Incendiu la TERPENA S.R.L din Orăștie

Un incendiu izbucnit în jurul orei 15.00 la hala de producție a societății TERPENA și în scurt timp s-a extins în întreaga fabrică, potrivit primelor informații.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgenta, conducerea societății a evacuat în cel mai scurt angajații din spațiile de lucru și depozitele aferente.

Update: La ora 10.00, miercuri dimineață incendiul de la fabrica din Orăștie era stins aproape în totalitate (detalii aici).

Update: Intervenţie de 13 ore la incendiu (detalii aici)

Update: La Orăștie a fost activat codul ROȘU de urgență

Pentru localizarea incendiului și protejarea altor construcții aflate în apropiere acționează peste 30 pompieri din cadrul ISU Hunedoara cu 7 autospeciale cu apă și spumă. IGSU a decis să trimită în sprijin.

De asemenea, 14 jandarmi și 12 polițiști acționează pentru izolarea locului în care s-a produs incendiul și pentru a interzice accesul persoanelor neautorizate către fabrică. Totodată, intervin pentru informarea populației din municipiul Orăștie.

În urma incendiului a fost degajată o mare cantitate de fum, motiv pentru care autoritățile locale au decis activarea sistemului de alarmare a populației din acea zonă a localității.

În acest sens recomandăm populației să rămână în locuință până la stingerea incendiului, să evite deplasarea în zona de manifestare a incendiului, să închidă ușile și ferestrele pentru evitarea pătrunderii fumului, să părăsească zona de manifestare a incendiului și să identifice locuri sigure și aerisite.

Medici și cadrele medicale au fost chemate de urgentă la Spital.

Incendiu se extinde

Incendiu se extinde se zona Uzinei Mecanice Orăștie, partea dinspre Gara municipiului, se pare că la UMO a luat foc o magazie.

Urmările incendiului, ce nu v-a putea fi stins în următoarele zile, vor fi majore pentru populația municipiului și a zonelor limitrofe. Sute de oamenii munceau la Terpena SRL, astfel că, în următoarea perioadă, aceștia vor fi nevoiți să-și găsească un alt loc de muncă.

Incendiul izbucnit a cuprins o hală cu patru niveluri, cu o suprafață de aproximativ 5.000 de metri pătrați și depozitele în care se găseau materie primă și produse finite, iar pompierii din Hunedoara au chemat în sprijin echipaje din județele Sibiu, Alba şi Gorj.

De asemenea, a fost activat sistemul de alarmare a populației din Orăștie, fabrica aflându-se la marginea orașului. Fumul degajat în urma arderii diferitelor substanțe fiind toxic.

Cinci persoane au necesitat îngrijiri

Purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda, a declarat pentru Cotidianul că: „focul de la fabrica de prelucrare a vopselurilor din Orăștie arde pe o suprafață de 5.000 metri pătrați.

Potrivit acesteia, cinci persoane au necesitat îngrijiri medicale de urgență, la patru dintre li s-au administrat tratament la locul incendiului, fiind vorba de ușoare intoxicații cu fum, după care acestea au dorit să plece la domiciliu, ne mai fiind nevoie de intervenții suplimentare.”

Pronostic rezervat în cazul unei persoane de 24 de ani

O persoana rănită în incendiu este un bărbat de 24 de ani, care a suferit arsuri de gradul patru și a fost transferat de la Unitatea de Primiri Urgențe din Orăștie, la Centru de Arși de la Spitalul Județean din Timișoara.

S-a solicitat și elicopterul SMURD, însă acesta nu a putut decola, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Pacientul ajungând cu o salvare cu medic a SMURD. În aceste moment, din cauza multiplelor arsuri, medicii sunt rezervați în a da un pronostic în ce privește însănătoșirea acestuia.

Echipajele de intervenție aflate la fața locului avertizează asupra riscului de producere a unei explozii, iar accesul este restricționat la o distanță mai mare de 500 de metri.

Ce este TERPENA și ce producea

TERPENA S.R.L. este o societate comercială cu sediul în Orăștie, județul Hunedoara, având o experiență de peste 25 de ani în industria chimică, specializată în fabricarea de Uleiuri Esențiale și Chimicale Aromatice, pentru industria cosmetică și farmaceutică.

Administratorul este domnul Cadariu Ioan Traian, avându-i ca asociați pe domnii Cadariu Ioan Traian și Cadariu Răzvan Traian. Terpena este asociată cu firma Austriacă Bruder Unterweger Gesellschaft M.B.H..

Neregulile din trecut

Potrivit unor date neoficiale firma a fost autorizată ISU în anul 2008, fiind controlată de mai multe ori de reprezentanții ISU și în urma acestor controale au fost aplicate sancțiuni, cu puțin timp în urmă TERPENA S.R.L. ar fi fost amendată cu suma de 30.000 lei pentru neactualizarea planului de urgență internă Aceleași surse precizau că în ultimi ani au existat mai multe incendii la această unitate economică, de mai mică amploare.

Zonă calamitată

Extinderea incendiului la depozitele de materiale și produse finite care emană un fum tot mai înecăcios a determinat autoritățile județene și locale să evacueze femeile și copii celor ce locuiesc în zonă pe o rază 700 m. În acest sens au fost puse la dispoziție trei mijloace de transport (autobuze) pentru ca persoanele evacuate să poată fi transportate în bune condiții la Sala Sporturilor din Municipalul Orăștie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Orghici 115 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.