Guvernul, fără o strategie politică pentru forța de muncă

Oamenii de afaceri spun că Guvernul se opune creșterii numărului de locuri de muncă pentru străinii care vin să lucreze în România și nu are nicio politică de redresare a forței de muncă pentru țara noastră. Cea mai bună soluție pentru românii din străinătate este să ceară cetățenia, iar dreptul la muncă vine de la sine, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri.

„Mai ușor ar fi ca Guvernul să crească numărul de permise de muncă pentru muncitorii aduși din afara UE, dar a refuzat. Românii din alte țări au același regim ca și cetățenii ex-UE, chiar dacă sunt români. Dacă ar cere cetățenia română, ar avea și drept de muncă. Limitarea e prima problemă pe care o avem. Acordarea de condiții deosebite pentru români, poate este posibil, dar probabil avem nevoie de aprobarea UE, pentru că e legat de mișcarea cetățenilor. Nu știu dacă putem să le acordăm singuri facilități. Obținerea unui permis are formalități complicate și ni s-a spus că trebuie să ne luăm toate măsurile de securitate. Recunoașterea diplomelor este altă problemă, în special pentru doctori. Asta face parte dintr-un sistem paralegal, prin care unele profesii încearcă să se protejeze. Guvernul are o poziție interesantă, dar nu am găsit justificări. Cei din turism au făcut apel recent să crească numărul permiselor de muncă, să poată aduce persoane din alte țări. Guvernul este reticent din motive populiste. Nu vrea să pară că îi consideră pe români inapți de muncă și nu vrea să extindă sistemul. Problema are multe fațete. Aducem din Irak, dar nu acceptăm din Ucraina. Ce fel de politică duce România? Ca în multe alte domenii, niciuna. Am discutat problema la Guvern, dar a refuzat. Problema este cunoscută, Guvernul o știe, dar se opune. Ar fi de preferat să fie relocată forța de muncă românească din județele unde nu sunt oferte de locuri de muncă. Asta este cea mai bună variantă.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.