Medici, în clocot: „Crimă cu premeditare”

Medicii continuă să-și exprime îngrijorarea cu privire la posibilitatea de a merge la serviciu infectaţi, așa cum vor autoritățile dacă au o formă ușoară, și spun că a trimite personalul medical infectat în spitale reprezintă o „crimă cu premeditare”.

Personalul medical ar risca să facă forme grave de COVID-19, din cauza încărcăturii virale ridicate din spitale.

Pericolul există peste tot, însă cei mai expuşi ar fi cei din secţiile de ATI, ORL sau oftamologie, care trebuie să se apropie de gura pacienţilor şi de cei din chirurgie.

„Nu ai cum să pui un medic, este inacceptabil, este crimă cu premeditare. Practic îl trimiţi să vezi cum reacţionează. Că dacă nu îl omoară COVID-ul, poate are o şansă şi face formă uşoară şi medie, dar dacă tu îl trimiţi în continuare, cu siguranţă îl va omorî suprainfecţia”, a declarat, pentru Mediafax, Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina.

Medicul explică de ce riscul pe care îl au cadrele medicale este cu atât mai mare la secţiile de terapie intensivă.

„Tu dacă eşti infectat chiar dacă eşti asiptomatic, ai imunitatea scăzută în momentul respectiv. (…) Dar dacă tu ai imunitatea scăzută şi stai într-un mediu în care încărcătura virală este maximă. Vă daţi seama că la terapie intensivă ajung cei mai grav pacienţi. Şi sunt toţi unul lângă altul, cum suntem noi de exemplu spital COVID”, a mai spus doctorul.

De aceeaşi părere este şi un chirurg care spune că dovezile ştiinţifice despre COVID-19 sunt încă incipiente, dar statisticile spun clar că pericolul este imens pentru personalul sanitar.

„Statistic s-a văzut că acele cadre medicale care au lucrat, dacă au făcut boala, au făcut forme mai grave”, a explicat dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic Bucureşti.

Atunci când se vorbește despre încărcătura virală din spitalele româneşti, care duce în multe cazuri la infecţiile nosocomiale, trebuie spus că acestea există în toate spitalele din lume. Însă, așa cum s-a văzut, odată cu tragedia de la Colectiv, România stă mai prost decât alte ţări.

„La noi, după cum ştiţi, asta e mai mult o regulă decât o excepţie”, a mai spus chirurgul.

De altfel, cadrele medicale spun că nu doar ele sunt în pericol, ci şi pacienţii pe care îi tratează.

Medicul anestezist Camelia Roiu, de la Spitalul de Arși din București, este izolată la domiciliu de opt zile și povesteşte, pentru agenția de presă, că a simţit frica morţii, iar medicii cu care ţine legătura au sentimentul că sunt abandonaţi de autorităţi. Ea a relatat cum a depistat primul pacient infectat cu noup COVID -19 care a intrat în unitatea sanitară. Primul contact cu pacientul l-a avut în garda de duminică, 22 martie, caz în care dr. Roiu s-a încăpăţânat să facă totul pentru a-şi feri colegii de îmbolnăvire.

„La prânz am aflat despre ce se întâmplă la Suceava, cum directorul medical obligă doctorii infectaţi să lucreze. (…) M-am dus la directorul medical, i-am spus că avem un pacient din Suceava, unde este un focar de infecţie şi că trebuie testat, dânsul nu a fost foarte convins de oportunitatea testării, moment în care a apărut managerul spitalului care a considerat că pacientul trebuie testat şi că trebuie să vorbim la Matei Balş”, a spus dr. Roiu.

Deşi traseul a fost anevoios, medicul anestezist nu a renunţat.

„Şeful de secţie mi-a spus că DSP-ul nu vrea să testeze pacientul pentru că nu intră în protocoale, că nu este simptomatic, dar că, un coleg de-al meu, folsoindu-şi relaţiile personale, a vorbit cu doctorii infecţionişti de la Matei Balş şi că ei ne vor ajuta ca să testăm acest pacient”, mai spune medicul.

Aşa a fost testat primul pacient cu noul COVID-19 care a intrat în spitalul din Capitală. Din fericire, niciun medic din spital nu a luat infecţia. Medicul Camelia Roiu este acum acasă, în izolare, de opt zile, la fel ca și alte 36 de cadre medicale care au intrat în contact cu pacientul.

„Am simţit frica, frica morţii care îţi bate la uşă ş tu nu ai cum să te aperi (…) Am avut un mare noroc că am fost testaţi”, a explicat dr. Camelia Roiu.

Dr. Roiu a mai spus că în rândul medicilor cu care ţine legătura este foarte multă nesiguranţă, incertitudine şi sentimentul de abandon, iar medicii sunt revoltaţi şi îngroziţi de discursurile „somităţilor” care apar la televizor.

„Se minte foarte mult, ca şi la Colectiv, cum s-a minţit de zeci de ani cum iar avem de toate, cum iarăşi suntem în control, când, de fapt, spitalele sunt total nepregătite”, spune medicul anestezist.

Dr. Camelia Roiu este medicul care a avut curajul să ofere imaginile cu rănile pline de viermi ale unui pacient internat în spital, în urmă cu câţiva ani. Este medicul care a vorbit despre lipsurile şi neregulile din spitale la scurt timp de la tragedia de la Colectiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Nebunii au ordonat, inteligentii, inteleptii si profesionistii sunt obligati de viata si studii sa ia masurile necesare perioadei! Sunteti in slujba cetatenilor sau a politicienilor care ordona cu gura si in scris ???! Viata lor e asigurata, de a voastra si a cetatenilor romani, cine raspunde, cine o asigura? Politicienii mincinosi, ordonantele care te obliga, deci fara drepturi, dar si fara asumare politica, cumva? Ce credeti ca trebuie facut urgent sa stopati aceste nemernicii?!

  2. ‘Detectorul adevărului …’, autorițățile să stea 12 ore ‘cot la cot’ cu ‘cei din linia întăi’ beneficiind de aceiași protecție de care dispun medicii din țară, acolo unde s-au semnalat lipsurile, și vedeți dacă vreunul dintre ei acceptă să întâlnească pacienti, fie acestia asimptomatici, infectați ???

  3. Cand de obicei aveau buzunarele burdusite de plicuri nu le era frica de contaminare ?

  4. Un medic la datorie, in lupta cu covid19, fara echipament de protectie adecvat, nu doar ca nu ar fi un beneficiu, nici pentru medic, nici pentru pacienti, ci, dimpotriva. Si ar fi si o incalcare a legii, prin zadarnicirea limitarii raspindirii virusului.
    De ex: este legal sa ceri unui electician sa urce pe un stilp de inalta tensiune neechipat corespunzator pericolului de electrocutare? Nu, pentru ca ar fi o incalcare flagranta a normelor de protectia muncii.
    Eu nu cred ca un medic poate fi constrins sa profeseze in conditii contrare constiintei sale.

  5. Băi, golanilor! În viața reală vă tratați singuri, după manualul securistului bășit? Pastilele le luați zilnic sau în funcție de gaura lăsată liberă?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.