
Producătorii francezi de vin și brânzeturi au tras, duminică, un semnal de alarmă cu privire la impactul semnificativ pe care îl vor avea tarifele de 30%, anunțate de președintele SUA, Donald Trump la importurile din UE, asupra sectorului agricol francez, transmite Reuters.
Un tarif vamal suplimentar de 30% va fi ‘dezastruos’ pentru industria alimentară franceză, a spus președintele Asociației Naționale a Industriilor Alimentare (ANIA), Jean-Francois Loiseau, în timp ce directorul Asociației producătorilor de lactate (FNIL), Francois Xavier Huard a spus: ‘este un adevărat șoc pentru producătorii de lapte și brânzeturi – asta este o piață importantă pentru noi’.
‘Este un nou mediu cu care va trebui să ne obișnuim. Nu cred că aceasta situație este una temporară’, a mai spus Huard, referindu-se modificarea regulilor și explozia tensiunilor comerciale. Huard a precizat că sectorul ar putea fi nevoit să își regândească strategia, când vine vorba de piețele pe care operează.
Sectorul lactatelor din Franța exportă aproape jumătate din producția sa, inclusiv în SUA, care importă mai ales brânzeturi, cum este Brie, dar și produse proaspete precum iaurt și unt.
Sectorul lactatelor din Franța riscă să piardă vânzări anuale de ordinul sutelor de milioane de euro, în condițiile în care, potrivit lui Huard, sectorul vinde în fiecare an produse lactate în valoare de 350 milioane de euro în SUA.
Producătorii francezi de alimente se tem că taxele suplimentare la import ar putea face produsele lor inaccesibile pentru cumpărătorii americani afectați de inflație.
‘Produse precum vinul, mai ales, sunt consumate de plăcere, dacă vei avea mai puțini bani de cheltuit, este posibil să renunți să le achiziționezi’, a subliniat Yannick Fialip, președintele CNPA, Asociația care se ocupă cu promovarea exporturilor de produse alimentare franceze. ‘Vom fi mai puțin competitivi’, a adăugat Fialip, adăugând că deprecierea dolarului în raport cu moneda euro a început deja să pună presiuni asupra exporturilor spre SUA.
Uniunea Europeană a anunțat că preferă o soluție negociată la disputa comercială cu SUA iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxellesul va prelungi suspendarea contramăsurilor la tarifele vamale americane pentru oțel și aluminiu, până la începutul lunii august.
Europenii, sclaveti idioti si-au schimbat pana si retetele traditonale numai sa vanda in SUA, unde marfa trebuia degradata la maximum cu adaosuri toxice sa complineasca regulile criminale FDA, anti sanatate americane. Au devenit dependenti de vinzarea mizeriei lor in SUA si acum sufera meritat.
De ce nu si-au diversificat piata? De ce nu si-au pastrat retetele initiale asa cum in mare parte totusi Spania a facut-o?
Cu produsele lor devenite de mizerie nu mai pot vinde nicaieri.
asa nu veti mai privi pe altii de sus…va trebui sa negociati salvarea economiei…
Nu e o problema, o sa vanda branza si vinul in Romania. Am vazut o reclama oribila pentru un vin din sud, de la noi, cineva canta in franceza „ma dusei sa trec la Olt”. In orice tara civilizata ar exista niste strigate impotriva „cultural appropriation”, dar nu la noi. Sa nu intelegeti gresit, imi plac foie gras, vinul francez sau branzeturile dar vreau corectitudine
Resetare orice de la zero, cu riscul decimării și distrugerii Europei.