Legea offshore: Departamentul de Stat cere, Bucureștiul se execută

Proiectul legii offshore-ului garantează companiilor petroliere care caută hidrocarburi în Marea Neagră că, în afara redevenţei actuale, statul român nu va mai impune vreo taxă cât timp există acordurile petroliere.
În cazul în care va fi impusă totuși o taxă, statul român va fi obligat să restituie banii firmelor, la cerere, în fiecare an. În schimb, companiile petroliere sunt obligate să lucreze cu firme româneşti şi să angajeze forţă de muncă locală. Actul normativ ce se află în dezbatere în Parlament ar trebui să fie punctul de plecare al exploatării rezervelor de gaze de circa 200 de miliarde de metri cubi din Marea Neagră, pentru că stabileşte regimul administrativ, fiscal şi, în general, stabileşte anumite costuri fixe ale companiilor, care pot asfel să îşi realizeze calculele de rentabilitate ale proiectului. Disputele din ultimul timp între petroliști și politicieni se poartă în ceea ce privește regimul redevențelor. Petroliştii cer, în offshore, regim fix al redevenţelor şi lipsa impozitului suplimentar de 80% pe preţul care depăşeşte 85 de lei/MWh de gaz, aşa cum se întâmplă acum cu gazele exploatate pe uscat. În schimb, politicienii de la putere vor cât mai multe venituri la buget.
Pe fondul acestei dispute, vine un comunicat al Departamentului de Stat al SUA în care se spune că observă „îndeaproape evoluțiile pe măsură ce parlamentul și guvernul României elaborează legislația care va stabili cadrul fiscal și de reglementare stabil pentru companiile energetice să investească în dezvoltarea acestei resurse”. Americanii sunt foarte interesați de resursele din Marea Neagră românească, fiind implicați prin două companii: ExxonMobil și fondul de investiții Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG). „Gazul din Marea Neagră din România reprezintă o sursă de energie promițătoare, dar încă neexploatată, care ar consolida piețele energetice și securitatea energetică în întreaga regiune. (…)  Sursele diverse și rutele de livrare asigură că energia este disponibilă la cel mai bun preț pentru toți și că niciun furnizor nu poate utiliza energia pentru a constrânge consumatorii din punct de vedere economic sau politic”, se mai spune în comunicarea Departamentului de Stat.
ExxonMobil și partenerii săi de la OMV Petrom au confirmat existența unui zăcământ uriaș și au estimat că producția anuală de gaze naturale ar putea fi de 6,3 miliarde de metri cubi, ceea ce ar spori cu 50% producția totală a României. „Aceste descoperiri au oportunitatea de a creşte economia României prin dezvoltarea acestor proiecte, dar şi pe termen lung, având în vedere potenţialele venituri şi alte industrii care pot creşte în jurul acestor proiecte. Nu doar că acestea cresc gradul de securitate energetică, dar aduc şi posibilitatea de a îmbunătăţi infrastructura”, a Richard Tusker, lead country manager al ExxonMobil România. Deocamdată, ExxonMobil și OMV Petrom nu au luat încă o decizie în ceea ce privește exploatarea zăcămintelor din blocul Neptun Deep. „Dar voi spune la ce ne uităm ca să luăm această decizie.
În primul rând, Marea Neagră reprezintă o provocare, fiind vorba de ape adânci. Apoi trebuie să înţelegem cum reglementările vor afecta investiţia noastră. Trebuie să ştim sigur că avem un cadru fiscal predictibil şi stabil. În al treilea rând, este vorba de accesul la pieţe. Trebuie să găsim pieţe, unde să vindem gazul. Deci avem nevoie de infrastructură în România, precum şi de interconectări. Şi pentru acestea este necesară o legislaţie stabilă. Iată la ce ne uităm când analizăm decizia finală de investiţii”, a continua Tusker.
Într-o vizită făcută recent la Bucureşti, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, a spus că speră ca autorităţile din România să adopte cât mai repede Legea offshore, prin „mecanismele legate de taxe“, pentru a stimula investiţiile. În opinia vicepremierului Viorel Ștefan, „proiectul Legii privind derularea operațiunilor petroliere pe mare (offshore) este prioritară pe agenda  Parlamentului României, întrucât dorim să asigurăm un cadru stimulativ pentru investițiile în acest domeniu”. Aceste cuvinte au fost rostite la o întâlnire pe care a avut-o cu Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european pentru Uniunea Energiei, la care a participat și premierul Viorica Dăncilă.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

10 Comentarii

    • Care campanie? Dragnea nu a candidat la prezidentiale, tuto! Mutul e la Cotroceni de 3 ani, si nu a facut nimic decat sa se plimbe ca oligofrenul cu bicicleta. Dragnea nu e presedinte, nu e premier. Deci las-o mai moale cu Dragnea.

  1. problema e de fapt următoarea: după promulgarea legii offshore, firmele implicate vor anunţa că au mai descoperit rezerve de peste 700 de miliarde de mc de gaze…

  2. Eu zic sa ii platim noi ca sa ne ia gazele si petrolul gratuit. E o mare cinste si onoare pentru noi.

    • Dragnea nu e presedinte sau premier. Nu ne intereseaza ce zice Dragnea.

  3. După ce vor stoarce și ultima picătură de energie de la acest popor năpăstuit , partenerii strategici îl vor abandona altor binevoitori strategici … , de la răsărit … ! Că , doar , e obișnuit cu soarta de nație asuprită … .

  4. ÎNTELEG DIN CE ÎN CE MAI BINE EXISTENTA BAZELOR AMERICANE PE TERITORIUL ROMANIEI. UNDE ESTE PETROL, SUNT SI AMERICANII.

  5. Nu l-am auzit pe Johannis, Orban,si ceilalti din opozitie sa strige :”hotii”,nici comisia europeana sa ameninte cu infringimentul,si culmea ,nici o persoana prin Piata Victotiei ,sau Universitatii sa protesteze si sa strige :”afara cu strainii din tara ca ne fura gazele pe dai boju”.Nu, nici un proces deschis de DNA pe tema asta, madam Cebeatasunt(adica Macovei) de asemenea tace milc.Nici macar Anisoara Blandiana nu are nimic de spus.Pe domnul Sora il inteleg,e dupa operatie, el poate ca ar fi protestat.
    Mai era o stire ca ne cumpara arabii pamintul.Soliman Hadimbul si urmasii,au incercat 450 ani sa il ia,si s-au ales doar cu puicute in harem.
    Popor de cinci lei, pardon ca cinci lei e un euro-prea mult-cinci bani mai exact.

  6. Neo-Colonialismul continua in ritm barbar…. Poate vor sa se duca Exxon & Co la munca, nu sa vina la pomana…… Ca s-au cam ingrasat de cand tot mulg Romania in virtutea iluziilor „parteneriatului strategic”… Adica ei ne iau totul si ne dau doar fier vechi si second-handuri….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.