Microsoft, vol.1

Dosarul Microsoft la final. Prima parte. După aproximativ doi ani de la deschiderea anchetei cei patru inculpați au fost condamnați de către Completul de cinci judecători al Înaltei Curți la pedepse cu închisoarea. Cei patru vor face per total doar 13 ani și 8 luni de închisoare pentru un prejudiciu de aproximativ 17 milioane de euro.

Anii…

Cea mai mare pedeapsă, de 6 ani închisoare a fost primită de fostul primar de la Piatra Neamț, Gheorge Ștefan, poreclit Pinalti, care așa cum a reieșit și din rechizitoriul procurorilor și din declarațiile martorilor era un fel de placă turnantă a șpăgii. Primea banii de la cei care voiau să obțină intrări la oficiali ai statului și îi distribuia către minștrii și factori de decizie care încuvințau cumpărarea supraevaluată de licențe Microsoft.

În cazul său, judecătorii i-au dublat pedepsa primită în primă instanță. Coform legii Pinalti care are 63 de ani va executa doar jumătate din anii de închisoare din care se mai scade și perioada de aproximativ 8 luni cât a stat în arest preventiv. Mai pe scurt în maxim doi ani și patru luni fostul primar de Piatra Neamț poate cere eliberarea condiționată.

A doua pedepsă, ca mărime, pronunțată în dosarul Microsoft este cea a fostului ministru Gabriel Sandu.

El a câștigat o excursie de trei ani în sistemul penitenciar românesc. Teoretic, pentru că și în cazul său se scad lunile de arest preventiv, tot cam 8.

Mai ghinionist decât Pinalti, Sandu nu va beneficia de reducerea de pedeapsă pentru cei peste 60 de ani, deoarece este născut doar în 1963 și așa va executa efectiv cea mai mare perioadă de detenție.

Ceilați doi inculpați, Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru zis Niro au primit fiecare doi ani și patru luni de pedeapsă.

Fostul soț al Elenei Udrea are 55 de ani așa că va executa pedeapsa integral, după ce din anii primiți vor fi scăzute cele aproximativ 8 luni de arest preventiv. Asta însemnă că după un an și opt luni va putea părăsi închisoarea. Dacă nu va fi condamnat și în altă cauză. Ceea ce e mai mult decât posibil dat fiind multele dosare în care mai este cercetat sau implicat, dintre care cel privind retrocedările de la ANRP este cel mai sonor.

Niro are doar 52 de ani, ceea ce îl califică pentru executarea integrală a pedepsei. Alături de fostul ministru al comunicațiilor din guvernul Boc, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru este unul dintre pierzătorii acestui apel, împotiva sentinței inițiale din dosarul Microsoft.

Chiar dacă i se scad lunile de arest preventiv și chiar dacă va fi fi cuminte după gratii și va munci și la două, trei scăunele în închisoare, omul de afaceri tot va executa cel puțin 1 an și 4 luni de pușcărie ceea ce e mai mult decat cele 3 luni de măturat prin Piața Obor, cât primise în primă instanță care nu-l atingeau decât nițel la demnitate. Sau nu.

…și banii

Decizia Completului de cinci judecători de la Înalta Curte modifică susbstanțial și cuantumul sumelor ce ar trebui recuperate de la inculpați.

În primă instanță judecătorii dispuseseră confiscarea a doar 10, 79 de milioane de euro de la toți cei patru inculpați ceea ce nu acoperea nici măcar prejudiciul indicat de procurori de 17 milioane de euro.

Acum instanța a fost mai atentă și prin suma pe care o au de restituit Sandu, Niro, Cocoș și Pinalti se va acoperi măcar gaura invocată de anchetatori, 17 milioane de euro.

Cea mai mare sumă va fi confiscată de la Dorin Cocoș, 9 milioane de euro. Ceva bani are de dat statului și Niro de la care judecătorii ar vrea să recupereze 2.050.000 dolari și un milion de euro. Aceste decizii modifică sentința inițială, care fusese mai blândă, cei doi având de plătit 3, 7 milioane de euro în cazul lui Cocoș și 2, 19 în cazul lui Nicolae Dumitru.

Ceilalți doi inculpați au de plătit aceleși sume ca și în fondul cauzei. Gabriel Sandu 2.196.035 euro, iar Pinalti aproape 4 milioane de euro.

Furturi mari, pedepse mici

Una peste alta, Completul de cinci judecători al Înaltei Curți a dat câștig de cauză apelului DNA și a majorat pedepsele inculpaților chiar dacă în fața judecătorilor, Cocoș, Niro, Sandu și Pinalti i-au trasformat în anonimi pe Patraulea, Gogu Steriade și Tradafir și au făcut să pară fară urmă de umor falsele declarații de căința ale acestora din seria BD.

Cu toate acestea pedepsele de trei ani sunt comparabile cu ale multor nefericiți care înfundă pușcăriile românești pentru furturi mult mai mici, unele chiar justificate social.

Nu ar fi însă de mirare ca și motivarea completului de apel să rețină o interesantă considerație a celui de la fond, când judecătorii au precizat că Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au făcut denunțuri în cursul urmăririi penale și și-au recunoscut vinovăția în fața instanței, dar și că pedepsele reduse s-ar justifica prin accea că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licențe Microsoft au fost Florică Claudiu și Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denunțători la DNA.

Microsoft, vol.2

Dosarul însă nu se încheie aici. Tot pentru fapte legate de licențele Microsoft este posibil să ajungă în fața judecătorilor și fosta soție a lui Cocoș, Elena Udrea. Ea este cercetată din ianuarie 2015 în această cauză pentru trafic de influență, spălare de bani și fals în declarații de avere, fiind acuzată că în urma intervențiilor sale la diverși miniștrii ar fi primit 500 de mii de euro.

Pe lângă clienta de serviciu a DNA, Udrea, tot sub ancheta procurorilor se află, încă din septembrie 2014, alți 8 miniștrii ai educației, comunicațiilor, finanțelor și un secretar general al Guvernului. Nimeni altul decât celebrul Miki Șpagă, mai puțin cunoscut sub numele său real, Șerban Mihăilescu, fost șef al SGG în guvernul Năstase.

Ceilalți protagoniști sunt în ordine alfabetică: Ecaterina Andronescu, veșnicul ministru PSD al educației, Alexandru Atanasiu și el fost ministru al educației între 2003 și 2005, Daniel Funeriu și acesta coordonator al învățământului românesc între 2009 și 2012, Dan Nica care a ocupat portofoliul de la comunicații din 2000 până în iulie 2004, Mihai Tănăsescu ministrul de finațe în cabinetul Năstase, succesoarea lui Nica, Adriana Țicău fost ministru al comunicațiilor în ultimele luni ale aceleiași guvernări, dar și Valerian Vreme care a ocupat același portofoliu câțiva ani mai târziu între 2010 și 2012.

În cazul celor opt acuzațiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită trafic de influență spalare de bani.

În fapt, DNA îi acuză pe aceștia că, timp de mai bine de 10 ani, au perpetuat o rețea infracțională care a început în aprilie 2004 când a fost încheiat contractul cadru de licențiere cu Microsoft ”în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate”.

Astfel, contractul cadru cu firma americană s-a încheiat după cum susțin anchetatorii ”cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real”.

Ar fi de dorit ca aceste anchete să reușescă măcar să acopere paguba invocată astăzi, într-un moment de sinceritate, de fostul ministru Gabriel Sandu care vorbea de un prejudiciu de 200 de mii de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.