Gilda Lazăr, JTI România: „Vom ajunge cu toții să trăim din banii statului și ai fundațiilor”

După mai multe luni în care teatrele și cinematografele au fost închise, iar zeci de evenimente anulate, un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului, prin care se urmărește, între altele, interzicerea sponsorizărilor de către companiile producătoare de tutun, creează noi probleme lumii culturale.

Reprezentanţii JTI au silicitat Camerei Deputaţilor respingerea propunerii anti-tutun -PL-x 587/ 2019 pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun- menţionând că „ascunderea pachetelor de ţigări prejudiciază piaţa legală şi bugetul statului”.

Compania a luat poziție în şedinta care a avut la Camera Depuraților.

„Este o inițiativă complexă și prost întocmită, din moment ce înșiși inițiatorii au depus pagini întregi de amendamente. Nu există niciun argument pentru hiper-reglementare. În momentul de față, sunt transpuse în legislația românească Directiva tutunului și Directiva privind publicitatea la tutun. Este interzisă publicitatea pentru produsele din tutun încă din 2004, iar pentru țigaretele electronice din 2016 – inclusiv la punctul de vânzare. Când Uniunea Europenă va revizui Directivele în domeniu, România le va transpune. Nu există motive nici pentru a introduce bariere comerciale. De unde și până unde expunerea unui produs în magazin reprezintă publicitate? Expunerea produselor este o obligație a comerciantului de a informa consumatorul și un un drept al acestuia de a alege”, a declarat Gilda Lazăr în cadrul ședinței Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților, referindu-se la propunerea legislativă PL 587/ 2019, propunere care a primit raport preliminar de respingere.

„În lumea musulmană, fața femeilor este acoperită pentru ca acestea să nu fie atractive. Tutunul este doar începutul reglementărilor extreme. Urmează zahărul, alcoolul, energia, băncile. Toate industriile pot fi considerate ne-etice sau poluante. Vom ajunge să trăim nu dintr-o activitate legală, productivă sau comercială, ci din ajutoare de la stat și de la fundații așa-zis caritabile. Drepturile de proprietate intelectuală sunt drepturi naturale și ar trebui respectate la fel de mult ca dreptul la exprimare sau la identitate religioasă”, a mai spus Gilda Lazăr.

JTI a trimis ieri o scrisoare oficială Camerei Deputaților prin care solicită respingerea PL-x 587/ 2019, referitoare la reglementarea produselor din tutun, atrăgând atenția că ascunderea pachetelor de țigări prejudiciază piața legală și bugetul statului. În Punctul de vedere negativ emis de Guvern, se estimează că adoptarea proiectului ar prejudicia încasările bugetare cu cel puțin două miliarde de lei anual.

Inițiativa prevede, printre altele, interzicerea expunerii produselor din tutun în magazine, interzicerea sponsorizării oricăror evenimente și activități de către companiile de tutun, interzicerea vapatului în locurile publice etc.

România este al treilea mare producător de tutun din UE (conform Eurostat), industria producătoare contribuind pozitiv la balanța de plăți. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 3,2 miliarde de euro virate anual și se află în topul investitorilor, cu investiții în derulare de peste 1,5 miliarde euro, angajând direct peste 5.000 de persoane și indirect circa 60.000. Potrivit ultimei execuții bugetare anunțate, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat în primele patru luni ale anului 2020 un avans semnificativ de 40,34% (an/an), ceea ce înseamnă că tutunul este cel mai solid contribuabil la buget.

„Lăsați-ne să organizăm în continuare evenimente în România!”

Artiști, scriitori, muzicieni, critici, jurnaliști și manageri culturali au cerut Parlamentului să respingă inițiativa, proiectul primind anul trecut raport negativ comun de la trei comisii ale Senatului. Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților, care urmează să dezbată proiectul în această săptămână, a primit aceeași solicitare încă de astă toamnă, printr-o scrisoare deschisă semnată de peste 70 de personalități publice. Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Tudor Giurgiu, Președintele TIFF, Gigi Căciuleanu, cel mai important coregraf român, George Banu, membru de onoare al Academiei Române și profesor de studii teatrale la Sorbona, teatrologul și profesorul universitar Ludmila Patlanjoglu, muzicienii Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Răzvan Popovici, actorii Rodica Mandache, Marius Manole, publiciștii Sever Voinescu, Magdalena Popa Buluc, Cristina Bazavan, scriitorii Florin Iaru, Marius Chivu, realizatorii Cătălin Ștefănescu, Silvia Ghiață sunt doar câțiva dintre semnatarii apelului către parlamentari.

Lumea culturală face apel la rațiune! „Ne pronunțăm ferm împotriva unei asemenea restricții care va afecta major domeniul cultural și artistic și vă adresăm respectuos rugămintea să ne permiteți să organizăm în continuare festivaluri și evenimente culturale în România. Acestea au nevoie de susținere și promovare, mai ales în lipsa unei finanțări publice consecvente și consistente. Înlăturarea unui susținător financiar important precum industria tutunului va crea lipsuri și prejudicii pentru actele de cultură”, se arată în scrisoarea menționată.

Potrivit scrisorii semnate de peste 70 de personalități din domeniul cultural, sensul acestei restricții extreme este de neînțeles, cu atât mai mult cu cât sponsorizarea „cu scopul sau având ca efect direct ori indirect promovarea unui produs din tutun” este interzisă din anul 2004, prin Legea nr. 457.

Sponsorizările oricăror companii sunt binevenite și bineprimite de către instituțiile care organizează festivaluri, spectacole, expoziții, concerte, recitaluri și alte manifestări artistice, mai ales în condițiile în care nu sunt foarte multe acele organizații/ companii care își permit să aloce bugete considerabile, an de an, pentru a da continuitate unor evenimente de masă și pentru a face vizibilă România în ochii opiniei publice internaționale. De cele mai multe ori, contribuția acestor companii face diferența nu numai în ceea ce privește organizarea evenimentelor și festivalurilor de anvergură, dar și în susținerea unor evenimente în localități mici, în zone defavorizate sau care nu ar prezenta interes pentru alți potențiali sponsori ori finanțatori”, se mai arată în documentul menționat.

În opinia semnatarilor, singurul rezultat ar aprobării inițiativei legislative în forma actuală poate fi „doar prejudicierea actului cultural și artistic din România”.

De mai bine de 20 de ani, companiile de tutun din România au susținut sau susțin Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Transilvania International Film Festival (TIFF), Festivalul International George Enescu, Festivalul SoNoRo, turnee de muzică clasică în orașele mici (Pianul călător, Duelul Viorilor, Orgile Transilvaniei), instituții teatrale (Teatrul Național București, Opera Română, Teatrul Masca), muzee (Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Țăranului Român), reviste de cultură (Luceafărul, Iocan), companii naționale (Gigi Căciuleanu Romania Dance Company), spectacole cu mari trupe de dans contemporan, piese de teatru, burse de spectacole, concerte, evenimente, centre culturale, publicații, proiecte editoriale, conferințe, programe educaționale, dar și organizații caritabile și programe sociale sau campanii  publice care nu s-ar mai putea derula dacă propunerea ar fi adoptată în forma actuală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

6 Comentarii

  1. gilda lazar o ziarista de la Romania liberă care datorita serviciilor aduse(prin natura meserieie ei prin media/presa) firmelor de tigari straine,care au falimentat tutunul românesc cu toate marcile de țigarete:Snagov,Carpați,Amiral,Golf,Unirea,Cișmigiu,Dacia,Bucegi,Naționale,etc.A fost imediat rasplatită ,angajata la o multinațională asta JTI.Și acu vine sa ne zica sa fie lasati sa organizeze evenimente,la care se face o reclama ohohho!!Cum UE a interzis reclama la țigari,asta nu se poate! Ca sub pretextul org.unor evenimente sa fie facuta reclama la țigări!!

  2. Ai uitat de tigarile Marasesti. Oricum Romania este singura tara din lume care nu mai produce tigari marci autohtone.Deasemenea singura tara din lume cu iesire la mare fara flota comerciala fara pescadoare si implicit fara a fi in stare sa produca macar o singura conserva de peste pe an !!!!!! Hai ca vine peste noi Marea Relansare Economica. Vom avea din nou peste 2000 de fabrici peste 10 milioane de angajati Flota comerciala mai ceva ca in 1989.Ce vorbesti va fi o mare mare mare …….. prosteala.

  3. hunger games. #soros. semnati pentru ceva miscari #am covid si mai puneti de-o ciunga. pana atunci dormiti linistiti.

  4. Cocoana, nu confunda cultura cu fumatul! Evenimentele culturale pot fi sustinute si de alte companii.

  5. Pentru cei care comenteaza pe aici. Industria tutunului este una dintre cele mai restrictionate industrii in Romania. Dar este si al doile contributor la bugetul de stat dupa industria petroliera. Deci nici industria auto (cu Dacia si Ford la un loc) nu aduce atatia bani la buget Ce s-ar putea intampla daca aceste 3 fabrici de tutun ar inchide portile? Numarul de locuri enumerate mai sus ar putea sa dispara, dar si mai important acele miliarde din buget vor disparea. La ce 3,2 miliarde adaugam si 1,5 miliarde investitii. Buget mai sarac deci cu 4,5 miliarde euro. tinem cont ca cea mai mare parte din produsele acesto companii merg la export si aduc valuta pentru echilibrarea balantei comerciale a Romaniei. De ce si-ar taia ei craca de sub picioare?
    Autoritatile Romaniei trebuie sa inteleaga ca doar prin educatie populatia poate sa inteleaga ca fumatul este daunator. Si spun asta ca un fost fumator timp de 25 de ani. Cand acesti producatori de tutun vor disparea din Romania se va intampla ca va creste contrabanda. Contrabandisti nu platesc taxe. Ei corup. S-au mai intamplat astfel de lucruri in istorie. Vezi criza anilor’30 din SUA cand a inflorit mafia.
    De cand lumea si pamantul din viciile oamenilor (bautura, tigari si femei) s-a scos profit. Bautura nu este taxata asa de tare desi produce mai multe victime (inclusiv colaterale). Prostitutia nu a putut fi legalizata in Romania si efectele se vad (pe centura oraselor din toata Europa). Daca statul roman nu vrea sa ia acesti bani, atunci altii ii vor lua. Dar cine stie, poate printre cei care reprezinta autoritatile sunt unii care vor fi si printre cei care vor lua din banii aceia. Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca acest lung comment.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.