Din păcate, e vorba tot despre inflație

Rata anuală a inflației va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit, se arată într-o comunicare a BNR, după ședința Consiliului de Administrație în care s-a luat decizia de majorare a ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022. Determinante pentru înrăutățirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflației sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de prețurile gazelor naturale și energiei electrice – inclusiv în condițiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a prețurilor la energie electrică -, precum și de prețurile alimentelor, sub influența creșterii ample a cotațiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor instituite, dar și al secetei prelungite și extinse la nivel european din această vară. Impactul acestor factori va fi doar parțial contrabalansat de efecte de bază dezinflaționiste anticipate a se manifesta în perspectivă apropiată inclusiv pe segmentul combustibililor.

Escaladarea războiului din Ucraina și sancțiunile tot mai severe asociate generează însă incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate, pe multiple căi, asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene/globale și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare.

Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina.

Incertitudini și riscuri majore sunt asociate și conduitei politicii fiscale, având în vedere cerința continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv și al tendinței generale de înăsprire a condițiilor de finanțare, dar într-o conjunctură economică și socială dificilă pe plan intern și global, ce a condus la implementarea mai multor seturi de măsuri de sprijin pentru populație și firme, cu potențiale implicații adverse asupra parametrilor bugetari.

Relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Care e problema daca creste inflatia? Nu trebuie si noi sa fim ca restul Europei?

  2. „Dragi romani”, de si vedeti in magazine si simtiti in buzunare ca preturile au crescut pana acuma cu aprox 30%, va asigur ca din pixul INS va iesi stiintific exact cat vrem noi sa fie inflatia. Asta ptr a nu fi nevoiti sa crestem pensiile cu procentul corect/real care ar seca bugetul destinat „partenerilor externi” si a oligarhilor nostrii.

  3. „Iohannis, despre o majorare cu 11% a pensiilor: Trebuie să se încadreze în bugetul alocat pentru pensii”
    In alt ziar romanesc scrie ca Iohannis spune de o majorare de 11%. Pai asta este FURT pe fata, jecmanirea pensionarilor. Nu respecta nicio LEGE, doar interesele oligarhilor PNL-isti. Oficial inflatia merge spre 20 %, neoficial economisti de marca spun ca deja depaseste 30%.
    Iohannis spune ca nu se poate mai mult ca atat e bugetul, dar nu spune cum se poate mari bugetul apararii de si era prevazut 2%. Nici despre cum se pot mari salariile „specialilor, ESENTIALILOR ptr puterea politica”, ptr bugetari, nu spune.
    Deci, ptr cine exista interes, se doreste se poate, ptr cetateanul roman obisnuit, pulime (rog nu cenzurati) nu se poate.
    Nici in palarie nu-l doare pe Iohannis de pensionarii romani, parintii lui iau pensie adavrata intr-o tara ADEVARATA, in Germania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.