Marea victorie dintr-o înfrîngere

O calificare în sferturi după meciul cu Olanda ar fi dus populația  României într-o stare de delir. Am fi lăsat-o baltă și cu calendarul alegerilor, și cu Coldea, și cu  numele viitorului președinte. Adevărul este că în zilele premergătoare acestui meci țara a fost cuprinsă de o stare de visare, de încredere, de așteptare cum n-a mai fost de multă vreme. Tuturor ni se părea că se poate, că nu ne temem de meciul cu Olanda, că am putea câștiga, că vine o nouă generație care ne răzbună și de care ne putem lega speranțele.

Dacă o asemenea stare ar putea  fi pusă la cale și elaborată de stat, chiar ar trebui să le cerem aleșilor mai multe strădanii în această direcție. Preț de două-trei săptămîni, țara și populația parcă au arătat altfel. În diverse locuri, în parcuri, în piețe și pe terase au fost organizate fun zone, iar televiziunile au pompat un optimism cum n-au mai făcut-o cu nici un prilej. E drept, unii au exagerat prostește, alții s-au ridiculizat singuri socotind că trebuie să pună umerii gîndirii la apariția unei Românii de carnaval.

În același timp, îmi este aproape imposibil să spun că această campanie de entuziasm s-a născut de la sine și că n-a fost pregătită. Nu m-ar mira să fi existat oameni și instituții care să se fi implicat în declanșarea acestei stări de sărbătoare și de promovare a unei imagini românești. Chiar nu-mi imaginez cum așa, de la sine, la Koln, la Munchen sau la Frankfurt s-au putut încinge coruri și hore, marșuri și montaje cu zeci de mii de oameni, iar la București nu se mai pot organiza proteste cu cîteva sute de cetățeni nemulțumiți!

Poate că este un adevăr care îmi scapă. Speranța poate mobiliza mai abitir decît protestul? Fotbalul vrăjește mai tare ca politica? Naționala de fotbal stîrnește în noi sentimente de solidaritate cum nu izbutesc nici guvernul, nici președintele, nici parlamentul, nici cîntăreții celebri și nici actorii de mare talent?

Asta înseamnă că fotbalul românesc, așa cum este el, developează din adîncul nostru sentimente de patriotism cum n-o face nici o altă componentă a vieții publice.

Explozia de mîndrie prilejuită de meciurile din Germania ne arată că populația României duce cu ea din ce în ce mai puternice aspirații de regăsire identitară. Și că deține nebănuite resurse patriotice pe care politica nu știe să le scoată la iveală.

Recomanda 29

25 de Comentarii

  1. S-ar fi delirat puștanii și clienții unor stabilimente paria-păcănistice însa, per total, cei mai mari suporteri sunt televiziunile și niscai stâlpi de birt prin ținutul de nicăieri.Eu, unul, n-am observat pasiuni năucitoare cu privire la fotbal sau la sport, în general.O fi oferta, o fi mlaștină în care România băltește de prea multă vreme, nu știu.Însa interesul pentru fotbal nu mai e deloc ceea ce a fost, ci mai degrabă o scuză pentru o seară cu bere 0e vreo terasă.

  2. Iată că zeci de mii de români au ajuns în Germania, la meciuri și nu i-a încurcat faptul că nu suntem în Schengen. Că, bag de seamă că nu au venit toți cu avionul.
    De asemenea mai constat că din salariul minim pe economie cu care sunt plătiți, românii au putut să cumpere și bilete la meci și și-au permis și un mic sejur în Germania. Că bag de seamă că nu toți au fost bugetari.
    Au reușit să fie toți pentru „pentru”, nu pentru „împotrivă”.
    Iar la intrarea în stadion au fost întrebați de bilet, nu de aria cercului.
    Uite d-aia cred eu că n-are ursu’ coadă.

  3. “ Fotbalul nu este un concurs de valoare/unitate națională, ci un joc în care pierzi sau câștigi. Prestația galeriei e doar pentru imagine.”
    zii asta si americanilor de la Virginia Tech în seara meciului
    “Exit Light , enter Night
    Take my hand
    Rock to never ever end”
    că de aia “the earth will shake” : https://youtu.be/9p7Z6fsr_K4?si=k0WKofC0KzzNBpzS

    in rest Titel are dreptate

  4. patriot-Ucraina 3-0 si ne-au calificat si entuziasmat…damen-Romania 3-0 si ne-au ras in nas…cam asta am ajuns!
    PS…in lumea in care pariurile guverneaza „sporturile” (si fotbalul mai abitir ca pe toate!) nu te poti astepta la minuni cu sponsor „casa de pariuri” pentru „echipa de suflet”…nu ii acuz pe jucatori pentru ca ei de fapt sunt parte pasiva a unui sistem extrem de gaunos si nu ii poti acuza ca au jucat, dpmdevdr ,cu retinereca ca sa-si protejeze sanatatea impotriva unor drogati care faceau sprinturi in serie de cate 60-70 de metri…in lumea acceptata si de noi (complet imbecil!) a pariurilor notiunea de sport ca SPORT nu mai exista , a devenit doar o „resursa economica”…regretabil!

  5. AXOANE,
    Epoca Aia, Anii 80 a fost marcată de SABOTAJUL Permanent al URSS care NE dădea Petrolul NECESAR Industriei la Preț MARE li NE plătea ALIMENTELE (Carne pe care o agățau direct în Copacii Siberiei, Ouă, Lactate (UNT) la Preț MIC.
    De SABOTAJUL direct la Bibilika lui Ceaușescu de la Distanță, să GREȘEASCĂ.
    Incheiiată de URSS prin ASASINAREA Scârbavnică a lui Ceaușescu, împușcat EXRES în Genunchi, sa CADA în Moarte cu Genunchii InDoiți, fotografiat cu Plăcere SADICĂ, PsihoPată, ca SIMBOL la României pe care Amărâtul de EL a vrut-o MARE și MĂREAȚĂ …
    ȘI ca Avertizare a Altora, care ar mai dori să își RIDICE Tările.

    AȘA că las-o mai moale cu Apărare de către TINE a acelei Epoci.

    UITE CE ieși din Haznaua MINȚII lui Daniil PREPELEAKOV, alias Mihail Gorbaciov …
    MILIOANE de MORȚI în Spațiul SLAV ȘI în LUMEA lăsată la Discreția UNUIA Singur …
    Lăsată la Discreția Ăluia din Prostia ISTORICĂ UNICĂ a Idiotului POLITIC.

    CE tot NE ameninți CONTINUU, exagerând Urmările PROSTIEI lui Ion Antonescu?
    CUM să avem ÎnCredere în VOI, când Alde A Ursoaii (MedvedEV, ĂlaCare mai și scuipă Prostii RASISTE AntiRomânești pe Gaura Gurii) te pun să NE scârbești înDărjit cu Minciuni GRELE?

    DAȚI Basarabia TOATĂ îndărăt României după CE veți fi ReÎnGlobat IAR Ucraina!

  6. Mai mai mai!!! Rusinica la nas la unii de pe forum…Nu este nimeni mandru de infrangere!!! De ce nu sunteti corecti si incercati sa distorsionati realitatea? Totul este limpede: Sunt roman! Tin cu Romania! Si cand pierde echipa Romaniei, tot cu Romania tin!!! Mersi @Titel!

  7. Încetați să vă identificați cu nulitatile care au contribuit la măcelul și haosul din țara asta.ROMANII NU SANT REPREZENTATI DE POLITICIENI, NICI DE Sportivi sau alti clowni ai SISTEMULUI.ROMANII TREBUIE SA NU SE MAI identifice ASEMUIASCA SI SA SE AMESTECE,CU TOTI VENETICII SABOTORII SAU TRADATORII INCOMPETENTI CARE PRIN CAPUSARE SI VOTUL NAIVILOR ISI VALIDEZE POZITIA DE COMANDĂ!

  8. Fotbalul nu este un concurs de valoare/unitate națională, ci un joc în care pierzi sau câștigi. Prestația galeriei e doar pentru imagine.
    Amatorii joacă de plăcere, dar când e vorba de profesioniști excelent plătiți, a spune că ești mândru de înfrângere sună de-a dreptul stupid.
    Probabil că tot mândria de a pierde încontinuu, dar pe plan politic, economic și social ne face să votăm șefi din ce în ce mai dobitoci.

  9. Acest rezultat cuantifica perfect, din toate punctele de vedere, nivelul coloniei marginale: economic, politic, social, etc. Este oglinda perfecta a superficialitatii si a kitchului in care se scalda tarisoara. Tatuaje, vopsea de par si cam atat.

  10. Ospatarul Rares@ Nene ospatare aici nu e vorba desre ciubucul lasat de client si nici despre bautura indoita.
    Numai cine a participat la spectacolele sportive in calitate de spectator intelege fenomenul. A fi suporter este o stare de spirit, nu un statut social. La stadion toti suporterii sunt imbracati asemanator, nu se vede vipusca pantalonului , contul bancar, diploma de doctorat sau pasaportul diplomatic. Pe stadion oamenii vin fara nici o constrangere, se simt egali, comunica intre ei fara retinere sau suspiciuni. Uitativa la inregistrari , lumea este degajata , se bucura de spectacol, nu conteaza cine castiga daca spectacolul sportiv este de calitate. Daca spectacolul sportiveste de calitate lumea se bucura si pleaca multumita, distractia continua si in afara stadionului, de cele mai multe ori si cu spectatorii echipelor rivale. Aceste 4 meciuri de fotbal (atat de mult blamate si desconsiderate de unii) au reusit ceea ce nu au reusit niciodata puterea politica romaneasca (si nici o alta forta oculta din tara), sa unesca si sa adune o mare parte din diaspora romaneascala atat in fata televizoarelor cat si la stadion. Acesti oameni au venit de pe toate continentele cu tricolorul, imbracati cu insemne romanesti, cantand imnul national, strigand la unison ROMANIA si dansand romaneste. Poate de aici apare nedumerirea si negarea acestui fenomen ca fiind ceva normal din partea multor formatori de opinie din tara care cei mai multi judeca fenomenele sociale dupa sabloane.
    PS. A nu se confunda zecile de mii de spectatori cu cele cateva sute de indivizi uniti in diverse galerii sau alte cateva sute de persoane venite pentru asi completa albumurile de poze.

  11. cred si eu ca am jucat binisor.In loc sa primim 14-16 goluri, am scapat doar cu 3. Indivizi astia in teren care se prefaceau pe fotbalisti au jucat bine rolul lor.

  12. In concluzie la acest meci cu Olanda :…Am jucat BINISOR, dar am fost mult NAIVI !. Un PACAT,de care nu mai scapam de ceva ani !.
    In fotbal,OBRAZNICIA in sensul sportiv nu este un pacat!. Amintiti-va de marele Dobrin si Lacatusi cand intrau pe teran. Nu conta cine era echipa adversativ!!.

  13. LASAAAȚI LASAAAȚI!……Circul!Nu am nevoie de fotbal sau imn sau,, suporteri,,din servicii care fac gargara ,ca sa știu cine sânt de unde vin și de ce romanilor le merge rău.Intrebarea e de ce sant așa agresivi și răzbunători papagalii sistemului ,au așa o teama sa nu le alunece …situația de sub control,numai că de se teme nu vor scăpa,românii au in teles jocul🤔,santeti fu.tu. ti!

  14. Marea victorie ar fi ca echipa romana nu a pierdut cu 0 la 7 conform realitatii din teren….Atentie, in Istorie, echipa romana a jucat de la egal la egal cu echipele mari ale lumii doar in anii 1980…Atunci Steaua Bucuresti juca doua finale in Cupa Campionilor Europei, in Cupa intercontinentala, Romania batea Danemarca care era campioana Europei, batea Spania. Si le batea la meserie,profesional, nu la indemnuri patriotice de mucava… Atentie, epoca 1980 nu va fi repetabila in viitoarea suta de ani.

  15. Cat timp FRF va fi sub ciszma lui Burleanu si a celorlalti haiduci ai lui Koldea, Romania va fi o cenusareasa in fotbalul international. Fotbalisti de talent avem ca si inainte, ei si-au facut datoria dar vinovati sunt capii federatiei si antrenorii numiti de ei. Cine l-a numit pe ‘Edward’ antrenor de nationala?

  16. ba pi da cum sunteti voi o tara libera, can sunteti ocupati de judetele Holanda si Haustria??

    au, dzaganu e scos de pe teren de antrenor, iar el aplauda publicul si paia carel astepta afara, la scoru de 0-2 lol

    tatarii astia nau nvatat sa numere la scoala. La ei numai despartiri in linute se baga. Nu aritmetica.

  17. Cate minute joaca jucatorii Romaniei la echipele la care sunt platiti sa lustruiasca banca de rezerve, eventual ? La lotul national au jucat prea bine, s-au depasit !

  18. Aici e vorba de imitatie la romani. Nici vorba de vreo mandrie nationala, romanii sunt mandri ca lucreaza in Vest de unde isi aduc si autoturismele, horele au fost organizate de dansii la Munchen. Isteria cu fotbalul a fost creata de ProTV si de Reclamele mirobolante specifice vremurilor de azi. Din ce am vazut la TV echipa romana mi s – a parut cea mai primitiva in tehnica fotbalului. Desigur, eu nu sunt fan al echipei romane. Sunt fan al echipelor cu jucatori tehnici.

  19. Nenea Cornel, sa știi ca ma speriasem tare după meciul cu Ucraina și apoi calificarea din grupe. Dar băieții noștri, oameni serioși, si-au revenit, treptat, la valoarea care i-a consacrat în ultimii 15 – 20 de ani. După ultimul meci chiar am revenit la realitate. Mulțumesc echipei și Federației, domnilor Dîncu, Burleanu și Coldeeea, pentru faptul că până la urma valoarea noastră a triumfat în meciul cu Olanda.

  20. stiut cand sa mareasca preturile!
    Iuteala de mana si nebagare de seama, asta opereaza guvernantii cu votantii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.