Guvernul se pregătește pentru „Apărare, Mobilizare, Rechiziții“

 
Guvernul înființează Centrul Operativ pentru Situații de Urgență. Organizat în cadrul Ministerului Energiei, acest centru are ca atribuții, printre altele, pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru Apărare, Mobilizare și Rechiziții, în cadrul unor situații de urgență cauzate de război sau atacuri teroriste sau alte evenimente din spectrul celor de natură a putea aduce atingere integrității teritoriale și suveranității României.
Decizia a fost luată într-un proiect de OUG ce va fi semnat de premierul Marcel Ciolacu și contrasemnat de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și miniștrii de la Justiție, Dezvoltare, Finanțe și Muncă.
Aceste atribuții ale COSU se referă cu precădere la aspectele legate de funcționarea Sistemului Energetic Național, pentru că această structură este subordonată Energiei, și orice decizii ar fi luate în cadrul acestui Centru vor fi luate în consonanță cu NATO, UE și MaPN. Astfel, printre obiectivele noii structuri se numără gestionarea stocurilor de combustibil, în caz de evenimente de tipul celor menționate, comandamentul total asupra structurilor energetice pentru a se putea reacționa rapid în caz că ceva ar aduce întreruperi în alimentarea cu electricitate și gaze.
„Fără a se majora numărul de posturi existente la nivelul Ministerului Energiei, se propune înființarea unui Centru Operativ pentru Situații de Urgență, denumit în continuare COSU, în cadrul Ministerului Energiei care va permite ….gestionarea situațiilor de urgență într-un mod mai eficient și coordonat, printr-un personal specializat dedicat, capabil să asigure monitorizarea, evaluarea, înștiințarea, avertizarea, prealarmarea, alertarea și coordonarea tehnică operațională la nivel național a situațiilor de urgență.și intervenția în timp real.
COSU este destinat să funcționeze în regim de 24/24 ore
Prin reorganizare se introduc atribuții, în sarcina unor compartimente stabilite prin ROF, prin care se  va gestiona problematicile legate de Reziliență (conform angajamentelor României la NATO), precum:

– colaborare interinstituțională cu alte structuri ale Sistemului de Siguranță Națională  și alte asemenea probleme neclasate în altă parte,  

– Reziliență N.A.T.O/ UE și relația cu M.A.P.N,  
– Pregătirea Economiei naționale și teritoriului pentru Apărare, Mobilizare, Rechiziții, – A.N.R.S.P.S.”, se arată în textul OUG citat.
În fundamentarea acestei decizii, se vorbește în preambul de necesitatea reorganizării Ministerului Energiei, în condițiile în care există presiuni pentru reducerea de cheltuieli la nivel guvernamental, pentur că finanțele țării sunt în situație critică, cu deficit de peste 8% și 1,3 milioane de angajați la stat. Abia la sfârșitul fundamentării, citim despre contextul internațional. „În contextul actual, caracterizat de instabilitate geopolitică, crize energetice preconizate la nivel european și un climat global de insecuritate crescută, România se confruntă cu provocări majore în sectorul energetic, provocări care necesită o abordare strategică și organizată din partea statului. Hotărârile Guvernului, adoptate anual (exemplificăm  H.G. nr. 1141/2021, H.G. nr. 1128/2022 și H.G. nr. 877/2023) care reglementează constituirea Comandamentului Energetic de Iarnă, subliniază importanța unei structuri care să monitorizeze și să gestioneze funcționarea Sistemului Electroenergetic Național (SEN) în perioade critice. Totuși, această structură temporară, limitată la sezonul rece, nu este suficientă pentru a face față tuturor riscurilor și vulnerabilităților pe care le implică sectorul energetic al României pe tot parcursul anului.
Înființarea unui Comandament Energetic Național, cu caracter permanent, este o necesitate stringentă, având în vedere riscurile asociate lipsei unei structuri stabile și continue care să gestioneze în mod unitar și eficient sectorul energetic național. Acest comandament nu ar trebui să fie confundat cu structurile existente pentru situații de urgență, cum ar fi cele prevăzute de Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență. În timp ce acestea sunt esențiale pentru gestionarea unor crize imediate și imprevizibile, un Comandament Energetic Național ar avea un rol proactiv și permanent, concentrându-se pe prevenirea crizelor, asigurarea continuității operaționale și securizarea infrastructurii energetice, asigurarea fluxurilor de aprovizionare și coordonarea unitară a sistemului.”, arată actul normativ.
Ce înseamnă „rechiziția” ?
Rechiziția de bunuri și prestarea de servicii în interes public reprezintă o procedură excepțională în care autoritățile publice împuternicite prin lege obligă operatorii economici, instituțiile publice și alte persoane juridice și fizice la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile către stat, precum și la prestarea unor servicii esențiale în slujba acestuia de către persoane care nu sunt funcționari ai statului. Această procedură este reglementată de Legea nr. 132 din 15 iulie 1997, republicată, privind rechizițiile de bunuri și prestările de servicii în interes public și detaliată de Normele metodologice din 24 martie 2005 de aplicare a Legii nr. 132/1997 privind rechizițiile de bunuri și prestările de servicii în interes public.
Rechizițiile de bunuri și prestarea de servicii în interes public reprezintă o limitare majoră și temporară a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, precum dreptul de proprietate, dreptul la muncă, la pensionare, la libertatea comerțului și derulării contractelor etc. Ea are caracter temporar și se desfășoară în situații critice, care presupun mobilizarea întregii societăți pentru a face față maximei gravități a împrejurărilor care îi pun în pericol însăși existența: război, mobilizare, stare de urgență sau de asediu, cataclisme, dezastre.
Recomanda 11
Mihai Soare 1300 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Trecand peste agrumentarea aia ridicola de la sfarsitul primului paragraf „suveranitatii Romaniei”, o colonie nu e suverana. Incerc sa-mi reamintesc in baza legii alea invocata in articol, de prin 2005… ce „rechizitii” a facut „statu” rroman de excavatoare, operatori de excavatoare, cladiri private, etc in cazul situatiilor de urgenta declarate pentru inundatii? cand a fost pandemia, taman pe invers decat scrie, functionarii pubici au fost platiti 2x-3x si firmele „private” (a se citi a le secaturistilor) au vandut echipamente „statului” la 5x-10x-20x pretul liber… atunci nu s-a putut aplica „rechizitia”? hai sictir, mi-e o scraba de nu se poate

  2. I-a cerut Ursulea sa ne arunce-n foc, că suntem, oricum, fraierii Europei, iar Csolanu’ $e execută. Gunoi până la capăt.

  3. Nu-mi place deloc cum sună.Dacă dispunea rechiziția averilor ilicite, mai ziceam „da, asta da măsură” dar așa, cam pute.

  4. Începând de la 1 mai 20 % din conturile bancare în lei și valută ale românilor vor merge la înarmare…asta va face această comisie…😂😂😂😄

  5. Bolojan ne-a adus „pacea” de la Londra. Mi se pare că trăiesc un vis urât.
    Sunt însă optimist pentru că, cine va avea curaj să se pună cu brava armată română în caz de conflict cu rușii și mai ales cu curajoșii oameni politici care conduc România într-un mod atât de demn și înțelept? De la Ștefan cel Mare n-am mai avut așa bravi conducători ca Ilie Bolojan și ca Marcel Ciolacu. Deja Vladimir Putin tremură de nu mai poate.
    Unde e doctrina de apărare aprobată de parlamentari? Sau facem ca de obicei, pârjolim pământul, trimitem necombatanții la munte și hărțuim dușmanul până se hotărăște și pleacă?

  6. Trotinetari iubitori de sandalele usr , v-ați temut ,că va băga CG și suveranisti in război ,fiți pe fază ,că vine perversa de la globaliști ,care halesc războiul pe pâine ,să vă saturați

  7. Scuze, completare:
    Tot pe baza de energie electrică extind capii europeni mizeriile financiare în România, exact ca în restul țărilor civilizate.

  8. Ultimul pasaj din finalul acestui comunicat, arata că, vor da ordonanța de urgență sa nu mai aibă loc alegeri, deși nu exista în terenul din Romania nicio problema cu războiul! Suntem în martie 2025, abia acum vedem planul deja pus la cale în legătură cu prelungirea nelegitim a mandatului plavanului nesimțit, prin anulare alegeri și continuare pe baza de nelegitimitate in funcția supremă a statului român! Acum le vine mănușă ordonanța militară data de Oprea in iunie a primului mandat al plavanului, că ești obligat să pui la dispoziție proprietatea in caz de război! După ordonanța care va veni zilele sau in perioada următoare, nimeni nu va mai fi proprietar din partea de nord-est, est, sud-est, nord și nord vest a României, tot ce îți aparține, este proprietatea deplină a statului militar. Am auzit că zilele trecute, ministrul industriei a fost în vizită la Vaslui și Bârlad, la Bârlad la fabrica de rulmenți distrusa 80% prin vânzare și defrișare, în urmă construcțiilor dărâmate, au apărut uriașe centre comerciale , cică sa bage muniție că profil de fabricare dar nu se știe când! O alta sursa de furt financiar, fabrica e doar o hala de vreo 200 bipezi cu tot cu birocrația de lux, restul secțiilor nu mai exista! Și toți din guvern se laudă că au schimbat în bine Romania! Da, au dărâmat clădiri industriale și au băgat centre comerciale!

  9. Clasa politica romaneasca a inebunit ,astia trebuesc dusi la doctor si nu lasati in libertate ! Panica asta este facuta in mod intentionat ca sa sperie pe oameni .Nu se mai discuta nimic de tezaurul furat din Olanda ,nu se mai discuta nimic de Johannis ca sa fie tras la raspundere pt. tot raul facut Romaniei ,nu se mai discuta nimic despre pensiile si salariile romanilor ,acum tot ce se discuta este doar despre pregatirea de razboi si Ukraina pe care trebuie sa o ajutam atita timp cit este nevoie .

  10. Tareee…
    Proiectul de OUG, privind apararea, mobilizarea si rechizitii, culmea, taman MApN nu apare cu semnatura!!!

  11. „Hai la vot, la vot, la vot… Ca sa va trimit pe front”. Mesajul regimului Ciolacu, pentru toata prostimea pesedizta, penelista, userista, globalista, sorosista.

  12. Dacă-i vorba de Apărare, Mobilizare și Rechiziții începeți rechizițiile cu palatul lui Becali unde să fie sediul Centrului Operativ pentru Situații de Urgență, poligon pe terenurile fetei lui Băsescu, toate mașinile ce costă peste 100 Mii de Euro… Ca la proști, forme fără fond. Are România o doctrina proprie de apărare de la care derivă toate?

  13. De Ciolacu nu zici nimic? Pana la urma Guvernul e cel care pune in aplicare si executa. Fara OK-ul Primului Ministru, nu se intampla nimic.

  14. Dacă puneți să-l conducă români ca generalul Ciucă care zicea că oficialii ungurii din Ungaria pot face ce vor în Transilvania dacă respectă valorile, (care or fi alea?), euro atlantice, va fi numai o nouă structură pentru pensii speciale. Probabil va fi șef “ecomistul” Păun slăvitorul Ucrainei în detrimentul României. Sau și mai și un UDMR-ist ca la Finanțe, Dezvoltare și AEP. Suntem praf.

  15. Asta e dezvoltare economica,ticalosi ordinari! D-aia ati sarit sa aparati Ucraina cu pretul distrugerii noastre.
    D-aia nu-l vreti pe Georgescu,fiarelor,ii puneti in carca toate masluirile criminale. Potra ti-a facut campanie in decembrie,este omul vostru,lepre ordinare si acum incercati disperati s afaceti legatura intre Potra si Georgescu.
    Ne rugam sa vina,totusi,FBI-ul sa va aseze und eva e locul si sa ne fereasca de dezastru.

  16. Imi scot banii de la banca. De la „saltea” nimeni nu-i rechizitioneaza.

    p.s. dobanda oricum nu primesc.

  17. …guvernul este cam tampit, exista deja doua institutii care fac acest lucru, tocmai ce am fost la o convocare la una dintre acestea!…de fapt zlatarul mai creste niste venituri ale unor pitipoance-asta in cazul in care nu face alte angajari…

  18. Iar jaf pus la cale! Implicarea noastra pentru prosperitatea voastra. Javrelor mincinoase,ticaloase!

  19. Ce legitimitate are președintele interimar Bolojan sa ne bage in coaliția statelor europene care lupta împotriva Rusiei?! Marioneta lui SOROS aflata la Cotroceni nu are nici o legitimitate sa ia banii de la PENSII, SANATATE, INVATAMANT ca sa cumpere arme pentru Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.