Moartea, un business de succes în pandemie

Afacerile firmelor de pompe funebre ar putea trece, în acest an, de granița de jumătate de miliard de lei, un nivel fără precedent în România. Pandemia COVID a făcut ca investițiile în acest sector să crească semnificativ, iar numărul firmelor de profil să explodeze, arată o analiză Frames, realizată în baza unui studiu realizat pentru o firmă de profil.

Cifra de afaceri a firmelor de pompe funebre (cod CAEN 9603) a crescut spectaculos în ultimul deceniu, de la 62,8 milioane de lei în 2010 la 330,3 de milioane lei în 2020.

Anul acesta, business-ul de profil va trece de 500 de milioane de lei, pe fondul creșterii numărului persoanelor decedate și urmare a scumpirii semnificative a serviciilor de pompe funebre. Potrivit datelor financiare, comunicate de companii la Ministerul Finanțelor, profitul business-ului de pompe funebre a crescut cu mai mult de o treime în pandemie, de la 54,7 milioane de lei în 2019, la 86,8 milioane de lei în 2020. În 2021, analiza Frames estimează un profit de 100 de milioane de lei, de peste 30 de ori mai mare decât în urmă cu 10 ani.

Pandemia, o mană cerească

Pentru firmele de pompe funebre, pandemia a adus un plus semnificativ de activitate. Numărul mare de decese semnalate în 2020 și mai ales în 2021, la nivelul întregii țări, a determinat firmele să investească semnificativ în extinderea serviciilor, iar numărul angajaților a crescut la peste 2360 în 2020, față de 2326 în 2019 și numai 1032 în 2010. ,,Vorbim de un business care s-a extins semnificativ în ultimii ani și care a ajuns să acopere tot spectrul de servicii funerare. Îmbălsămarea, coșciugul, casa mortuară, locul de veci sunt principalele repere. Există adevărate lanțuri economice care exploatează eficient întregul proces operațial. Atunci când cineva moare la spital sau acasă, cu siguranță apare reprezentantul unei firme care își oferă serviciile. Există inclusiv sisteme de creditare, cu plata în rate fără dobândă etc.”, arată analiza Frames.

,,Pompele funebre reprezintă unul dintre business-urile ,,de perspectivă’’ din economie, având în vedere că niciodată nu va duce lipsă de clienți’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames. România a înregistrat, în 2020, un număr record de decese, de 297.345, înregistrând cea mai mare creştere anuală , de 13,4% (nr.decese/1000 locuitori), a numărului de persoane decedate din 1990 încoace. În anii anteriori (din 1990 până în 2019) acest indicator demografic varia între 1 şi 3% de la an la an.

Din totalul numărului celor dededați în 2020, 158.506 au fost bărbați și 138.839 femei.

Cele mai multe decese, potrivit datelor de la INS, au fost cauzate de bolile ale aparatului circulator (162.780), urmate de tumori (49769), boli ale aparatului respirator (inclusiv COVID) – 38578 și boli ale aparatului digestiv (15318).

Cei mai mulți decedați aveau vârsta de peste 85 ani (73357) respectiv 80-84 ani (52250). Din punct de vedere regional, cele mai multe decese au fost raportate, anul trecut, în București (25.777), Prahova (12490), Dolj (10141), Iași (9987), Bacău (9838), Constanța (9589) și Suceava (9473).

COVID face ravagii

Luna trecută, România se afla pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice de Covid, dacă ne raportăm la populația ţării.

Potrivit datelor prezentate de Universitatea Oxford pe site-ul Our World in Data, România a ajuns la 16,6 decese la un milion de locuitori (ca medie din ultimele 7 zile calculată la 14 octombrie). Pe 15 noiembrie, România se afla pe locul 9 la nivel mondial, la capitolul morți de COVID la 1 milion de persoane. În fața noastră se află Peru, Bulgaria, Bosnia și Herzegovina, Muntenegru, Ungaria, Cehia și Brazilia.

De la începutul pandemiei, în România au murit de COVID peste 53.000 de oameni, la 1,7 milioane de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus.

Un potențial identificat corect de către investitori, dovadă că numărul firmelor din domeniul pompelor funebre a crescut semnificativ, ajungând la 1.125 în 2020, faţă de numai 378 în anul 2010 şi 1.052 în 2019.

Potrivit datelor analizei, realizată la comanda unei companii de profil, cele mai multe firme de pompe funebre activează în București-Ilfov, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Brașov. ,,Prezența firmelor de pompe funebre în zona marilor aglomerări urbane trebuie pusă în legătură cu cererea de astfel de servicii. Dacă în mediul rural, înmormântările, pomenile și toate celelalte servicii de această natură sunt organizate mai mult pe cont propriu, în mediul urban firmele sunt cele care asigură, în principal, aceste servicii”, explică aceștia.

Evoluția semnificativă a cifrei de afaceri se explică, pe de altă parte, și prin fiscalizarea unor servicii care, până nu demult, se practicau fără forme legale. ,,Nivelul evaziunii fiscale din piața serviciilor de pompe funebre s-a redus semnificativ în ultimii ani, iar rezultatele financiare vin să confirme această perspectivă. Asta nu înseamnă că nu există încă multe servicii care se prestează la negru, fără facturi și chitanțe, însă fenomenul s-a redus semnificativ”, arată analiza Frames.

Ultimele date statistice arată că, din totalul de 1025 de firme, 1107 sunt din zona microîntreprinderilor. În România există doar 2 firme mari și 16 mici, semn că potențialul de dezvoltare este foarte ridicat. ,,Investițiile în domeniu, mai ales în zona de franciză, pot aduce un potențial de câștig semnificativ celor care se încumetă să intră în această zonă de business. Cu un plan bine pus la punct de dezvoltare la nivel national și servicii coordonate, se poate dezvolta o afacere semnificativă în acest sector’’, afirmă analiștii Frames. ,,Perspectivele în privința mortalității în România sunt, din păcate, negative. Numărul deceselor crește de la an la an pe fondul îmbătrânirii accentuate a populației, a creșterii numărului bolnavilor și, nu în ultimul rând, a obiceiurilor nocive ale românilor’’, spun experții.

Alimentația nesănătoasă, lipsa mișcării, consumul excesiv de alcool, automedicația practicată la scară amplă și lipsa de interes a unei mari părți a populației pentru controalele medicale preventive contribuie la accentuarea acestui fenomen.

Datele prelucrate în analiza Frames fac referire exclusivă la firmele care au cod principal de activitate 9603 și sunt obținute de la Registrul Comerțului și Ministerul Finanțelor pe baza informațiilor publice declarate de companii și a estimărilor Frames.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Vedeți și nu-l credeam pe domnul interimar- prim ministru Cîțu când anunța creșterea economică spectaculoasă. Acum știm care a fost sectorul cel mai dinamic, motorul creșterii economice a guvernului meu Iohannis, rezultat din alianța PNL-USR+PLUS-UDMR.

  2. Acum urmează vouchere pentru … stațiuni pentru vindecare de covid. Nu-i nimic, schimbăm codul CAEN, ca să fie bine ?

  3. intotdeauna moartea a vandut cel mai bine. moartea face parte din viata. inclusiv media corupta face bani cu lopata din anunturi catastrofice mortuare haha! aceasta afacere la nivel mic se va opri cand oamenii nu vor saraci iar serviciile nu vor mai putea fi platite. din moarte si distrugere se supra-imbogatesc elitele de sute de ani. razboaiele sunt o creatie de imbogatire. „nu ma intreba cum am facut primulmilion.”

  4. Nu e vorba numai de ceva mai mulți ca de obicei trecuți pe lumea cealaltă (cu ajutorul sistemului medical și sperieturilor la tot pasul iscodite și întreținute de…cine are mijloacele?) e vorba de cheltuieli ce înainte n-au fost.
    Dacă ai nenorocul să-ți moară cineva cu test pozitiv (precum a ieșit papaia și capra)sau la infecțioase (orice rezultat) cei de la pompe trebuie să meargă, după protocol, în costume de cosmonauți și te încarcă cîteva sute.

  5. Cine nu construieste azi scoli, miine va construi puscarii. Iar cine nu construieste azi spitale, miine va construi cimitire.

  6. nasterea, nunta si moartea sunt de succes, de asta au fost lasate in grija bisericilor de orice escrocherie.

  7. Marmota semi-domestică CONSTANTIN TIMIȘ de la episcopia Caransebeșului tot încearcă să impună cu forța ELIT prin trubadurii lui. Rezultat: mâncare expirată le prețuri exorbitante, câștig zero (ca și el de fapt)!

  8. BOR si-a facut plinul.Nu mai sufla o vorba despre vaccin.Nici chiar banditul de la constanta.

  9. Moartea este un business oricand. Niciodata nu duci lipsa de materie prima.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.