Liber la vanzarea celui mai mare combinat siderurgic

Comisia Europeana
Comisia Europeană a aprobat tranzacția dintre grupurile grupurile ArcelorMittal și Liberty House astfel încât combinatul siderurgic de la Galați, cel mai mare din țară, va trece la compania fondată în urmă cu un sfert de secol de omul de afaceri Sanjeev Gupta. “Am ajuns într-un moment important, în care o nouă pagină de istorie se scrie pentru Combinat: Comisia Europeană a aprobat tranzacția dintre grupurile ArcelorMittal si Liberty House după ce, în ultimele luni, a supravegheat atât procesul complex de vânzare cât și operațiunile noastre curente. Această schimbare înseamnă creșterea  producției și deschide numeroase oportunități pentru noi. Procesul de transfer de proprietate se va finaliza curând. Vom avea o nouă identitate, cea a Grupului Liberty, însă valorile noastre ramân aceleași. Toate angajamentele față de clienți sau furnizori ramân neschimbate. Cu ajutorul partenerilor noștri am reușit să ne consolidăm poziția pe piață în ultimul an, în care activitatea a fost autonomă față de ArcelorMittal. Suntem deja pregătiți să fructificăm potențialul dat de dezvoltările și modernizările anunțate de către Grupul Liberty House”, a declarat Bogdan Grecu, director general al Combinatului Siderurgic Galați
ArcelorMittal a vândut combinatul gălățean abia după ce a finalizat operațiunile de preluare a oțelariei Ilva din Italia, cea mai mare unitate de producție de acest fel din Europa, se arată într-un comunicat postat pe site-ul ArcelorMittal. În afară de Galați, ArcelorMittal, a mai vândut combinatele din Skopje (Macedonia), Piombino (Italia) şi Ostrava (Republica Cehă). Cele patru active fac parte dintr-un pachet pe care, potrivit legislaţiei antitrust a UE, compania era obligată să le înstrăineze pentru a putea achiziţiona combinatului siderurgic italian Ilva.
Liberty House Group este o companie metalurgică fondată în Regatul Unit în 1992 de Sanjeev Gupta. Are sediul la Londra şi filiale în Dubai, Singapore şi Hong Kong.    Sanjeev Gupta a fost indicat, în primăvară, de Forbes drept posibil cel mai ambiţios industriaş din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziţii din Marea Britanie între 2013 şi 2017.
Vânzarea combinatelor, inclusiv cel de la Galați, este o concesie pe care compania numărul unu de pe piața mondială a oțelului o face pentru ca autoritățile europene de concurență să aprobe achiziția combinatului siderurgic Ilva, din Taranto, după ce guvernul de la Roma a lansat un proces de atragere a unui investitor strategic. Această unitate producea la un moment dat de 4,5 ori mai mult oțel decât la Galați însă a fost implicată în 2012 într-un scandal de poluare fără precedent. Magistrații au decis sechestrarea de la acționari, familia Riva, a unor active în valoare de 8,1 miliarde de euro. Din această cauză combinatul a căzut iar salvarea sa a venit în 2017 când guvernul italian a aprobat vânzarea Ilva către un consorțiu condus de ArcelorMittal.  Numai că o asemenea achiziție ar fi dus la creșterea puterii ArcelorMittal, și așa foarte ridicată, fapt ce nu ar fi rezonat cu criteriile de concurență ale Comisiei Europene.  Astfel, în noiembrie 2017, Comisia Europeană a lansat o investigaţie pentru a vedea dacă tranzacţia încalcă sau nu regulamentele antitrust. Așa s-a ajuns ca în schimbul Ilva, ArcelorMittal să ofere spre vânzare alte combinate. Ilva şi Galaţiul sunt destul de apropiate în ceea ce privește producția, însă diferite la piețele de desfacere, Galațiul concentrându-se pe piața turcă. De asemenea, la Galați, unitate care este la rândul ei una dintre cele mai mari din Europa, se află în centrul unui amplu program de investiţii, ceea ce îi ridică prețul.
ArcelorMittal Galaţi, parte a Grupului ArcelorMittal, este cel mai mare combinat siderurgic din România. A fost cumpărat de LNM Holdings NV în noiembrie 2001, de la statul român. Valoarea tranzacției a fost de 70 de milioane de dolari. Tranzacția a inclus angajamente investiționale de 351 milioane de dolari și un capital de lucru de 100 milioane de dolari. Începând cu 2004, Sidex Galați este parte a Mittal Steel, companie formată prin fuziunea companiilor LNM Holdings NV și Ispat International N. V. După fuziunea dintre Mittal Steel și Arcelor, în anul 2006, din care a rezultat ArcelorMittal, numele combinatului a fost schimbat în ArcelorMittal Galați. La momentul privatizării, compania producea pierderi de 1 milion de dolari pe zi, datorită căpușării. Dezcăpușarea a adus combinatul la profit în doi ani după privatizare, fără ca proprietarul să facă investiții semnificative. Tranzacțiile bazate pe barter au fost eliminate complet, imediat după privatizare. S-au creat relații de afaceri directe cu toți marii consumatori de oțel din România, iar la nivel internațional, compania a beneficiat de rețeaua grupului. Sidex a fost un punct nevralgic al negocierilor României cu Uniunea Europeană la unul dintre cele mai dificile capitole, Concurența. Pentru că era vorba de ajutoarele de stat acordate combinatului siderurgic, Uniunea Europeană a cerut ca acestea să fie eliminate. În ultimii ani Combinatul ArcelorMittal Galaţi a înregistrat o producţie medie de circa 2 milioane de tone de oţel pe an, față de 5 milioane de tone în 2005. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajaţi proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Comisia Europeana = veriga esentiala în distrugeri masive. Organism criminal, cu „tehnocrati” nepregatiti si-ndoctrinati în suprimarea suveranitatilor si independentelor nationale ale tarilor membre ale UE. Dovada, si la Galati. România-si mai cedeaza, dupa criminalii de Catarama-miliardarul, Nastase Adrian, Ponta … înca o bucata a suveranitatii teritoriale si independentei nationale. Bravo Elefantilor lui Dancila, care se fâtzâie din cabinetele ministeriale de la Bucuresti în alea, si mai bine platite, de la Bruxelles. Putori incapabile de-un bilant, asa ca „vând”, distrug elemente-cheie ale economiilor tarilor continentului. În cazul de fata, România. Ajutati fiind de clientela nationala, tot de PUTORI analfabete si fara bun-simt, iresponsabile. Înc-o unitate industriala de subevaluat si vândut. Si nici un criminal, din România, mai ales, pe care-l doare-n fund de efortul financiar colectiv al constructiei si functionarii combinatului, nu raspunde penal. Fiindc-ar fi vorba de „liberalism”, concept mutilat neo-con-ii azi la putere. Când, în realitate, „liberalism” = BANUL TAU PROPRIU, si subliniez, PROPRIU, ECONOMIILE TALE PROPRII pun temeliile si dezvolta, nu FURI din banul colectiv, care-a construit si finanteaza intreprinderi national-strategice. Asa ca vânzarea industriilor nationale, în general, n-are temei legal.

  2. Titlul corect:”Liber la vanzarea unicului combinat siderurgic al Romaniei”;restul, Hunedoara,Resita,Otelul Rosu,Calan sunt ruine…

  3. Autorul vorbeste despre capusarea Combinatului Galati.Eu cred ca putem vorbi despre capusarea Romaniei si chiar despre capusarea Estului , dupa incheierea razboiului rece.Tot ce s-a construit cu efort si sacrificii de toti cetatenii tarii , timp de 45 de ani , a incaput pe mana unor hoti , sarlatani si vicleni din tara , in cardasie cu hotii , sarlatanii si viclenii mondiali.Combinatul a fost construit pe baza proiectului elaborat de Institutului De Proiectari Metalurgice Bucuresti , de catre specialistii din Romania. Proiectul a fost elaborat la sfarsitul anilor 1950 , iar executia lucrarilor a inceput in anul 1960 . A fost proiectul de suflet al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. In aceeasi perioada au mai fost construite mai multe obiective, printre care Spitalul Fundeni si a inceput construirea cladirii Institutului Politehnic Bucuresti.Toate aceste constructii s-au realizat in conditiile in care Romania a trebuit sa plateasca despagubiri de razboi la URSS , SUA , Marea Britanie , Franta , dupa seceta groaznica din 1946 si mai ales dupa pagubele umane si materiale suferite de tara noastra ,in al ll-lea razboi mondial.

  4. Altadata pentru inalta tradare erau executati toti acei indivizi caresi vindeau tara pe un pumn de arginti .Din 90 pina azi mii de indivizi vand orce orcui pentru inavutire personala .O clica de asa zisi procurori ,judecatori si cei din servicii
    au facut pact cu deavolul in distrugerea tariisi in capatuirea lor pentru vecie .
    Nu-s funii destule sau gloante pentru cat sunt de multi aceste spurcaciuni care au adus Romania in genunchi !!.
    Cei 4,5 milioane de pribegi prin lume pentru bucata de paine ,zecile de mii de familii destramate sutele de mii de copii abandonati sau lasati la voia intimplarii in acesti 30 de ani ,sutele de mii de batrini fara sprijin in momente cruciale ,zecile de mii de cersetori si asistati sociali intr-o tara europeana plina de resurse !!,GENOCIDUL ACESTUI POPOR A FOST PUS LA CALE SI DUS LA INDEPLINIRE PRIN COZILE DE TOPOR SI TRADATORII ACESTUI NEAM COCOTATI LA ASA ZISA PUTERE !!.
    GENOCIDUL ACESTA SE CHIAMA „PROGRAMUL DE PRIVATIZARE ” Cine la conceput ?,cine l-a pus in aplicare ??-nu mai cautati alti vinovati ,ei azi sunt milionarii in euro ,$ ,franci si Lire !!.

  5. La cel mai mare combinat siderurgic din sudul Europei, Combinatul Câmpia Turzii cu primul laminor în linie din lume, cu laminor acționat de grup Ward-Lonard pentru oțeluri speciale, cu oțelarie, cu Trăgatorie bare trase pentru rulmenți și alte aplicații speciale, cu Trăgătorie oțel moale, două Tragatorii oțel tare, fabrică de cabluri de oțel, și cabluri electrice, toate în la anul 1975 cu echipamente de ultimă geneație, cu fabrică de electrozi cu rețete ultrasecrete, cu scoală profesională și școală de maiștrii care scotea muncitori și specialiști respectați și admirați de străinii cu care colaborau în diverele secții, cu două calculatore Felix în anul 1975, cu documentații depozitate în subterane chesonate pentru trecerea în 24 de ore a producție de pace la producție de război și multe alte secții ajutatoare ce echipamente și tehnologii performante, închiriază în prezent spații pentru nunți.

  6. @In Slujba Adevarului: Tot ce spuneti este adevarat cu o singura exceptie: despagubiri de razboi s-au platit numai catre URSS.

  7. Aceste cedari de proprietate, caci de vinzare nu poate fi vorba decit la modul figurativ, a fost coonditia de aderare la UE. Nu a meritat dar nici nu era incotro. Singura mare putere care a respectat Romania a fost China si tocmai ea a fost tratata cu dispret de guvernele de dupa 1989.

  8. De ce nu a cumparat guvernul PSD-ALDE combinatul?!Ce au facut cu miliardele imprumutate numai anul acesta Orlando discoteca si guvernul de analfabeto-corupti?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.