Impozitul pe venitul global în viziunea PSD

Ministrul Teodorovici zice că i-a ajuns "revoluţia fiscală", dar actele arată că mai vrea

Programul de guvernare al coaliției PSD – ALDE vorbește despre posibiltatea reintroducerii impozitului pe venitul global (IVG) pentru persoane fizice.

Oficialii puterii se referă tot mai des la acest subiect, după ce o jumătate de an au fost aproape muți. „În cadrul acestui impozit, veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite și, totodată, se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație“, se arată în program. „Impozitul pe venitul global este în analiză la Ministerul Finanţelor, îl vom prezenta atunci când vor fi clarificate toate conceptele“, a declarat ministrul Orlando Teodorovici la audierea Comisiei de buget-finanțe din Parlament.

În urmă cu câteva zile, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că s-a discutat la nivelul coaliției despre IVG și că în perioada ce vine urmează ca „Ministerul de Finanţe să pornească la operaţionalizarea acestui impozit pe venitul global, dar lucrul acesta impune o logistică necesară“. Impozitul pe venitul global a dispărut în mandatul său de premier, atunci când s-a introdus cota unică. „Vorbim despre procesul de globalizare a veniturilor, ceea ce este un obiectiv raţional, se întâmplă în toată lumea civilizată şi, cu siguranţă, la un moment dat, şi în România va trebui să realizăm acest demers – globalizarea veniturilor“, a declarat la rândul său Viorel Ştefan, noul vicepremier. Un document PSD arată de fapt ce reprezintă IVG și de ce este necesară reintroducerea acestuia.

Ce este impozitul global

Este o declarație de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării. Conform PSD, nu este un impozit/taxă nouă, ci un mod de calcul nou. Declarația va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria. Modelul este aplicat în Statele Unite, Franța, Belgia etc.

Ce reprezintă „gospodăria“

Nu e obligatoriu ca toți membrii gospodăriei să locuiască permanent în locuința comună (de exemplu, studenții care o parte din an vor locui în căminele studențești). Într-o locuință pot coexista două sau mai multe gospodării (ex.: familiile unor frați care locuiesc în aceeași locuință și decid să se „gospodărească“ separat, sau doi parteneri necăsătoriți care decid să se „gospodărească“ separat, sau doi soți divorțați care continuă să locuiască la aceeași adresă etc.).

De ce este nevoie de IVG

Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare. Din suma supusă impozitării se vor scădea diverse cheltuieli deductibile, pentru creșterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuinței etc.

E nevoie ca deducerile fiscale să se adreseze în special persoanelor cu venituri mici reale. Într-o familie în care unul dintre soți are salariul minim pe economie, iar celălalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifică același nivel de deduceri ca în cazul unei familii în care ambii soți au salariul minim pe economie. Nu este echitabil ca un salariat care are salariul minim pe economie, dar și venituri suplimentare semnificative din chirii sau dividende, să primească aceleași deduceri fiscale ca un salariat cu salariul minim, dar fără niciun alt venit, se arată în documentul citat.

Cum se vor impozita veniturile în noul model

Impozitul va fi 0% pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente și de 10% pentru diferența care depășește 2.000 lei/lună, pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente.

Ce deduceri și alocări se vor acorda în baza IVG

Vor fi alocări acordate familiilor cu copii. Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absențelor copiilor de la școală nu depășește 10% din totalul orelor de curs: 1.600 lei anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună; 1.200 lei anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei și 10.000 lei/lună. Alte cheltuieli deductibile sunt: abonamentele medicale din sistemul privat; taxele de școlarizare pentru copii; cheltuielile pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe; asigurările de bunuri sau de viață; cheltuielile cu hrana și cu îmbrăcămintea.

Cum se vor calcula deducerile

Din veniturile unei gospodării se scad contribuțiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coș comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli. Pe suma rămasă, dacă aceasta este mai mică de 2.000 lei/lună pentru un salariat, nu se aplică impozit. Dacă este mai mai mare, se aplică un impozit de 10% pentru diferența care depășește plafonul de 2.000 lei/lună (respectiv 24.000 lei/an). Pentru a beneficia de deduceri, gospodăria va trebui să prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitanțe, dovezi privind tranzacții bancare, facturi etc.).

Când se plătește IVG

Impozitul pe venitul global calculat pe gospodărie se va plăti o singură dată pe an, pe baza declarației fiscale depuse în luna mai a anului următor. Contribuabilii vor putea opta și pentru plata anticipată, însă plata anuală a IVG permite ca din suma datorată să se scadă treptat deducerile pentru cheltuielile realizate de gospodărie în cursul anului. În multe cazuri, suma deducerilor va fi mai mare decât valoarea impozitelor, caz în care gospodăria nu va mai plăti nicio sumă către stat.

Ce beneficii au cetățenii

Vor obține o creștere a veniturilor și o reducere a taxelor, se spune în document. De asemenea, vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României. Nu se vor mai confrunta cu birocrația: vor putea solicita consultanților fiscali să le facă toate plățile către stat și să le depună documentele necesare către autoritățile fiscale.

Ce beneficii obțin statul și economia

Se vor reduce semnificativ economia neagră și evaziunea, în special la TVA și la accize: oamenii vor fi interesați să solicite bonul fiscal pentru a obține deduceri de la stat, susțin reprezentanții PSD.

Ce obținem în viitor, după aplicare

Conform documentului PSD, vor fi aduși mai mulți români în clasa de mijloc (scad impozitele pentru cei cu salarii mai mici). Se elimină birocrația pentru cetățeni. Vor fi stimulate serviciile din sectorul privat – un sprijin major pentru antreprenorii care vor oferi servicii de educație, sănătate, asigurări de viață și bunuri, construcții etc. Vor fi fiscalizate mai multe servicii din sectorul privat. Gospodăriile vor fi interesate să lucreze cu cei care eliberează facturi sau bonuri fiscale. Vor crește veniturile la bugetul de stat.

Cine sunt consultanții fiscali

Consultantul fiscal va fi o persoană de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodării. Va fi un fel de „medic fiscal de familie“ (la fel cum medicul de familie se ocupă de problemele de sănătate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale). Principalele sale atribuții vor fi: completarea declarației anuale de venit pe gospodărie, în numele membrilor gospodăriei; depunerea declarației anuale de venit global; efectuarea plăților tuturor obligațiilor fiscale ale membrilor familiei către administrațiile și instituțiile publice centrale sau locale. Vor înlocui definitiv ghișeele pentru persoanele fizice. Un consultant fiscal va gestiona circa 200 de gospodării în urban și circa 250-300 în mediul rural. Plata lor va fi asigurată de către Guvern, după modelul medicilor de familie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

11 Comentarii

  1. nu am inteles de ce un copil cu părinţi înstăriti mănâncă de 1200 lei şi unul sărac mănâncă de 1600 lei / an. a doua intrebare : a încercat cineva să mănânce cu 3 lei pe zi. In rest este o chestiune corectă şi foarte bună.

    • Ca sa intelegi si tu. Banii aceia 1200 sau 1600 nu sunt dati ca sa acoperi toate cheltuielile copilului. Ideea e ca mai ai si salariu din care cheltui pentru familie. Ai vrea doar sa iti iei ifoane si alte rahaturi din salariu?

  2. Adica acel „consultant fiscal” la care va fi arondata „gospodaria” este ceva cum erau pe vremuri unfirnatorii de la secu, adica unii , pe care i mai si platesti sa te supravegheze, ce te toarna repede la sutoritati daca au cu ce sau te banuie de ceva. Si pe acesti „consultanti financiari” ii mai si platesti sa te urmareasca. Seamana cu vechiul sistem cu CI-stul intreprinderii insa versiunea 2.0. Adica asa inteleg astia de la PSD sa creeze locuri de munca!

  3. IVG o noua metoda a PSD-ALDE de a pedepsi munca si inteligenta si de a rasplati lenea si prostia si o masura ilegala pentru ca discrimineaza intre cetatenii tarii incalcand si Constitutia si Drepturile Fundamentale ale Omului. Dupa legea IVG, o famile formata din patru persoane care muncesc pe branci si au venituri de peste 2000 de lei va fi taxata la sange, iar o familie de 4 trantori, asistati sociali care in total au venitul sub 2000 de lei nu vor fi taxati! Prima familie isi va lua lumea in cap si va emigra in strainatate din cauza PSD-ALDE si nu a conspiratiilor straine, in timp ce familia de asistati sociali se va duce mereu sa puna stampila pe PSD-ALDE pana cand nu va mai ramane nimic din Romania! Se face discriminare si intre pensionari cu venituri apropiate: daca un pensionar are 1999 de lei pensie nu plateste nimic, in schimb unul cu 2000 lei pensie , plateste 10% adica adica 200 de lei, per total pensionarul cu pensia mai mare ramanand dupa plata impozitului cu bani mai putini decat pensionarul cu pensia mai mica!

    • Esti cam greu de cap, se vede. La pensiile peste 2000 de lei se plateste 10% din ce depaseste 2000. Priceput?

    • „Daca taceai, filozof ramaneai”, probabil ca ai mai auzit zicala asta. Ceea ce vrea sa spuna zicala este ca e mai bine sa taci si sa banuiasca lumea ca esti pr0st, decat sa vorbesti si sa confirmi banuiala.
      E clar ca n-ai inteles nimic din ce-ai citit in randurile articolului, asa c-o sa-ti dau un exemplu folosind cifrele tale; „daca un pensionar are 1999 de lei pensie nu plateste nimic”, e adevarat si daca are 2000 de lei lunar! Daca insa are 2001 lei pe luna, va plati un impozit de 10% pentru ceea ce depaseste 2000 lei, adica 10% dintr-un leu, adica 10 bani!, si asa mai departe pentru 2100 lei pensie va plati 10% din 100, adica 10 lei. Incearca sa te informezi inainte de a-ti expune ignoranta postand online.

  4. Sigur, e o masura necesara, asa e in tarile civilizate si argumentele sunt aceleasi. Dar am o recomandare pentru guvernanti. Consultantul fiscal sa nu fie obligatoriu. Cine poate, sa le depuna singur, online sau pe hartie. Tot ca in tarile civilizate. Asta ar reduce substantial nevoia de consultanti fiscali, pentru ca majoritatea oamenilor au venituri dintr-o singura sursa – salariul, iar in cazul asta formularul e simplu de completat.

    • Propunerea, sa nu fie obligatirii, este corecta si tine de o normalitate. Dar aici avem o problema cu alesiiastia, nu ii intereseaza parerea noastra, chiar daca ii mai vedem cum simuleaza ca iar interesa, si apoi este deja hotarit cum va fi, urmind ca sa ne informeze de faptul implinit. Adica ca pe vremurile lui Ceasca. Singura situatie in care s-ar putea schiba ceva, este cind ei intre ei se cearta, si nu daca facem noi demonstratii sau petitii, sau le propunem ceva ! Ca asai democratia romaneasca de astazi.

  5. daca nu ma insel , cred ca agentii fiscali sunt perceptorii anilor 40 care umblau din din casa in casa sa stringa birul

  6. In urma unui simplu calcul, la 8,92 milioane de locuinte si 6,55 milioane de gospodarii, adica un total de 16,39 de milioane de „gospodarii”, dupa noua definitie a fintistilor din PSD, O sa fie nevoie de vreo 80000 de perceptori in toata tara, care sa vegheze la banii ce considera EI ca sunt datorati statului si sa aiba grija banilor omului de rind. Si, sa zicem ca unul sau altul mai face ceva la negru sau nu vrea sa declare anumite lucruri la „expertul financiar”, apoi nu trebuie sa analizam mult sa avem o idee ce de de spagute vor curge in buzunarul astora sa se faca ca nu vad sau nu stiu. Pe urma mai apare un aspect interesant in descrierea PSD-istilor, daca platile se vor face prin intermediul perceptorilor, caci @nicu a descris bine functia asta, atunci perceptorii o sa functioneze ca o banca sau institut financiar avind intrari si iesiri finaciare, Si se pare ca vor primi (probabil prin legea asta care o pregatesc) acces pe la toate conturile celor din „gospodariile” arondate lui! Adica sistemul securisto-comunist de odinioara intr-o forma usor schimbata. Si mai dispare inca ceva din libertatea omului de rind, ca sa nu uite unde traieste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.