La „Cina cea de taină” de la Gabriel Oprea se putea falsifica rezultatul alegerilor

Întrebarea-cheie a dezvăluirilor lui Dan Andronic este dacă grangurii prezenţi la „cina” de la Gabriel Oprea ar fi putut schimba rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009! Părerea mea este că DA. Din acest motiv, Gabriel Oprea refuză să spună răspicat dacă şefii SRI şi cei din Parchetul General au fost la el acasă în acea seară. Tot din acelaşi motiv, Traian Băsescu este revoltat de sugestiile lui Dan Andronic, cum că aceştia ar fi putut să falsifice alegerile în favoarea sa.

Pentru a justifica răspunsul nostru este necesar să revedem rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009:

– Traian Băsescu a cîştigat cu 50,33%, Mircea Geoană obţinînd doar 49,66%

– În România, Băsescu a avut 5.159.977 de voturi, iar Geoană 5.174.715 voturi

În ţară, diferenţa a fost de 70.048 voturi în favoarea lui Geoană

– În diaspora, Traian Băsescu a obţinut 115.831 de voturi, iar Mircea Geoană 31.045 voturi

În străinătate, diferenţa a fost de 84.786 voturi în favoarea lui Băsescu.

Concluzia acestor rezultate este cea pe care o ştim cu toţii: în ţară,alegerile au fost cîştigate de Mircea Geoană, iar voturile din străinătate au schimbat rezultatul final în favoarea lui Traian Băsescu.

Trebuie să ne reamintim că votul s-a încheiat în România la ora 21.00, însă el s-a încheiat în străinătate mai devreme sau mai tîrziu, în funcţie de fusul orar şi deferenţele orare dintre ţări. De asemenea, precizăm că procesele-verbale de la secţiile de votare s-au trimis în ţară abia a doua zi, cu poşta diplomatică.

Cu toate aceste date şi informaţii oficiale în faţă, putem să punem şi altfel întrebarea de la începutul articolului nostru: cum ar fi putut influenţa rezultatul final al alegerilor cei prezenţi la „cina” din casa lui Gabriel Oprea?

În privinţa votului din ţară, era aproape imposibil ca George Maior, Florian Coldea şi Codruţa Kovesi să poată schimba ceva, întrucît procesele-verbale se încheiau imediat la secţii, în prezenţa membrilor comisiilor, din care făceau parte reprezentanţi ai tuturor partidelor. Imediat, acestea erau trimise la birourile judeţene, unde erau centralizate şi trimise la BEC. O copie a proceselor-verbale era trimisă de fiecare membru la partidele din care făceau parte, unde se efectua o numărătoare paralelă. Pe YouTube există şi acum înregistrarea video a convorbirii dintre Adriean Videanu şi Viorel Hrebenciuc în legătură cu numărătoarea paralelă de la PDL şi PSD.

În acest fel, orice neconcordanţă între datele centralizate la BEC şi numărătoarea paralelă de la partide se putea sesiza imediat, ceea ce nu s-a întîmplat, cei de la PSD acceptînd rezultatul final comunicat de BEC, adică victoria lui Traian Băsescu. Aceasta, deşi tocmai Liviu Dragnea făcuse o declaraţie cu tîlc în 7 decembrie 2009: „Fraudele constatate ne obligă la contestarea acestor alegeri. Convingerea mea este că românii l-au ales pe Mircea Geoana preşedinte, dar aparatul de stat al lui Traian Băsescu vrea să îl păstreze pe acesta cu orice preţ”!

Exact acest „aparat de stat” despre care vorbea Dragnea era prezent în casa lui Gabriel Oprea în seara alegerilor, între cei prezenţi fiind şi prietenul său, Vasile Dâncu! Să-i fi spus Dâncu lui Drganea ce s-a discutat în acea noapte sau era doar o intuiţie?

În privinţa votului din diaspora, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel. Centralizarea voturilor s-a făcut la ambasadele României, acolo unde personalul era în subordinea totală a PDL, aflat atunci la guvernare. Cei din ambasade au fost şi cei care alcătuiau comisiile electorale (cei de la PSD au greşit enorm că nu au delegat oameni de încredere în toate secţiile din diaspora), dar şi cei care întocmeau procesele-verbale de după numărarea voturilor. Este de notorietate, de pildă, ce s-a întîmplat la Ambasada României din Paris (condusă de Theodor Baconski), unde s-a înregistrat un vot imposibil la fiecare 30 de secunde!

În legătură cu votul din străinătate, acel „aparatul de stat” putea să schimbe foarte multe lucruri. Şefii serviciilor secrete, de pildă, au în subordine acel personal auxiliar din fiecare ambasadă, iar acesta s-a ocupat în mod concret de tot ce s-a petrecut în ziua votului. Dacă era nevoie de un anumit număr de voturi, cei care lucrau în diversele ambasade puteau să facă orice operaţiuni: buletine de vot, procese-verbale mistificate, raportări fictive. Cineva, însă, trebuia să coordoneze această operaţiune din Bucureşti, iar aceştia nu puteau să fie decît şefii serviciilor secrete! Nu spunem că aşa s-a întîmplat, căci nu avem nici un fel de probe, dar dacă, în realitate, s-a derulat o astfel de operaţiune, numai aşa se puteau întîmpla lucrurile, căci nimeni nu a putut controla ce s-a întîmplat în acea noapte în atîtea ambasade cîte are România în lume.

Însă riscurile unei asemenea operaţiuni erau foarte mari, căci falsificarea alegerilor se pedepseşte cu închisoarea şi nimeni nu cred că era dispus să se implice într-o asemenea infracţiune doar de dragul lui Traian Băsescu sau Mircea Geoană. Pentru protecţia acestei operaţiuni era nevoie de complicitatea Parchetului General, care ar fi trebuit să închidă ochii sau chiar să asigure derularea operaţiunii sub deplina siguranţă! De aceea era nevoie ca toţi să fie la un loc exact atunci.

Din cîte am aflat de la Dan Andronic, care a fost în casa lui Gabriel Oprea în acea noapte, la „cină” erau prezenţi şeful SRI George Maior şi adjunctul său Florian Coldea, precum şi procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi adjunctul său, probabil Marius Iacob!

Această echipă formidabilă putea face absolut orice, căci deasupra lor nu mai era nimeni care să-i tragă la răspundere. Atunci cînd cei patru au avut rezultatele votului din ţară de la STS, puteau să dea drumul operaţiunii „diaspora”, astfel încît din străinătate să vină procesele-verbale cu numărul suficient de voturi pentru ca Traian Băsescu să fie cîştigător!

Desigur, tot acest scenariu era posibil doar în situaţia în care diferenţa de voturi dintre cei doi candidaţi era una foarte mică, altfel operaţiunea ar fi fost suspendată şi Geoană devenea preşedinte. Din fericire pentru „aparatul de stat”, cele 70.000 de voturi cu care Geoană era în faţa lui Băsescu după voturile din ţară puteau fi obţinute uşor din pix, sub protecţia şefilor SRI şi a procurorului general!

Deci, trăgînd linie, putem spune că „aparatul de stat” prezent în casa lui Gabriel Oprea ar fi putut să schimbe votul din 2009! Repetăm: nu spunem că aşa s-a şi întîmplat, ci doar că aşa puteau face, fără să se poată să fie traşi la răspundere.

Aşa se explică de ce în seara alegerilor, cei patru aşi ai SRI şi Parchetul General se aflau la un loc, în casa unui general care vobea continuu de „interesul naţional”. În mod normal, în acea seară importantă, cei patru ar fi trebuit să fie la locul de muncă: serviciile pentru a depista eventualele fraude, iar procurorii pentru a întocmi dosarele. În nici un caz, nu aveau ce să caute împreună, la o banală cină!

Mai trebuie să precizăm ceva foarte important. În primul moment, cînd ţinta era cuplul Kovesi-Coldea, fostul preşedinte Traian Băsescu a aplaudat dezvăluirile lui Dan Andronic şi le-a susţinut pe toate posturile TV unde apărea (la una dintre emisiuni au fost chiar împreună). Însă atunci cînd alţi jurnalişti au început să se întrebe dacă nu cumva, în acea noapte, cei patru au falsificat voturile în favoarea lui Băsescu, lucrurile s-au schimbat vizibil: Traian Băsescu a început să-l acuze pe Dan Andronic că îl face pe el profitorul acţiunii, iar Andronic a început să dea înapoi!

Faptul că acum se pune la cale o comisie parlamentară care să ancheteze „cina” de la Gabriel Oprea îmi creează impresia că se încearcă muşamalizarea întregii operaţiuni, dacă ea, într-adevăr, a existat. Mai ales că preşedintele acestei comisii se vrea Liviu Dragnea! Nu numai pentru că el însuşi este condamnat definitiv pentru infracţiuni electorale (deşi, şi asta este o mare problemă), ci pentru că, de atîtea ori, Dragnea s-a dovedit extrem de alunecos, atît în relaţia cu fostul preşedinte, cît şi în cea cu Iohannis.

Merită subliniat şi răspunsul lui George Maior, oferit celor de la „Sinteza zilei”: „dacă va fi cazul, voi face declarații acolo unde voi fi chemat în mod oficial”! Deci, nu nouă, opiniei publice, ci doar lor, celor din Comisie, căci noi, cei care am votat, nu avem voie să ştim adevărul! Kovesi, şi mai sfidătoare, declara acum cîteva zile că este în spaţiul ei personal şi nu vrea să dea nici un răspuns, deşi se afla într-un spaţiu public, adică pe stradă!

Fără aceste declaraţii belicoase ale celor implicaţi în „cina cea de taină” de la Oprea, poate că nici nu m-ar fi interesat chermeza grangurilor. Aşa, însă, se nasc întrebări grave, pe care n-aş vrea să le ratez. Pentru găsirea răspunsurilor, ar fi bine ca Dan Andronic să-şi mai stoarcă puţin memoria şi să ne spună cine au fost şi ceilalţi participanţi la „cină”.

În concluzie: nu întîmplător, cei patru se aflau în acea noapte în acelaşi loc! Dacă ieşea preşedinte Mircea Geoană, trebuiau să pună împreună la cale planul noii orientări, astfel încît să le fie bine în continuare. Dacă Băsescu avea nevoie de ei, trebuiau să reacţioneze imediat din acelaşi motiv. Faptul că tuturor le-a mers ulterior excepţional în viaţă poate fi un posibil răspuns la toate întrebările.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.