Marea victorie dintr-o înfrîngere

O calificare în sferturi după meciul cu Olanda ar fi dus populația  României într-o stare de delir. Am fi lăsat-o baltă și cu calendarul alegerilor, și cu Coldea, și cu  numele viitorului președinte. Adevărul este că în zilele premergătoare acestui meci țara a fost cuprinsă de o stare de visare, de încredere, de așteptare cum n-a mai fost de multă vreme. Tuturor ni se părea că se poate, că nu ne temem de meciul cu Olanda, că am putea câștiga, că vine o nouă generație care ne răzbună și de care ne putem lega speranțele.

Dacă o asemenea stare ar putea  fi pusă la cale și elaborată de stat, chiar ar trebui să le cerem aleșilor mai multe strădanii în această direcție. Preț de două-trei săptămîni, țara și populația parcă au arătat altfel. În diverse locuri, în parcuri, în piețe și pe terase au fost organizate fun zone, iar televiziunile au pompat un optimism cum n-au mai făcut-o cu nici un prilej. E drept, unii au exagerat prostește, alții s-au ridiculizat singuri socotind că trebuie să pună umerii gîndirii la apariția unei Românii de carnaval.

În același timp, îmi este aproape imposibil să spun că această campanie de entuziasm s-a născut de la sine și că n-a fost pregătită. Nu m-ar mira să fi existat oameni și instituții care să se fi implicat în declanșarea acestei stări de sărbătoare și de promovare a unei imagini românești. Chiar nu-mi imaginez cum așa, de la sine, la Koln, la Munchen sau la Frankfurt s-au putut încinge coruri și hore, marșuri și montaje cu zeci de mii de oameni, iar la București nu se mai pot organiza proteste cu cîteva sute de cetățeni nemulțumiți!

Poate că este un adevăr care îmi scapă. Speranța poate mobiliza mai abitir decît protestul? Fotbalul vrăjește mai tare ca politica? Naționala de fotbal stîrnește în noi sentimente de solidaritate cum nu izbutesc nici guvernul, nici președintele, nici parlamentul, nici cîntăreții celebri și nici actorii de mare talent?

Asta înseamnă că fotbalul românesc, așa cum este el, developează din adîncul nostru sentimente de patriotism cum n-o face nici o altă componentă a vieții publice.

Explozia de mîndrie prilejuită de meciurile din Germania ne arată că populația României duce cu ea din ce în ce mai puternice aspirații de regăsire identitară. Și că deține nebănuite resurse patriotice pe care politica nu știe să le scoată la iveală.

Recomanda 29

25 de Comentarii

  1. Pentru fazele superioare iti trebuie un fotbal superior. Cum a spus antrenorul sunt carente de ani de zile toti spuneam cand eram mici da in out sau tine bara sau tine coltul scurt. Ei nu au tinut. Sper ca cei peste 6 milioane din munca acestei echipe medii sa ajunga un milion la antrenor si 100.000 de euro la fiecare jucator iar restul in baze de copii si mingii si nu in conturile serviciilor Cluji si vila lui Dincu ..

  2. „Situatia din fotbal se regaseste in majoritatea sporturilor practicate de romani” [Charlie]

    Fotbalul nu este sport, este un joc practicat in curtea scolii de catre 22 de indivizi tatuati fara scoala, care asculta manele la vestiar. Jocul este pentru copii sau batrani la ultima copilarie.

  3. „Situatia din fotbal se regaseste in majoritatea sporturilor practicate de romani”

    Fotbalul nu este sport, este un joc practicat in curtea scolii de catre 22 de indivizi tatuati fara scoala, care asculta manele la vestiar. Jocul este pentru copii sau batrani la ultima copilarie.

  4. Grupa in care Romania a ocupat primul loc, a fost unica in care toate echipele au avut PATRU PUNCTE, departajarea fiind la goluri si rezultatul direct dintre doua echiper!!! Meciul cu Belgia a anticipat CATASTROFA din optimi…Unii de aici sunt maladici in fixatia patriotarda de extrema stanga…

  5. Cei care critica (pe acest forum) echipa noastra nationala actuala … nu au decat sa-si faca propria lor echipa … si sa castige viitoarele trofee sportive europene.

  6. Este usor ‘a critica’ echipa acuala a Romaniei (prima in grupa calificarilor preliminarii, prima in grupa sa) atunci cand nu practici sport de performanta !

  7. Domnul Nistorescu s-a limitat la euforia patriotica romaneasca arhetipala.
    Mesajul politic clar, mesaj care stabileste o realitate a românilor, pe care criticii, dar si decidentii UE, nu vor sa o vada … l-am dat insa DOAR in primul nostru meci de la acest campionat. Fiindca acest mesaj politic ERA CERUT de catre insufletirea patriotica romaneasca arhetipala.

  8. Este o vorba categorica din batrani :”Romanul e greu de pornit, ca de oprit se opreste singur „

  9. Daca vorbim despre mindria patriótica si „ce le-am facut” olandezilor,nu cred ca a fost foarte inspirat sa ne prezentam cu o asemenea gasca de amatori la acest festival al fotbalului.Nimeni nu si-a pus intrebarea:o sa riza lumea de noi?

  10. Situatia din fotbal se regaseste in majoritatea sporturilor practicate de romani, inconstanta, lipsa motivarii, neintelegerea faptului
    ca fara o pregatire fizica excelenta nu se mai poate practica sport de performanta…Infatuarea, vedetismul si indolentza sunt fatale!

  11. In ceea ce priveste entuziasmul, horele, iile si celelalte lucruri care vi s-au parut ciudate maestre, cred ca ar fi util sa intrebati la ICR, sigur ei stiu cate ceva.

  12. Domnul Nistorescu s-a limitat la euforia patriotica romaneasca arhetipala nascuta din disperarea instrainarii in propria tara pt a ne unge sufletele si a le „masa” picioarele grele de oboseala ale tricolorilor, ignorand euforia generala, a tuturor tarilor participante
    prin zrcile de mii de suporteri prezenti care se constituie intr-un mesaj politico-patriotic clar, mesaj care restabileste o realitate
    pe care criticii, dar si decidentii UE, nu vor sa o vada, Europa nu poate deveni o „federatie” de genul CSI, respectiv Federatia rusa!
    Tricolorii au fost precum societatea romaneasca, la acest ultim meci, au fost ferventi in primul sfert de ora ratand copilareste in serie, dupa care au urmat balbe intr-o serie fara sfarsit…Dar, vorba lu core, nu conteaza dezastrul, conteaza entuziasmul retrait…
    Ce minunat e sa ne mintim „frumos” eludand realitatea trista…

  13. Sa nu ne imbatam cu apa rece. Echipa nu a avut nici o viziune. Fara mentalitate de invingatori, fara un antrenor care sa inspire incredere, bun tactician si un pic „tiran”, echipa asta nu o sa rupa norii. Generatia „de suflet” cum se considera ei, e cu sufletul mai mult la manele, fitze, tatuaje si frizuri. Nimeni nu le interzice placerile astea, dar daca vrei sa ai succes,trebuie munca si seriozitate.

  14. Ce sentimente de solidaritate poate sa starneasca o clasa politica de care ne e atat de scarba?
    La meciurile acestea de fotbal, romanii au sustinut alti romani care s-au luptat secunda de secunda pentru Romania.
    Fac politicienii care traiesc gras pe banii nostri asta? Nu! Dimpotriva, toata clasa politica s-a conturat intr-o casta mafiota care a tradat demult tara si se lupta doar ca sa-si pastreze si sa-si inmulteasca cat mai mult privilegiile obscure, in dispretul legii si al bunului simt.

  15. Nu voi folosi cartea cinismului ca sa par inteligenta. Asta sunt, plang (nu prea, mi-au secat lacrimile dar ma intristez adanc), rad, ma bucura chiar si un „buna dimineata”…
    Am mereu o melodie in minte. Acum aveam Imnul. M-am entuziasmat uitandu-ma la romanii aceia care traiau si nu se intrebau, nici eu nu ma intrebam daca cineva ii dirija si cine….

  16. Nu cred în hăhăiala gregară și nici în imnul național, răgnit gutural, printre scandări bezmetice.

    Patriotismul de parada, ridicat în slăvi de televiziuni, ca un act de regăsire națională, e doar o jalnică fațetă cosmetizată a unei alte căutări de rating cu orice preț.

    Privind tribunele, nici nu mai înțelegeai dacă noua culoare națională a devenit dintr-o dată galbenul-puișor sau inscripia roșie „Penny”…

  17. Patriotismul nu mai e la moda intr-o tara in care tradatorii isi fac de cap dupa ce sunt alesi cu mare entuziasm.Altfel figura de imbecil a lui iordanescu a fost in ton cu prezenta lui hagi pe teren.

  18. IQ100, mi-am recitit comentariul. Nu am inteles ce te-a condus la ideea „servicereală”
    Indemnul lui P de C mi se pare universal valabil.

    Iubesc oamenii care au disponibilitatea si puterea ca indiferent de situatiile personale, oricat de grele, sa adreseze cuvinte frumoase. Iubesc oamenii care nu uita usor care nu sunt fluturi. Iubesc oamrnii carora le pasa de familie, de prieteni…

    Mai spune cineva sa fim uniti indiferent de regiunea din România. Eu spun mai mult, indiferent de etnie sau religie…
    Sa pastram potecile care inca ne mai leaga cum spunea un calugar.

  19. Isteria a fost creeata de telaviziuni , platite gros ! Majoritate tv. au avut multi oameni trimisi special in Germania . I ar cuvintul de ordine a fost exagerarea , pozitivismul , nicio umbra de critica ! PSD a confiscat Nationala , a vrut sa o foloseasca electoral ! Nu i-a reusit , asa ca va trebui sa se bazeze pe milionul de voturi care vin de la pensionarii speciali si atirnatorii acestora . Mita electorala ! Cu ei cistiga intotdeauna .

  20. Mai pune 100 de miliarde de dolari găuriți și ajungi la 400 de miliarde datorie externă. Covrigarul și-a înghițit „hai Romania”! Mucles ! Niste javre care nu vor să recunoască că nu avem valoare! Bine că am văzut mobila lui Ciuca fin sufrageria goprea! Hagi a fost scos din lupta cu un cot în cap de parcă ar fi primit o piatra! O domnișoară! Succesuri guys și nu va mai uitați la tv care va spala creierii via Soros spunandu-vu că sunteți cei mai buni! Huuo javrelor!

  21. Lasand meciul la o parte, ar fi bine ca romanii sa fie mai uniti, asa cum sunt alte neamuri. Sa nu se mai dusmaneasca ardelean cu muntean si cu moldovean, ca sunt cu totii romani! Asta le-ar ajuta si lor personal, si imaginii Romaniei in lume.

  22. De ce dai vina pe straini pentru dezastrul economic si social al tarii? Dati vina straini in loc sa dati vina pe adevaratii vinovati care sunt romani neaos. Romanii au vandut si distrus, nu strainii. Nastase, Iliescu, Petre Roman, Basescu, toti acompaniati de asa zisele servicii care numai in „interesul national” nu au lucrat (il plagiez pe generalul milionar Oprea).Cunosc o multime de tineri de 30 de ani care muncesc in rromanistan, la privat, au sperante ca va fi bine, sunt tineri si tinere cu scoala adevarata, nu la spiru, bioterra si alte bazaconii. Imi este mila de ei ca banii lor obtinuti din munca grea sunt deturnati (prin taxe, impozite, contributii, TVA) spre intretinerea in lux a bugetarilor si specialilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.