Lovitură pentru producătorii de curent

Veniturile suplimentare ale producătorilor de energie se impozitează cu 80% 

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat proiectul de ordin prin care venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.

Potrivit art.II din Legea nr.259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei “Delta Dunării”, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.

Impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se calculează pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

De la aceste prevederi sunt exceptaţi producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare.

Conform art.II alin (3) din lege, modul de aplicare a impozitului se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Potrivit art.XXXVI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea unor acte normative, impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se declară și se plătește la bugetul de stat, de către producătorii de energie electrică, cu excepția producătorilor de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare, lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează acest impozit.

Impozitatea impune și completarea Nomenclatorului obligațiilor de plată la bugetul de stat, anexă la formularul 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” și a instrucțiunilor de completare a acestuia, cu această nouă obligație.

.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Impozitarea trebuia sa fie de 95%, sa le piara pofta de imbogatire rapida!!

  2. Alea nu mai sunt venituri, sunt bani proveniti din specula, care ar trebui confiscati si returnati cetatenilor cum se procedeaza cu toti camatarii, speculantii si hotii.

  3. Dar nu astia sunt principalii ho…, aaasta, beneficiari. Ci intermediarii.

  4. SE CONFISCA.
    Conducerea firmelor care au marit preturile sa fie arestai si condamnati pentru sabotyaj si genocid.
    Plutonul de executie sa fie reintrodus si sa termionam o data cu TOTI belferii!

  5. Banii sunt furati de la cetateni. Statul impoziteaza apoi firmele hoate. Iar banii ajung in buzunarele statului. Hahahaha?!. Foarte misto!. Anul trecut TVA-ul colectat de onor stat a crescut cu 36% datorita cresterilor preturilor din energie!. Si sa mai zica cineva ca CATZULICA n-a fost bun?. Asta era in stare sa ia si 7 piei de pe roman, doar, doar, or iesi statisticile bine?. Bai zvezecilor voi guvernati pentru statistici sau pentru binele populimii?. Aia care va voteaza, an de an, in inconstienta lor ereditara??

  6. Ce lovitura pentru producatori ? Este pentru noi populimea caci hotii de producatori, in complicitate cu statul hot si mafiot,au marit preturile la curent iar acum toti ne lamentam in loc sa-i dam jos.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.