Luca Tosto, Walter Tosto: Deschidem o nouă fabrică în România, la Oltenița

Fabrica de Echipament Nuclear (FECNE), de pe platforma IMGB, din București, era închisă, acum șase ani, după un dureros proces de reorganizare. Avea o istorie lungă în spate, în care lucrase pentru cele mai mari proiecte industriale din România, inclusiv pentru Centrala de la Cernavodă. La momentul 2012, au intrat în scenă italienii de la Walter Tosto, unul dintre cei mai mari producători din Europa de echipamente pentru industria prelucrătoare, care au cumpărat-o și au dezvoltat-o, aducând-o acum la o cifră de afaceri de 160 de milioane de euro și o producție care merge exclusiv la export. Despre provocările actuale ale companiei, despre pregătirea noilor specialiști în industria de profil, dar și despre dezvoltare, inclusiv despre o nouă unitate de producție care se va deschide într-una dintre cele mai sărace regiuni din țară, ne vorbește, într-un interviu, Luca Tosto, CEO al fabricii

Care este locul Walter Tosto pe piața mondială de profil – echipamente cu preponderență pentru industria nucleară și energetică(scurta trecere in revista a istoriei companiei)? Caracterizați  pe scurt aceasta piață și perspectivele pe care le are industria nucleară în contextual geopolitic și geoeconomic global.

L.T.: Cu aproape 70 de ani de experiență în fabricarea echipamentelor pentru industria prelucrătoare, în special Chimie, Petrochimie, Petrol și Gaze și Nucleara, astăzi Walter Tosto este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente și recipiente de mari presiuni, de înaltă calitate.

Compania deține șapte fabrici la Chieti, un atelier cu ieșire la mare în Ortona, care este conectat direct la principalele porturi și rute internaționale, și o fabrică subsidiară Walter Tosto WTB, cu sediul în București, România.

Compania este structurată în patru divizii diferite:

1. Divizia Industriei;

2. Divizia de Energie Nucleară;

3. Divizia de Energie

4. Divizia Food & Pharma (produse alimentare / farmaceutice).


Sunteți deja de 6 ani în România, de când ați cumpărat FECNE, de pe platforma industrială IMGB. Care a fost motivul acestei achiziții și cum ați caracteriza acești primi șase ani în România? Față de ce vă propuneați inițial, cum au evoluat lucrurile?


L.T.: Din 1968, Fecne Componente Nucleare a fost principala fabrică de furnizare de reactoare, vase sub presiune, schimbătoare de căldură și structuri sudate grele pentru centralele nucleare din România.

După mai bine de 30 de ani de realizări pozitive, Fecne a intrat în reorganizare judiciară (2006). În anul 2012, compania nu mai era activă, dar am identificat în aceasta o mare oportunitate pentru continuarea creșterii noastre pe piața nucleară, datorită capacităților sale unice de producție în ceea ce privește greutatea și dimensiunile echipamentelor ce pot fi realizate.

Am investit 25 de milioane de euro în ultimii 5 ani și astăzi fabrica este complet reînnoită, beneficiind de îmbunătățirea eficientei energetice, utilaje noi și facilități moderne pentru angajați. Compania are astazi peste 250 de angajați.

 

Este experiența românească în domeniul nuclear și infrastructura existenta o premisă pentru un viitor în afaceri solid? Cum aplicați experiența italiană pe plan local?


L.T. : Desigur, experiența și infrastructura sunt factori foarte importanți pentru extinderea și consolidarea piețelor companiei, la același nivel cu calitatea, resursele umane, tehnologia și inovația. WTB se poate baza pe sprijinul continuu al companiei mamă Walter Tosto, care oferă programe de instruire identice și împărtășește aceeași filozofie de lucru între firmele din cadrul Grupului, garantând cooperarea și coordonarea între zonele funcționale și un mod identic de operare, cu proceduri similare.

 

De la ce cifră de afaceri ați plecat in 2012 si la cat ați ajuns acum? Ce produse ați adăugat în portofoliu? Câți angajați aveați și câți sunt acum? Ce capacitate de producție are fabrica, în prezent?


Compania era inactivă în momentul în care am achiziționat-o și acum avem o cifră de afaceri de 157 milioane de euro și 250 de angajați, cu o capacitate de producție de 5000 tone și 250.000 ore de lucru pe an. În afară de reactoare, schimbătoare de căldură, condensatoare și încălzitoare de apă potabila, am adăugat, la portofoliul de produse WTB, separatoare, coloane mari, coke drums și cazane de căldură.

Care este strategia de business a companiei? Vă axati spre produse cu valoare adăugată mare sau către produse de mari dimensiuni, pentru proiecte uriașe, având capacitate mare disponibilă?

Suntem capabili să producem produse de orice dimensiune și acest lucru este cu siguranță un avantaj competitiv dar, indiferent de mărimea produselor noastre, ne concentrăm foarte mult pe calitatea înaltă, pentru care am obținut cele mai importante certificări internaționale precum ISO, ASME, Consiliul Național, și așa mai departe.

Caracterizați piața românească, din punct de vedere al oportunităților comerciale pentru companie. Care sunt proiectele de investiții in derulare la care Walter Tosto ar putea fi implicat, ca furnizor de echipamente specifice? Ce va însemna refurbishment-ul Reactorului 1 de la Cernavodă, investiție estimată la 1,5 miliarde de euro, pentru companie? Ce oportunități există aici?


Compania Walter Tosto Bucuresti ar putea fi implicata in fabricarea echipamentelor pentru retehnologizarea unității nucleare 1 de la Cernavodă, precum și producția unităților nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, reactorul nuclear Alfred de la Pitești (cu răcire prin plumb), pentru industria chimică (Oltchim Râmnicu Vâlcea, Borzești) și pentru centrala electrică de la Iernut.

Care este valoarea producției anuale a fabricii? Estimare pentru următorii 3 ani. Cât % se adresează pieței locale si cat exportului? Care sunt cele mai mari contracte la export(piața din Rusia ?) si ce recorduri ați bătut în ceea ce priveste piesele livrate?


Valoarea producției anuale a fabricii este de aproximativ 157 milioane de euro și estimăm o creștere de 25% în următorii 3 ani. 100% din cifra de afaceri și producția WTB este destinată exportului. Rusia reprezintă una dintre cele mai mari piețe ale WTB.

Cât de importanți sunt angajații pentru companie? Câți aveți acum, de câti ar mai fi nevoie? Cum îi recrutați? Aveți vreun parteneriat cu vreo facultate de profil din România, pentru școlarizare?

Companiile de succes sunt făcute cu ajutorul oamenilor excelenți. În acest scop, investim continuu în cresterea valorii resurselor umane prin programe de formare și dezvoltare profesională. Pe lângă o pregatire continuă a angajatilor, Walter Tosto oferă tinerilor interesați posibilitatea sa urmeze o cale profesională în cadrul companiei, prin dobândirea de abilități necesare. Din acest motiv, compania a înființat un parteneriat cu Universitatea Politehnică din București și școli profesionale locale pentru a realiza programe de pregătire foarte specializate și pentru a recruta, ulterior, studenții merituoși.

Intentionati să investiți în o nouă unitate de producție din România, pentru extinderea activității?


În plus față de fabrica noastră din București, am investit într-o fabrică nouă la Oltenița, pe malul Dunarii, ce are o suprafață acoperită de 7.700 mp și o suprafață descoperită de 72.000 mp, în perimetrul careia se utilizeaza transportoare autopropulsate, macarale mobile și rampe de acces la fluviul Dunărea, pentru operațiunile logistice.

Ce provocări sunt în România? Cum gestionați dificultățile pe care le întâmpină sectorul de activitate în care operați?

 

România are o poziție geografică avantajoasă, dar infrastructura de transport rutier nu este pe deplin adecvată pentru livrarea echipamentelor supradimensionate, totuși, datorită fabricii noastre de la Oltenița, care este conectata direct cu fluviul Dunărea și Marea Neagră, suntem capabili să livrăm produsele noastre în toată lumea, utilizând căile fluviale și maritime de transport.

Nu de mult, ați înființat, alături de mai multe firme locale, Asociația Română pentru Echipamente sub Presiune, a cărui președinție o și aveți. Ce dorește această organizație, cum își va apăra și promova interesele în fața autorităților și a pieței și cum intenționați să o creșteți și mai mult? Câte companii , cu ce cifră de afaceri cumulate, reunește?

Obiectivul ARPE este de a sprijini dezvoltarea tehnologică, științifică și economică a producătorilor de echipamente sub presiune. În prezent există mai mult de 15 companii care fac parte din această asociație. In cadrul acesteia se regasesc companii ce produc echipamente sub presiune dar si companii ce pot furniza alte servicii conexe acestei industri (proiectare, montaj, mentenanta, furnizori materii prime si furnizori unlete si utilaje, organisme de certificare, transportatori). ARPE colaboreaza cu institute de invatamant superior si scoli profesionale pentru pregatirea personalului ce va lucra in societatile membre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Mihai Soare 1056 Articole
Author

7 Comentarii

  1. bravo,pare o firma serioasa. ma gandesc ca daca nu erau dementii de mineri ai lui iliescu din anii 1990, aveam 1000 de astfel de investitori. iar nivelul de trai ar fi fost 80% fata de lumea buna, nu 20% ca acum.

    • Cu sau fara minerii lui Iliescu din 1990,UE avea si are inca nevoie de sclavii romani pe care-i plateste cu salarii de mizerie in timp ce „prostalailor” din Romania le vinde toate ciurucurile otravite pline ochi de E-uri si aditivi cancerigeni!Plus ca-i tine pe „prostalai” cu salarii de 6-8 ori mai mici decat media europeana si le mai jefuieste si resursele naturale(petrol,gaze,sare,cupru,etc.) si,de vreo 15 ani incoace,si padurile…Sa vedeti cum se vor mai inghesui „prostalaii” pentru a munci pe branci platiti de „investitori”(a se citi,hoti) cu salariile de tot rasu-plansu de 350 Euro net pe luna!!!

  2. ..uite daca mai vine si o firma care sa prelucreze pieile da curca ..ne am aranjat..invetitorii veneau ori trebuiau sa vina in 90 ..acum vin sacalii neaciuati inca..vin investitorii , vin colindatorii, vin irozii..inca nu s a inteles ce fel de investitori vin..aleluia..

    • Sorine, vorbesti aiurea. Vezi ca salariul mediu este de 3000 ron net. Automat la stat se duc din taxe salariale cam 2250 ron. De pe urma ta statul primeste 2250 ron? Sau poate esti asistat social sau bugetar si doar produci pagube 🙂 pe langa taxele salariale sunt sigur ca au impoit pe profit, platesc tva, isi iau materia prima din Romania etc. In loc sa zici mersi ca dau locuri de munca si au transformat o darapanatura, fosta imgb in ceva care produce, tu comentezi. Pai fa tu ma daca poti mai bine. Refa tu ce a distrus Iliescu in tara asta daca mai poti. P.s ai votat FSN ul, nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.