Grandomania generalului Oprea, cel cu 4 stele, l-a ucis pe tînărul poliţist

Era cît pe-aci ca moartea tînărului poliţist care, fiind în coloana zisă oficială a generalului cu 4 stele Gabriel Oprea, şi-a pierdut viaţa într-una din miile de gropi din Bucureşti să treacă repede prin faţa noastră, ca şi cum ar fi murit întîmplător. A fost decorat, i s-a intonat imnul şi, gata!, restul sînt lacrimi nesfîrşite ale familiei.

Prea adesea, însă, trecem cu vederea lucruri extrem de grave, cu care ne-am obişnuit, aşa cum facem şi acasă, cînt trecem nepăsători pe lîngă întrerupătorul crăpat din hol, din simplul motiv că, obişnuindu-ne cu el aşa cum e de luni de zile, nici nu-l mai observăm!

Drama acestui tînăr poliţist, în locul căruia putea fi oricare dintre noi, nu trebuie să rămînă aşa, fără urmări. În primul rînd, cel care trebuie să dea socoteală în faţa opiniei publice este chiar generalul cu 4 stele Gabriel Oprea, care deţine şi funcţia de vicepremier al ţării, fiind responsabil de Ministerul de Interne sau, cum îi place lui să spună, de siguranţa naţională!

El a încercat să muşamalizeze tragedia de teamă ca presa şi opinia publică să nu se întrebe de ce îi place lui să ne sfideze cu deplasările sale cu coloană oficială, cu antemergători care să oprească circulaţia, cu motociclişti care să gonească înaintea lui şi care să ne spună tuturor: „Păzea, trece generalul Oprea”! Vă daţi seama?, în Bucureştiul nostru aglomerat, în care abia reuşim să ne stăpînim zilnic nervii în traficul infernal, să auzi în spate girofarul care ne obligă să tragem pe dreapta şi să-i facem loc generalului care se duce la masă sau la un şpriţ! Nu-ţi vine să-l înjuri şi să te întrebi ce blestem apasă pe sufletele noastre, de a ajuns un asemenea personaj în fruntea ţării? Ca să nu mai spunem că însuşi preşedintele Klaus Iohannis era cît pe ce să facă un pact cu acest Gabriel Oprea, în nerăbdarea sa de a-şi vedea instalat la Palatul Victoria „Guvernul meu”, iar acum, cînd a aflat cum a murit, în realitate, poliţistul nu scoate nici măcar un cuvînt.

Făcut general la apelul de seară de un Traian Băsescu preocupat de perpetuarea regimului său, Gabriel Oprea parcă vrea să ne arate tuturor cît de important a devenit el în lumea acesta, cum depinde totul de decizia lui. Acesta pare să fie motivul pentru care-i place să vadă toată lumea că fără el noi nici n-am mai exista, aşa încît trebuie să-l protejăm ca pe un bibelou, chiar dacă acest efort ar costa viaţa unui tînăr de 28 de ani, în urma căruia a rămas ca un copil să crească fără tată!

Desigur, apare întrebarea: dacă ar fi fost un om normal şi responsabil, ce ar fi trebuit să facă Gabriel Oprea cînd a văzut ce i s-a întîmplat poliţistului? Era aşa de simplu: trebuia din primul moment să ceară autorităţilor venite la faţa locului să spună adevărul, iar cînd a văzut ce declară purtătorul de cuvînt al Poliţiei sau procurorul, să iasă public şi să spună că lucrurile nu au stat aşa!

De asemenea, ar fi trebuit să ne spună din primul moment de unde venea şi unde se ducea, căci mai mulţi martori au declarat că dom gheneral venea de la un restaurant şi se ducea acasă, altfel cei care ştiu unde a fost în realitate îl vor avea tot timpul la cherem! Era un gest de demnitate şi de respect faţă de cel decedat şi de familia acestuia să spună adevărul pînă la capăt, ar fi fost un gest care l-ar fi arătat în ochii opiniei publice ca pe un om care iubeşte adevărul, oricare ar fi consecinţele! Adică, să se comporte ca un militar adevărat.

N-a făcut aşa, astfel încît acum se pune foarte serios problema DEMISIEI sale! Sigur că nu el a comis accidentul, în sensul că nu a fost implicat direct, însă faptul că pe ploaie, cînd se lăsase şi întunericul, a permis ca, în faţa maşinilor care-l însoţeau, acel poliţist să meargă cu motocicleta, îl face, în parte, şi pe el vinovat! Oprea crede că autoritatea lui stă în girofar şi în motocicletele sau maşinile care-i deschid drumul printre noi, amărăştenii, ceea ce este un lucru fals. Bunul-simţ şi măsura sînt lucruri care contează mult mai mult, căci ele impun respectul în faţa oricui fără să fie necesare acele abţibilduri!

Accidentul poliţistului, însă, trebuie să fie şi un moment în care cetăţenii să spună „Gata!” şi autorităţilor din Primăria Capitalei, ca şi în toate localităţile ţării. Oamenii tolerează prea mult bătaia de joc din partea celor pe care tocmai ei îi plătesc. Cei care au privit fotografiile de la locul accidentului au văzut că acolo era vorba de o succesiune de gropi pe partea carosabilă, în jurul cărora a fost întinsă o bandă galbenă, de parcă pe acea şosea oamenii ar fi mers pe jos, nu cu maşinile sau motocicletele! N-am auzit ca vreunul dintre cei care efectuau lucrările pe carosabil să fie anchetat pentru inconştienţa lui care a dus la moartea unui tînăr, aşa cum n-am auzit nici din partea Primăriei că s-au luat măsurile ca nici o altă lucrare să nu mai fie lăsată în aceleaşi condiţii.

Practic, nici măcar moartea unui om nu i-a pus pe gînduri, dîndu-ne toţi de înţeles că lucrurile vor continua în acelaşi fel. Ceva trebuie să-i oblige pe toţi, de la ministru la primar, să iasă din amorţirea aceasta şi să înţeleagă faptul că ei sînt în slujba cetăţenilor şi trebuie să răspundă cu libertatea lor dacă nu-şi fac datoria. În acest sens, este de dorit ca tocmai cetăţenii să reacţioneze ori de cîte ori văd astfel de anomalii în jurul lor şi să le facă publice, să nu se mai simtă ca sclavii pe plantaţia cuiva, ci să înţeleagă că orice se face în oraşul lor se face chiar pe banii lor.

Responsabilitatea noastră îi va obliga şi pe cei pe care i-am desemnat să ne conducă destinele să fie, la rîndul lor, responsabili. Chiar dacă au pe umeri 4 stele de general!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.