Ne-au lămurit: Nu îndeplinim niciun criteriu

România nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv cele legate de stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung, se arată în raportul de convergenţă pe 2020 publicat miercuri de Comisia Europeană (CE)  și consultat de Agerpres.

Legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul, conform raportului care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro în direcţia adoptării monedei europene.

Raportul se referă la cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Rapoartele de convergenţă trebuie întocmite o dată la doi ani, independent de aderările posibile la zona euro aflate în curs.

Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Se analizează, de asemenea, compatibilitatea legislaţiei naţionale cu normele uniunii economice şi monetare.

Potrivit concluziilor raportului, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

Niciunul dintre statele membre menţionate nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (ERM II): este nevoie de cel puţin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro. Astfel, Croaţia şi Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergenţă economică, în schimb nu îndeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enunţat anterior.

Pe lângă evaluarea condiţiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul constată că legislaţia naţională din fiecare dintre statele membre enumerate, cu excepţia Croaţiei, nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.

Totodată, Comisia a analizat şi factorii suplimentari menţionaţi în tratat, care ar trebui luaţi în considerare la evaluarea caracterului durabil al convergenţei. În urma acestei analize a reieşit că statele membre din afara zonei euro sunt în genere bine integrate economic şi financiar în UE. Cu toate acestea, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi macroeconomice şi/sau se lovesc de probleme legate de mediul lor de afaceri şi de cadrul instituţional.

Pe baza raportului de convergenţă, Comisia înaintează o propunere Consiliului ECOFIN, care – în urma consultării Parlamentului European şi a discuţiilor purtate cu şefii de stat şi de guverne – decide dacă ţara respectivă îndeplineşte condiţiile necesare şi dacă poate adopta moneda euro. Dacă decizia este favorabilă, Consiliul ECOFIN face demersurile juridice necesare şi, pe baza unei propuneri din partea Comisiei şi după consultarea BCE, adoptă cursul de schimb la care va fi înlocuită moneda naţională cu moneda euro şi care va rămâne stabilit în mod irevocabil.

Impactul pandemiei provocate de coronavirus asupra rezultatelor raportului a fost limitat, întrucât majoritatea datelor istorice utilizate în raport se referă la perioada de dinainte de izbucnirea crizei, aşa cum se prevede în metodologia strict definită în tratat. Comisia a furnizat tuturor statelor membre o evaluare iniţială a implicaţiilor pandemiei în previziunile sale economice din primăvara anului 2020 şi propunerea sa ulterioară de recomandări specifice pentru fiecare ţară, ambele contribuind la elementele din acest raport care au permis conturarea unei perspective de viitor.

„Raportul de convergenţă de astăzi arată progrese încurajatoare înregistrate de unele ţări, deşi rămân încă mai multe etape de parcurs înainte ca aceste state să poată adera la zona euro. Ca întotdeauna, Comisia este gata să sprijine aceste state membre. O etapă preliminară importantă din acest parcurs este aderarea la MCS II, ceea ce Croaţia şi Bulgaria se pregătesc în prezent să facă. Salutăm eforturile ambelor ţări în această direcţie”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

La rândul său, Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a subliniat că, în ultimele luni, Comisia s-a concentrat pe combaterea discrepanţelor economice din interiorul zonei euro şi, la nivel mai general, de pe piaţa unică – un efect al caracterului inegal al recesiunii provocate de coronavirus.

„Analizăm astăzi gradul de convergenţă a şapte state membre în direcţia dobândirii statutului de membru al zonei euro. Este în mod inevitabil un proces riguros, deoarece o zonă euro extinsă trebuie să fie şi o zonă euro mai puternică. Este în continuare important ca ţările respective să depună eforturi şi pentru a asigura o convergenţă reală în direcţia unor niveluri mai ridicate de productivitate şi prosperitate – nu în ultimul rând prin reformele şi investiţiile orientate către viitor pe care dorim să le sprijinim prin instrumentul Next Generation EU”, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Sanchi! Astea-s regii! Așteaptă să ne rugăm de ei ca să ne facem rău! E ca cu vaccinarea. Nu ne obligă, doar ne sperie ca să ne cerem singuri vaccinul!

  2. Sunt unii, care au interes ca Romania sa nu treaca la zona euro din mai multe motive insa, cel mai important este cel de a ramane in coada Europei …

  3. Perfect! Dar este compatibila cu defrisarile, cu importuri arme, cu furaciunile, cu importurile a orice pe baza de toxine!
    Nici nu va avea dreptul sa intre sau aiba parte de destule! Nu ma mira la ce scaunari mizerabili la figurat, reprezinta tara! De fapt, nici nu e nevoie!

  4. Astia din UE ne mint. Cum sa nu fie compatibila legislatia noastra? Pai n-au muncit Dragnea si Tariceanu sa armonizeze legile, incepand (si terminand) cu cele ale justitiei?

  5. BNR și băncile sigur nu vor că România să treacă la euro. Cât ei stabilesc dobanzile și ROBOR-ul, ies bani din nimic. Din 2017, fara motiv au dus dobanzile in sus artificial așa că românul plătește cele mai scumpe credite din UE. De asta nu e bine sa trecem la euro.

  6. Nu vrem kent,nu vrem valută.. îl vrem pe Roman să ne tufă…!!!.. ascederea in uniunea europeana a fost făcută mai mult de milă,nu pe criterii economice, politice,..aveau nevoie de un loc unde să trimită tot gunoiul celor din west…și așa am ajuns..de la mașini, mâncare, electrocasnice, îmbrăcăminte…tot ce e pe piata locala e de second-hand…de fapt suntem o țară second-hand… dacă erau și euroi second-hand , atunci aveam și noi…. niciodată noi nu vom fi priviți de la egal la egal…

  7. @Andrei Aveți perfetă dreptate. BNR și băncile străine cu sucursașe deosebit de profitable din România se opun cu virulență accesului țării noastre la zona EURO.
    Problema mai implică – însă – și o altă abordare, respectiv este vorba despre faptul că – în situația dezastruoasă existentă pe piața financiar-bancară românescă – nu este posibilă o accesare E F I C I E N T Ă a României la zona EURO.
    Fiind lipsită de bănci comerciale / de investiții proprii (de stat și particulare), accesarea României la zona EURO ar fi catastrofală pentru țara noastră.
    Făcând jocul intereselor cercurilor financiar-bancare din țările dezvoltate, care domină piața financiar-bancară românească, Banca Națională a României se opune cu îndărjie creării de bănci românești (de stat și particulare).

  8. Ce bine ca nu indeplinim conditiile de trecere la euro! Sa vedeti atunci scumpiri! In 2003 eram in Spania cand au inlocuit peseta cu euro, si de a doua zi toate s-au scumpit cu procente intre 10%, cele mai costisitoare bunuri(case, masini) pana la 50% cele mai de uz curent! De ex. o cafea care la bar costa 100 pesetas (0,66 euro), de a doua zi a costat 1 euro! Deci nu va doriti euro, economia noastra este prea slaba sa faca fata! Personal cred ca nu vom adopta niciodata euro, nu ne lasa statutul de colonie al tarii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.