la păstrare imediat după demisia lui Florian Coldea și după cumințirea neașteptată a Laurei Codruța Kovesi, semn că el și oamenii din spatele său fie și-au îndeplinit misiunea, fie au primit ordin să o suspende.

Acest simplu și scurt inventar de atribuții, afaceri și implicări ale lui Sebastian Ghiță ne arată că nu avem de-a face cu un simplu infractor, care a luat-o razna, ci cu un joc de putere aflat încă în curs de derulare. Ghiță nu există ca persoană privată. El reprezintă penetrația SRI în toată societatea românească (partide, Parlament, business, politică, sport, administrație etc). De unde suntem obligați să deducem că și dezvăluirile sale sunt mișcări și deconturi ale acelorași structuri. Falii importante din acestea se reașază în bătălia pentru putere declanșată după căderea lui Traian Băsescu. Mai degrabă ne aflăm în plină luptă de preluare completă a controlului și de lichidare a grupării de politică și afaceri numită o vreme „banda Băsescu“.

Cum s-au desfășurat urmărirea, negocierea și arestarea lui Ghiță este greu de spus. Pe mine chiar mă interesează mai puțin. Șahul jucat de oamenii din servicii este uneori același, alteori șocant de diferit. Pe mine mă interesează mai mult tîrgul dintre părți. Ce au predat unii și ce au cîștigat ceilați. Îmi este imposibil să cred că Sebastian Ghiță, după secvența cu polițaiul sîrb, a zis…

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.