Iohannis spune când se va încheia MCV-ul

Klaus Iohannis a participat la bilanţul anual al Ministerului Public. Preşedintele a declarat, printre altele, că „Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România se va încheia când cele 4 obiective de referinţă stabilite – independenţa şi eficienţa sistemului judiciar, integritatea şi lupta împotriva corupţiei vor fi fost atinse şi vor deveni ireversibile”.

De asemenea, şeful statului a mai declarat că așteaptă finalizarea anchetelor în cazul Revoluției și Mineriadei și decizii clare, rapide, temeinice și legale.

El a mai a susținut că, „prin profesionalismul și verticalitatea în îndeplinirea misiunii ce revine Ministerului Public”, procurorii contribuie la recâștigarea încrederii cetățenilor în actul de justiție din România.

Discursul lui Iohannis la bilanț, integral:

Vă mulțumesc pentru ocazia de a lua parte la lansarea raportului anual de activitate a Ministerului Public pentru anul 2016 și doresc să vă felicit pentru activitatea derulată pe parcursul anului trecut, şi, de asemenea, domnule Procuror General, pentru deja venerabila vârstă de 155 de ani a Ministerului Public.

Bilanţul este unul care vorbeşte de la sine: aproape 570.000 de dosare soluționate, cuprinzând un număr de 47.000 de rechizitorii și peste 63.000 de inculpați trimiși în judecată. Sunt cifre impresionante pentru instituția dumneavoastră.

Principala misiune care îi revine Ministerului Public este garantarea respectării legii, iar aceasta este o activitate esenţială în orice democraţie consolidată.

Reprezentarea intereselor generale ale societăţii şi apărarea ordinii de drept nu pot fi concepute fără asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, principii definite extrem de clar în Constituţie.

Din această perspectivă, întărirea statului de drept în România depinde şi de capacitatea dumneavoastră de a vă îndeplini atribuţiile cu echilibru, acţionând în egală măsură pentru protejarea unui interes public, dar şi pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor civice.

Justiția este în primul rând un serviciu public. Consolidarea de la an la an a încrederii cetăţenilor în justiție este un semnal că democrația din România se maturizează.

Românii devin tot mai vigilenți la abaterile de la ordinea de drept, dar și mai hotărâți să își apere drepturile și libertățile, aspecte strâns legate și de percepția asupra corupției.

Faptul că, la nivelul unei tot mai largi părţi a societăţii, aceste principii se transpun în mod de viaţă înseamnă că aşteptările publice de la toate componentele sistemului judiciar sunt din ce în ce mai mari. Cu atât mai important este ca dumneavoastră să rămâneţi loiali normei constituționale «Nimeni nu este mai presus de lege» şi să vă exercitaţi atribuţiile cu obiectivitate, fără a fi influenţaţi de calitatea persoanei cercetate sau de apartenenţa ei politică ori de altă natură.

Numărul de cauze înregistrate la nivelul parchetelor este în continuare unul ridicat, în ciuda trendului ușor descendent din ultimii doi ani.

Pentru ca statul român să poată proteja drepturile şi libertățile, să poată asigura respectarea ordinii de drept și a intereselor generale ale societății, avem nevoie de un Minister Public independent și eficient, un corp al procurorilor care să facă față tuturor provocărilor actuale.

De asemenea, o calitate din ce în ce mai bună a actelor de urmărire penală nu va face decât să întărească încrederea cetăţenilor în lege şi în justiţie.

În cei 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a făcut progrese remarcabile în domeniul justiției.

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România se va încheia când cele patru obiective de referință stabilite – independența și eficiența sistemului judiciar, integritatea și lupta împotriva corupției – vor fi fost atinse și vor deveni ireversibile. Ultimele rapoarte MCV au remarcat în mod constant progresele obținute în domeniul justiției, dar au solicitat și sustenabilitate.

Cu toate acestea, încercări de a reveni la situații anterioare reformei, punerea sub semnul întrebării a autorității hotărârilor judecătorești sau a independenței magistraților nu fac decât să încetinească acest progres și să afecteze direct România.

Obiectivul nostru este ca în domeniul justiţiei progresul să devină ireversibil. 2016 este cel de al doilea an în care nu există recomandări specifice în raportul MCV la adresa Ministerului Public, punându-se însă accent pe mecanismele de prevenție și pe transpunerea în practică a cadrului strategic elaborat de România.

Doamnelor şi domnilor,

Atacurile la adresa procurorilor și judecătorilor au cunoscut în ultima perioadă o creștere îngrijorătoare. De aceea, apărarea independenței și imparțialității sistemului judiciar, precum și a reputației profesionale a magistraților sunt cât se poate de necesare.

O democraţie consolidată şi un stat de drept veritabil nu pot fi imaginate în absenţa unui sistem judiciar independent şi imun la factorii de presiune politică.

Cred că românii au arătat fără echivoc că îşi doresc să trăiască într-o ţară eliberată de corupţie, în care justiţia îi sancţionează pe cei care greşesc, un stat care pune pe primul plan legea, regulile, corectitudinea şi nu abuzurile.

Ministerul Public se va confrunta şi în perioada următoare cu o serie de provocări care continuă să rămână la un nivel ridicat.

O instrumentare mai eficientă a diverselor tipuri de cauze, o atenție sporită la efectuarea actelor de urmărire penală și respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor, reducerea numărului de dosare și echilibrarea volumului de activitate al parchetelor sunt doar câteva dintre acestea.

Sunt însă convins că printr-un dialog constant și prin plasarea de fiecare dată a interesului public în centrul atenţiei dumneavoastră, astfel de provocări pot fi lesne depășite.

Nu aș vrea să închei fără să mai adaug un lucru: apreciez foarte mult faptul că Ministerul Public face eforturi susținute pentru restabilirea adevărului și pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de crimele comise în timpul comunismului, ca și în perioada tulbure care a urmat.

De aceea, aștept, ca și societatea românească, finalizarea anchetelor privind Revoluția și Mineriada, așa cum scrie la carte: prin decizii clare și cât mai rapide, temeinice și legale.

Doamnelor şi domnilor,

Prin profesionalismul și verticalitatea de care daţi dovadă în îndeplinirea misiunii ce revine Ministerului Public, contribuiţi la recâştigarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie din România.

Vă felicit încă o dată pentru activitatea desfăşurată anul trecut şi, prin prezenţa mea astăzi, aici, vreau să vă asigur că aveţi în mine un partener în efortul de a face România o democraţie consolidată, o ţară în care legea este unanim respectată, iar justiţia se înfăptuieşte în mod egal pentru toţi.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.