Greu la deal cu plafonarea în UE

Comisia Europeană a atenţionat ţările membre ale Uniunii Europene că o plafonare generală a preţului gazului ar putea fi dificil de lansat şi implică riscuri pentru securitatea energetică, pe fondul apelurilor capitalelor europene către Bruxelles de a lua măsuri privind ţinerea sub control a preţurilor carburanţilor, relatează joi Reuters.

Executivul UE le-a prezentat miercuri statelor membre un document care analizează diferitele opţiuni pe care UE le ia în calcul pentru a reduce preţul gazului, după ce 15 dintre cele 27 de ţări membre au solicitat o plafonare la nivelul UE a acestui preţ.

Potrivit documentului, consultat de Reuters, lansarea unei plafonări generale a preţurilor pentru toate tranzacţiile cu gaz – acoperind atât livrările de gaz natural lichefiat, cât şi pe cele prin conducte – ar putea compromite fluxurile transfrontaliere de gaz între ţările UE.

În cazul unei scăderi masive a livrărilor, numeroase ţări ar putea atinge plafonul preţului gazului, ceea ce ar însemna că semnalele date de preţ nu vor mai putea să ajute la direcţionarea fluxurilor către regiuni unde cererea este ridicată sau oferta este scăzută, a explicat Comisia.

Aceasta a sugerat că o asemenea plafonare a preţului ar putea funcţiona numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce şi să transporte combustibilul deficitar între diferite ţări.

În cazul în care UE ar plafona preţul gazului, ea va trebui să găsească şi ”resurse financiare semnificative” pentru a garanta că ţările vor putea continua să atragă livrări de gaz de pe piaţa concurenţială globală unde cumpărătorii pot fi dispuşi să plătească preţuri peste plafonul UE, a adăugat Comisia Europeană, care însă nu a precizat de unde ar putea proveni aceste resurse.

Între statele UE există divergenţe asupra posibilităţii ca plafonarea preţului gazului să contribuie la eforturile de reducere a dependenţei de gazul rusesc, după ce Moscova a redus livrările către ţările UE.

Franţa, Italia, Spania, Polonia şi încă 11 ţări membre i-au cerut marţi Comisiei Europene să propună o plafonare a preţului asupra tuturor tranzacţiilor cu gaz, în special pentru a ţine în frâu inflaţia.

Germania, Ţările de Jos şi Danemarca se află printre statele care se opun unei asemenea plafonări.

Discuţiile vor continua vineri la o reuniune a miniştrilor energiei din UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Ce si care e plafonarea in Romania? Fixeaza un pret urias de pornire ca baza si dupa, baga o grila inaplicabila sau gresit cu intentie aplicabila si s-au spalat pe maini pentru a continua furaciunile si publicitatea prin minciuni. De 2 ani se chinuie(ciuciu) sa faca ceva si totul e cu intentie rau si grav pentru majoritatea cetatenilor care traiesc in Romania. Cata ipocrizue si mesimtire la acesti latrai mincinosi poate exista!

  2. Apropo, o coroana de scaieti pentru directorulde la gaze din mures, deces in urma unui accident de masina! Totul se plateste spontan, mai devreme sau mai tarziu, dar platesc. Fie-i masina si pensia usoare.

  3. Acum sa vedem ce PL.M. mai plafoneaza mizeria colectiva, numita UE, caci despre gaz nu cred ca mai poate fi vorba; adica sa avem! 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.