Măsurile despre care Finanțele spun că fac viața mai ușoară firmelor

Controalele Fiscului sau cele ale autorităților administrației publice locale vor putea consta și în acțiuni de prevenire și conformare. De asemenea, firmele din România pot garanta obligațiile fiscale cu o scrisoare de garanție emisă de instituțiile financiare nebancare. Acestea vor putea efectua plata creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central, într-un singur cont unic, printr-un ordin de plată pentru Trezoreria Statului, față de două conturi unice în prezent.

Măsurile fac parte dintr-un proiect de modificare a Codului de Procedură Fiscală pus în dezbatere de Ministerul de Finanțe. Oficialii instituției susțin că aceste măsuri, și multe altele propuse, vor contribui la îmbunătățirea echilibrului în relația dintre contribuabili și organele fiscale în vederea creșterii încrederii în sistemul fiscal, creșterea gradului de conformare a contribuabililor și sporirea eficienței activității de administrare a impozitelor, taxelor şi contribuțiilor. Specialiștii MFP au desfășurat consultări cu reprezentanții Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Asociației Române a Băncilor, Autorității de Supraveghere Financiară, Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România, Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Patronatului Creditului IFN, EFI Garant Group IFN SA.

În urma dialogului cu reprezentanții mediului de afaceri, Ministerul Finanțelor Publice au făcut mai multe propuneri de modificare a Codului de Procedură Fiscală.

Printre măsurile propuse se numără: reglementarea expresă a faptului că un control fiscal efectuat de structurile ANAF sau structurile autorităților administrației publice locale poate consta și în acțiuni de prevenire și conformare; flexibilizarea regulilor aplicabile în domeniul eșalonării la plată și a regulilor privind plata în rate a bunurilor adjudecate; introducerea posibilității garantării obligațiilor fiscale cu scrisoare de garanție emisă de instituțiile financiare nebancare; introducerea posibilității suspendării sau neînceperii executării silite, pe o perioadă limitată (45 de zile), când debitorul notifică organul fiscal despre intenția depunerii unei scrisori de garanție/polițe de asigurare de garanție; introducerea posibilității de a efectua plata creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central, într-un singur cont unic, printr-un ordin de plată pentru Trezoreria Statului, față de două conturi unice în prezent; extinderea Spațiului Privat Virtual, serviciul de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță, dezvoltat la nivelul MFP/ANAF și pentru alte instituții/autorități publice; reducerea duratei inspecției fiscale prin crearea posibilității organului fiscal de a selecta, pentru efectuarea inspecției, perioadele fiscale care prezintă risc fiscal; introducerea posibilității organelor fiscale de a organiza licitații prin mijloace electronice pentru eficientizarea valorificării bunurilor sechestrate; simplificarea procedurii de verificare a situației fiscale personale; suspendarea executării actului administrativ fiscal prin care s-au stabilit obligații fiscale principale, are efect şi asupra actului administrativ prin care s-au individualizat obligațiile accesorii (accesorium sequitur principale); interdicția instituirii măsurilor asigurătorii la debitorii aflați în procedura insolvenței; clarificarea unor termene și modalități de comunicare prin mijloace electronice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.