Modificarea „Lăcomiei”: Scade taxa plătită de bănci

Taxa pe activele bancare se va reduce de la 1,2% pe an din activele financiare la 0,2% pentru băncile cu o cotă de piață de sub 1% și la 0,4% pentru cele cu o cotă de piață de peste 1%, se arată în proiectul de ordonanță care modifică OUG 114, zisă și ordonanța lăcomiei.

Cota de piață este cea stabilită la sfârșitul semestrului/anului pentru care se datorează taxa. Taxa pe active redusă se declară și se plăteşte până la data de 25 august, inclusiv, a anului pentru care se datorează. Taxa nu se datorează și nu se declară la nivelul primului semestru în următoarele situații: dacă a îndeplinit 100% ținta de creștere a creditării, sau dacă a îndeplinit 100% ținta de diminuare a marjei de dobândă, sau dacă nivelul procentual agregat al creșterii creditării și al diminuării marjei de dobândă este cel puțin 100%. Indicatorii ţintă de creştere a creditării şi de diminuare a marjei de dobândă, precum și marja de referință a dobânzii se stabilesc anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, cu recomandarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială. Pentru anul 2019, pentru fiecare instituție bancară, ținta de creștere a creditării este de + 8,0 la suta, ținta de diminuare a marjei de dobânda este de -8,0 la suta, iar marja de referința a dobânzii este de 4,0 puncte procentuale. Nu sunt supuse taxei pe active instituțiile bancare care înregistrează pierdere contabilă, înainte de calculul taxei pe active, la sfârșitul semestrului, respectiv al anului pentru care se datorează taxa.

În cazul în care taxa pe active datorată de instituțiile bancare se situează peste profitul contabil, înainte de calculul taxei pe active, înregistrat la sfârșitul semestrului, respectiv al anului pentru care se datorează taxa, acestea datorează taxa pe active în limita profitului contabil înregistrat, fără a influența taxa pe active datorată pentru anii următori.

”Obiectivele Guvernului de creștere a intermedierii financiare, prin creșterea creditării companiilor nefinanciare de către sectorul bancar, scădere a costului creditării populației și încurajare a economisirii prin acordarea de dobânzi mai atractive, se impune revizuirea mecanismului de calcul si de plată a taxei pe activele bancare, în beneficiul tuturor părților implicate, inclusiv al sistemului bancar, prin acordarea de facilități de diminuare a taxei în condițiile în care aceasta contribuie la îndeplinirea obiectivelor menționate, precum și înlocuirea indicelui de referintă utilizat la stabilirea ratelor de dobândă pentru creditele contractate în lei cu dobândă variabilă, calculat pe baza de tranzacții efective pe piața interbancară”, se arată în preambului proiectului de modificare a OUG.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Sunteti slabi si dezamagitori. Ar fi ttrebuit sa puneti biciul pe camatari, nu sa cedati. 🙁

  2. Modificari la modificari pentru rasmodificari!
    Asa arata azi celebra OUG 114, care a bulversat Economia oricum bramburita de 2 Ani de haos PSdist, OUG ala de speriat despre care mascariciul Orlnando discoteca spunea: „Pot spune fara ezitare ca OUG 114 este actul legislativ cel mai curajos de dupa Revolutie. De asta a fost contestat chiar inainte de a fi aprobat”, a spus Teodorovici.
    Contestat, pe buna dreptate, pentru ca ati modificat-o atat, incat mare lucru din ce-ati pus initial in OUD 114 NU a mai ramas!
    Ce-a ramas din OUG 114?
    A ramas SIGUR dovada INCOMPETENTEI si amatorismului de discoteca!
    Rusine, incompetentilor, HAOS e ceea ce faceti!
    Costuri tot mai mari la Imprumuturile cel putin Saptamanale ale MF, Lipsa de Finantare in Domenii vaduvite, unde insa VIATA Romanilor e in PERICOL, cum sunt Sanatatea(Spitalele sunt TOT la Coada Interesului vostru, adica ZERO Interes!) si Infrastructura FEROVIARA(saptamanal incidente PERCULOASE pe Caile Ferate nebagate in seama de 30 de ANI!)
    Doar minciuni si vorbe goale, catre un electorat PSDist semianalfabet si usor de manipulat, asa cum faceti de 30 de Ani!
    Rusine!

  3. Si uite asa taxa pe lacomie, indiferent de forma sa finala, produce o mare gaura doar in buzunarele ‘prostimii’ !!!

    • Foarte corect!
      „Războiul de fațadă dintre Guvern și unele multinaționale: Noua Ordonanță a Finanțelor Crește profiturile Distributorilor de Energie și Gaze/ Consumatorii vor plăti pentru ele.

      În realitate, OUG 114 ajută foarte mult marii DISTRIBUITORI, în DAUNA Producătorilor, dar și a Consumatorilor, mai ales a MARILOR din Industrie.
      Acum, noua OUG care modifică OUG 114, FAVORIZEAZA și mai mult acele companii, crescându-le Profiturile nu doar pe partea de furnizare, ci și pe Distribuție.
      La sfârșit de decembrie, D. Vâlcov a vorbit despre lăcomia unor companii, ca motiv pentru promovarea OUG 114, printre ele pomenind și de E.ON, Engie și Electrica.
      Spunea că a fost introdusă Taxa de 2% pentru că acestea sunt Impozitate prea puțin la ce Cifră de afaceri au.
      În realitate, sunt companii care nu pierd nimic de pe urma OUG 114. Dimpotrivă.
      Taxa de 2% o vor acoperi din Tarifele FINALE, iar pe partea de Distribuție și Furnizare sunt chiar beneficiari.
      Vor PIERDE, în schimb, Producătorii, și de Energie electrică, și de Gaze. Ei vor plăti și Taxa de 2%, și vor livra energie și gaze la Prețuri IMPUSE, mult mai mici decât până acum.
      Excepție fac, potrivit noii OUG, CEO și CEH, 2 companii de Stat, cu Pierderi uriașe. Pentru ele, reglementatorul din energie va stabili o taxă de doar 0,2%.
      Noul OUG prevede că în perioada 2019-2024, pentru Calculul tarifelor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor rata de rentabilitate va fi de 6,9%, acum e de 5,66%.
      Înseamnă Tarife mai MARI la Transport și Distribuție, care se reflectă în facturile finale, la Consumatori!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.