Noi tensiuni Turcia – Rusia

Turcia acuză din nou Rusia că i-a violat spațiul aerian. Ankara l-a convocat vineri pe ambasadorul rus în această țară pentru a-i comunica „condamnarea fermă” a faptului că un avion rus i-a încălcat spațiului aerian, a anunțat sâmbătă MAE turc, denunțând „o atitudine iresponsabilă”, transmite agențiile de presă străine.

„Un avion Su-34 din aviația rusă a încălcat spațiul aerian la ora locală 11.46 ieri (vineri, 09.46 GMT)”, susține ministerul turc într-un comunicat.

„Subliniem încă o dată că Rusia poartă întreaga responsabilitate a oricăror consecințe grave care ar putea decruge dintr-o astfel de atitudine iresponsabilă”, a adăugat ministerul, cerând Rusiei „să acționeze cu responsabilitate”.

„Facem un apel clar către Federația Rusă să nu violeze spațiul aerian turc, care este și spațiul aerian al NATO”, mai menționează sursa citată.

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că vrea să îl întâlnească pe omologul său rus Vladimir Putin, după ce un avion rus de vânătoare a încălcat spaţiul aerian turc la frontiera cu Siria, relatează Reuters.

„Am comunicat Ministerului nostru de Externe dorința mea de a mă întâlni cu domnul Putin personal. Nu a existat pănă acum un răspuns”, a declarat Erdogan presei.

Conform AFP, președintele turc a avertizat Rusia că va trebui să-și asume consecințele actelor sale.

„Rusia va trebui să-și asume consecințele dacă continuă cu astfel de încălcări ale drepturilor suverane ale Turciei. Astfel de acte iresponsabile nu aduc niciun beneficiu nici Federației Ruse, nici relațiilor NATO-Rusia, nici păcii regionale sau globale”, a mai spus Erdogan.

Reacția Rusiei

Ministerul rus al Apărării a calificat sâmbătă drept „propagandă fără fundament” afirmațiile Ankarei potrivit cărora aviația rusă i-a violat din nou spațiul aerian. (Detalii aici)

Nou incident are loc la mai bine de două luni după ce un avion rus a fost doborât de aviația turcă la frontiera cu Siria, generând o criză diplomatică de amploare între cele două țări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.