Indienii au pus mâna pe aurul de la Rovina

Compania Euro Sun Mining Inc., controlată de indianul Stan Bharti, a anunțat, la bursa de la Toronto, finalizarea procesului de ratificare a permisului său de exploatare a aurului pentru proiectul Valea Rovinei Munții Apuseni. Ratificarea a fost semnată de Viorica Dăncilă la ședința de Guvern din 9 noiembrie. Rovina este al doilea cel mai mare zăcământ de aur din Europa iar proiectul minier va fi primul în care nu va fi implicat statul român. În mai 2015, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a acordatat o licență minieră pentru SAMAX România SRL (100% deținută de Euro Sun Mining) pentru proiectul Valea Rovinei. Licența asigura menținerea activității miniere și permitea companiei să înceapă procesul de autorizare. Potrivit Legii Minelor, intrarea în vigoare a licenţei trebuia supusă cerinţei aprobării prin Hotărârii de Guvern. Proiectul Rovina a fost revitalizat, după ce în urmă cu trei ani rămăsese fără finanțare, din cauza unor probleme ale companiei-mamă în Brazilia, Carptahian Gold. Aceasta a gestionat defectuos un azăcământ pe continentul sud-american și a acumulat datorii restante de peste 260 de milioane de dolari, pentru că nu demarase la timp producția. Divizia braziliană a fost cedată altui grup minier, în timp ce compania-mamă și-a schimbat acționarii iar Stan Bharti a devenit, în 2016, principalul investitor în Carpathian Gold, schimbându-i apoi numele în Euro Sun Mining.

„România a demonstrat o deschidere pentru investițiile în minerit, care va atrage un interes semnificativ nu numai în proiectul Valea Rovinei, ci și pentru investițiile miniere la nivel naţional în România. Aș dori să mulțumesc tuturor oficialilor guvernului României implicați pentru aprobarea acestei etape importante”, a declarat Stan Bharti, președintele Euro Sun. Compania va efectua evaluarea impactului social și asupra mediului și va continua, de asemenea, studiul de fezabilitate care va accelera proiectul Văii Rovinei în vederea adoptării unei decizii de exploatare.

Evaluarea economică preliminară (PEA) în 2010 a subliniat un proiect robust, cu o producție medie anuală de aur de 196.000 uncii pe parcursul a 19 ani, cu primii cinci ani de producție în medie de 238.000 uncii anual. În plus, PEA a indicat că proiectul Valea Rovinei ar produce 49,4 milioane de lire sterline pe an. Compania se bazează pe o rată de producție de aproximativ 45.000 de tone pe zi. Studiul de fezabilitate va evalua o abordare scalabilă, pe etape, care vizează zone mai mari din depozit. Etapele vor începe cu exploatarea depozitului Colnic, cu o cantitate inițială de aproximativ 15.000 – 25.000 tone pe zi. Compania consideră că această abordare progresivă gestionează mai bine costurile de capital în avans și diminuează riscul proiectului și se anticipează că va furniza o economie îmbunătățită față de PEA din 2010. Perimetrul Rovina include trei zăcăminte de aur și cupru, amplasate în patrulaterul aurifer din Apuseni, la 50 de kilometri de Roșia Montană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4552 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Cu alte cuvinte, Securitatea joaca tare: daca UE nu se lasa ucisa, dam resursele in afara Europei. Stati linistiti: au atat de mult din atat de multe incat nu pot da tot; in plus, si cu ne-europenii joaca acelasi joc ca cu voi – pun India contra Chinei, China contra Rusiei etc., deci chiar daca acum par fericiti, peste zece ani se vor vedea cu buzunarele goale, la fel ca occidentalii (unii, precum chinezii, africanii sau rusii, chiar au trecut deja prin astfel de experiente). In plus, la supravietuirea UE nu exista alternativa – voua nu va trebuie aur (aur e destul in lume), va trebuie banii care se fac din aur si care se pot face la fel de bine din fier, lemn, carbune, incetarea activitatilor de crima organizata, oprirea furtului de secrete industriale si a Brexitului, mutarea productiei in alte tari, confiscarea banilor negri etc. Si tocmai la bani pierdeti constant cat timp romanii sunt acolo si pana veti avea stabilitate investitionala, adica pana cand romania va fi singura sursa de venit a romanilor, si nu a doua dupa restul lumii, de zici ca aici e cayman sau Monaco.

  2. cum este posibil ca o resursa strategica sa fie data pe mana unei semi analfabete? Unde sunt institutiile care ar trebui sa vegheze la bogatiile Romaniei? In Romania totul se da gratis? Ati distrus intentionat minele si minierii romani! Tradatorilor!

    • Tu chiar crezi ca un PM este specialist in economie, mine, educatie, justitie, medicina, armata, interne/securitate si tot ce mai este de gestionat? Chiar esti un ANALFABET, daca tu crezi ca un PM de oriunde in lume este o enciclopedie fara secretari de stat, consilieri, etc. care de fapt vin cu propuneri si conving un PM sa semneze.Ai omis 2015 si 2010 cand aceasta firma deja era in Romania si avea niste contracte ca si cei de la Rosia Poeni, etc. 200.000 de uncii pe an adica 200.000 X 30 grame=6.000.000 de grame, deci 6 tone de aur, pret daca o uncie este cam 1200$ asta inseamna 240.000.000 de $…oare statul roman nu putea sa exploateze singur, decat sa dea ajutoare de stat firmelor straine? deci in 19 ani vor fi 4,5 miliarde de $, din care N% reprezinta cheltuelile…grav este ca se va distruge un anumit tip de camp energetic al Romaniei, iar in urma vor ramane deseurile…

    • Asasinii economici ascunsi prin ministere si guverne nu iubesc muntii Apuseni; ei iubesc doar spagile si profitul aducator de lux nemeritat. Aurul din inima Metaliferilor nu e interesant pt BNR, pt Statul roman captiv, supraindatorat la camatarii internationali !!! Bogatiile si frumusețile naturale sa le exploateze neaparat strainii !! In Constituţia României se precizeaza la art. 136: “Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”… De ce aurul romanesc nu este exploatat de firme ale statului roman ? De ce doar firme străine sunt abonate la metalele preţioase, la resursele strategice din subsolul Romaniei? În 1989, România nu mai avea nici o datorie externă. De atunci, lucrurile s-au schimbat doar in rau. Conform datelor BNR statul a acumulat, în ultimii 20 de ani, o datorie externă de peste 92 miliarde de euro. Economiştii cu cap apreciaza intotdeauna valoarea aurului si cunosc faptul ca metalele preţioase reprezinta investitii sau plasamente ferite de riscuri.

  3. ..ma tot vaiet biet da mine ..de un amor ce m anshelat cum priveste prostu piatra dupace s a impiedecat..asa o sa reactionam si noi peste cativa ani când ne va lasa indianul cu un morman de deseuri si cu blamul europenilor ca infesatam Dunarea cu aurul….diasprut..bre daca ereau chinezi mai treaca mearga ..daaa indieni bre ..pai cini bre v o spus ca toti indienii s nepotii lui Rabintranagh Tagori??vai da curiu vost ..continuamnsa ne aautodafe…bini ca binomu si a facut suma ca alltfel aveam vreo blevorutiune..

  4. Da ‘ ce ne trebuie noua aur ? N-avem nevoie ! Nu ne trebuie nici tezaurul furat de rusi Totusi este o afacere exceptionala , pentru ca guvernantii vor iesi in fata si vor racni : ” se creeaza noi locuri de munca ! ” Santem ori, tampiti , ori hoti , fara jena ! Cat de redus mintal poti sa fi , ca sa crezi ca ce vor face indienii , nu poate face si romanii ? Doamne in ce tara traim ? Iti sta mintea ! N.B. Ca veni vorba intreb ca orisicare roman de rand (prost ) : Unde sunt platformele de foraj marin romanesti performante , Gloria , Jupiter, Prometeu si alte vreo 10, daca in Marea Neagra foreaza strainii ? Domnilor , doamnelor , de ce ? Cu toate actele lor , cu toate contractele lor , cu toate justificarile lor , marul este putred , ceva pute ! Ei , si ce daca ? In Romania orisice magarie este posibila ! Cui ii pas de ce spun eu si alti ca mine ?

  5. De multe ori ma intreb cum noi romanii vedem zi de zi cum bogatiile tarii ajung in mana unor companii straine date de guvernantii nostrii si nu facem nimic .Tara asta este vinduta aproape toata strainilor iar noi ne facem ca nu vedem nimic.Stramosii nostrii si-au dat viata ca sa apere tara de cei care doreau sa puna mana pe toate bogatiile Romaniei,iar noi acum o dam de buna voe si nesiliti de nimeni.Viitoarele generatii care se vor naste in Romania ne vor acuza de tot ce acum se petrece in fata ochilor nostrii ,iar noi nu luam nici-un fel de masuri cu acesti politicieni care vind tot ce se poate vinde din Romania.

    • Iar in spatele canadienilor, mafia noastra cu epoleti de pe la securitate, sie si alti vanzatori de tara de prin servicii platite cu bani grei ca sa apere tara nu sa faca trafic cu resursele ei ca si traficantii de droguri. E greu de crezut ca vin canadienii asa buluc in Romania cand ei nici pe harta nu o gasesc, in realitate fostii sau actualii securisti, trimisi de Ceausescu prin diferite tari la furat de secrete industriale sunt marii investitori straini, iar exemple sunt destule. De unde stia indianul asta sau firma de dinainte de rezervele de aur ale Romaniei cand ele sunt informatii clasificate? De la cei care au furat informatiile clasificate sau le-au tranzactionat pentru buzunarul propriu. Oare de ce ANRM nu face niciodata o licitatie publica? Iar la ANRM e plin de securisti.

    • Si in spatele canadienilor sau ai altor tari straine, pun pariu ca se afla hotii nostrii de politicieni romani care vind fiecare bucatica din tara asta.
      Sau asta inca nu se vede clar ?

  6. ..si in spatele canadienilor…tot Gabriel..adica morosanu ala care a fost si pilonul unu la Rosia montana…cum naiba l cheama pa locotenentu ala de prin Boistrita care a facut avere in Australia zice el si zic si ei ca sa dormim noi linistiti…poate se supara americanii ca li s a luat caimacul si aflam si noi care i adevarul

  7. Ma doare sufletul! Ce fac marii geologi ai tarii? Vegheaza? Ne pot da o explicatie rationala la ce se intampla?

  8. Român=Slugă din moși strămoși…
    Să fiu iertat, dar să te naști român este un blestem. Să fi bogat, neputincios, lacom și prost numai la români poți întâlni asemenea „calități”.

  9. Ludovic Orban a avut dreptate: aceasta Dancila trebuie judecata pentru tradare de tara. Pe moment a salvat-o marioneta Banila numita de marioneta Tudorel sluga model. Va veni vremea cand toti acesti tradatori de tara vor plati, nu vor fi suficiente elicoptere avioane si insule unde sa se fuga acesti tradatori.

  10. Dacă generația de politicieni și ingineri din anii 50, 60, mulți școliți antebelic , au cumparat licențe profitabile cu care s-a dezvoltat o remarcabilă metelurgie neferoasă peste ani s-a rămas tot la ea deși zacamintele au sărăcit. Cercetarea din România timp de 25 de ani pânâ în 1990 nu a fost în stare să asimileze tehnologii noi și din motive de neînțeles statul nu a cumpărat tehnologii noi. Apoi au aparut sateliții la telecomunicați și cuprul cilian a scapat de protecția americană și la sfârșitul anilor 80 a invadat piața ieftinid cuprul. Deruta și haosul după 1990 cu “privatizarea” cercetarii miniere baimăreane de niște ticăloși, urmată de închiderea minelor a desăvârșit sloganul ce era repetat “Europa fară minerit”. Când cuprul s-a scupit de câteva ori noi nu mai avem nimic, nici mine, nici zeci de flotații, nici Intreprinderea de matalugie neferoasă Baia Mare unde se poansanau și lingourile de aur, nici Zlatna, nici steampurile de aur de la Crișcior localitatea lui Crișan, nici Copșa Mică. Avem însă luptători și luptătoare pentru: nu cianură la Roșia Montană ci urși, lilieci, broște, ape limpzi, și proteste de ce nu avem nivelul de trai al celor ce nu mai au urși și lupi și vulpi de 100 de ani. Așa că ne place, nu ne place relansarea mineritului se poate realiza numai de câtre străini cu tehnologii profitabile pe care le au aceștia.

    • Delirezi stimabile. Se extrage aur de mii de ani. Vii tu acum sa spui ca doar strainii care nu au aur stiu sa-l extraga. Hai sictir, trombonistule! Tu te lupti doar pentru spaga. Pentru ca daca vin companiile straine, vom incasa nimic sau pe aproape din valoarea propriului nostru aur. Pe cand daca aurul ar fi extras chiar si prin metodele cele mai rudimentare, tot am putea obtine de cateva de ori mai mult decat ofera firmele straine si ar ramane si mare parte din aur neexploatat, in folosul generatiilor viitoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.