O măsură revoluționară luată de Guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, un act normativ care prevede desființarea centrelor de plasament vechi pentru copiii aflați în grija statului. Din 2021 copiii aflați sub protecție socială vor locui în case și apartamente de tip familial, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

„În ședința de guvern de astăzi (miercuri-n.r), la propunerea ministerului Muncii și Justiției Sociale, Guvernul a adoptat un act normativ prin care se modifică și se completează Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Principalele schimbări vizează dezinstituționalizarea copiilor până la finalul anului 2020, încurajarea plasamentului în familie sau la rude, prin acordarea unei indemnizații de sprijin, și interzicerea instituționalizării copiilor în centre de plasament, așa cum le știm în acest moment existente în țara noastră. Actul normativ adoptat de guvern introduce obligația autorităților de la nivel local, dar și a furnizorilor privați de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidențial până pe 31 decembrie 2020. După data de 1 ianuarie 2021 copiii vor primi îngrijire adecvată în case de tip familial , unde vor fi îngrijiți maximum 12 copii în fiecare casă sau în apartamente de tip familial, unde vor fi îngrijiți maximum șase copii în fiecare apartament”, a anunțat Nelu Barbu, la finalul ședinței de Guvern.

Reprezentanții centrelor de plasament care refuză desființarea acestora riscă amendă între 3000 și 10.000 de lei.

„Nerespectarea acestei prevederi, anume desființarea centrelor de plasament de tip vechi, va fi considerată contravenție și se va pedepsi cu o amendă cuprinsă între 3000 și 10.000 de lei. De asemenea, prin modificările aduse legii sunt stimulate și persoanele care doresc să se implice în creșterea și îngrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizații de sprijin lunar în cuantum de 400 de lei. Decizia a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul în familie sau la o persoană, o rudă, este mai eficient pe termen mediu și lung pentru copiii separați de familie”, a adăugat acesta.

Actul normativ adoptat miercuri prevede, de asemenea, că reprezentanții Direcției Generale de Protecție a Copilului vor fi obligați să îi ajute pe tinerii care părăsesc sistemul social să își găsească un loc de muncă și cazare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului precizează că actul normativ crește, de asemenea, indemnizația tinerilor care ies din sistemul social.

„ Actul normativ are în vedere și creșterea calității vieții copiilor care urmează să părăsească sistemul de protecție socială. A fost introdusă obligația Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului să le acorde sprijin tinerilor în căutarea unui loc de muncă și a unui loc de cazare în ultimele șase luni de ședere în sistem, iar Serviciului Public de Asistențță Socială să păstreze legătura cu ei timp de doi ani. Tot pentru acești tineri s-a stabilit creșterea indemnizației care se acordă la ieșirea din sistem, de la valoarea unui salariu de bază minim brut la valoarea a trei salarii minime brute”, potrivit lui Nelu Barbu.

Premierul Viorica Dăncilă a decis să introducă în echipa sa de consultări un reprezentant al tinerilor care a fost implicat în redactarea Declarației de la București a copiilor și tinerilor din UE.

„Doamna prim-ministru a luat decizia consultării tinerilor și copiilor în elaborarea tuturor actelor normative care îi privesc în mod direct. În acest sens, în echipa de consilieri a doamnei prim-ministru se va regăsi în curând și un reprezentant al tinerilor sau copiilor care s-au implicat în redactarea și adoptarea Declarației de la București a copiilor și tinerilor din UE privind consultarea copiilor și tinerilor în procesele de luare a deciziilor la nivel național și european. Declarația aceea a fost înmânată doamnei prim-ministru în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Victoria”, mai spune purtătorul de cuvânt al Executivului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8515 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Alta aflare-n treaba a analfabetei!
    In 16 Februarie 2018 Veorica a atacat opozitia, numindu-i autisti!
    In urma scandalului, analfabeta Veorica Vasilica a PROMIS ca va face totul(!) pentru a ajuta Persoanele cu Dizabilitati, luand-o Consilier pe Manuela Harabor, mama unui tanar cu autism!
    Dăncilă nu a precizat însă cum și începând de când va fi aplicată această măsură, în condițiile în care un Proiect ce ar urma să modifice cadrul legal pentru pacienții cu autism așteaptă si AZI aprobarea în Parlament!
    Editat
    Mai mult, 2.04.2019: Dupa ce le-a taiat banii, Teodorovici marcheaza Ziua Autismului vorbind despre barbatia lui.
    Dupa ce a EXCLUS total din Buget/2019 Finantarea asistentei persoanelor cu dizabilitati, pasand sarcina la autoritatile locale, Guvernul a bifat marti semnarea unui Protocol de colaborare intre cateva ministere pentru a marca Ziua Internationala de Constientizare a Autismului”.

    8.02.2019: „Persoanele cu dizabilitati protesteaza in tara dupa ce Guvernul le-a ignorat in Buget: NU negociem viata!
    Zeci de oameni, intre care si persoane cu dizabilitati, protesteaza vineri in multe orase fata de Proiectul de Buget care prevede ca autoritatile locale sa sustina INTEGRAL finantarea asistentei sociale.”
    „E inadmisibil. In acest Proiect se cere ca primariile sa sustina toata partea financiara pe acest domeniu, ceea ce e IMPOSIBIL, oricata bunavointa ar exista din partea autoritatilor locale, NU au cum sa sustina.”
    Editat

  2. O masura foarte buna. Este mult mai bine pentru copii sa traiasca intr-o familie; asta inseamna in plasament la asistenti maternali, adoptie sau in case sau apartamente de tip familial. Desigur, desteapta de mai sus, gradul lili se pricepe la toate, dar habar nu are ce le fac copiii mari celor mai mici in centrele de plasament mamut cu zeci de copii, unde e imposibil pentru angajati sa ii supravegheze non-stop.

  3. Daca nu informa cetatenii si guvernul senatorul USR Vlad Alexandrescu despre coruptia si teroarea la care sunt supusi copiii in centrele de plasament nu lua prima analfabeta a tarii nicio masura. Si inca aceste masuri nu sunt nici pe departe suficiente. Guvernul sa construiasca apartamente sociale pentru copiii aflati in plasament, unde sa le gaseasca asistentii sociali cazare cum fantasmagoreaza veve daca acestia nu au slujbe si nu castiga suficent sa plateasca chiriile!

  4. Si eu cred ca masura e buna daca se poate aplica. Din cate stiu si acum se incearca pladarea copiilor in familii. Din pacate nu se reuseste. Nu sunt destule familiibsa ia toti copii orfani. Si atunci ce facem?

  5. lili-misu: chiar nu va dati seama ce penibili sunteti??? atat de orbiti de ura sa fiti??? Dumnezeu sa va judece si sa va dea asa cum meritati.

  6. Doamna Ioana,sa nu isi scoata tantalaii certificate de revolutionar,dupa flamboaiantul titlu!Mai usor cu sarutarile in tuhas,mai bine din evantai..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.