Juncker, după pupături: „Împreună, dar în ritmuri diferite”

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a afirmat joi, în plenul Parlamentului României, într-un discurs despre viitorul Europei, că „putem avansa împreună, dar în ritmuri diferite”. „Deja sunt mai multe viteze şi scrie şi în tratate”, a spus Juncker.

Pe de altă parte, acesta a susținut că nu există ţări de mâna a doua, menționând de asemenea că România trebuie să devină membră a spaţiului Schengen cât mai curând posibil.

„România își merită locul său natural în sânul Uniunii Europene și în Spațiul Schengen. Criteriile de adeziune la Spațiul Schengen au fost clare și aici, încă o dată spun, nu trebuie să îngreunăm aceste criterii. Trebuie ca România să poată deveni membru al Spațiului Schengen cât mai curând posibil deoarece este un loc meritat”, a declarat Jean-Claude Juncker.

În opinia oficialului UE, cele două ”mize” esențiale pentru societatea românească sunt respectarea independenței justiției și separarea puterilor în stat.

„Încrederea concetățenilor noștri trebuie să fie meritată. Și aceasta se realizează prin respectarea independenței justiției și prin separarea puterilor în stat. Acestea sunt două mize esențiale pentru societatea românească și pentru tinerii români care sunt purtătorii promisiunilor de viitor. Acesta este atuul dumneavoastră cel mai prețios — acești tineri care sunt atașați valorilor democratice și statului de drept. Așteptările, speranțele lor legitime trebuie să fie luate în considerație”, a precizat Juncker.

Președintelui CE a apreciat că România a făcut în ultimii 10 ani „eforturi importante” în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și în lupta împotriva corupției, subliniind că încheierea MCV nu trebuie să însemne „sfârșitul sau retragerea reformelor”.

Oficialul european, aflat în vizită în România, a sosit în jurul orei 10.00 la Parlament, însoțit de comisarul european Corina Crețu.

Jean-Claude Juncker, cunoscut pentru gesturile sale care ies din cadrul diplomatic, s-a îmbrățișat, înainte de discurs, cu mai mulți politicieni în Parlamentul României.

Juncker l-a pupat amuzat pe frunte pe Traian Băsescu atunci când l-a văzut în plenul Parlamentului, apoi s-a îmbrățișat cu acesta.

Totodată, Juncker i-a pupat și îmbrăţişat pe Avocatul Poporului Victor Ciorbea şi pe foștii premieri Adrian Năstase şi pe Victor Ponta.

La discursul lui Juncker au asistat Adrian Năstase, Victor Ciorbea şi Victor Ponta, precum şi Traian Băsescu, premierul Sorin Grindeanu şi membrii Cabinetului.

După discursul din Parlament, Jean-Claude Juncker a fost primit la Palatul Cotroceni, iar apoi la Guvern.

Vezi Juncker: O țară nu poate prezida UE „sub impresia” că este controlată de celelalte state membre

Ulterior, președintele Comisiei Europene a mers la o reuniune cu cetățeni despre viitorul Uniunii Europene, unde a declarat că personal are cu România „aproape o poveste de dragoste”.

„Mă bucur foarte mult să mă aflu în România. Ultima oară când am venit aici era în 2003 și voi pleca destul de curând. Mi-ar plăcea să stau mai multă vreme și cred că mă întorc destul de curând, pentru că m-am săturat să vorbesc despre România fără să o fi văzut mai în detaliu. România și cu mine avem aproape o poveste de dragoste. În 1997 eram președinte al Consiliului în momentul în care România a fost acceptată drept candidată. Apoi, dețineam președinția luxemburgheză a Consiliului, în perioada de aderare și sunt mândru să fi putut face ce am făcut pentru România și pentru Europa. Într-un cuvânt, iubesc această țară”, a spus Juncker în cadrul unui dialog cu cetățeni români găzduit de Muzeul Național de Artă.

În condițiile în care, în urma unui chestionar realizat printre cei prezenți în sală, 92% au apreciat că viața românilor s-a schimbat în bine după aderarea la UE, Juncker a spus: „Iubesc această țară”.

„Cunosc mulți români atât la Bruxelles, cât și la Luxemburg și chiar și români din România și știu că România a avut un parcurs european, dar și descurajări, decepții, iar procesul acesta de ajustare nu a fost unul ușor, în special pentru cei mai nevoiași dintre români. Întotdeauna am admirat curajul dumneavoastră de a gândi, de a spune și a face lucrurile”, a spus oficialul european.

Fragmente din discursul lui Jean-Claude Juncker în Parlamentul României:

Sunt foarte fericit să mă întoc la Bucureşti. Ştiu că uneori e un clişeu să spun acest lucru. Ultima dată am fost în 2003. Poporul român este un popor curajos, angajat, pe care îl iubesc dintotdeauna. Anul acesta sărbatorim 10 ani de la aderarea României și intrarea în cercul Uniunii Europene. Sunt mândru că am participat îndeaproape la acest moment crucial pentru viața UE. Oamenii politici marchează rar istoria, dar aderarea României și a altor țări au adus pacea și stabilitatea pe continentul nostru.

Romania și Uniunea Europeană merg împreună. V-am însoțit la vremea aceea, ca prim ministru luxemburghez, pe drumul aderării. Este o poveste de inimi care bat împreună și care împărtășesc aceleași ambiții. Prin aderarea României, UE își face simțită prezența la Marea Neagră și a căpătat mai multă putere în plan internațional. Nu este o întâmplare că am încredințat doamnei comisar Corina Crețu politica de coeziune. La Bruxelles, doamna Crețu face o muncă extraordinară.

Mă bucur de drumul pe care l-am parcurs împreună. Aș vrea să vă felicit pentru curajul poporului român și pentru conducătorii care aveau busola europeană în mână. Acest curaj m-a impresionat întotdeauna, gândindu-mă totodată și la reformele care mai trebuie finalizate până la sfârșitul mandatului meu, cum este MCV.
Sfârșitul MCV nu înseamnă sfârșitul sau retragerea reformelor, ci înseamnă și mai multă cooperare. După sfârșitul acestui mecanism, cooperarea va continua. Voi milita pe lângă autoritățile române pentru a garanta caracterul ireversibil al reformelor realizate.

Speranțele legitime ale cetățenilor trebuie respectate. România își merită locul său natural în sânul UE și în spațiul Schengen. Nu trebuie să îngreunăm aceste criterii, trebuie ca România să devina membră a Spatiului Schengen cât mai curând posibil pentru că este un loc meritat. Nu au existat niciodata în UE țări de mâna a doua sau țări pe care să le lăsăm în urmă pe drum. Rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. Europa a fost divizată în trecut, acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodatî.

Putem avansa împreună, dar în ritmuri diferite. O Europă cu mai multe viteze este prevăzută în tratate. România contribuie în mod activ la clădirea unei adevărate Europe a cetățenilor. Este una dintre membrii care a aprobat crearea unui Parchet European. România s-a angajat de asemenea în crearea unui brevet unitar european. Acest subiect a fost dezbătut 4 decenii.

România a răspuns de cele mai multe ori prezent în majoritatea misiunilor, pentru că România știe că UE nu înseamnă doar Europa. Dezbaterea aceasta despre o Europă cu mai multe viteze nu este o dezbatere. Dezbaterea adevărată este cea despre necesitatea cooperării. În prezent, națiunile europene cooperează și trebuie să întărească această cooperare.

Fondul European pentru Investiții strategice vizează întărirea modelului social european prin implementarea unor planuri sociale, fără a uita aspectele legate de asigurarea securității noastre. Fiecare popor își îndrăgește tradițiile și aceasta ne ajută să fim mai bogați și să avansăm împreună. Unitatea europeană este viitorul nostru comun. Nu trebuie să uităm că nu reprezentăm decât 7% din populația mondială și suntem continentul cel mai mic. În momentul în care alții se vor disocia, noi vom rămâne un actor istoric. Viitorul nostru este comun, în ciuda fragilităților individuale. Vrem să creăm o Europă a energiei și a securității.

Unitatea europeană este viitorul nostru. Cele 5 scenarii prezentate de Comisie se bazează pe același lucru: cei 27 de membri înaintează împreună. Mi-aș dori ca Parlamentul român și societatea civilă să participe la aceasta dezbatere. Prin implicarea în toate dezbaterile europene, România a dat o lecție frumoasă de curaj.

În 2019, țara dumneavoastră va prelua pentru prima oară presedinția Consiliului UE. Este un moment important în istoria României și în istoria UE, pe care îl veți marca prin amprenta pe care o veți pune. Remarc un entuziasm adevărat, mă bazez pe dumneavoastră, pe toti românii. Trebuie să știm cum să iubim Europa, iar românii au arătat acest lucru. Eu voi continua să va iubesc. Trăiască România și trăiască Europa!

Fotografii de Lucian Alecu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.