La TVR, o dezbatere ca la Stat

Mai era puțin și marea dezbatere de la TVR ar fi arătat ca o ședință de partid sau ca o dezbatere organizată de SNSPA sau de SRI.

Morgă, disciplină, principii, reguli, ordine, preocupare exagerată pentru o aparentă independență editorială, tragere la sorți  a ordinii, a întrebărilor, a jurnaliștilor, cronometrare ca la Parlament, altfel, intervin amenințările că „se taie microfonul”.  Dacă emoțiile și ambițiile, umorile și exasperarea celor  zece n-ar fi explodat de cîteva ori, dezbaterea de la TVR  n-ar fi  spus mare lucru despre problemele României. La un moment dat, chiar părea că a fost concepută pentru o siropăreală politică și pentru a nu lăsa să iasă la iveală nici o mare problemă a țării noastre. Printre cadre (unele extrem de  expresive!), mai apărea cîte o față de invitat care căsca în pumn. S-a văzut repede că organizatorii au conceput un mecanism prin care să nu se poată înfiripa nici o discuție despre crima politică din decembrie, anul trecut, cu anularea  alegerilor prezidențiale chiar în timpul desfășurării turului doi, nimic despre controlul serviciilor secrete asupra instituțiilor publice, nimic despre îndatorarea extrem de periculoasă  a României. Ce puteau invoca și dezbate candidații cînd în „predica” de deschidere, Dan Cristian Turturică s-a străduit să dea o aparență democratică, legală și patriotică unei decizii absurde, luată de beneficiarii principali ai puterii în cîrdășie cu generalii SRI și cu acordul și acoperirea Comisiei  Europene? Adică, scenariului încropit și necredibil al  celor care l-au instalat pe el în scaun. Chiar la începutul dezbaterii de la TVR, pdj-ul  Dan  Cristian Turturică avea să prefațeze „operațiunile” cu două limbi la adresa versiunii  în care statul paralel, plus Klaus Iohannis, SRI și CCR  au  comis „cataclismul democratic” cu anularea alegerilor (după cum a  zis de vreo două ori Daniel Funeriu).

El le-a repetat candidaților că România a fost ținta unui război hibrid și că asta a dus la anularea  alegerilor, ceea ce este egal cu ce spuneau Klaus  Iohannis, Ilie  Bolojan, Marian Enache sau notele amicilor de la SRI.

Asta ca să fie clar care era cadrul impus al discuțiilor. Și chiar asta a rezultat, cel puțin în prima parte. Redactorii TVR au contribuit cu întrebările lor scornite în orb și adresate prin tragere la sorți unuia pe care nu știau că-l vor întreba, producînd un fel de chestionare asemănătoare unui discuții de la angajare cu personalul de la Resurse umane. Cei de la TVR știu că pe vremea partidului li se  zicea „cadre”. Dacă n-ar fi fost numerele și  contrele Elenei Valerica Lăsconi și patetismele Laviniei Șandru (care n-a fost decît o biată actriță în propria-i piesă politică despre  ea însăși) sau răcnetele înălțătoare ale lui Cristian Terheș (un veritabil hibrid între popă și Cațavencu), chiar am fi avut parte de o adormeală politică în toată regula.

Mult mai interesante  s-au dovedit  întrebările jurnaliștilor invitați să participe, inclusiv din partea celor care au retransmis dezbaterea. Cu intervențiile lor, seara s-a mai animat și chiar a avut momente de  interes.

Spre mirarea tuturor, dezbaterea de la TVR  a scos  „deasupra apei” două personaje chiar „nefolositoare” unui final electoral de prezidențiale. Este vorba despre Victor Ponta și Elena Lăsconi. Amîndoi s-au zbătut, au inventat pretexte, au dat replici rupînd minute bune de expunere, s-au lăudat și au patinat pe cuvinte. Din păcate, nu cred că le vor fi folositoare. Elena Lăsconi joacă  bine în fața camerei, dar trădează imediat că n-a trecut nici măcar pe lîngă o bibliotecă de cartier. Iar Victor Ponta, cel care învîrte banii și face profit inclusiv din returnarea cheltuielilor de candidat  (trece  sigur de 3% și decontează tot!), se amănă cu o nevăstuică picată pe o plită încinsă. Mușcă, dansează, țipă, devine mieros, cîntă, se preface că suferă și izbutește accente de Caragiale în cel mai pur sens al cuvîntului.

Crin Antonescu este prăfuit și departe de ce a fost  cîndva. S-a folosit cu insistență de verbul său fără să spună mare lucru. Ba, cu insistența cu care învîrte propoziții frumoase, te ajută să realizezi că n-are conținut politic major, că omul este gol.

Nicușor Dan, marea găselniță a băieților și a unei jumătăți din PNL și alteia din SRI, așa-zisa surpriză pregătită pentru reluarea alegerilor (pentru care în aceste zile se muncește la greu!) nu confirmă de nici un fel. Mofluz, sugîndu-și cuvintele, greu de înțeles  chiar de cei aflați în preajma sa, mereu în poziții strîmbe, el nu izbutește să convingă  că are un program și o viziune. Geaba se străduiește Franța să facă din el un cal de curse, un bidiviu politic nărăvaș, un jucător de clasă, el tot cu aer de mutulică vorbește despre  război, despre înarmare, despre învîrtelile lui Crin Antonescu sau despre plagiatul lui Victor Ponta. Parcă se referă la țevile de apă caldă!

Mai trebuie să adaug un lucru. La dezbaterea de la TVR, în grupul susținătorilor lui Crin Antonescu, se afla profesorul universitar Marian Preda, rectorul Universității București. Cu o zi înainte, la dezbaterea ratată de la Digi24, tot în galeria de aplaudaci a lui Crin Antonescu, doi ochi întunecați sfredeleau mulțimea. Erau ai profesorului Daniel David, (în aiuritele noastre vremuri promovat  academician și ministru al Educației!), ministrul  cu ochi de corb scrutînd superior și amenințător asistența, adus acolo parcă pentru hipnotizat alegătorii, inclusiv studenții și domnișoarele.

Ce caută ministrul Educației și rectorul Universității București pe post de susținători și de aplaudaci politici? Să facă galerie? Să atragă studenții? Să sugereze că Marcel Ciolacu și Predoiu sunt secondați de deștepți și de culți?  Amestecul rectorilor în politică prostește și partidele, și școala, și transformă universitățile în feude care trag din greu  să se lipească la orice putere.

 

Recomanda 84

31 de Comentarii

  1. Din cauza catorva comentarii nelalocul lor, n-o sa mai citeasca nimeni coomentariile la locul lor. Pacat de articolele extrem de bune.

  2. Intrebari ca stiute dinainte..rafuieli meschine intre micimi politruce..oamenii adevarati, nu plac ..Concluzie..NIMIC bun

  3. cum zicea Lucescu, „maibine sami dea mhue strainii, dacat sami dati voi”

  4. Actul I Crin garantează cu râul-ramul, cu tot ce e deasupra, din jos, și mișună pe perimetru românesc, garantează pentru Ucraina. Pornește deja cu o fabrică de ventilatoare ca să le facă vânt constant, 20-24 grade, operatorilor Strike Drones Company 47.
    Actul II Nicușor scapă săgeata din arcul încordat ca și bătrânul arcaș în Lord of the Rings. O are pregătită pentru Lasconi, Simion, Antonescu, Ponta dar Funeriu se fâțâie către juriu în cătare și ăsta micu îl înțeapă: _ești marjă neglijabilă, rest sociologic, perdant de serviciu, balast.
    Actul III Simion rulează în sală, pe telefoane, la podcastu’ lui Capsali. Poate fi vorba mai întâi de pace.

  5. vestul explica pandelete, cu lux de amanunte, ca voi nu sunteti o tara, ci celmult o zona incaré loati mhue cu chacat dala dziganii turci da teleorman.. ca de intra rusii paste voi vestu ai spune lu basescu sa va dea phula la supt.. ai da ordin da la UE, adica

    dziganii astia da teleorman cred sincer va vestu le va da ajutoare militare, uniforme si bocanci etc ca la ukrana. Vestu se bucura de intrea rusii paste voi, saduca unpic da civilizatie, hartie higienica la veceu etc, hidrocentrale, cale ferata electrificata, locomotive electroputere, santiere navale etc, agricultura mechanizata, podgorii, viticultura, oameni da stiinta pabune etc.

  6. Cenzura o fi interzisa interzisa, dar teoretic.
    Precum la Pristanda: ,,Curat constitutional, da’ umflati-l”!
    Nenea Iancu, vesnic viu……[Rumburak]

  7. E pe linie de partid, sau de rudenie faza asta cu Turturica care face introducerea dezbaterii la Televiziunea de Stat?
    Mai ales ca era o dezbatere electorala pentru prezidentiale,cum sa faci greseala asta impardonabila sa te pronunti pe un subiect inca fierbinte, cu multe necunoscute!
    Ale cui castane vrea sa le scoata din foc nenea asta ?!?

    • Daca nu cumva ‘greseala’ a fost intentionata,ca sa se evite situatia de la dezbaterea televiziunii digi24 si sa se inchida subiectul cu anularea democratica.
      Ceva de genul „va spunem noi, televiziunea nationala cum stau lucrurile”.Se presupune ca publicul ar trebui sa inghita pastila oferita de tvr, care e televiziunea de stat.

  8. Spiciul de la inceput l-ar face invidios si pe Ceusescu.
    Oamenii acestia nu pot mai mult.
    In rest, faptul ca TVR a invitat toti candidatii, a fost o idee buna pt ei, sa nu fie in situatia celeilate televiziuni de a avea doar trei „prafuiti.”

  9. Păi, când ari alene pe ogorul televiziunii de partid și de stat, nu poți să dezbați decât ca la stat. Păcat că nu era și Suzana Gîdea cu cocul ei, să eclipseze loazele prezidențiabile, să le prescrie învățături din tezele Congresului al XIV-lea.

  10. PSDul, pe sub masa, a dat la pace cu Simion, identificat ca mai maleabil decat Nicusor si prin urmare de o saptamana toate tunurile pe primar

    • Simion nu mai este votat nici de Georgescul si nici de AUR. Iar Crin castiga din T1 cu 57%. Deci, Simi este unul dintre cei care nu conteaza, cum l-a numit Nicu Shordan.

  11. Este una din versiunile oficiale care circula in spatiul intern dar mai ales extern. Chestia e ca trebuie sa mai fie si dovedite si nu prea sunt. Asa, pe vorbe, nu crede nimeni. Poate la CSAT -ul de azi ii scapa cuiva porumbelul, cine stie.
    Niciodata nu e prea tarziu!

  12. Să nu credeți că Aiurel din Aiurita nu făcea parte din „sistem”.
    Numai că sistemul l-a eliminând deși a trecut „preselecția” pentru că era chiar și sub standardele lor.

  13. cari ba, cau anuntat dedemult la televizor, ca ukrana e ukrana, iar romeniea este roma. Ca atare de intra rusii paste voi, asi baga vestu o nordica alianta unde va intra si Franta, Germania cel putin. Deci voua vi se va da mhue cu nato, ajutoare etc si cu orice. Davas mhue cu chacat la tat neamu da dzigani dzigani da teleorman. Va traso dziganu basescu cum a vrut phula lui aia neagra mai tare

  14. Sa intelegem ca dl turturica de la tevere a fost desemnat de dl bolovanica sa ne infatiseze versiunea sa si a altora din anturaj referitoare la anularea alegerilor? Interesant!

  15. ….Curatenie GENERALA!.
    Ne-am saturat de DICTATURA.
    Ne-am saturat de Lovituri de Stat.
    Ne-am saturat de actuata Clasa Politics,PSD-PNL-USR.
    Ne-am saturat de UDMR la guvernare.
    Ne-am saturat de degeneratii LGBT.
    Ne-am saturat de ONG-urile corupte „progresiste”.
    Ne-am saturat de Neo-Marxismul Sorosist globalist Davos.
    Ne-am saturat de CENZURA.
    Ne-am saturat de SARACIE.
    Ne-am saturat de UMILINTA.
    Ne-am saturat de TICALOSII din justitie.
    Ne-am saturat de RAZBOI.
    Ce vom vota!?.
    Credinta sau ateism,libertate sau sclavie,suveranitate sau globalismului,viata sau razboi.
    Sa NU spuneti ca n-ati stiut !!.

  16. Clar , ,,șezătoarei ,, ! Limba romănă , deja e un capitol ignorat și trecut la ,, și altele ,, . Nu știam de ce nu puteam să dorm . Existența literei î , și înlocuirea cu ă , m-a liniștit . Să moară rușii de necaz și Academia să plesneacă de fericire . Am dedicat o odă televiziunii naționale în semn de cel mai al dracului respect față de nesimțirea lucrătorilor agronomi ce o populează .

  17. Oameni buni nu va mai plângeți de „calitatea” candidaților la alegerile prezidențiale ,”sistemul” a avut grija să facă el selectia așa că pe oricare îl alegeți faceți voia sistemului ba chiar putem spune că suntem favorizații „sistemului”.
    Trăiască sistemul care ne da voie să-i votam candidații!

  18. Prima limbă a fost etalată chiar la începutul șezătoarei organizată la căminul cultural Cotroceni , și direcționată fix în dosul turturicii finului nașului . Salariile de zeci de mii de euro și bugetul RTV trebuie susținute . Nu cu audiențe , și nici cu respect față de romănii truditori ! Ci cu un laudațio în familie . O familie de ticăloși .

  19. Organizare cit se poate de proasta in care cel care incerca sa asculte tot ce declarau ei ,era inposibil, pt. ca vorbeau toti deodata si nu se intelegea aproape nimic.Moderatorii nu au putut coordona emisiunea asa ca sa existe o ordine si totul a fost ca la Balamuc.

  20. Ador emisiunile tv in care sunt chemati musafiri sa asculte basmele gazdelor. La fel este si la fotbalul romanesc, galeriile „alearga” mai mult decat jucatorii. Continuati, pentru ca meritati !

  21. Par a fi niste circari ca prestatie, inclusiv doctorul Ponta caruia ca premier ii faceau altii treaba. Dar gandindu-ne ca si Basescu si Johanis au fost ca ei nu trebuie sa ne miram. Cei din interior care conduc tara din umbra si cei din exterior care o conduc la vedere nu au nevoie de un presedinte patriot si curajos.

  22. Si de data aceaasta majoritatea alegatorilor mioritici vor vota tot o hahalera. Mai ales cei din diaspora.
    De aceea hahalera nici n-a binevoit sa vina la dezbatere.
    Dupa 5 ani il vor vota din nou, iar dupa 10 ani se vor intrece sa-l injure……[Rumburak]

  23. Simion are dreptate. Alegerile si aceste dezbateri simuleaza democratia.
    Nu face sistemul ptr a 2-a oara greseala de-a lasa rezultatul la ce va fi in urne. Turul 1 e doar o etapa, TREBUIE sa se califice 2.
    Dar rezultatul final este deja cunoscut ptr cei care au anulat turul precedent si care tot ei organizeaza ptr ei aceste alegeri.
    Crede cineva ca Sistemul isi permite sa joace democratic ca nu va face ORICE ptr a pastra PUTEREA?

    p.s. nu sunt votant AUR si nu voi merge la vot doar ca prin prezenta mea sa legitimez aceste „numiri” de presedinte.

    • Daca nu va fi furat ca in codru, Simion va fi presedintele. Dar daca l-au lasat sa candideze inseamna ca mafia subterana are alte medode de a-l impiedica sa ajunga presedinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.