Jocurile lui Vâlcov cu Comisia Națională de Prognoză

Comisia Națională de Prognoză, instituție care a fost trecută de la începutul anului de la Ministerul Finanțelor la Secretariarul General al Guvernului, acolo unde șef de facto este Darius Vâlcov, a fost împuternicită în ultimele luni cu mai multe sarcini: garantează credite fără dobândă, propune și implementează proiecte strategice și, mai nou, aprobă exproprieri. Un proiect de ordonanță de urgență recent stipulează că CNP va avea dreptul de a face expropieri pentru realizarea proiectelor de investiții prin metoda parteneriatului public-privat (PPP).

Conform acestei prevederi, dacă proprietarul unui teren pe care statul vrea să îl schimbe cu o altă parcelă nu răspunde în 15 zile solicitării, acordul este prezumat. Proiectul spune că lucrările din proiectele de investiţii strategice, precum şi din cele realizate în parteneriat public-privat sunt declarate de utilitate publică, iar partenerii publici desemnaţi să reprezinte statul român în societatea de proiect înfiinţată în scopul implementării contractului PPP are dreptul să facă exproprieri. În acest fel, CNP, controlată de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a gestiona viitoarele proiecte realizate în regim de PPP, pentru că instituția a primit atribuţii majore în proiectele strategice în urma adoptării de către Guvernul Dăncilă a OUG 28/2018.

Din acest an, Comisia Națională de Prognoză plătește 30 de oameni cu salarii medii nete de 9.500 de lei lunar în cadrul unei direcții nou înființate numită Direcția generală de programare economică, insituție care are „ca sarcini exclusive realizarea de analize de impact şi de fundamentare a orientărilor strategice şi politicilor publice“. Această direcție completează obiectivele Comisiei Naționale de Prognoză cu acela de a fundamenta orientările strategice de dezvoltare şi măsurile de politică economică proiectate de Guvern, în concordanţă cu programul de guvernare. Bugetul anual al noii direcții este de 6 milioane de lei. Direcția a fost anunţată în programul de guvernare al actualului guvern. Consiliul de Programare Economică, C.P.E., este organism cu caracter consultativ, fără personalitate juridică, prin transformarea Consiliului de Coordonarea a Activităţii de Previziune.

Comisia Națională de Prognoză este implicată și în programul „Investește în tine”. Acesta prevede că „tinerii” între 16 și 55 de ani pot beneficia de credite cu dobândă 0%, garantate de stat în proporție de 80%, ce au drept obiectiv principal investiţia în educaţie, cultură, sănătate, sport, locuinţe. „Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maxim 40.000 lei, în proporţie de 80% de către stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului. Plăţile de dobândă pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, al cărui preşedinte are calitatea de ordonator terţiar de credite în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În cazul în care beneficiarul creditului nu plăteşte la scadenţă ratele de capital aferente creditului, sumele plătite de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, reprezentând dobânzi, comisioane şi speze bancare, se recuperează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în baza titlului executoriu emis de către aceasta”, se spune în primul articol din Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern. Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. În sistemul bancar, nu există nicio instituție care să acorde credite cu dobândă zero și cu garanții de stat în proporție de 80%.

În această primăvară, CNP a iscat un scandal după ce pe site-ul Guvernului a fost trecut și un proiect de act normativ care prevedea suspendarea de la 1 iulie a plăților către Pilonul II de pensii. Șeful Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu, cel care a conceput proiectul, a spus că a fost o eroare materială, iar miniștri din Cabinetul Dăncilă au spus că nu-și asumă acest document. Darius Vâlcov intenționează de mai multă vreme să înlăture obligativitatea contribuției la Pilonul II pentru persoanele care aveau până în 35 de ani în 2008 și să introducă posibilitatea alegerii de către aceștia a Pilonului I, administrat de stat, miza fiind atragerea de către stat a miliarde de euro strânse deja în contul a 7 milioane de români cotizanți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.